Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 39 отговора


Мнения: 334
ЗА СПАНАКА

        

Спанакът (Spinacia oleracea, семейство Amaranthacea) е едногодишно растение, известно най-вече с високото си съдържание на желязо. Всъщност, той изпъква по-скоро с високо съдържание на белтъци, витамин C, витамин В1, витамин B6 и фосфор, отколкото с желязото, което наистина е във висока концентрация, но е под форма, която се усвоява относително трудно от човешкия организъм.

Спанакът е още чудесен източник на фибри, витамин A, витамин E, витамин K, витамин В2, фолати, калций, магнезий, калий, мед, манган и селен. Той е хранителен (белтъците), подпомага имунитета (витамин С) и съсирването на кръвта (витамин К), много полезен е за зрението (витамин А) и осигурява голяма част от водоразтворимите витамини В.  

На графиката са дадени стойностите на някои от полезните вещества за 100 грама варен спанак (пресен и замразен):




За почитателите на спанака, ето малко препратки към рецепти със спанак, за които е ставало дума дотук във форума:
Лазаня със … 72;ти

Чушка, пънена със спанак и сирене от Арбанашка кокона


Спаначени кюфтенца от запазена ма®ка


Сьомга в спанак от Ути Бъчваров


Картофи със спаначено пюре от : -)))


Пролетна салата с коприва/ замразен спанак от albenap


Кюфтета от елда със спаначен сос от albenap



От конкурса за рецепти за деца над 3 годишна възраст:
Пълнен кро … ; Ив@

Спаначена  … 89;та

Крем-супа с … 1086;т esme


От конкурса за рецепти за деца от 0 до 3 годишна възраст:
Зеленчуко& … 0;на)

Пай с риба l … 7;ца)

Спаначено  … 7;ца)
« Последна редакция: пт, 12 дек 2008, 09:32 от Madame Bonduelle »
Цитирай

Пловдив

Мнения: 2 132
Много го обичам, но сега не ми е разрешен Sad
Да попитам - Влияе ли солта на графиката, защото виждам, че пише ''варен без сол''?
Цитирай


Мнения: 334
Много го обичам, но сега не ми е разрешен Sad
Да попитам - Влияе ли солта на графиката, защото виждам, че пише ''варен без сол''?

О, много жалко...
Не. За показателите, които са на графиката, добавянето на сол не влияе, просто такива данни имах. Солта внася допълнително количество натриеви йони, а спанакът сам по себе си съдържа такива - 100 грама замразен спанак, варен без сол, осигурява 4% от препоръчителната дневна доза натрий.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
И аз съм голям почитател на спанака, мерси за рецептите.  Smile
Замислих се за съдържанието на белтъци. Онзи ден говорихме за гъбите и аз казах, че съдържат белтъчини и съпругът ми отговори, че не може в растителен продукт да има белтъчини.  Thinking
Цитирай

Пловдив

Мнения: 2 132
И аз съм голям почитател на спанака, мерси за рецептите.  Smile
Замислих се за съдържанието на белтъци. Онзи ден говорихме за гъбите и аз казах, че съдържат белтъчини и съпругът ми отговори, че не може в растителен продукт да има белтъчини.  Thinking
Във всеки продукт (без тези дето са изцяло въглехидратни или мазнини -захар,олио и т.н.) има белтъчини. Който и зеленчук да вземеш има, същото важи и за зърнените , бобовите, семена, ядки и т.н. Дори незаменимите ги има, но примерно в бобовите има един, който е в по-малки количества. Същият е в по-големи в зърнените. За това е добра комбинацията бобови +зърнени. Взаимно се допълват като не е задължително да си ги ял на едно ядене.

Ето за гъбите - Mushroom protein is also superior to many other vegetable proteins on account of its essential amino acid content. The white cap mushroom ranks above all other vegetables, except beans and peas in this respect. Between 70-90 per cent of the vegetable protein present can be easily digested.

А мъжът ти не може да не е чувал за протеина на пшеницата, овеса и др. - глутен Wink
Цитирай


Мнения: 334
И аз съм голям почитател на спанака, мерси за рецептите.  Smile
Замислих се за съдържанието на белтъци. Онзи ден говорихме за гъбите и аз казах, че съдържат белтъчини и съпругът ми отговори, че не може в растителен продукт да има белтъчини.  Thinking

Jeni B е права - във всички живи организми се съдържат белтъци. Градивната единица на белтъците са аминокиселините. Има 8 незаменими за човешкия организъм аминокиселини, които не могат да бъдат синтезирани от него, а трябва да бъдат приемани с храната. Те се набавят най-ефективно от месото, но се съдържат и в растения. Спанакът е един от най-добрите източници на белтъчини сред храните от растителен произход.

За повече информация по темата:
http://www.spinachwords.com/nutrients3.shtml
Цитирай


Мнения: 831
Madame Bonduelle-страхотни рецепти.Определено ще се възползваме от тях.
 предложение, Embarassedна всякъде из вашите теми има рецепти,ако се сложат в една по предназначение ще бъде по лесно за намиране. Flutter
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Mme. B., JeniB, благодаря ви   bouquet
Цитирай

Страната на приказките

Мнения: 279
А необходимо ли е пресният спанак да кисне известно време във вода, за да се "разтворят" нитратите, или това няма да помогне? Много обичам салата от пресен, ситно нарязан спанак и пресен кромид лук. Може и репички. Залива се с олио и кисело мляко.
Цитирай


Мнения: 334
А необходимо ли е пресният спанак да кисне известно време във вода, за да се "разтворят" нитратите, или това няма да помогне?

Да, помага - нитратите са водоразтворими и при накисване преминават от растението във водата. 
Цитирай


Мнения: 1 319
Супата от спанак, наред с тази от коприва, е едно от най-любимите ястия вкъщи. Жалко, че не се предлага замразена коприва.  Sad

Чела съм, че желязото в спанака се усвоява по-пълноценно ако едновременно или веднага след него се консумират плодове богати на витамин С.

При накисването във вода освен съдържанието на нитрати намалява и това на ценни за организма микроелементи. Кое е за предпочитане в такъв случай – да накисваме или не спанака?  newsm78
Цитирай


Мнения: 334
При накисването във вода освен съдържанието на нитрати намалява и това на ценни за организма микроелементи. Кое е за предпочитане в такъв случай – да накисваме или не спанака?  newsm78

Така е, концентрацията на водоразтворими вещества (на нитратите включително) намалява при накисване във вода. Ако нитратите Ви притесняват, все пак бих Ви препоръчала да накисвате пресния спанак, тъй като той е едно от растенията с по-висока концентрация на нитрати. Добавянето на лимонов сок, оцет или паралелното консумиране на плодове/зеленчуци, богати на витамин С неутрализира донякъде вредното влияние на нитратите.
Подробно сме си говорили за нитратите в тамата Нитратите на практика. Ако имате допълнителни въпроси, ще се радвам да отговоря.
Поздрави,
Madame Bonduelle   
Цитирай


Мнения: 4 279
Ще пробвам някоя рецептичка,най ми допаднаха пълените чушки Very Happy
Цитирай

in my AU

Мнения: 201
Може да ви се стори доста елемнатерен въпроса ми, но познати са ме съветвали, след като веднъж е сготвен спанакът, да не го претоплям повторно и да не го загрявам, тъй като отделял вредни вещества  newsm78 Това глупост ли е или има нещо вярно?
Цитирай


Мнения: 2 094
Спаначено пюре със сиренце и от горе едно пържено яйце е най-вкусното нещо!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 39 отговора