Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • SOFIA
 • Мнения: 226
Лифтаджии ни оставиха  при гъста мъгла и  - 5 градуса в  средата на планината с четиригодишният ни син
[/b]

            Вчера, събота 13.12.08г. отидохме със семейството ми на Витоша с намерението да покараме ски. Беше слънчево, Витошко лале изглеждаше добре, поне от там от където го гледахме и въпреки, че триседалковия лифт не вървеше ние решихме да се спуснем по пистата и да се качим обратно с кабинковия лифт, който работеше. Признавам, беше голяма грешка от наша страна, но го осъзнахме когато стигнахме средата на пистата и видяхме ,че надолу преобладават клечките и калта. Така или иначе нямахме друга алтернатива освен да слезем до долу и да се качим обратно на Алеко, където ни беше колата, с кабинковия лифт. Синът ми е мъничък и нямаше да може да изкачи нагоре стръмната писта. Свалихме си ските, тръгнахме на  надолу,  падахме ,  ставахме– дори беше забавно, като изключим факта че междувременно падна много гъста мъгла , а ние се бяхме понамокрили от търкалянето. За двадесетина минути слязохме до долу и след кратка почивка се отправихме към “4 та междинна станция на кабинков лифт Симеоново –Алеко”. Огромно бе очудването ми, когато три момчета със сноубордове ни казаха , че лифтаджиите не пускали никого да се качва на лифта, но ни пожелаха, тъй като сме с малко дете,  над нас да се смилят. Уви, горе  на официалният вход имаше решетка с катинар. А когато ни видяха през стъклото лифтаджиите се скриха. На мъжа ми му се наложи да прескача през стълбищни парапети за да се добере до другия вход с надеждата , че като обясним ситуацията в която сме изпаднали – мокри с малко дете  при гъста мъгла и отрецателни температури, ще ни пуснат да се качим на лифта. Не можех да повярвам когато чух, че лифтаджията обяснява на мъжа ми че няма да ни пусне защото шеф му е забранил да качва когото и да било и при каквито и да било обстоятелства и даже в подкрепа на думите си му каза ,че преди малко са върнали и момиче с изкълчен крак !!!!!!! 
              Нямам думи да изразя възмущението си за това престъпно нехайство. Да се остави 4 годишно дете и момиче с изкълчен крак в студа при гъста мъгла по средата на планината . 4 та станция е отдалечена от всичко на километри.   Господата, ако мога така да ги нарека, ни посъветваха да слезем до долната станция на лифта и от там щяли да ни качат, тоест да ходи в калта и кишата, мокри със скиорски обувки , 3 чифта  ски  2-3 километра в мъглата надолу из планината, по незнайни пътеки със 4 годишно дете. 
               Само  задавам следните  въпроси:
1.Ами ако се загубим или замръзнем ? Или може би в такъв случай няма да има ,кой да свидетелства срещу тях?
2.Защо ни бе отказан транспорт от официална лифтова станция, при това при работещ лифт и при желание от наша страна най-официялно да си закупим билети? Въобще, имат ли право да ни откажат не само от морална гледна точка , но и  от законова ?
3.Защо шефът на лифта ще уволни служителя си (според неговите думи), за това че ще качи едно  мокро дете с родителите му на лифта или момиче с изкълчен крак? Или шефът е  изверг или  въпросният служител е прекалено тъп  и не е разбрал правилно разпоредбите му?!?
4.Защо, ако имат толкова уважителни причини да не качват никой от 4-та станция , това не е обявено някъде горе на голяма табела в началото на пистата, за да знаят хората предварително и въобще да не слизат до там?
5. И трабва ли някой тийнейджър да се загуби и да замръзне някъде по пътеките на Витоша търсейки по-долна станция на лифта за да гръмне после печатът с търсене на причините за случилото се?
              Причините са престъпна безотговорност и подигравка с хората от страна на лифтаджиите и шефа на лифт Симеоново-Алеко . 
6. И на последно място питам - къде остана неписаното правило, че хората в планината трябва да си помагат?

                Аз не оправдавам и  служителя ,който ни върна с претекста че щяли да го уволнят понеже имало камери и шефовете го следяли. За мен той е един страхливец, който рискува живата или най-малко здравето на едно детенце, на едно момиче с изкълчен крак и на много други тийнеджъри предпочели   да покарат сноуборд в съботния ден пред това да се напушват в някоя софийска градинка .Безкрайно възмутената майка
Боряна Богданова

# 1
 • София
 • Мнения: 36 901
Не разбирам защо си толкова възмутена - че не са ви качили, въпреки заповедта, или че са спазили заповедта? Щом е разпоредено да не качват никого, значи така е преценено  и толкова. А какво щеше да стане, ако въпреки всичко ви бяха качили и се беше случила някаква повреда и бяхте пострадали? Тогава пак щеше да си сърдита, но този път, защото не са спазили заповедта. Защо обвиняваш лифтаджиите, че са спазили нареждането от началника си? Ти няма откъде да знаеш каква е причината за затварянето на станцията.

От написаното от теб оставам с впечатление, че вие като родители също не сте преценили рисковете и сте помъкнали малкото си дете в лошо време по планината. Вчера по случайност гледах прогнозата за времето и доколкото си спомням изобщо не се препоръчваше ходенето в планината.

# 2
 • Абсурдистан
 • Мнения: 3 317
Рядко, но този път съм абсолютно на мнението на Радостина.
Първо планината през зимата е коварна. 4 годишно дете, при прогноза за лоши планински условия е безумие.
Второ, хората са си направили труда да забранят качването на лифта - сърдити сте. Ако ви бяха качили и горе времето е още по-лошо, както става прези зимата щеше да е: "Защо не ни предупредиха". Те от къде да са сигурни, че вашата история е вярна, ане я казвате само за да се качите.
Трето момичето с изкълчения глезен не е за лифт, които ще я качи на горе, а е за планинска спаситела служба, която ще я свали надолу. Правилно не са я качили на лифта.

И последно искам да кажа, че вече няколко години подред хора с деца и без не се съобразяват със зимните условия в планините. Тръгват въпреки изричните забрани. След това навсякъде четем как са били изоставени, как са ги спасили бавно, как не са се отзовали. Изобщо всеки друг им е виновен за тяхното безразсъдство.

# 3
 • Мнения: 4 319
В този студ и мъгла на ски с 4-годишно хлапе?! Бррррр  cold

# 4
 • в мъжки прегръдки
 • Мнения: 3 546
И аз съм от тези дето ще те "овикат". Ако познавате лалето знаете че е трудна и капризна писта. На открито е и почти винаги е с оголени и заледени участъци. Дете на 4 години няма работа там. Аз нямам проблем да карам по пистите на Банско и Боровец, но лалето гледам да избягвам. Ако пък не сте я познавали сте още по-безотговорни че сте завели детето на непознат терен. Колко добър скиор е вашето дете? А вие колко добри планинари сте? Ако изобщо нямаше там станция на лифта какво щяхте да правите? Много често се случва да спират лифтовете заради времето, заради повреда и какво ли не още. Винаги трябва да имате едно наум в планината, по всяко време. Ние с мъжа ми и големия ни син сме скиори от години, и винаги водим малкия с нас, но никога не си позволяваме да го заведем на рисково място. Винаги един от нас седи с него близо до хижа или до друго оживено място. И винаги единия има на гърба си раница с вода, шоколад, резервни дрехи за малкия и запалка.  

# 5
 • SOFIA
 • Мнения: 226
 Възмутена съм защото,  не ни пускаха не  поради някаква уважителна причина . Не можаха да ни дадът никакъв смислен отговор. Мъжът ми ги попита и до колко работят и му бе отговорено до 16.30ч. Лифтаджията спомена, че ръководството им се страхувало да не правят далавери с билетите за това не разрешавали. Както писах  по-рано ни препоръчаха да  ходим пеша в мъглата до долната станция, която е на километри. Ако имаше някаква техническа причина, можеха да я споменат дори и само за да се отърват от нас. Съжалявам, че ти се струва нормална цялата тази ситуация, може би  просто рядко ходиш в планината.
 
А за това че сме постъпили глупаво, като въобще сме тръгнали си права, но причина ли и това, че някой е сбъркал да бъде оставен в беда и пак подчертавам с малко дете. Нали за това сме хора да си помагаме.

# 6
 • 32° 6′ N, 34° 49′ E
 • Мнения: 2 511
tuti, защо не се обадихте на Планинската спасителна служба? Ако положението е било критично, това е мястото, към което да се обърнете, лифтаджиите са просто технически служители и те не могат да поемат отговорност за потърсили при тях помощ... Имам някакъв опит из планините и за това си мисля, че отказът им не е бил случаен, мога и да греша, но не само заради неписаното правило да се помага, а и заради преценката на рисковете, които крие планината, хората там не отказват да помогнат просто ей, така ...

Аз не смятам, че сте постъпили глупаво, освен, ако метереологичните условия са ви били известни предварително  Confused Чудесно е, че сте завели малкото си дете на планина, по принцип при добра екипировка и опит, мерките за безопасност позволяват подобни приключения с деца  Peace

# 7
 • Дубай, ОАЕ
 • Мнения: 934
Лифтаджията спомена, че ръководството им се страхувало да не правят далавери с билетите за това не разрешавали.
#Cussing out
Страшно оправдание, няма що!
Възмутително си е, да не кажа престъпно. Хората в планината са длъжни да помагат!

Горе-долу си представям каква е логиката:
Тази станция е построена там точно с цел да се ползва от хора, които са слезли докрая на тази писта. Да, обаче вече са въвели автомати за билетите, и понеже им се е сторило сложно и/или скъпо, не са инсталирали автомат за проверка на билетите на тази станция. Вероятно няма и каса, от която да си купиш билет. Лифтаджиите предполагам решават да се възползват и вземат по някой лев от хората без да им дават билетче, съответно ръководството научава, и хоп - няма вече станция! Оправяйте се!
Има ли поне надпис на най-долната станция, който да предупреждава?

# 8
 • SOFIA
 • Мнения: 226
Съжалявам, че пуснах темата тук. Това не беше най-подходящото място - трябваше да предположа, че в бебешки форум веднага ще бъда обвинена колко лоша майка съм след като водя малко дете  в планината на студа. Съжалявам и, че никой освен "шемет" не схвана същността на проблема, който е не че аз съм завела сина си да покара ски и да подиша чист въздух / което не е нищо толкова рисково/, а че някакви господа се гаврят с хората от страх бизнесът им да не пострада и сакън техен служител да не направи далавера с билетче и да ги ощети с няколко лева.
Целта ми не е да се оплаквам - все пак семейството ми е живо и здраво - а да предупредя и да предпазя други хора да не попаднат в нашата ситуация. На Витоша ходят много деца 15-16 годишни за да карат борд и не вярвам на никой родител да му е приятно детето му да бъде отпратено на километри в планината да търси как да се прибере - подчертавам при липса на  технически причини или лоши атмосферни условия.
Предполагам, че ще съм по-полезна ако пусна темата в някой скиорски форум.

Поздрави на всички

# 9
 • Мнения: 2 829
важното е ,че сте живи и здрави Praynig Praynig Hug Hug Hug Hug

според мен ,не е лоша идеята да пуснеш темата и в някой спортен,скиорски  форум Thinking

# 10
 • Мнения: 9 715
Тук много хора съжаляват, че пускат теми, когато очакват само положителни мнения.
Аз не мога да ти отговоря на всички въпроси - задай ги към главния лифтаджия.
Може би и моето ще ти прозвучи като обвинение, но имай си обица на ухото. ПКК са много любезни и винаги ще ти съобщят състоянието на пистите, лифтовете и прогноза за времето.

# 11
 • без обхват
 • Мнения: 5 746
А вие как се прибрахте, всъщност?

# 12
 • SOFIA
 • Мнения: 226
А вие как се прибрахте, всъщност?

Трите момчета сноубордисти, които ни предупредиха, че не пускат никой на лифта ни спасиха smile3501 newsm44. Докато ние се разправяме горе ,  един от тях на автостоп се е качил до Алеко /имало е някакви хора случайно на паркинга които са го закарали/, за да вземе джипа си и да се върне да прибере приятелите си. Слава богу че ние междувременно слязохме на паркинга ,  и момчетата ни предложиха да ни закарат до Алеко. Освен тях нямаше жива душа. Незнам какво щяхме да правим ако ги бяхме изпуснали.

Благодаря ви момчета, въпреки че сте около 20 годишни сте много повече мъже от много други. newsm74

Последна редакция: нд, 14 дек 2008, 22:23 от tuti

# 13
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Добре, че всичко се е наредило в крайна сметка и сте се прибрали.

И на мен ми изглежда, че причините не са технически и Шемет по-горе е на прав път.
Иначе темата дали е за тук не знам, той подфорума не е бебешки, по-скоро е пълен с лелки, веднага почнаха да ти държат сметка къде си тръгнала.

# 14
 • Мнения: 2 033
Мисля, че лифтаджиите са се държали престъпно безотговорно.

(Не разбирам напълно лекциите на тема "Къде си тръгнала", защото в планината всичко може да се промени за минути; пък и на голям човек може да му се случи нещо, което да изиска спешно слизане, и т.н.)

Също не разбрах на какво основание са ви отказали превоз. Кой е собственикъ на този лифт? Иска ли се от някой лиценз, за да  оперира лифтът? Въобще, помисли на кой ще се оплачеш, и бързо, докато лесно може да се установи кой точно е била на работа, като са отказали да ви вземат.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт