Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Здравей те,
Признавам си за първи път пиша във форум, но тъй като имам много въпроси относно ползите и вредите от телевизията и DVD си позволих да се регистрирам и пусна нова тема.
Моля Ви включете се активно с мнения и предложения къде може да се прочете и проучи този въпрос.
Благодаря!

# 1
 • Мнения: 1 760
В книгата "Изкуството на бъдеш родител" на д-р Додсън има тема за ползата от гледането на ТВ.Не,че децата трябва само телевизия да гледат, но тя им показва по един много по-интересен начин нещата,които те искат да научат.

# 2
 • Габрово
 • Мнения: 331
Винаги съм била на мнение, че всяко забранено нещо става много по-интересно, отколкото би било, ако не е забранено Simple Smile Какво значи ползи и вреди  newsm78 Има деца, които обичат да се заглеждат има и такива, които не обичат. Моят син е от тези, които обичат - не го спирам и той съответно гледа докато му е интересно. В градината имат ТВ и ДВД. Пускат им филмчета от време на време вечер, докато чакат родителите да си приберат децата. Децата, на които им е интересно сядат и гледат. Тези на които не им е интересно си играят и се занимават, с каквото искат. Има голямо значение какво се гледа все пак, за да се обсъждат ползи и вреди! Пък и моето мнение винаги е било, че не трябва да се изпада в крайности! Имам близки от Германия с две деца - на 7 и на 4 години. Баща им забранява те да гледат ТВ и като дойдат в къщи на гости напр. направо застават като хипнотизирани пред ТВ-то и онемяват - без значение дали ще гледат тъпо филмче или нормален филм за възрастни или реклами, докато моето дете, което никога не е било "лишавано" от гледането на ТВ просто поглежда и ако нещо му е интересно, тогава му отделя нужното внимание. Съгласна съм обаче, че сцени с насилие не са подходящи за малките деца!!! И пак повтарям - кажи какво се гледа, за да обсъждаме ползи и вреди - така е много общо казано.

# 3
 • Мнения: 544
Важно е какво, как (разстояние до екрана), кога и колко се гледа. В никакъв случай не съм против. Трябва да има мярка.
Разбира се, че да оставиш детето си да гледа цял ден като хипнотизирано Cartoon Network е пълно безхаберие (познавам такова семейство), а да забраниш (понеже не можеш да контролираш) не води до желан възпитателен резултат. В крайна сметка примера даваме ние, родителите.

# 4
 • Мнения: 386
В къщи гледа понякога и това много ме облекчава, защото намирам време да свърша някоя работа. Гледа, когато си пожелае, когато не се сеща с какво да си играе... В ДГ при нас все още не им пускат, но доколкото знам има идея за къси филмчете от рода на Том и Джери, Ну Погоди по време когато очакват родителите да ги вземат. И то без да ги задължават, който иска да си играе, който иска да гледа. Вреда може да има, ако ги заставят да стоят с часове на столчетата и да гледат, като по този начин учителките си осигуряват спокойствие. Плюс при гледането на детски филмчета, според мен е разиването на фантазията. Просто трябва всичко да е с мярка

# 5
В нашата група в детската градина искат да закупят телевизор и DVD и затова се интересувам дали е полезно в статията, в която спят, ядът и играят да има и телевизор. Да съгласна съм, че всяко забранено нещо е крайно, но нека да бъде в зала извън тази стая и да се водят там от време на време да гледат.Иначе за това какво ще гледат предполагам че няма да им пускат старшина или пък с насилие.

# 6
 • Мнения: 1 760
Ако е в стаята или къта за игра и около тв се шоставят няколко стайни растения не е толкова страшно.Има много образователни програми за деца, траят около 15 минути.

# 7
Да, но нали в стаята, в която се спи не е желателно да има цветя.

# 8
 • Мнения: 9 006
Всяко нещо трябва да е с мярка. Това важи и за телевизията. И тъй като в детските градини животът на децата е доста разнообразен - игри, учене, общуване, създаване на навици, то и телевизията/филмчетата са полезни, когато има баланс.
Загасеният телевизор не вреди.

# 9
 • Мнения: 9 817
Често обаче родителите се оплакват, че ДВД се превръща в гледачка на децата в детските градини.
Съгласна съм, че гледането на телевизия с мярка не е вредно, но да си призная не одобрявам цял следобед вместо да рисуват или да играят свободно децата да висят пред екрана, защото така е по-лесно на учителките.

# 10
 • Мнения: 105
Педиатърката каза, да го пазим от ТВ и GSM-и, че са адски вредни и облъчват. Но какво да правя и аз не издържам без ТВ. Не мога да стоя на тихо. А малкия Криси е опасна работа. Скоро ще направи 8 месеца, а от 3 месечно бебе не си откъсва погледа от ТВ-то. Едвам го храня, но почнат ли рекламите направо е целия в ТВ-то, само отваря устата и аз го храня, иначе може и цял час да го мъча. Досега толкова ги мразех тези реклами, а в момента са ми най-големия помощник  Grinning Луда работа Joy

# 11
 • Мнения: 4 589
                 Първо - за собствените ни деца.Никога не са ограничавани да гледат.Разбира се пускаме им филмчета подходящи за възрастта им.Имат детски филмчета с класическа музика Бебе-Бетовен се казва,такива  обучаващи децата на английски ,класическите на Дисни и ощеееее много и различни.Тъй като не им се забранява сега от време на време искат да им се пусне нещо или сами си пускат.Това обаче не им е основно занимание и даже ,ако им предложим ние отказват.Мисля,че сами решават кога , а за колко спор няма. Laughing Обикновено не се доглежда филмчето или ако е до края това е изключение.
                 Второ - учител съм в ДГ и имам телевизор и ДВД.Тъй като държа да си свърша работата не ми остава време да стигна до телевизора и ДВД-то.Децата носят филмчета и се сърдят,че не съм ги пуснала да ги гледат.Въпреки,че никога не ми се е случвало да пусна нещо,чието съдържание не познавам.Прием на децата,гимнастика,закуска и ето ти 9 ч.2 или 3 ситуации стана 10 ,понякога се удължават заниманията особено тези по изкуствата.От тук има музика или допълнителните дейности и свободни игри,най-късно в 11 са на вън и 11.45 обяд и подготовка за сън.Та къде видяхте време да стоят пред телевизора на столчета.След обяд още по-малко време за ТВ.15 ч ставане от сън,закуска и 1 или 2 занимания - 16.30 родителите идват,идват и учителите по допълнителните дейности.Пускането на ТВ е възможно чак към 18 часа и обикновено ,ако имат желание и се пусне гледа ,който иска,а който не иска си играе  или рисува.Тук е момента и на индивидуалната работа с децата ,на които им се налага това.
                 Така,че телевизора и ДВД-то са остаряла техника , която рядко се ползва. Laughing Помощник ми е компа . Някои от уроците си ги правя с презентация и вместо да рисувам куче,котка и т.н. или това което ми трябва си го намирам в нета и правя 10-15 минутна презентация с обяснения и както си му е реда.В края на крайщата живеем в 21 век и трябва да се ползват техническите "помощници"  Mr. Green
                 Пропуснах и добавям - на нашите деца не им се забранява да ползват компютър и за тях той не е някакво чудо,а просто още една вещ в къщата.Когато бяха на 1-2 годинки им пускахме една програмка с различни животни,коли и други картинки.При натискане на който и да е клавиш те издаваха звуци и бебетата се забавляваха.Сега никой от тях не стои с часове пред компа.Искат ,играят една игра около 10-20 мин и си намират друго занимание.

Последна редакция: пт, 12 дек 2008, 21:44 от Didia

# 12
 • Euskal Herria
 • Мнения: 9 254
Присъединявам се към мнението на Didia . Аз също съм учител в детска градина и това, което е написала, е точно така. А пък в подготвителна група задължителните занимания са така дадени, че непременно има и следобед. А  в дейностите по избор (през свободното време) на децата осигуряваме достатъчно възможности за избор - някои рисуват, други си избират игри с конструктори, игри в обособените кътове, някои гледат ТВ или ДВД. Лично за мен и моята колежка беше много важно да научим децата да се разпределят по занималните, а не да се скупчват на едно място, защото сме блокова градина и пространството ни е по-ограничено.

# 13
 • Мнения: 799
За съжаление в градината на дъщеря ми (1-ва група, още няма 3 години) всеки ден ги зомбират с филмчета, нямам идея поколко на ден.
Когато тръгна на градина през септември едвам си задържаше вниманието пред ТВ-то за повече от 15 минути, сега може да стои с часове и да зяпа всичко, което дават. Вечер се прибира с думите, че иска филм. Знае кой е Маккуин (в нас не е гледала "Колите"), знае за "Костенурките Минжи"  Joy, за "Барби"... А в същото време от 2 месеца не са ги извеждали на разходка, дори миналата седмица, когато беше 15 градуса навън  #Cussing out
Честно казано съм против ТВ и ДВД в градините/яслите, с изключение на образователни филмчета. Децата са в детските градини да учат и играят, не да зяпат телевизора. А 20 и повече деца все могат да се заиграят с нещо.
Дори и в къщи като имаме деца-гости не давам да гледат филми - предпочитам да поиграят (включително и аз да се занимавам с тях - да рисуваме, готвим и т.н.), отколкото да зяпат ТВ, което могат да правят и когато са сами в къщи.
И като цяло съм наложила вето максимум по 1 филм на ден, но като сложим и този от градината, на практика детето прекарва поне 3 часа зомбирано пред телевизора...

Но признавам, че понякога и аз се възползвам от "услугите" на филмчетата и си осигурявам 1 час време, особено сега с новороденото бебе  Mr. Green

# 14
 • Ямбол
 • Мнения: 23 061
Да, но нали в стаята, в която се спи не е желателно да има цветя.
Това важи само за нощното спане, защото тогава растенията вместо кислород(както е през деня) отделят въглероден диоксид и черпят кислород. А в ДГ децата спят само през деня.

По темата - аз не съм против, но да е с мярка и да се ползва, когато е необходимо.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт