Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 дек. 2008, 17:47 ч.

питане за детска градина

 • 2 651
 • 41
 •   1
Отговори
 • видин
 • Мнения: 358
имат ли детските градини правилник за вътрешен ред?
както е в училищата.
питам, защото днес в детската градина , в която ходи дъщеря ми, имахме следния инцидент- едно момченце си сложило на главата маска на батман или на човека паяк- не разбрах точно,внесена от вън, и моето момиченце се е уплашило много. когато отидохме да я вземем, тя плачеше, направо беше в истерия, трудно я успокоихме.
не намирам за редно да се внасят играчки от дома в детските градини, дори и съвсем невинни на вид, те могат да станат опасни дори сама заради тове, че дечицата могат да се сдърпат за тях. учителката каза, че много им е трудна да убедят някои родители в това - има деца, които всеки ден носят нещо, понякога играчки с батерии и дребни части. оправданието на родителите е , че без играчката детето им не иска да отиде в детската градина. ами тогава да си го държат в къщи.
сега дъщеря ми е стресирана, а тъкмо се радвахме, че вече две седмици ходи без проблеми.
смятам утре да се оплача на директорката да вземе необходимите мерки. доколкото си спомням и случая с натровените миналата година дечица беше пак от внесени от дете лекарства.

# 1
 • Добрич
 • Мнения: 3 225
В нашата градина почти всички деца си носят играчки от дома. В градината няма достатъчно играчки. Предупредиха ни на родителската среща, че ги носим на своя отговорност. Подбирам това, което дъщеря ми взема ,за да не е опасно - плюшени играчки, кукли, чанти и т.н. Другите деца също носят подобни неща. От приятелки знам, че и в техните градини децата си носят играчки, за да играят с тях.

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
И в нашата градина децата си носят играчки. В градината нямат с какво да играят. Когато бяха първа и втора група купувахме играчки, но не им даваха много да играят с тях и затова децата си носят от къщи. Не виждам нищо лошо в това. Разбира се разрешавам да си взима не много скъпи играчки, защото ако се счупят да няма драми. А и учителките не са отговорно за играчките донесени от домовете на децата и не мисля, че трябва да се държи сметка за тях.
доколкото си спомням и случая с натровените миналата година дечица беше пак от внесени от дете лекарства.


Лекарствата и играчките нямат нищо общо. Лекарства не бих дала на детето си да занесе в градината. Това е вече безотговорност от страна на родителя.

# 3
 • Мнения: 1 650
оправданието на родителите е , че без играчката детето им не иска да отиде в детската градина. ами тогава да си го държат в къщи.

Много грубо казано.
Почти всички деца от нашата група си носят играчки или нещица някакви.После лелите гледат да ги приберат в гардеробчето на детето.
Повече или по- малко, любимата играчка помага на детето при адаптацията .

Съжалявам ,че детето ти се е изплашило.
На едно тържество на племеника ми  ,имаха пиеска някаква и едно от децата беше с костюм на гарван- бих казала не особено приятен .
Мисълта ми е,че детето може да се изплаши не само от играчките,които си носят децата.

# 4
 • Мнения: 4 187
Рая всеки ден носи нещо от вкъщи, нещото обикновено е фигурка на животно. Много от децата , да не кажа всички, също си носят. Не виждам нищо лошо в това.

..... учителката каза, че много им е трудна да убедят някои родители в това - има деца, които всеки ден носят нещо, понякога играчки с батерии и дребни части. оправданието на родителите е , че без играчката детето им не иска да отиде в детската градина. ами тогава да си го държат в къщи.

Много умно  Rolling Eyes, все едно аз да ти кажа, щом детето си се стресира от играчка в градината, да си го държиш  у дома! И да, градините имат вътрешни правилници, би трябвало при постъпването да са ви запознали с него!

# 5
 • видин
 • Мнения: 358
съжалявам, че съм прозвучала грубо, може би съм в по-голяма степен афактирана в момента, но в случая не става въпрос за дребви плюшени "безопасни"играчки , а за по-големи пистолети, светкащи шлемове за глава, въпросната маска, която е уплашила дъщеря ми, играчки с батерии, които лесно могат да се разглобят и да се погълнат от някое дете, а също така въпросните деца са две момчета, които изобщо нямат проблем с адаптацията, а по- скоро с възпитанието .

# 6
 • София
 • Мнения: 1 986
Да, всяко детско заведение има Правилник за вътрешния ред!  Naughty
Да, всеки един родител е запознат с въпросния Правилник, за което се е подписал!  Naughty Naughty
Това става на първата за всяка учебна година родителска среща!
Няма точка в този правилник, която да забранява или разрешава носенето на играчки и облекло на герои в детската градина. Това го правят устно учителките, но те не могат да забранят на децата да си носят каквито и да било играчки, които са дадени от родителите, с цел по-лесна и бърза адаптация на децата в детската градина.

Съжалявам, че твоето дете се е стреснало.  Cry Cry Cry  Можело е веднага да направиш забележка на родителите на въпросното дете и да обърнеш внимание на учителките, но не виждам с какво са ти виновни самите те, че и директорката, та да правиш оплакване?! newsm78
Постави се в положението на майката на това детенце - сутринта е искало да дойде с въпросната маска и се е тръшкало един час. Майката най-накрая се е съгласила, с уговорката само да се покаже на другите деца. Точно в този момент твоето дете се е уплашило.
Коя майка може да предугади действията и стреса на другите деца от нейното?  newsm78
Не можеш да кажеш, че въпросното дете, с маската, не е достатъчно възпитано, само защото е уплашило твоето дете.  Thinking
Що се отнася до батериите - 2-3 годишните деца вече трябва да са наясно, че батериите не са за ядене и дъвкане.
А маската нима има батерии?!  Shocked

# 7
 • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 • Мнения: 6 110
 Да във всяка градина има правилник, както вече са ти казали.

 В нашата градина е позволено на децата да си носят играчки от къщи, като има правила за това какво може и какво не да се внася в градината. Например не ги пускат с играчки оръжия -мечове, пистолети и тн. Освен това персонала не носи отговорност за внесените отвън играчки.

# 8
 • Мнения: 35 162
За играчки няма ограничение при нас и не мисля, че трябва да има, стига да не става дума за играчки за големи.
Децата се плашат от различни неща, мен като дете самата градина ме плашеше Mr. Green

# 9
 • Мнения: 3 149
При нас миналага тодина директорката забрани да се внасят игрчки от вкъщи, покрай истарията с хапчетата и натровилите се деца. Тази година някои деца носят, но в нашата градина почти няма деца (зная само за едно, всъщност), което да се оплаква, че няма играчки.

Всеки правилник на вътрешния ред се определя от градината върху определени изисквания от Общината, така че трябва да погледнеш във вашия правилник дали фигурира подобен параграф. Но мен лично ме съмнява.

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 8 209

Децата се плашат от различни неща, мен като дете самата градина ме плашеше Mr. Green
Joy И променихте ли нещо за да не те плаши. Joy

# 11
 • Мнения: 382
До авторката на темата, можеше да срещнете детето с маската и на улицата  и пак да се уплаши твоето дете, тогава какво щеше да направиш.....Но също е вярно и ,че родителите са съгласни на всичко, само детето да отиде спокойно до градината и да влезе, без да си дават сметка каква опасност може да представлява внесеният предмет от в къщи за другите деца.Персонала не винаги може да претърси детето , когато влиза, някои неща излизат на яве по късно през деня, но носи отговорност за живота и здравето на детето , докато е в градината.

# 12
 • Мнения: 9 817
Честно казано на мен също не ми е приятно да се носят лични играчки от вкъщи в ДГ.
Особено при по-големи деца, хайде да кажем малките се успокоявали от любимите си играчки.
Редовно дъщеря ми ми разказва, че еди кой си носел Спайдърмен, а еди коя си Барби и разни понита, заради които са се разразили бая сериозни детски скандали и даже бой. Редовно пък чувам, че учителките се извиняват на родителите за някоя счупена играчка, донесена от дома.
Не ми е приятно и да виждам момченца запътили се към ДГ с меч или пистолет с топчета в ръка.
Липсата на играчки в детските заведения не е оправдание за носенето на такива там.
О.к. носиш, но вечерта не връщаш, а оставяш там, за да играят всички деца, т.е. подаряваш, ако не искаш не детето да си играе само вкъщи с тях.
А пък носенето на опасни играчки определено трябва да се забрани.
Лошото е, че в почти всяка ДГ тези неща уж не се разрешават, но никой не следи за това дали се изпълнява заповедта. То е като с болните деца или с носенето на храна.

# 13
 • София, център
 • Мнения: 3 448
В нашата група не само, че не е забранено носенето на играчки, ами е задължително. На родителската среща ни помолиха да донесем играчки от вкъщи, защото децата няма с какво да играят. Условието е, че тези играчки остават за детската градина. Забелязала съм, че и при нас стават войни за дреболии, които децата си носят от вкъщи извън тези играчки, които са донесени за градината. Това е положението!

Не бих се оплакала на никого, че дъщеря ви реве от играчка на дете, така както не искам и то мен да се оплаква майка на дете, за това че детето й реве, че заради мен е лишено от любимата си играчка.

Нека не бъдем дребнави! Дребнавостта няма да помогне на никого!

# 14
 • Мнения: 4 937
В нашата градина носенето на играчки е разрешено, но с известни ограничения:
- не се допускат оръжия (мечове, щитове, пистолети, пушки и т.н.)
- не се допускат маски, коронки на принцеси и други за глава
- не се допускат играчки с батерии и механични, които обаче издават звуци
- не се допускат твърде дребни играчки, които могат да се глътнат
Има деца, които си носят всеки ден една и съща играчка, с която спят, и с която не се разделят никъде. Има и такива като синът ми, които си носят всеки ден различна - обикновено някаква пластмасова или дървена фигурка на любим герой.

Изказвания от сорта кой да си държи детето у дома обикновено са двупосочно приложими, така че не искам да влизам в грубия тон на авторката, още повече ми хареса балансираната формулировка на Нансен:

Не бих се оплакала на никого, че дъщеря ми реве от играчка на дете, така както не искам и от мен да се оплаква майка на дете, за това че детето й реве, че заради мен е лишено от любимата си играчка.

Нека не бъдем дребнави! Дребнавостта няма да помогне на никого!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт