Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Хасково

Мнения: 931
Здравейте момичета, моля ви помагайте ще правя за празниците пълнена пуйка (вече я имам около 3 кг е ) обаче ще ми е за първи път да готвя подобно нещо. Дайте идеи как да стане по вкусна, да не пропусна някоя тънкост, как се пече, вари ли се предварително, как става най вкусна плънката, да я покрия ли с фолио като я пека или не , колко време се пече на по - висока или по - ниска температура. Абе много ми станаха въпросите и все пак ако ми помогнете ще съм ви задължена  Hug
Надявам се крайния резултат да е сполучлив
Цитирай


Мнения: 2 846
Аз пълня пуйката с ориз, а около нея в тавата нареждам кисело зеле.
Иначе самата пуйка завивам с цели листа от зелето, а цялата тава завивам с фолио.
Това го пека на слаб огън, доста продължително време, но пък става много вкусно.
Цитирай


Мнения: 1 716
Помоли мъжа си да махне гръдната кост - фенера и кила. Освобождава се много място за плънка, а самата птица може да се приплеска.
Плънката правя от лук, праз, настъргани моркови, нарязано филе/шунка, кафяв ориз, гъби и подправки. Задушавам продуктите до 90% готовност, пълня и зашивам. Пека върху кисело зеле, покрита с фолио около 5 часа. /моята фурна по принцип е по-бавна и загряьва бавно, но пече равномерно/.
Сервирам с гарнитура зелена салата.
Цитирай


Мнения: 321
ето и моята изпитана и много вкусна рецепта:1 пуйка, зелеви литса /кисело зеле/, масло, 3/4 чаша ориз , 1 к.л. канела, 1 равна к.л. за
хар , вегета, 1 к.л. сух джоджен, 1-2 к.л. девесил, чер пипер , 3/4 чаша бульон от пилешко кубче,половин пакет пилешки дробчета, прибавени към дреболиите на пуйката, 2 средно големи глави лук.       Измитите и подсушени дробчета нарязвам на ситно, пуешките дреболии също и ги запържвам в 1/2 пакетче масло- 125 гр .Добавям наситненият лук, и запържвам.Добавям ориз,пържа докато стане стъклен,след това, канела,захар, вегета на вкус, джоджен, девесил и чер пепер,бульончето/ 3/4 ЧАША И ОСТАВЯМ НА СЛАБ ОГЪН ДА НАБЪБНЕ. Само да набъбне а не да се свари.  Суровата пуйка намазвам със сол отвън и отвътре, пълня я  и забождам отвора с метални клечки за готвене, с клечки за зъби или ако имате нерви зашивате.Под трътката се прави малък разрез в кожата, ако няма такъв и се набутват двата крака на пуйката за по естетичен вид Very Happy Намазва се обилно с размекнато масло и се покрива с големи зелеви ласта /2 пласта / Пече се 20 минути на 220 гр. а след това около 2 часа на 180гр. Половин час преди края на печенето внимателно се обелват зелевите листа,които в повечето случаи са прегоряли, пуйката се маже с глазура от сок на 1 портокал, 1 ч.л. мед и мащерка по желание. Допича се до хрупкава коричка. Гарнитурата от зеле или картофи може да се добави около 40 мин. преди края на печенето в тавата или да се направи отделно. приятен апетит.   
Цитирай

Хасково

Мнения: 931
Благодаря за идеите

 чушчица, я ми бясни по подробно как се прират краката на пуйката че нещо не мога да се сетя.
Цитирай


Мнения: 321
виж, ако купиш пуйката от магазин, обикновенно те са вносни/бълг. не те съветвам, защото често миришат.Освен ако произходът и не ти много добре известен Laughing/ ,та вносните са пакетирани точно по този начин. Крачката  са мушнати под въпросната кожа,която се намира под трътката от вътрешната страна на пуйката- към корема, ако ме разбираи; Laughing За да я измиеш и напълниш, внимателно ще ги извадиш от този прорез и като приключиш с дейностите около  нея ,пак внимателно ще ги мушнеш там. В пр
отивен случай тя добива един "разчекнат" вид след опичане,пък и така плънката е допълнително защитена от изтърсване Laughing.ако имаш още въпроси питай. правя  я вече 4 год. за коледа и винаги става супер
Цитирай


Мнения: 689
В един друг форум намерих нещо интересно, може да опитам.

ПОРЦИИ: 8

ПРОДУКТИ:

1 средно голяма пуйка ( около 3 кг.)
1 голяма кисела зелка
50 г краве масло
50 г шунка, нарязана на ситно
1 глава лук
100 г бекон
1 голяма ябълка
2 с.л. стафиди
2 с.л. коняк
1 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. вино
2 с.л. олио
3 с.л. свинска мас (или олио)
1 лимон
3 ч.ч. вода
сол, черен пипер и ким на вкус



ПРИГОТВЯНЕ:
Пуйката се измива, намазва се отвътре и отвън със сол, масло и чеен пипер и се поръсва със сока от 1 лимон. Стафидите се накисват в коняка за 10 минути за да набъбнат. Запържва се нарязания на ситно лук, ориза, стафидите и шунката в 2 с.л. олио. Добавя се 1 ч.ч. вода и се вари до набъбване на ориза. Прибавя се настърганата ябълка, сол и черен пипер. С тази плънка се правят малки сармички с част от киселото зеле. С тях се пълни пуйката и след това се зашива отвора с бял конец (или се забожда с клечки за зъби). От останалото зеле се отделят няколко големи листа, а останалата част се нарязва на ситно и се запържва в тавата в която ще се пече пуйката в свинската мас. След това се поръсва с ситно нарязания бекон. Пуйката се слага върху така приготвената подложка с корема нагоре, покрива се със зелеви листа (за да не прегори). Сипват се 2 ч.ч. вода и се пече на умерена фурна. От време на време се полива със соса. Обръща се на няколко пъти и се добавя по малко топла вода при необходимост. Опечената пуйка се познава по това, че лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането, изтича светъл прозрачен сок. Изпечената пуйка се изважда, а зелето се поръсва с малко ким и виното и се пече още 10 минути. Сервира се с гарнитура от варени картофи и плодове отт компот от дюли, кайсии или праскови (те омекотяват киселия вкус на зелето).
Цитирай

Хасково

Мнения: 931
Ми тя мойта пуйка не е вносна а е домашна отглеждана тук в едно село близо до Хасково, ама тр да измисля някакъв начи  за краката предполагам че не трябва да стърчат така както са. Благодаря ти за съвета
Цитирай


Мнения: 321
Ми тя мойта пуйка не е вносна а е домашна отглеждана тук в едно село близо до Хасково, ама тр да измисля някакъв начи  за краката предполагам че не трябва да стърчат така както са. Благодаря ти за съвета
    чудесно. значи знаеш родословието и Smile точно под трътката е въпросната кожа,ще я видиш. само я цепваш 3-4 см. и напъхваш краката.
Цитирай


Мнения: 91
И аз я приготвям долу-горе по същия начин,но преди да запечатам с фолиото поливам пуйката с 1-1,5 зелева чорба.Тази идея за минисърмичките ми хареса много,ще се пробва Hug
Цитирай

Хасково

Мнения: 931
Макар и малко по късно да се отчета с произведението си .Предупреждавам че снимките са малко тъмни и с не много добро качество но са снимани с телефона ми вечер а пък и без светкавица , но резултата се вижда.Ето го :
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=302320&pid=9874327
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=302320&pid=9874322

П.С. Съдинката ми е малко неугледна но не й обръщайте внимание моля  Embarassed
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.