Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 дек. 2008, 14:09 ч.

Патриархат,матриархат или "дайте да бъдем хора"?

 • 12 073
 • 373
 •   1
Отговори
 • на Зеления път към Стария Светльо
 • Мнения: 1 750
Да пусна такава тема ме предизвикаха дискусиите в някои други.Като "за или против аборта по желание на мъжа"."Едно шамарче за съпругата полезно ли е или не и как би се отразило ?".Както и "аз съм слънце,мога да грея навсякъде,мъжа е луната,но свети само на работа"...Също и "Да недоволстваш от роднините на мъжа си е изключено".Философията на мои познати и непознати,които съм срещала из нета като "мъжа е гостенин вкъщи и за него всичко трябва да е приготвено и в ред".И такива работи.....
Равни ли са мъжа и жената?Според мен да.И не само-те се допълват.Единия може едно,стихията на другия е съвсем различна.И двамата имат нещо общо-хора са!Представители на човешкия вид....Равни по права!
Да,към мъжа трябва да се отнасяш с уважение ,да му помагаш,да не му мачкаш самочувствието ,за да си остане мъж,а не "нещо"под чехъл....Но това трябва да е и отношението на мъжа към жената....

Мислите ми са малко объркани и затова не мога да кажа всичко,каквото искам,но смятам,че стана ясно....

Много се надявам да се включат жените,които изразиха мнение,че авторката на темата,спомената по-горе,трябва да направи аборт заради мъжа си.И други,които защитават тезата,че един шамар от страна на мъжа е нещо нормално и трябва да се гледа на него като такова.

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 1 804
За аборта незнам, защото все пак и двамата са направили детето, но за шамара - далеч е от представите ми за нормално.

Не съм човек на крайностите и смятам, че за хармонично семейство не трябва да има нито матриархат, нито патриархат.

# 2
 • Мнения: 958
Според мен, по-важно е  как се приемаш ти, как се поставяш спрямо околните, и уважаваш ли се достатъчно?
хората се раждат равни, мъже жени, деца, раси и т.н.
ако позволиш мъжът ти да те удря, ако го накараш да се почувства като гостенин, ако му позволиш да те командва, тогава сам не се уважаваш и не може да искаш уважение от околните. Следват ревове, аз направих всичко, ама той не ме цени.
Семейството е нещо различно, не слугуване и командване. А допълване и разчитане един на друг в добро и лошо.
Аз поне така го приемам.
Може мъжът ми в къщи да не чисти и готви, но затова пък прави много други неща.
Не съм чела темата за аборта, ще ида да прочета, но човек прави такава крачка ако е вътрешно убеден, а не защото някой го е накарал. И в този ред на мисли, никога не бих накарала някой, който обичам, да направи нещо насила, и ако мъжът ми поиска от мен нещо такова, силно бих се усъмнила в чувствата му.
А за шамара няма да коментирам, както аз не бих ударила детето си, или някой по-слаб от мен, така не бих допуснала и друг да ме удари, ако случайнос е случи веднъж, никога няма да се повтори!

# 3
 • София
 • Мнения: 3 149
Равни ли са мъжа и жената?Според мен да.И не само-те се допълват.Единия може едно,стихията на другия е съвсем различна.И двамата имат нещо общо-хора са!Представители на човешкия вид....Равни по права!
Да,към мъжа трябва да се отнасяш с уважение ,да му помагаш,да не му мачкаш

Зависи, наистина, от гледната точка. Равни са, например, по природа - и двамата са човешки същества. В този смисъл, всички права, включени в Декларацията за общочовешките права, се отнасят в еднаква степен и всичките и за двамата.
Очевидно е, обаче, че е абсурдно да са равни в смисъл на еднакви, при това не само по вторичните си полови белези, а и по много други неща, като способности, специфични психически и психо-соматични качества, просто защото тогава би било невъзможно да кажем, че "се допълват". Допълват се различаващи се неща.

Дайте да бъдем хора, следователно, се отнася единствено до правата и задълженията, които се отнасят до човека (общоприродни на мъжа и жената). Нещо повече - това важи за всички юридически права! Оттук идва проблемът - че традиционният морал доскоро е разделял (а в БГ и сега) правата и задълженията на "мъжки и женски", което е очевидно абсурдно спрямо съвременните схяващия. А в юридическите права влизат много неща, като например право на достоен живот, забрана да бъде унижаван, изтезаван, право да се наслаждава на и да участва в културния живот и т.н.
За справка Всеобща декларация за правата на човека (приета 1948-ма, сетете се защо...):
http://www.mfa.bg/bg/files/pdf/ok_Vseobshta.pdf

Много от тези права, обаче, не се спазват в традиционния морал, а в БГ - изобщо, тъкмо поради много ниското ниво на гражданско съзнание и образование в БГ.


Това е, съжалявам, че прозвуча много хладно, но наистина - този проблем отдавна е решен в "по-цивилизованите страни" (съжалявам за острия израз, но отразява истината, поне по отношение на БГ, която се стреми да доказва, че принадлежи към европейската цивилизация тъкмо), където няма патриархат, матриархат и т.н., а гражданско уравление.

Очевидно е, че мъжът и жената се различават мо много неща, но не и по природа, затова техните специфични начини на осъществаване на едната-им-и-съща-природа трябва да се осъществяват в хармония. Hug
Това важи с особена сила за съвместните решения - такива, свързани с аборта, например. Правото на жената на свободен избор е равно на това на мъжа, но двамата в съучастие са направили детето. Идеалният случай е хармонично съвместно решение. Едноличното винаги ще погазва правата на единия от двамата.
Друг е въпросът, че свободата на жената е в по-голяма степен зависима от решението, защото пропорцианално и нейният дял в решението трябва да е по-голям, но това е само личното ми мнение.

# 4
 • Мнения: 1 763
По темите за аборта и удрянето съм крайна- твърдо против абортите и физическото насилие, независимо по чие желание. Обаче за другите неща не мога съвсем да се съглася. Хората са различни и различни неща ги правят щастливи. Някои жени обичат да се занимават с домакинскта работа и се дразнят, когато мъжете им се месят.Дуги пък са кариеристки ( казвам го в добрия смисъл) и работят наравно с мъжете, без да ползват майчинство и т.н. Важното е да си щастлив с човека до себе си, да се чувстваш обичан и уважаван,а ако имаш някакъв проблем, да може да го споделиш, без да се страхуваш от критика.

# 5
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 479
много ми е интересно мнението ви за това до колко мъжа има глас когато става въпрос за аборт ....

# 6
 • Мнения: 2
Мнението на мъжа в случай на аборт е важно. Но окончателното решение би трябвало да бъде оставено на жената. Тялото й си е нейно и основната отговорност за едно дете ще бъде нейна.

# 7
 • София
 • Мнения: 3 135
Много щекотливи теми си подбрала.  Grinning По отношение на абортите аз съм ЗА човешкия избор - било той мъжки или женски. Като казвам избор, разбирам ненасилствения такъв. В това отношение смятам, че жената има право да избира дали да задържи детето или не, както и мъжът има право на мнение като участник и създател на детето. В такава ситуация консенсусът е неминуем, защото в противен случай някой ще бъде с накърнени права. Не считам за нормално вменяването на задължението у една жена да роди "на всяка цена".
По отношение на семейните права: разглеждам семейството като търговско дружество, с равноразпределен дялов капитал в юридическия смисъл на думата - там и двамата партньори са равнопоставени, с равни права. Всичко останало нарушава паритета и разваля баланса и хармонията. Както тормозът между икономическите съдружници никога не може да бъде приет за нормален, така и в семейството не го намирам за нормално, под каквато и да е форма. Под тормоз визирам - психически, физически, емоционален, дребнотелесен, среднотелесен и тежкофизически (юристите да ме извинят за умишленото изкривяването на категориите  Laughing).

# 8
 • Мнения: 2 437
По отношение на аборта, както има мъже и казват, махни детето сама ще си го гледаш , ако го оставиш.
Така биха имали право да поискат от жена, която твърдо не желае детето само да го роди и да им го даде. Да видим колко ще са мераклиите.  Wink

Давам личен пример от моя живот, забременях не по желание и се колебаех за детето, дори по скоро не го исках, ако трябва да си призная, мъжа ми ме нави, но сега бих казала, че бие отбой, когато стане напечено.  Confused Та познайте сега, ако се случи да забременея нежелано (при все че се надявам, че вземам достатъчно предпазни мерки) дали изобщо ще го питам дали да го задържа или не.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 637
Ха. Това за аборта е интересно наистина newsm78 Мисля, че и двамата имат право на решение за това дали да задържат детето. Аз бих се съобразила с решението на мъжа си. Много е деликатно.
За шамари и обиди съм безкомпромисна Naughty

И все пак мисля, че всеки сам гради своя модел на семейство според това каква роля му харесва да играе в него. Когато и двете страни са доволни и се допълват , има ли значение матриархат, патриархат или какъвто и да е друг архат Mr. Green

# 10
 • Мнения: 34 754
Няма патриархат, матриархат, мъжът и жената вкъщи не се различават по нищо, освен, че единия има пишка, а другия не.

Боят - не мисля, че има нормален човек, който да го приема ...

За роднините - има хора всякакви, но с малко дипломатичност и максимална самостоятелност на семейството като единица, горе долу може да се постигнат и нормални отношения.
 

много ми е интересно мнението ви за това до колко мъжа има глас когато става въпрос за аборт ....

Никой по никакъв начин не може да ме застави да мина през 9 месеца бременност и накрая да раждам.
Решението е единствено и само на този, който физически минава през всичкия този ужас.

# 11
 • Мнения: 9 990
много ми е интересно мнението ви за това до колко мъжа има глас когато става въпрос за аборт ....

И на мен.Също ми е много интересно, когато един мъж настоява само и единствено за мъжки наследник да се изкажете.Или когато си намери нова жена да зареже неабортираните предишни  деца и да направи още няколко.Това, е Лабрадор не е такъв е ясно, но е факт, е има ужасно много такива.В допълнение на Никол, акта на създаване на дете, дори да е случаен е от двама, реално обае жената носи, ражда и отглежда.Рядкост е мъжа да е наравно/както е например в нейното семейство-от задължения и права/ да не говорим, е бракоразводните дела са с броя на сключените бракове почти вече.Да се присъдят родителски права на мъж не е невъзможно, но Рядко някой Мъж се бори и Иска децата ежеминутно да са негова отговорност.Защо ли?

# 12
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 479
Никой по никакъв начин не може да ме застави да мина през 9 месеца бременност и накрая да раждам.
Решението е единствено и само на този, който физически минава през всичкия този ужас.
тогава и отговорноста ще е изцяло негова ... без никакви претенции към мъжа.

# 13
 • Мнения: 34 754
Ако двама искат дете - правят, жената ражда и отглеждат като всеки си поема отговорностите.

Ако единия иска, а другия не - да си намери друг, който също го иска.

Кое е толкова трудно за разбиране.

Е, има и случаи, в които жената разбира късно или мъжът късно се сеща, че му се живее. Тогава няма особен избор, тя поема отговорността, а той щрака с пръсти.

Свят шарен.

Дописвам ... при вече родено дете, бягането от отговорност на който и да е от двамата е грозно.

# 14
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 479
Цитат
Ако единия иска, а другия не - да си намери друг, който също го иска.
да обаче така се случва, че дори мъжа да не иска, тя си го ражда и след това го погва за бащинство ... този случай визирам

Цитат
Дописвам ... при вече родено дете, бягането от отговорност на който и да е от двамата е грозно.
Peace така е , да допълня - неприемливо.

Последна редакция: чт, 11 дек 2008, 08:24 от Labrador

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт