Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 11 дек. 2008, 21:11 ч.

За трайността на плодовете и зеленчуците

  • 2 610
  • 19
  •   1
Отговори
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
Отдавна се чудя да питам ли или не... Мъжът ми твърди, че понеже в България били с повече консерванти отгоре, затова не се скапвали така лесно... Не съм сигурна дали е така. Но е факт, че тук, ако не сложиш след закупуването плодовете и зеленчуците в хладилник, те се скапват хипер бързо. Най-много издържат портокалите и ябълките. Но лимони, моркови, салати, лук, репи... направо... ето, прилагам и снимка за доказателство. И това не са първите такива лимони, това е задължително - не са ли в хладилник им трябват около три дни на супер свежи лимони за да заприличат на това  Tired



Не съм знаела, че трябва да имам стая-хладилник тук  Crazy

Определено в България купуваме всякакви цитруси, ябълки, картофи и моркови и не ги държим в хладилник и карат доста. Не знам на какво се дължи всичко това  Rolling Eyes Тук и картофите ми прорастват за дни, морковите стават като варени спагети, хлябът също плесенясва бързо. Дали е от влажен климат, от добавки ли, не знам, ама...  Rolling Eyes

Вие къде и как съхранявате плодове и зеленчуци?

# 1
  • все тук
  • Мнения: 1 634
по принцип всичко пъхам в кутиите на хладилника - там издържат повечко. Иначе ако сложа плодове в купа - максимум 4-5 дни (ако не ги изядем, де) издържат и се скапват. Най-бързо бананите и ябълките сдават багажа.

# 2
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 714
био лимоните издържат до седмица в една ратанова кошница.
е някои получават меки петна, но не мухлясват бързо.
не би трябвало да са с консерванти, след като са био,
та едва ли е от това...

ябълките издържат доста, имам едни от 1 месец,
е поомекнаха и се спаружиха, но не са скапани Naughty
ябълките са домашни, не са обработвани.

морковите са от 5 дена и те в ратановата кошница
в найлонова торба - нищо им няма Mr. Green

брюкселското зеле и броколито пожълтяват за 2-3 дена в хладилника...

# 3
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 1 463
Блонди, и аз имах подобен на твоя проблем - морковите ми за 3-4 дни в хладилника ставаха на каша и едни такива лигави, както и други зеленчуци. Не знам от консерванитите ли е, от сортовете ли е... Навремето като че ли повече държаха. Реших си отчасти проблема, като започнах да купувам био плодове и зеленчуци и в по-малки количества, а от по-популярните винаги имам запаси във фризера.
Между другото, aко си спомням правилно часовете по органична химия от студентските години - ябълки е най-добре да се държат отделно от други плодове. Ако не греша, от ябълките се отделя етилен, който спомага за по-бързото узряване на околните плодове, като особено изразен е този ефект при бананите - почерняват за нула време.

# 4
  • Мнения: 1 854
Бабата на мьжа ми си слага кухненска хартия под тях, в отделенията на хладилника за плодове/зеленчук(най-долните) и така твьрди,че тя поема влагата и спомага да не се развалят продуктите така бьрзо.
Аз дьржа ябьлките навьн, бананите ако за зелени оставям да узреят например 1 ден(може и 2) и тогава слагам на студено, зимата на терасата.Понякога в хладилника, но ми вмирисват и другата храна Sad.Като цяло и аз сьм стигнала до твоя извод, сьхранявам основно в хладилника, но гледам да купувам по малко,защото мразя да хвьрлям храна.А голяма част от зеленчука,ако видя,че ще остане по дьлго го замразявам докато е пресен.
И да си набавиш "стая-хладилник", ей Naughty Hug

# 5
  • София
  • Мнения: 5 001
Имам купени моркови в найлонова торбичка в хладилника.Имам и едни моркови от мама и тате.Дадоха ми малко началото на октомври месец.Те си ги отглеждат.
Купените моркови са от около 3 седмици и някои от тях вече са на каша(ако ги оставя де...Не си мислете,че седят развалени в хладилника ми Mr. Green)....
А тези от мама и тате са свежи и хрупкави все едно,че току що са извадени.И имат такъв страхотен аромат....
Изводите мисля,че всеки ще си направи.....
Картофите които купувам държа в найлонов плик,който завързвам,за да не бяга влагата.Издържат ми дълго време без да се скапват ,омекват или прорастват....Хем ги държа на стайна Т.
Лук държа в един шкаф на балкона....Дори и да замръзне-нищо му няма,даже му намалява лютивината.Издържа много време.
Праз,имам на балкона от октомври месец в найонов плик съм сложила само долната част.Стъблата са свежи и не са мръднали.
Плодове....Сега в тоя сезон май сме се нахвърлили повече на мандарини,портокали(издържат ми около 2 седмици),грозде(купувам по малко и се изяжда бързо),лимони(ако са в хладилника издържат много време,ако не са-около 2 седмици),банани(за ден-два се появяват черните петна)....

# 6
  • София
  • Мнения: 4 119
Лимоните държа в хладилника, гледам винаги да има поне по 3-4, там не се развалят. Случвало се е да забравя да ги прибера и да се скапват, но зависи от температурата в стаята според мен, а и отнема доста повече време. Скапвали са ми се и по 1-2 портокала, но от тези, които купуваме само за сок и съответно винаги са много. Ябълки са ми се разваляли, и домашни, и купени, но след доста дълъг престой.
Но като цяло не позволяваме на плодовете вкъщи да се развалят, всички ядем много, даже често свършват и търсим още.

Бананите винаги държа завързани в торбичка, даже по-добре в 2, запазват се доста по-дълго!  Peace

В хладилника още държа винаги зелените подправки и морковите. Понякога слагам и половината от купеното количество краставици, домати, броколи, карфиол и т.н., ако преценя, че няма де се консумират веднага или скоро.
Лук, чесън и картофи държа на рафт, в шкаф, но обикновено открити.

Логично е по-третираните зеленчуци и плодове да издържат по-дълго, но не е задължително, защото в домашни условия съхранението е различно.

# 7
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
брюкселското зеле и броколито пожълтяват за 2-3 дена в хладилника...

Виж, на мен пък те ми карат по една седмица и чак тогава започват да жълтеят.

Мастер, искам и аз такова морковче  Blush Това за хартияте беше ценен съвет, ще сложа, отдолу наистина бързо става лигаво и лепкаво  Confused

# 8
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 714
купешките плодове и зеленчуци ми се скапват по-бързо, все пак не знам колко време са ги съхранявали в магазина.
но вчера изядахме последните домати собствено производство  Laughing
откъснати са поне преди 6 седмици, ако не и повече Wink

ама до сега морков не ми е ставал на лига newsm78
моите почерняват, био са пак, ама аз не вярвам много, защото са огромни Shocked

# 9
  • Мнения: 90
Бързо се скапват, ако не са в хладилник.

# 10
  • Мнения: 707
Само ябълките държа в хладилник и то за да не узряват бързо, че не ги обичам много сладки. Иначе всичко друго държа в кухнята. Купувам малки количества, за да не хвърлям.
Като видя, че морковите започват да увяхват ги беля, режа на кубчета и ги слагам във фризера. Като готвя взимам от тях.

# 11
  • Мнения: 4 279
Винаги купувам по малко,всичко е в хладилника,а ябълките са на почит у дома...така че няма как да се скапят Wink

# 12
  • Мнения: 1 041
Виждала съм по заведения да държат лимоните в големи стъкленици, пълни с вода. Не знам защо newsm78

# 13
  • Мнения: 707
Виждала съм по заведения да държат лимоните в големи стъкленици, пълни с вода. Не знам защо newsm78
За декорация. Вместо ваза с цветя  Wink.

# 14
  • Мнения: 2 873
Аз също съм забелязала, че чужбинските плодове и зеленчуци много бързо се развалят.
Българските са далеч по-трайни.
Не зная на какво се дължи, но зеленчуците от градината на баба ми, са много по-трайни от купешките.
Значи варианта с консервантите отпада....  newsm78 не знам....

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт