Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 дек. 2008, 15:36 ч.

Аниматорите и нашите деца

 • 2 673
 • 14
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 470
Интересно ми е как възприемате вие родителите новите начини за веселие и празнуване на нашите деца,чрез аниматорите?!

Не искам по никакъв начин да се компроментирам с този тип артисти,просто напоследък заливат пазара,и ми се струва че напрактика отнемат много ценни моменти от истинският празник за едно дете...

Тази тема я пускам по определен повод,макар че много отдавна ми се върти в главата...А поводът е посрещането на Новата година и Коледните празници в училището на моите деца...Празникът ме увериха че е подготвен много добре от читалището,и дори от някакъв театър,не помня кой-в което не се и съмнявам,ще има подаръци за всички-кувертът е само 5лв,което е също много добре...Но не за това иде реч...Моята дума е за това че тези организирани отвън празници,отнемат възможността за изява на нашите си деца,за проява на тяхното си въображение,на инициатива и пр.Нямаше ли да е по интересно самите деца да се включат в украсата примерно,всеки клас да излъчи някакъв хор,песен,виц,сценка и пр.Да се обявят конкурси за най-добра рисунка,стих и пр.Самите те да си бъдат Диджеи...

И за да не се оплакват учителките,че им се отнема много допълнително време,няколко майки решихме да поемем основната част от организирането на подобно тържество от нашите си ученици,но...Директорката ни поля със студена вода,като каза че вече е организирано,а тя нямала време да се занимава повече защото било края на годината и правела отчети...Разбирам я,но...

Не се ли научиха нашите деца всичко да им идва наготово?!Срещу 2 до 5 лв,още от ДГ,и Детските Клубове,те очакват друг да им направи купона...Това не е ли много порочна практика,и не ги ли прави един вид душевни инвалиди за цял живот?!Консуматори дори на чувства и на емоции?!

# 1
 • София
 • Мнения: 2 405
Не бях се замисляла за това, но си адски права.  Поблема обаче е в това, че някой трябва да се заеме с организацията на тези мероприятия. Съвременните учители (не казвам всички,  но  болшинството) считат за свой единствен дълг  изпяването на урока.  Родителите нямат време, тяхна основна грижа е осигуряване прехраната на семейството.
Така и се отвори тази пазарна ниша.  И на мен не ми харесва..
Ууупс ти пък си го написала вече, нищо, няма да трия.

# 2
 • София
 • Мнения: 36 901
Според мен децата не получават всичко наготово. И аз поне нямам проблем с това да се плати за забавлението на децата. За да бъда честна ще кажа, че децата не са с чак такова въображение, че да могат да се забавляват един час без да се случи някой инцидент или да стане конфликт помежду им. Помня навремето как изглеждаха постно празненствата в училище, като изключим задължителните елементи по пионерска линия. Дори предпочитам да дойде някой външен човек и да огранизира нещата, отколкото да се товаря и с това. Така поне няма да се мотаят разни родители наоколо и децата ще могат да се отпуснат. Прави ми впечатление по рождени дни, че има доста добра организация на някои места, интересни игри, съответния реквизит и т.н.

По логиката за наготовото би трябвало и сватбите да не се организират и да не се наема водещ и музика, а да оставим сватбарите и младоженците да се забавляват както дойде.

# 3
 • Мнения: 1 921
От нас родителите зависи да подберем добри аниматори, за да са доволни децата ни. В родителското настоятелство съм и нямаме проблеми в класа по тази линия. Освен тържеството в последния учебен ден ще има програма, организирана от нас родителите. Така беше и миналата година. Най-важното е, че всички са доволни.

# 4
 • София
 • Мнения: 9 006
Не мисля, че са ограбени по някакъв начин. През годината имат достатъчно поводи, при които се изявяват самите те. Хубаво е поне веднъж да се чувстват като гости, а не като слуги, които се грижат за забавлението на другите.
Навремето художествената самодейност ме отвращаваше до полуда. Разни училищни празници, огласени от скопения училищен хор, скования драмсъстав и разни индивидуални рецитации и песнопения, ме караха да се чувствам като каторжник.
Отделно от общото тържество за Коледа в училището, моите деца имат задължителна програмка, която са подготвили и изнасят в класната си стая пред родителите. За мен това е страшно наказание. На децата им е безинтересно, на родителите - също.
Нека някой друг да ги развесели и да им направи дискотеката.

# 5
 • There I was on a July morning ...
 • Мнения: 2 978
Тържество с аниматори не изключва и възможността за изява на учениците. Примерно задават се въпроси с награди за всеки верен отговор, измислят се игри, казват се стихотворения и др.
По мои наблюдения такава форма на забавления върви за децата до около 10 години. По-нататък сами се забавляват и дори им пречат аниматорите. А всяка година за Коледа класната си стая я украсяват сами, така че имат възможност да се проявят и в тази област.

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 2 865
Явно всичко идва от това ,да се намери учител,който да се заеме с подготовката.
При нас децата са си подготвили програма за Коледното тържество.От всеки клас са се събрали по няколко дечица ,  и са се подготвили със сценки,песни ,танци и др. Ще имат и карнавал на професиите. При нас само за начален курс ще има дискотека, а от прогимназията нагоре - се подготвят сами. Шапка свалям на учителката по музика. Жената им е дала идеята ,и работи с всеки клас в часовете,които имат!Децата са супер щастливи.За протокола - в 5 клас сме  Peace!

# 7
 • Мнения: 1 470
Явно всичко идва от това ,да се намери учител,който да се заеме с подготовката.
При нас децата са си подготвили програма за Коледното тържество.От всеки клас са се събрали по няколко дечица ,  и са се подготвили със сценки,песни ,танци и др. Ще имат и карнавал на професиите. При нас само за начален курс ще има дискотека, а от прогимназията нагоре - се подготвят сами. Шапка свалям на учителката по музика. Жената им е дала идеята ,и работи с всеки клас в часовете,които имат!Децата са супер щастливи.За протокола - в 5 клас сме  Peace!
Ето нещо такова смятахме и ние да предложим...Но уви...

Радостина,и аз нямам проблем с парите...Но до колкото знам ти си от майките които си седят в къщи,и водят децата си къде ли не,за съжаление аз не съм от тях...И много съжалявам за това,но за момента това е положението...И мисля че повечето от нас са като мен...Пък и нямах в предвид децата сами да свършат всичко,поне не и първата година...Виж ако стане традиция,и я има приемственността,между по-малки и по-големи,тогава вече родителите и учителите може би ще могат да се оттеглят...

А тези въпроси и викторини,са хубаво нещо но те НЕ развиват въображението на децата...Не им дават възможност за развихряне...И смятам че всички са доволни от този начин на отразявяне на мероприятията,просто защото НЕ познават другият...Но когато след година две,тинейджйджърите се напият в някоя дискотека,и пребият някой друг тинейджър,не се палете толкова,и не се чудете защо се случва това...Това е начин да се забавляват,който те свалят директно от някой нашумял клип,или Вибокса...

# 8
 • София
 • Мнения: 36 901
Нямам предвид пари, а това, че ми се струва добре да има външен организатор. И не е до това дали си водя децата по разни места и дали ходя на работа. Училището си е училище и има родителски комитет на класа и подобни въпроси се решават колективно. Колкото и да кипя от ентусиазъм няма да мога да измисля достатъчно разнообразни  и интересни игри за всички деца. А и на всичко отгоре и някой от родителите да им го изиграе. Не мога да си представя как 30 родителя ще се съберат и ще свършат някаква работа заедно. Винаги се намира някой мнооооого зает. МОже да ти изглежда дребнаво, но от една година не се занимавам с организационна дейност в училището, защото в един момент се оказах в ролята на будалата, която все бива товарена с такава обществена дейност, защото, както се изказа една мамйка: "ти не ходиш на работа и имаш много свободно време, а аз съм затънала до гуша и трябва да храня семейство", а другите са много заети с това да печелят пари. Неходенето на работа не означава лежане на дивана по цял ден и мен поне такова отношение ме обижда. Затова се измъкнах по терлици от тази работа и предпочитам да си платя някой друг да забавлява децата. А не виждам какъв е проблемът да се отделят 10-15 лева на дете за празнеснство. Много възрастни дават на ден по поне 5 лева за цигари, кафета и вестници и няма оправдание да не дадат 10 лева за аниматор. Е, аз не пуша, не пия (и по мъже не ходя  Simple Smile) и дето се вика, тези пари съм ги спестила в десеторен размер.

# 9
 • Мнения: 2 709
Малко встрани от темата, ама ми стана смешно, това с цигарите и алкохола, щото и аз така оня ден дадох такъв пример - че еди кво си било 2 кутии цигари, та по тоя повод ми казаха един виц. Не съм сигурна в точния му вариант ли  ще го кажа, ама идеята ще се опитам да пресъздам.

Един ден Иванчо се прибира, запъхтян, потен от училище. Пита го баща му -
-Що така бе сине, какво става?
- Ееееее тате - ухилен до ушите му вика Иванчо, днес тичах след трамвая и спестих от билетчето. А пък баща му отвърнал: А бе сине да беше тичал след едно такси, повече щеше да спестиш."

 Joy Joy Joy

Иначе по темата, аз съм и за единия и другия вариант. Зависи от ситуацията, децата, родителите и учителите. Освен това не пречи за един вид мероприятия да има един вид организация, за други друг. В нашто училище, правиха подобни творчески мероприятия във вечерите на занаятите. Тогава децата пресъздаваха различни дейности, които са били правени някога, но естествено, такива, които са възможни да бъдат възпроизвеждани. Даже носии изнамираха майките от някъде и им беше много приятно и забавно. Но всичко това организираше г-жата по история с голям хъс, ентусиазъм и енергия. Но нали знаете, че винаги ще има някои, които ще казат "какви са тия простотии". И ги е имало.

Даже точно за същата учителка, която не спира да ги организира и да се опитва да ги води по музеи и къде ли не, преди началото на една родителска среща, един г-н - родител опищя орталъка какво било това да ги качи на такси - жената ги заведе в съботния ден - по желание беше организирано в музея в Бояна и понеже се събирали в 2 таксита се организирали така. Само не разбрах на г-на какъв му беше проблема - 2та лв на дете ли, или какво. Просто си мърмореше и беше недоволен. При положение, че е в съботния ден, че е по желание и че някой се е опитал да направи нещо умно и полезно за детето му.

# 10
 • София
 • Мнения: 7 140
Напълно съм съгласна с авторката на темата. Проблемът не дали родителите или учителите имаме време да организираме децата, нито дават ли ни се пари и колко за аниматор. Проблемът е съвсем друг - че нашите деца са свикнали да ги организират и не могат да се забавляват сами. Ей, не помня някога като дете да съм казала на рмайка си, че ми е скучно и не знам какво да правя. А сега го чувам често и то не само от моето дете. Проблемът е, че ги презадоволихме и материално, и емоционално, и вече трудно нещо може да ги впечетли. И  получавайки така наготово не умеят да ценят, нито пък сами да се "потрудят" да получат желаното /под това разбирам и да си направят сами веселото/.
Иначе в нашето училище Коледното тържество е за родителите - децата ще изпълняват програма и мисля, че това им харесва повече, отколкото поредният аниматор.

# 11
 • София
 • Мнения: 36 901
Не съм съгласна, че днешните деца са презадоволени и скучаят. Поне не моите. Това, че ние сме расли в относително нямане и икономии не означава, че ни е направило по-добри или нескучаещи. Ако беше така децата на най-бедните щяха да са най-напред с въображението и забавленията. В училище децата са събрани на административен принцип, което означава, че не са там по интереси или защото се харесват и разбират. Затова и не е ясно дали ще си направят веселото, защото са различни като очаквания, характери и дори склонност към забавления. Не зная колко пъти си присъствала на "купона" в класната стая на детето си, но аз не съм особено очарована. Като им мине меракът за ядене и пиене се започва едно търчане из стаята и излизане по коридора. Ако оставиш децата без възрастен да организира, те не могат да се самоорганизират по простата причина, че не им стига още акъл. А и не виждам как може да се самоорганизират 30 деца и на всички да им е интересно.

# 12
 • Мнения: 1 470
Радостина,пак казвам че никъде не твърдя че сами децата трябва да се организират,просто казвам че празненството трябва да е с тяхно участие,те да помагат,да дават идеи,да се включват в самите песни,танци и прочие...Аз съм писала и по-горе,какво пречи успоредно с подобно тържество,да се покажат рисунки на талантливи и не толкова "художници",да бъдат рецитирани собственни творби,или най-малкото да бъдат изложени в писменна форма,да се похвалят примерно наградените в спортни мероприятия,и конкурси и извън училището...Да се направи така че всички деца да са съпричастни със организацията и провеждането по някакъв начин...Да не говорим колко състезателни забавни игри има,които могат да се проведад във салона на училището...И също не говоря всеки клас по единично да празнува,а цялото училище в купом...Така ще се социализират и самите деца...Може би на по-голямите ще им стане интересно,когато има какво да покажат на малчуганите освен как да пушат цигари,и да трошът прозорците на сградата...

Е добре!Може би много американски филми гледам,но не виждам нищо лошо да се организират по този начин и тук нещата...И не само,но колкото повече мисля,толкова повече + намирам в подобни мероприятия,които дори смятам че трябва да се организират по често,не само на Нова Година...

Аз си представях празника който се опитахме да организираме така:
В спартният салон,отстрани да има маси с почерпки,коледната украса я правят децата,като се включват картини,стихове,снимки и др.направени от тях самите,а почерпките може и майките нещо домашно...В началото на програмата излиза директорката,обявява заслужилите по някакъв начин деца,дори и с жест към свой ученик,награда,боядисана ограда примерно,след което с поздрав открива мероприятието...Всеки клас е измислил нещо с което да се изяви-сценка,виц,песен,танц,или каквото и да се сети човек...Между класовете се включват състезания от сорта на надбягване с чували,прескочи кобила със завързани очи и др.,както и много викторини...Помежду другото се хапва и пиива,и към края се обявяват награди за най-добре представили се деца,клас,поощрителни такива,които Дядо Коледа ще раздава...Накрая би могло да завърши с дискотека...Нещо такова си представях...

Според мен подобни мероприятия възпитават в децата-сплотеност,толеранстност,уважение,развиват въображението,самоизявата,работата в колектив,самодоказването,самочувствието-истинско,градено върху собственни ценности,доверието един в друг...Все качества които в реалният живот ще са им жизненонеобходими...

# 13
 • София
 • Мнения: 7 263
В последните месеци доста често се сблъсквах с така нар. аниматори, клубове и т.н. Честно казано забързана и загрижена да осигуря най-доброто за детето си /според мен/ изобщо не съм се замисляла за аспекта, засегнат от Червената Шапчица. Виждам, че далеч не съм единствената. И според мен в доста от констатациите ти има право. И в други сходни теми сме застъпвали позицията, че отнемаме /или по-скоро не даваме възможност/ за достатъчна изява на децата.
Сега се замислям за нашите тържества в училище, с направените с подръчни материали маски и костюми, със нашите сценарии / е може да не са били драматургичен връх, но ни забавляваха/. Нямахме ДиДжеи в най-добрия случай имаше касетофон и всеки носеше музика. И ако погледна лицата от "старите ленти", те наистина са щастливо и искрено усмихнати.
Много аспекти има явлението - Детски клубове, анимации и така нататък, но съвсем скоро имах шанса да се убедя, че една мама се справи много по-добре с поканите и аксесоарите от прословутия комплекс "Патиланци" предлагаш на клиентите си - парти-конфекция, покани-конфекция, меню-конфекция и т.н. и предлагащ безумни финансови претенции към хората решили да проведат там празника си. Няма да спомена цифрата, която ми костваше последния рожден ден там, за да не бъда обвинена във фукане ooooh!, но ако не бяхме направили тройно парти нямаше да ми е толкова леко Sad.
А всъщност всеки родител прибягва до въпросните аниматори само с идеята, че те именно ще дадат най-доброто на детето му. Лично аз на пръстите на едната си ръка бих могла да събера тези от които съм била доволна.

# 14
 • Мнения: 196
Не мисля, че са ограбени по някакъв начин. През годината имат достатъчно поводи, при които се изявяват самите те. Хубаво е поне веднъж да се чувстват като гости, а не като слуги, които се грижат за забавлението на другите.
Навремето художествената самодейност ме отвращаваше до полуда. Разни училищни празници, огласени от скопения училищен хор, скования драмсъстав и разни индивидуални рецитации и песнопения, ме караха да се чувствам като каторжник.
Отделно от общото тържество за Коледа в училището, моите деца имат задължителна програмка, която са подготвили и изнасят в класната си стая пред родителите. За мен това е страшно наказание. На децата им е безинтересно, на родителите - също.
Нека някой друг да ги развесели и да им направи дискотеката.

 Peace Напълно съм съгласна с това мнение!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт