Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 дек. 2008, 14:58 ч.

Хормони?

 • 3 700
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 293
Здравейте момичета Simple Smile В пълен мрак съм що се касае хормоните. Моля ви първо да ми кажете които са репродуктивните хормони на жената ? Търсих доста из интернет но нищо не октрих, явно съм много невежа  Laughing Второ кога мога да ги изследвам, по кое време от цикъла. Вклшчително и пролактина ( тъй като мисля,че ми е завишен ).


Благодаря Ви предварително!!!!

# 1
 • Мнения: 217
Моля ви първо да ми кажете които са репродуктивните хормони на жената ?..... и пролактина....

http://www.bg-lesbian.com/temi/drugi/hormoni.htm

Гонадотропини
Гонадотропините са фоликулостимулиращ (FSH) и лутеинизиращ хормони (LH), които се продуцират и отделят от хипофизата. Тази група медикаменти са в различни инжекционни форми: от уринарен произход - FSH комбиниран с LH (регистрирани в България: Pergonal, Menogon, Metrodin, Humegon) или рекомбинантен произход - FSH (регистрирани в България: Puregon; Gonal F) и LH (регистрирани в България: Luveris) и чрез тях се осъществява стимулацията на яйчника. При приложението им е необходимо внимателно ултразвуково и хормонално проследяване на яйчниковия отговор, с цел предотвратяване на овариалния хипер стимулационен синдром (OHSS).
Гонадотропин Релизинг хормон (GnRH)
Хормон, който се отделя от хипоталамуса и стимулира секрецията на фоликулостимулиращ (FSH) и лутеинизиращ хормони (LH) от хипофизата.
Гонадотропин Релизинг хормон агонист (GnRH-agonist)
Лекарствени средства (регистриран в България: Decapeptyl) с подобна на Гонадотропин Релизинг хормона (GnRH) структура и въздействие. Приложени, тези медикаменти стимулират съответните GnRH рецептори и първоначално предизвикват стимулиране продукцията на гонадотропини, което се последва от подтискане на продукцията им.
Гонадотропин Релизинг хормон антагонист (GnRH-antagonist)
Лекарствени средства (регистрирани в България: Orgalutran; Centrotide) с подобна на Гонадотропин Релизинг хормон (GnRH) структура. Приложени, тези медикаменти директно блокират съответните рецептори с последващо подтискане продукцията на гонадотропини от хипофизата, респективно и на яйчниковата функция.
Естрогени
Женски полови хормони, (нормално се установяват в малки количества и при мъжа) синтезирани в яйчника.
Инхибин В хормон (Inhibin B)
Синтезира се в яйчника и носи информация за яйчниковия резерв. Участвува в регулацията на Фоликулостимулиращия хормон.

Лутеинизиращ хормон (LH) Хормон, който се отделя от хипофизата, участвува във фоликулогенезата и индуцира овулацията.
Прогестерон
Хормон, който се продуцира и секретира по време на втората част от женския менструален цикъл.

Фоликулостимулиращ хормон (FSH)
Хормон, който стимулира развитието на фоликулите при жената и продукцията на сперматозоиди при мъжа.

Пролактинът е хормон секретиран от клетки, в предния дял на хипофизата.

У жената под влияние на пролактина се развива и нараства млечната жлеза. Настъпва лактация (образуване на мляко). За да се проявят тези действия, е необходимо присъствие и на други хормони: естрогени, прогестерон, някои надбъбречни хормони, инсулин.

Физиологичната роля на пролактина у мъжа не е ясна.

Секрецията на пролактина у човека е неравномерна, през деня тя е ниска и нараства по време на съня. Менструалният цикъл оказва слабо влияние върху нивото на пролактина. По време на бременност нивото му нараства, а през лактационния период подчертано флуктуира в зависимост от ритъма на кърмене. Много физиологични стимули могат да причинят повишаване нивото на пролактина в кръвта: дразненето чрез сукане в периода на кърмене, масажирането на млечната жлеза извън процеса на лактация, полово сношение, стрес, тежка физическа работа и т.н.

Инфертилитет, аменорея (липса на менструален цикъл), нарушения на менструалния цикъл и галакторея (отделяне на секрет с вид на мляко от гърдите) са най-важните индикации за определяне на пролактина при жени. При мъже такива са нарушения в либидото, хипогонадизъм с гинекомастия (увеличение на млечните жлези) и галакторея. Хиперпролактинемия (увеличени нива на пролактина в кръвта) се установяват много по-често при жени отколкото при мъже.

# 2
 • Мнения: 800
Аз си правих изследване на тези хормони на пети и на двайсти ден от началото на цкъла. Взема се кръвна проба, изследва се, посочват се резултатите и референтните стойности на лабораторията, която е направила изследането. Ако резултатите са в рамките на референтните стойности, то това означава, че хормоните са наред. Всяка лаборатория има свои референтни стойности в зависимост от методиката, която използва. Затова е важно резутатите да се сравняват само с референтните стойности на лабораторията, в която е направено изследването, а не с други стойности.
По какво съдиш, че пролактинът ти е повишен? По принцип този хормон силно се влияе от стреса. Ако си по-емоционална и си склонна да преживяваш нещата по-емоционално, възможно е да имаш леко завишение. При мен беше така, но това повишение нямаше клинична стойност. Пролактинът се повишава също така при галене на гърдите, секс, преди и по време на менструацията, преди и по време на овулацията и по време на бременност. Признак за по-висок пролактин са болките в гърдите. Ако стойността му е много завишена, възможно е да има и изтичане на секрет от гърдите. Това вече е състояние наречено хиперпролактинемия, което трябва да се лекува.

# 3
# 4
 • Мнения: 293
Момичета благодаря ви ! Смятам да изследвам долу изброените 5 хормона + пролактина. Но за целта , всеки хормон на различен ден ли се прави от началото на менструацията? ooooh! Тоест всеки хормон по различно време ,всеки път вземане на кръв ? За пролактина се съмнявам тъй като от доста време като си стисна зърната излизагъст бял секрет съвсем малко е но е винаги. Та одавна се каня. А като цяло за хормоните -никога не съм ги изследвала и след 10-11 месеца бебеправене без резултата, реших да изследвам всичко възможно. Но смятам да започна с хормоните....

Благодаря ви още веднъж и ще се радвам да чуя още мнения и съвети! Hug

# 5
 • Мнения: 1 773
Естрадиол, FSH и LH се пускат на 3ти-5ти ден от цикъла. Заедно с тях се изследват и пролактин и тестостерон, за да минат с едно боцкане. Прогестерон - на 7ми ден от доказана овулация.

Виж и тази статия: http://koog-vma.com/statii-24.htm

# 6
 • Мнения: 129
аз съм си пускала всичките тези 5 хормона на 3-5 ден от месечният цикъл

# 7
 • по света и у нас
 • Мнения: 1 175
И аз съм пускала 5те–ЛХ,ФСХ,Естрадиол,Пролактин и Тестостерон на четвъртия ден от цикъла,а Прогестерона на 21 ден!
Като за Пролактина да спомена,че не трябва да са дразнени,мачкани и възбудени гърдите преди вземането на кръв за изследването.Най добре е да седнеш за 10 минути да се успокоиш преди да ги направиш. Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт