Продукти: 50 г краве масло; 1 голяма глава кромид лук,нарязана; 1 скилидка чесън, счукана; 2 с.л. прясно нарязана салвия; 2 с.л. прясно нарязан магданоз; 700 г кълцано месо /може и едро смляна немазна кайма/; сол и смлян черен пипер; 1-3 ч.л. дижонска горчица; 1 яйце, разбито; 450 г многолистно тесто; 3 твърдо сварени яйца,срязани наполовина.
Начин на приготвяне: Стопете маслото в малка тенджерка, добавете лука, чесъна и зелените подправки и пържете на тих огън докато лукът омекне. В голяма купа сложете кълцаното месо и объркайте с лучената смес. Добавете солта, черния пипер, горчицата и яйцето. Объркайте добре. Разточете тестото на правоъгълник 23 х 30 см. Отделно ви трябва лента от тесто, дълга 30 см за отгоре. Разстелете половината смес в средата. Сложете твърдо сварените яйца отгоре и ги покрийте с останалата смес. Направете диагонални прорези от всяка страна на тестото на интервали 2,5 см. Прихлупете тестото върху месото и го прилепете добре към него, като редувате ивиците. Сложете накрая лентата и подпъхнете краищата и отдолу. Намажете тестото с разбито яйце и печете във фурната 30-40 мин до златисто. Поднася се горещо или студено.
ето резултата:
и парченца:
Аз не запържих лука а го намачках с щипка сол. Може да се направи и с кайма /по възможност не мазна/. Под яйцата може да се сложат кисели краставички на лентички, варен морков, а отгоре в-у яйцата- топено сирене на листчета или кашкавал. Подправките магат да се сменят с любимите ни. Поднася се със зелена салата, домати, краставици.
Ако не ви се прави многолистно тесто, може да се използва готово. Аз съм ползвала готово тесто "Белла"- едната кора.От другата кора изрязах лентата за отгоре.
Добър апетит
/рецептата е от списание "Уверени в кухнята"/