Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 33 отговора


Мнения: 282
Кълцано месо в тесто
Продукти: 50 г краве масло; 1 голяма глава кромид лук,нарязана; 1 скилидка чесън, счукана; 2 с.л. прясно нарязана салвия; 2 с.л. прясно нарязан магданоз; 700 г кълцано месо /може и едро смляна немазна кайма/; сол и смлян черен пипер; 1-3 ч.л. дижонска горчица; 1 яйце, разбито; 450 г многолистно тесто; 3 твърдо сварени яйца,срязани наполовина.
Начин на приготвяне: Стопете маслото в малка тенджерка, добавете лука, чесъна и зелените подправки и пържете на тих огън докато лукът омекне. В голяма купа сложете кълцаното месо и объркайте с лучената смес. Добавете солта, черния пипер, горчицата и яйцето. Объркайте добре. Разточете тестото на правоъгълник 23 х 30 см. Отделно ви трябва лента от тесто, дълга 30 см за отгоре. Разстелете половината смес в средата. Сложете твърдо сварените яйца отгоре и ги покрийте с останалата смес. Направете диагонални прорези от всяка страна на тестото на интервали 2,5 см. Прихлупете тестото върху месото и го прилепете добре към него, като редувате ивиците. Сложете накрая лентата и подпъхнете краищата и отдолу. Намажете тестото с разбито яйце и печете във фурната 30-40 мин до златисто. Поднася се горещо или студено.


ето резултата:

и парченца:

Аз не запържих лука а го намачках с щипка сол. Може да се направи и с кайма /по възможност не мазна/. Под яйцата може да се сложат кисели краставички на лентички, варен морков, а отгоре в-у яйцата- топено сирене на листчета или кашкавал. Подправките магат да се сменят с любимите ни. Поднася се със зелена салата, домати, краставици.
Ако не ви се прави многолистно тесто, може да се използва готово. Аз съм ползвала готово тесто "Белла"- едната кора.От другата кора изрязах лентата за отгоре.
 Добър апетит  newsm10
/рецептата е от списание "Уверени в кухнята"/
Цитирай


Мнения: 282
питка с кашкавал и розмарин
1,5 ч.чаши брашно
1 бакпулвер
1к.л. сол
150 гр кашкавал, нарязан на кубчета /от него отделям малко за украса/
1 яйце - разбито с 1 с.л. горчица и 4 с.л. прясно мляко
4 скилидки чесън - нарязан / или 1 малка глава лук-нарязян/
1 с.л. розмарин / или мащерка/
  Всичко се обърква с лъжица на твърдо /сухо/ тесто. Не се меси много, а накрая леко с пръсти.
Оформя се с ръце на питка, слага се в обилно намазана тавичка, украсява се с отделения кашкавал и листенца розмарин и се пече. Яде се топла. 
Много ароматна питка стана .
« Последна редакция: сб, 13 дек 2008, 16:04 от nela_66 »
Цитирай


Мнения: 282
Супа топчета/с духче/ smile3503
Продукти:
1 глава лук- ситно нарязан,
1 малка червена чушка-нарязана на малки кубчета,
2 моркова - настъргани
1 парче целина /колкото 1 морков/- настърган /може и без целина/
1 ч.ч. грах от консерва
за топчетата:
250 гр кайма
1 белтък
1 шепа ориз /по избор/
подправки /по избор/
Приготвяне:
Всичко се залива с вода /половин тенджера/ , добавя се малко олио и се слага да ври до омекване на зеленчуците.
250 гр.кайма се омесват с подправки по избор, добавя се 1 шепа добре измит несварен ориз и 1 белтък. Правят се топчета с набрашнени ръце и се прибавят към вращата супа. Накрая се добавя фиде.Прибавят се ситно нарязан магданоз и чер пипер.
Застройка: Разбиват се 2 яйца и отделения жълтък с 1/2 кофичка кисело мляко и 1 лъжица брашно. Това се слага на огъня и при непрекъснато бъркане се сгъстява- да клокне 1-2 минути.
Сваля се от огъня и се застройва супата.
« Последна редакция: вт, 03 фев 2009, 23:52 от nela_66 »
Цитирай


Мнения: 282
Десерт с крем от белтъци и карамелизирана захар
Блата е пандишпан, ароматизиран с настъргана кора от лимон. Крема е от белтъци със захар и накрая добавих на тънка струйка с непрекъснато бъркане карамелизирана захар / затова го наричам карамелизиран крем / да покафенее приятно. Блата го намазвам с крема и надърпвам с лъжица връхчета. Не сиропирам блата .

Цитирай


Мнения: 282
Сладки плитки /кууксистър/ - тази рецепта си я записах преди години от ТВ, но не помня точно кое предаване беше -  южноафриканска рецепта .
 За 4 порции:

 - 150 гр. брашно /приблизително/,
 - 2 яйца,
 - 1 бакпулвер / или сода за хляб/,
 - 50 гр. масло / разтопено /,
 - сока от 1/4 лимон,
 - щипка канела.
 От всички продукти се омесва меко тесто, което престоява 20 мин. Върху набрашнена повърхност се точи кора / 1- 2 мм дебела /, нарязват се ленти,широки  1,5 - 2 см. и по 3 се сплитат на плитка дълга 10-12 см. В много олио - добре загрято - се изпържват до златисто от 2 - те страни / много бързо стават готови, затова почвайте да пържите , след като сте сплели всички плитки/. Приготвяте отделно захарен сироп 1:1 - студен - с 1 ванилия . Веднага след изваждане от тигана потапяйте плитките в сиропа /да стоят в него докато пържите следващите плитки/ и т.н. Стават достатъчно сладки и пудрата захар за мен е излишна, но така беше по рецепта. Сервират се веднага.

и с пудра захар:
« Последна редакция: нд, 21 дек 2008, 09:46 от nela_66 »
Цитирай


Мнения: 282
Каша от бяло месо от домашна кокошка
Месото се сварява с 1 глава лук-нарязана. Изважда се месото и се нарязва на хапки.
Отделно се запържва  /в 1 голяма л.олио и малко масло/ 1 глава лук, ситно нарязана.След като омекне се добавя около 1 ч.чаша брашно и се запържва при непрекъснато бъркане за кратко, добавят се 2 с. лъжици червен пипер, разбърква се бързо и веднага се прибавя по малко от бульона при непрекъснато бъркане до получаване на необходимата гъстота на кашата. Ако не е достатъчно бульона, спокойно може да се доразреди с вода. Нека да клокне 2-3 минути. Подправя се със сол и черен пипер.Накрая се добавя месото, клоква още една минута и готово. Освен бялото месо, може да сложите и крилцата или да сготвите кашата с каквито искате мръвки от кокошката. Много вкусно става ! /Освен черен и червен пипер  други подправки не слагам!/

Добър апетит ! newsm10
« Последна редакция: нд, 14 дек 2008, 19:10 от nela_66 »
Цитирай


Мнения: 282
Картофи на фурна
1,5 кг картофи се нарязват в тава.Прибавят се 2-3 големи глави лук , нарязани на полумесеци,посоляват се и отгоре се разпределя 1/2 малка кутийка маргарин.Наливат се 1/2 ч.чаша бира и 1 чаша вода. Пече се във фурна, като веднъж се разбъркват картофите.
По желание може да се сложат подправки на вкус.
В случая /на снимката/ нямах бира в момента и сложих вода, но се оказа повечко и реших да сгъстя соса с 1 пакетче фикс за спагети "Карбонара", разтворен в малко студена вода и отгоре настъргах на "парцали" синьо сирене - много вкусно се получи:


Цитирай


Мнения: 282
Кюфтета в доматен сос
Продукти за кюфтетата:
0,5 кг. кайма
1 малка глава лук, нарязана или настъргана
1 яйце
1-2 шепи ориз /несварен/
чер пипер, кимион, чубрица
Приготвяне:
 Запържваме 2 нарязани глави лук в олио. Прецеждаме сока от 1 консерва домати и го заделяме. Прецедените домати - нарязани - добавяме към лука и ги запържваме. Прибавяме 2 с.л. червен пипер - разбъркваме. Веднага добавяме заделения доматен сок и още буркан и половина вода. Слагаме сол, чер пипер, дафинов лист и пасиран чесън /или чесън на прах/ . След като поври 5 минути, прецеждаме соса и връщаме на огъня , с набрашнени ръце оформяме топчета от каймата и пущаме в тенджерата с врящия сос. Ври още 15-20 минути /до готовност на ориза в каймата/. Накрая, ако соса е прекалено рядък, се добавят 1-2 лъжици брашнена кашица - да поври 2- 3 минути и готово. Добър апетит!
 Ако не обичате сварени кюфтета с ориз, може да си ги изпържите отделно /не ги замесвате с ориз, разбира се/ , да си приготвите соса и накрая да добавите кюфтетата - да поврат 5 минути.
« Последна редакция: вт, 03 фев 2009, 23:46 от nela_66 »
Цитирай


Мнения: 282
Катми
1 пакетче прясна мая /за около 1 кг брашно/ се размива в паничка с топла вода със захар-1 ч.л. Оставя се да шупне 15 мин. В купа се разбиват 2 яйца, прибавя се шупналата мая, около 1 л топла вода, 1 ч.л. сол и около 1 кг брашно. Ако водата е малко, добавя се още - да се получи тесто, по-гъсто от палачинково. Оставя се на топло да втасва /1 час; Съда, където втасва да е по-голям за да не излезе навън втасалата смес  Very Happy /. В паничка се разбива 1 яйце, добавя се 1 с.л. кисело мляко - с тази смес се маже сача /тефлоновия тиган/ преди всяка кътма /за мазане ползвам чисто парцалче, което накрая просто изхвърлям/. Сача се нагорещява и еднократно се намазва с мазнина преди да започнете да печете кътмите. Намазва се със сместа от яйце и кисело мляко и веднага се изсипва 1 черпак от сместа за кътми. След изсъхване отгоре, кътмата се обръща - да се позачерви леко. Веднага след сваляне от огъня се поръсва със сол и се маже с масло /маргарин/ или , който обича - с мас. Поднасят се веднага с айрян или компот.
По желание може да се гарнират с плънка по избор /сладка или солена/.
Катми с настърган кашкавал и кренвирш:                 и с малиново сладко:

И едно предложение /изпробвано от мен/ - вместо 1 л вода - 1 л прясно мляко.
Тези са от друга партида: newsm47


« Последна редакция: сб, 07 фев 2009, 12:52 от nela_66 »
Цитирай


Мнения: 282
Кренвиршки
 Тесто за хляб /може и от магазина - готово тесто/. Включва се фурната да загрява /200 градуса/. Взема се малка топчица тесто. В дланта се разплесква на питка, слага се осминка кренвирш, загръща се - да се слепят краищата и се поставя в намазана с олио тава. Мажат се отгоре с яйце /може и без него, само с малко олио/ , поръсват се със сусам и се слагат да се пекат. Поднасят се с айрян, компот...
 Моето тесто стоеше 2 дни в хладилника. Извадих го и веднага направих кренвиршките - не съм чакала да втасват, директно във фурната.Яйцето си го спестих - намазах ги с олио и поръсих сусам. Много добри станаха и изключително бързо - за 20 мин бяха готови за ядене /5 мин. ги правих, 15 мин. ги пекох/!  Very Happy
Цитирай


Мнения: 282
Торта
 Рецептата е много стара и много лесна - от моето детство, а вкуса от детството е любим. Предлагам ви я:

4 яйца
1 кофичка /от к.мляко/ захар
1 кофичка кисело мляко
1,5 кофичка брашно
2 ванилии
2 амоняка
 Разбиват се яйцата със захарта. Прибавят се киселото мляко с разтворените в него 2 амоняка, ванилиите и накрая постепенно брашното. Разделя се на 3 части. В едната се добавят 2 лъжици какао. Пекат се 3 блата в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка.
 Крема е нишесте "Ванилия", приготвен с прясно мляко. Не се охлажда крема, а се слепват блатовете, докато е още топъл. Отгоре и отстрани се отрупва тортата със счукани /смлени/ орехи  - около 1 чаша. Готова е за ядене след 3-4  часа.
 Ако обичате по-напоени, сочни блатове, може да ги сиропирате . Аз използвам следното - карамелизирам 1 ч.чаша захар, добавям 1 ч.чаша вода - да заври /карамела се разтваря във водата/ и с това сиропирам блатовете преди да намажа с крема.
В случая аз я поръсих с кокосови стърготини.

и парченце
« Последна редакция: чт, 26 фев 2009, 19:49 от nela_66 »
Цитирай


Мнения: 282
 Баница  newsm51
400-500 гр брашно
1 ч. л. сол
3 с.л. олио
1 с.л. оцет
вода - около чаша
 Омесва се меко тесто. Оставя се да почине 15 мин. През това време се приготвя плънката:
3 стръка праз /бялата част/ се нарязват и се запържват леко в 0,5 чаша олио. Прибавя се 0,5 чаша измит ориз и 1,5 чаша гореща вода и 0,5 ч. л. сол - ври, докато ориза поеме течността. След отстраняване от огъня се добавя 200 гр натрошено сирене.
 От тестото се взема топче - колкото мандаринка - и се разточва кора. Тук е момента да кажа, че аз не мога да точа много тънко и правя следното: разточвам колкото мога тънко кората, намазвам я с 1-2 с. л. разтопено масло /задължително масло - за да може да се втвърди/, разточвам втора кора и слагам върху намазаната първа кора. Заделям двойката кори и точа втора двойка кори. През това време маслото между  първата двойка вече се е втвърдило - разточвам ги на 1 кора - колкото мога тъничко, не се престаравам. Слагам плънка и завивам хлабаво, разтягам леко и навивам в тавата. Вземам втората двойка кори и повтарям процедурата. И пак започвам да точа 2 двойки кори и т. н. докато напълня тавата. Мажа с разтопено масло баницата отгоре и накрая - с разбито яйце. Пека в предварително загрята фурна. След изваждане няма нужда от напръскване с вода - само завивам за 20 минути.
 Вместо плънка с праз може да сложите само сирене и яйце, но преди това трябва да намажете с мазнина кората. И тук да споделя нещо - аз като смеся сиренето с яйце ми е трудно да го разпределя върху кората, затова в 1 купа натрошавам сирене, в друга разбивам 2 - 3 яйца и поръсвам последователно - сирене, после яйце - така ми е по-лесно.
 Който обича да смесва сладко и солено /например аз  Laughing /, може да сервира баницата с мед - всеки да си слага колкото иска или пудра захар.
Добър апетит  Very Happy


 От плънката ми остана малко и ето как я оползотворих на другата сутрин:  разредих плънката с вода и сложих да заври, сгъстих с брашно / до рядка кашица /, добавих сол, чер пипер, клокна 1-2 минути. Разбърках 3 яйца с малко оцет и с това застроих кашицата. Върнах на огъня - да клокне още малко и готово - чудесна празена кашичка.
« Последна редакция: нд, 11 яну 2009, 09:27 от nela_66 »
Цитирай


Мнения: 282
Вегетариански кюфтета
Половин сух хляб /и малко повече/ - средата /не се намокря с вода/
250 гр. кашкавал - настърган
1 ч.ч. орехи - смелени /или други ядки/
1 главичка лук - настъргана
5 яйца - разбити
сол, чер пипер, чубрица, кимион или готова подправка за кюфтета
 Всичко се омесва добре, оформят се кюфтета с набрашнени ръце и се пържат.
Добър апетит!

Една идейка - в сместа за картофени кюфтета прибавете смлени орехи - чудесен резултат!

« Последна редакция: пт, 10 апр 2015, 17:36 от nela_66 »
Цитирай


Мнения: 282
Мазна пита
за тестото:
1/2 кг брашно
1/2 пакетче прясна мая
1/2 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйце
2 с.л. олио
топла вода
за плънката:
400 гр. саламурено сирне
2 разбити яйца /заделят се 3 с.л. за намазване на питата/
за намазване:
1 чаша разтопена мас /или смес от 1 разтопено масло и олио - общо 1 чаша/
приготвяне:
 Маята се разтваря в 1/2 ч.ч. топла вода със захарта.В купа се изсипва брашното, прави се кладенче и в него се слагат разтворената мая, яйцето /неразбито/, олиото и солта.Добавя се още малко топла вода и се омесва меко тесто. Почива десетина минути. През това време се разтапя маста. Взема се една тава пред вас и се започва точенето: Откъсва се топка тесто, голяма, колкото юмрука ви, потапя се в разтопената мас и с ръце се раздърпва кора с размерите на тавата.Слага се в тавата, поръсва се с още малко мас /1 - 2 с.л./, натрошава се сирене и върху него - 2-3 с.л. от разбитите яйца.По същия начин и останалите кори /общо 5-6 кори- на последната кора не се слага плънка/. Прави се дупка в средата и започва да се навива като руло -от средата към стените на тавата - получава се голям кръг /венец/, който се прекъсва , усуква се и се завива на спирала в тавата - не плътна, а на разстояние поне 2 пръста. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, около 40 мин.Когато втаса /разстоянието м-у стените на баницата изчезва - изпълва тавата/, се маже с яйце, сусам и се пече /около 150 - 180 С/. След изваждане се напръсква леко с вода и се покрива с кърпа за 15 минути.
Добър апетит! newsm10
Баницата от снимката е приготвена с мас и стана, както се казва - на конци:


За тази баница аз замесих 1 кг брашно с 1 пакетче мая . Остана ми тесто, разбира се, и  изпекох питка от него - много вкусна беше. Тестото може да се ползва и за мекици. Замесено с малко повече олио става и за пици.
А това е същата баница, замесена без яйце,               
оформена по различен начин в тава с високи стени:   и парче от нея:
     
« Последна редакция: чт, 26 фев 2009, 23:56 от nela_66 »
Цитирай


Мнения: 282
Дроб-сарма с кайма
/правя я от 10 години и сама си я измислих, а наскоро видях подобна рецепта в едно списание, казваше се "Фалшива дроб сарма" Wink/
Продукти:
1/2 кг кайма
1 глава кромид лук, ситно нарязан
1 ч.ч. ориз /дано не прозвучи като реклама,но аз ползвам и съм много доволна от бисерен ориз - екстра на "Фамилекс"!/
3 ч.ч. вода /гореща/
сол, чер пипер, джоджен, магданоз
1 коф. кисело мляко
4 яйца
2 с.л. брашно
Приготвяне:
Лука се запържва в мазнина. Добавя се каймата и се запържва, като за мусака.Прибавя се добре измития ориз - и той се запържва до прозрачност/2-3 мин./.Прибавят се 3 ч.ч. гореща вода, сол, джоджен, магданоз и черен пипер. След като поври малко /5 мин./ се премества в тава и се пече във фурната. Прави се заливка - 4 яйца се разбиват, прибавя се 1 коф. кисело мляко и 2 с. лъжици брашно. След като ориза поеме цялата течност, внимателно, за да не проникне надолу в ориза, с лъжица се изсипва заливката и пак се пъха във фурната - да се зачерви. И това е.
 Може да се прибави и лапад или спанак и зелен лук - става още по-добре! Джоджена е задължителен! Добър апетит !

а това е варианта със спанак /1 пакет /размразих го преди това/- сложих го след като като запържих каймата преди да сложа ориза/:

« Последна редакция: пт, 10 апр 2015, 17:38 от nela_66 »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 33 отговора