Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 5
Моля, помогнете ми.Нямам идея как се прави това.От коя част на прасето трябва да оставя сланина за ядене и как да я приготвя?И как да стопя маста, слага ли се нещо вътре, за да е бяла?
Цитирай

In a surreal moment!

Мнения: 2 038
За сланина - Най добре от гърба . Махаш долния слой мас - да ти остане кожичката и около 1 пръст сланина . Ще се ориентираш по ципата между сланината и маста . Редиш в съд и осоляваш смело - тя поема колкото и трябва . Може и да я прибереш несолена в пликчета във фризера - солиш като я извадиш и ядете веднага или изчаквате 2-3 дни да поеме .

Ще ти пиша и за маста по - късничко , ако не се е намесил друг .
Цитирай


Мнения: 9 816
Лично аз правя сланината по следния начин:
Варя саламура от вода, черен пипер, дафинов лист, карамфил и чесън.
На литър вода слагам 160 гр. сол, 5-6 зърна ч.пипер, 1-2 дафинови листа и 1/2 глава чесън нарязана на филийки. След като изстине саламурата, заливам сланината и я оставят така около 20-25 дни.
След това я вадя и я намазвам обилно със смес от червен пипер, чубрица и счукан чесън.
За да определя точно колко саламура да сваря, заливам предварително сланината с чиста вода, колкото да я покрие.
Така приготвената сланина е изключително вкусна.
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Аз си стопих мас сега в събота  Laughing Laughing Laughing
Купих си прясна сланина от месарския магазин.

Измих я и я нарязах на парченца(колкото половин кибритена кутия)Сложих парченцата в тенджера,налях 1/2 ч.ч студена вода и сложих на котлона.Вода задължително се слага,защото иначе започва да цвърчи и да пуши(може и да загори) преди да започне да се топи мастта.А така с водичка няма страшно,а и става безотказно.
Разбърква се отвреме навреме.Когато водата поизври вече е започнала да се отделя мас и започва пърженето на сланината.Котлона е на умерена степен!Парченцата сланина започват да се свивати да се превръщат в пръжки(или джумерки им казват  в някои части на БГ),а мастта става все повече в тенджерата.С решетъчна лъжица изваждам пръжките в купа,когато са придобили хубав златист цвят.
С черпак наливам горещата мас в сухи стъклени буркани(моите са с винт).Наливам до горе,слагам капачката и от горещото те си се вакуумират.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.