Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

На небето

Мнения: 5 486
Моля на помощ, спешно, реших да правя сладка елда, но самото семе има леко неприятна миризма, с какво да го гарнирам за да не мирише така???? Вие как приготвяте елдата? Вие как приготвяте елдата? Ако сложа плодове или плодово пюре или конфитюр? Дайте идеи бързо?
Цитирай

София, Младост 2

Мнения: 8 219
С канела - на мен също ми смърди потресаващо,а и дребната отказваше да я яде,така че й сложих малко захар и канела и стана направо вкусно Very Happy
С плодове обаче нещо не ми се върза,пробвах с прасковено пюре към нея - тц,не става добре.Но покрай канелата най-вероятно с ябълков мармалад или пюре мисля,че може да стане добре Very Happy
Цитирай

Варна

Мнения: 6 760
Никога не съм приготвяла сладка елда, винаги тип "манджа". Смърди ви, защото не сте свикнали с нейния вкус - това е типично за всички българи.  Laughing Аз съм израснала в Украйна, дето се казва съм захранена с такова чудо (то за мен всъщност не е никакво чудо, де), та дори и малката я яде наред с нас.
Цитирай
За трима души ('щото и родителите са хора Cool):
Почиства се и се измива в цедка 200 мл сурова елда и се залива с 550-600 мл врящо мляко или вода. Съдът се захлупва плътно и след около 20-50 мин ястието е готово. Не се вари!
После се посолява или се добавя мед/за бебета и кърмачки - захар. Ако се сложат плодове и ядки, става като мюсли.
По този начин приготвям гречката съвсем отскоро, така ми харесва много.

Вариант: вечерта се залива с кипящата вода и се яде на сутринта, за да не се мотаеш със закуската. Може да се приготвя и  в термос.
Цитирай

Домати не останаха.

Мнения: 978
Кисса, кажи моля те как я правихте  в Украйна елдата.
Цитирай

Варна

Мнения: 6 760
Кисса, кажи моля те как я правихте  в Украйна елдата.

Ох, някъде вече май бях писала...Ама айде пак... Laughing
Лично аз я правя така:

Запържвам лук и моркови, добавям измитата елда, наливам вода (слагам на око, знам си вече съдинката), но по принцип май беше 1:3... Като заври, се намаля огъня до съвсем слаб, когато е полусварена, дръпвам я от котлона и завивам с дебела кърпа съда, в който се е готвила елдата и я оставям така, поема си и останалата вода. Подправки - на вкус. Обикновено добавям 1 кубче бульон, дафинов лист, и каквото имам - магданоз или копър...

Майка ми я прави по друг начин, без запръжка. Слага да заври нужно кол-во вода, в нея пуска едно пърченце масло, сол, като заври водата - изсипва измитата елда. И нататък по същия начин, малко като си поеме от водата, сваляш елдата от котлона и увиваш с дебела кърпа.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.