Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 269
И какво правите когато имате пристъп, аз съм с поредния такъв, главата ще ми се пръсне.Направо ми идва да изгълтам една шепа лекарства, но не става.Мислех си, че с кърменето както и с бременноста мигрената ще поотшумее, но уви в месеца по два пъти съм с такова адско главоболие, не мога да мисля даже Sad.
Какво да пия/правя, дайте съвет.

# 1
 • София
 • Мнения: 3 090
Аз бях така , нищо не можех да направя .
Това беше едната причина поради която отбих малката като беше на година и половина , колкото и да не исках .Другата беше преумора .
Мигрената ,при мен беше съетана  заедно е не спящо бебе и без помощ е беше   кошмарно изживяване
Няма ли кой да ти помогне , поне да е наоколо и да погрижи бебето докато ти си зле .
Съжалявам миличка !  Разбирам те прекрасно , но освен със съчувствие с нищо друго не мога да ти помогна  Hug
Дано пристъпите станат по -редки ! 

# 2
 • Мнения: 93
Аз също страдам от мигрена болката и преди беше нетърпима,а сега при това недоспиване направо откачам-има периоди през които болката не минава по цели седмици.Знам че заради кърменето мога да пия само Парацетамол,но той въобще не ми помага и не го и пия,чакам болката сама да отмине.

# 3
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 261
Обсъдете с лекаря медикаментите, които нормално ползвате - почти всички лекарства са съвместими с кърменето, въпросът е колко често се налага да се ползват. Имитрекс (и другите от групата) могат да се ползват при кърмачки - не са в най-безопасната група, но поради механизмът им на действие и бързото им излъчване от организма се счита, че не представляват риск за бебето.
От обезболяващите - освен парацетамол, нурофенът също е средство за избор при кърмачки и е с по-силен ефект. Инцидентно може да се ползва някой Аулин, ако положението стане критично, само не трябва никога да се комбинира с нурофен. Аналгин също може да се ползва инцидентно - но все пак, тъй като (покрай съпруга ми, който също има мигрена) знам, че този тип лекарства носят само временно облекчение и се налага да се пият в големи количества през кратки интервали, е по-добре да се прецени дали същинските антимигренозни препарати не носят по-малък риск, отколкото често приемане на по-високи дози обезболяващи, пък били те и по-безопасни.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 269
Ами на мен досега много ми помагаха ацефеин, паракофдал и понякога солпадин, но всичките имат кофеин, кодеин-не съм сигурна, че са съвместими с кърменето заради кодеина.

# 5
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 261
Кодеинът носи известен риск, особено при бебета в периода на новороденото (до 6-тата седмица), недоносени и бебета с известни респираторни проблеми. Въпреки това медикаменти, съдържащи кодеин, се използват като обезболяващи в периода след раждането и стига да не са във високи дози (зависи си от съдържанието на кодеин в конкретното лекарство), могат да се използват, като се наблюдава бебето за апнея (задържане на дишането), сънливост и запек.

# 6
 • София
 • Мнения: 3 090
Хедра , аз съм се интересувала също за лекарства съвместими с кърменето и съм пробвала с някой описани от теб - не ми минаваше Confused
Имиграна е същински лекарство , което е несъвместимо с кърменето , както и други с който се провежда курс на лечение , но и те определено на стават .
Ако нурофен помага е чудесно , наистина . Simple Smile

# 7
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 261
Специално проверих Имиграна (Имитрекс, Имигран и прочее са различни търговски имена на едно и също лекарство - активната съставка е суматриптан) вчера - става. Знаете, че в листовките на лекарствата стои стандартно предупреждение да не се използва по време на бременност и кърмене - затова е нужно информацията за лекарството да се провери в справочник за употребата на медикаменти по време на кърмене. Рейтинга му е Л3, което означава че липсват контролирани изследвания при кърмачки, съществува известен теоретичен риск от странични ефекти, но обикновено те са минимални. Може да се прилага, ако ползата надвишава вредата. Точно затова писах, че е нужно да се прецени кое ще е по-добре за детето - дали еднократна доза суматриптан (активната съставка на антимигренозните медикаменти), който се излъчва бързо от организма, или многократното приемане на обезболяващи във високи дози (особено на съдържащите кодеин, при които наистина има рискове за детето, особено ако е много малко). И Имигран, и кодеинът са със същия рейтинг - Л3 - но едното се прилага еднократно обикновено, а другите се взимат многократно за сравнително продължителен период от време (1-3 дни, зависи при кого колко трае пристъпът), така че трябва да се потърси кой вариант е най-удачен.

# 8
 • София
 • Мнения: 3 090
Благодаря ти за отговора!  bouquet
Мисля че информацията ще е полезна и  за други (надявам се не много) майки.

# 9
 • София; Дружбето
 • Мнения: 2 154
Аз пиех ацефин и фитин при много силните пристъпи на мигрена, когато не вече не можех да гледам от болка. В останалите случаи фитин и парацетамол. За фитина докторът ми каза, че също нямало данни за кърменето, но честно казано не съм чела листовката, за да се уверя в това Blush

# 10
 • София
 • Мнения: 122
Хомеопатията може да помогне.

# 11
 • offshore & overseas
 • Мнения: 2 848
Хайде, и аз да се присъединя към тежко пострадавшитеTwisted Evil

Година-две преди да забременея ходих на невролог, който ми предписа комбинирано "лечение" с амитриптилин (словашки произход) и не помня още какво: 2-3 пъти дневно по четвърт + половин за копиране на пристъп. Аз обаче се отнесох с недоверие към туй успокоително (не БОЛКОуспокоително, а в известен смисъл даже психотропно) и не следвах предписанията, освен в един единствен случай, когато положението стана твърде сериозно и жмулнах една половинка. И о, чудо - заспах на часа, на другата сутрин, бре, не мога да се надигна от леглото!! Ръцете ми тежат, краката ми тежат, главата ми тежи... Както се досещате, не си и помислих да се третирам пак по този начин.  Stop

Преди и след това ползвам аулин, защото абсолютно нищо друго не ми помага (хомеопатия, иглотерапия и други нестандартни или езотерични методи не съм пробвала все още). Бременността ми премина само с един пристъп към края (преборен с аулин Heart Eyes), вследствие на огромен тормоз, но няколко месеца след раждането ритъмът на заболяването се възстанови и взех да си мигренясвам през 1-2 седмици и да ме държи по 3 дена.

За мое душеуспокоение разрових тук, за да видя какво е препоръчала Хедра и още тогава разбрах, че аулин или нимезулид (което е едно и също) може да се приема в краен случай, но не по-често от веднъж на 24 часа. При първия ми мигренозен пристъп Кали беше малка (на 10 месеца) и много се колебах дали или #Crazy, ама моите ситуации повечето са критични, така че нямах много избор. Изпих го и се опитах да не я кърмя поне 2 часа, ама не се получи и изживях голяма драма. И понеже нищо видимо не се случи, от оня момент до ден днешен пия по хедрината препоръка и това си е. Честно казано, не ми се мисли и не ми се рови да разбера какви биха могли да бъдат "невидимите" последствия за Халя (Хедра сигурно знае), но се надявам и даже вярвам, че няма да има никакви.

Според мен не е неудачно мигрената да се лекува с "психо" лекарства, защото more often than not и причините за нея са психологически. Което ще рече, че по време за кърмене не е много хубаво да се приложи едно такова лечение, според мен. А аз не бих се подложила, както се видя, и извън това време.

Най-вероятно ще опитам с хомеопатични ср-ва, но кога ли ще се реша, предвид скептицизма на околните... Crossing Arms

# 12
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 261
Аулинът за детето няма да даде някакво отражение вероятно, особено ако се ползва спорадично и само по веднъж на 24ч  - предполага се, че както при нурофен много малка част от нимезулида преминава в кърмата (заради високото свързване с белтъци), което е добре. В някои страни (Индия) аулин се дава и на деца над 6-месечна възраст (има изследвания по въпроса) и безопасността му била сравнима с тази на останалите антипиретици.
Притесненията с аулина са основно за ползващия го директно, т.е. за теб - вероятно знаете, че в много европейски страни е забранен за употреба заради тежки хепатотоксични ефекти (уврежда черния дроб).

# 13
 • offshore & overseas
 • Мнения: 2 848
Притесненията с аулина са основно за ползващия го директно, т.е. за теб - вероятно знаете, че в много европейски страни е забранен за употреба заради тежки хепатотоксични ефекти (уврежда черния дроб).
Да, бях чела някъде за това, но сякаш спомените ми сочат, че е поради опасност от наркотична зависимост. А сега и това - доколкото разбирам, става дума за нежелани странични ефекти и се моля при мен да не се проявят, защото аз без друго имам някакви физиологични изменения в черния дроб (дай, Боже, това да не ме прави предразположена Praynig). Хомеопатия ще се търси, вече е решено. Crossing Arms

# 14
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 261
Няма наркотична зависимост (за разлика от кодеин-съдържащите препарати, където има такава опасност), аулин въобще не е от този тип вещества. Съпругът ми е с много обременен черен дроб (изкара тежко А-хепатит и в допълнение е носител на В-хепатит), но да чукна на дърво, няма проблеми от аулина и въобще с дроба (прави си изследванията редовно). Това не е гаранция, де - кофти лекарство е и ако има как да се избегне, е добре да се опита.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт