Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Варна,морето,сините вълни.

Мнения: 2 785
Наш приятел си купи къща на село и сега се прави на фермер. В резултат- в къщи има повече пресни екологично чисти зеленчуци, отколкото можем да изядем. И понеже  ми омръзна да раздавам на свекито и да хвърлям, реших да замразявам за зимата. Досега замразих само тиквички. Нарязах ги на кръгчета, оставих да поомекнат малко, без да посолявам и бум в пакетчета. След седмица ги опържих, леко поотпуснати, без да са размразени съвсем- бяха неочаквано добри. Скоро ще има морковчета, чушки, спанак, тиква, царевица. Кое как се замразява? Кое се бланшира предварително и кое не?
Цитирай

София

Мнения: 1 655
Морковите ги замразявам нарязани както ще ги използвам за готвене - на кубчета за супа, на лентички за ориз по китайски, на полукръгчета за манджи. Морковите се измиват добре, подсушават се, обелват се и се режат. Нареждат се в подходящи пликчета за фризер.

Чушките ги замразявам по няколко начина:
Печени и белени;
Сурови, изчистени и напъхани една в друга - за пълнене;
Нарязани на лентички за манджа;
Нарязани на малки кубчета за супа;

Тиквата я замразявам обелена и нарязана на парчета 5х5 см. Използвам я директно за печене.
Спанак - бланширан за 3-4 мин във вряща подсолена вода.
Царевица - може сварена и зърното смъкнато от кочана. Може и сурова, която става страхотно печена в плик за печене и в микровълновата.
Цитирай

София

Мнения: 29 940
Царевица във фризер не съм слагала, понеже купуваме само консервирана сладка царевица. Но ще се доверим на Svetla1 Smile

Тиква съм замразявала сварена. Понеже в къщи аз не обичам тиква и мнофо рядко купуваме. Това май ми е грешка. Тиква имах само когато малката беше малка ... за пюренца.

Svetla1 е обаяснила за морковите и чушките.
Аз правя и още нещо. Меля заедно чушки, моркови и лук, слагам след това в пликове. Използвам за супи, изобщо като добавка за всяко ядене. Аз пълня в големи пликове и после чупя парченца. Но може да се купят малки пликчета, т.е. горе долу за една доза за яденето.

Суровите чушки за пълнене също бланширам преди да пъхна във фризера. Омекват и по-лесно се редят Smile
Цитирай

На небето

Мнения: 5 486
Морковите ги настъргваш и в торбички, можеш да добавиш и целина към тях, после стават за супи, ядене и т.н.
Пиперките са 2 вида, за пълнене, потапяш ги сурови и цели във гореща вода, докато омекнат, съвсем леко ги потапяш и вадиш, другия вариант печеш и белиш, за ядене и т.н. също във торбички.
Спанака, режеш и в торбички за замразяване, може и леко да се свари, докато омекне.
Царевицата, леко вариш и пак във торбички във фризера.
Можеш да замразяваш още зелен боб, пак леко сварен, пресен магданоз, копър, коприва и т.н.
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Печения пипер няма смисъл да се бели преди замразяване, после тая процедура става с едно дръпване  Wink
Цитирай

Варна

Мнения: 1 002
миналото лято майка ми ми беше замразила царевица така направо с кочаните без никаква обработка - варих я през зимата в тенджерата под налягане и ставаше страхотна. След това лесно може да се отдели и за салата или направо да се яде.

Магданоз и копър режа с блендера и пълня в буркан.
Тиква освен на кубчета замразявам и настъргана - за тиквеници.
Тиквички - може и на малки кубчета за готвене. Аз не бланширам.
Патладжани - печени, обелени и в торбички. Пипер - по същия начин.
Цитирай

Варна

Мнения: 159
Морковите ги настъргваш и в торбички, можеш да добавиш и целина към тях, после стават за супи, ядене и т.н.
Пиперките са 2 вида, за пълнене, потапяш ги сурови и цели във гореща вода, докато омекнат, съвсем леко ги потапяш и вадиш, другия вариант печеш и белиш, за ядене и т.н. също във торбички.
Спанака, режеш и в торбички за замразяване, може и леко да се свари, докато омекне.
Царевицата, леко вариш и пак във торбички във фризера.
Можеш да замразяваш още зелен боб, пак леко сварен, пресен магданоз, копър, коприва и т.н.


A зеления боб в солена вода ли го бланшираш и колко време?

Цитирай

в село на завоя преди Шенген

Мнения: 4 244
Зеления боб за замразяване се бланшира не повече от 5 мин
Един съвет за мамите дето замразяват подправки - както са накълцани на ситно и леко посипани (или не) със сол се натискат в формички за лед и така се слагат в фризера.
После само натискате едната формичка да излезе и ви е готова подправката за супа или друго ястие.
Можете така направо да си правите бърканици от подправки на вкус - за супички, за салатки или за украса
Цитирай

София

Мнения: 707
аз чушките за пълнене замразявам по следния начин..слагам ги изчистени и подсушени в една найлонова торбичка и след седмица ги вадя, размразявам - те омекват и ги слагам вече надиплени една до друга в пликчета..иначе ми дрънкаха цяла година във фризера, а така малко място заемат и по-лесно се белят като се напълнят и изпекат.
Цитирай

Varna

Мнения: 1 399
Подправки съхранявам, нарязани, подсушени, в кофички от плодово мляко.
Доматите - или цели /след това ги стържа, както са замразени/ или предварително правя на пюре, замразявам във формички от лед и след това използвам готовите кубчета.
Печения пипер не го беля. Мисля, че така си запазва в по-голяма степен аромата на печено.
Суровия пипер също пъхам направо.
Боб и грах първо бланширам.
Патладжана съхранявам печен и обелен, но винаги пъхам в пликчето и по 1-2 печени чушки, тъй като вкъщи се яде само на кьопоолу. Така си спестявам размразяването на цяла торбичка печен пипер.
Зелен лук - измит, нарязан, в кутия от сладолед /без да бланширам/.
Други зеленчуци, май не съм съхранявала newsm78

Сега се сещам за експеримента на мая приятелка Smile - тиквичките ги съхранява, направо опържени, в кутии от сладолед. Казва, че като се размразят няма никаква разлика. Но е голяма играчка. Миналото лято беше стояла девет часа над котлона hahaha ooooh!

Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.