Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • някъде там
 • Мнения: 1 392
Ситуацията е следната:
Жената е вдовица и живее сама.Почти се разплака пред мен от безисходица и страх.Съседите от долния етаж от блока в който живее, през целия зимен сезон се отопляват с печка на твърдо гориво.Има обаче явно някакъв проблем и целия и апартамент се пълни с пушак.Жената постоянно стои с отворени прозорци и не може да се стопли.От всички тези тревоги дори се е разболяла от епилепсия.Опитала е да говори сас съседите , но те казали , че тъй като ималята мивка от там идвал проблема.Аз лично нищо общо не виждам между мивката и кумина.Съседите я заплашват със самораправа и тя не знае какво да прави.Стана ми жал за жената Confused
Искам съвети къде , какво и как да направя за да и помогна. Тази вечер отиде да говори с кварталния и очаквам утре да ми се обади да каже какво е казал той.Ще съм благодарна на всякакви съвети Hug

# 1
 • DE
 • Мнения: 969
Жалба в общината?
Няма ли роднини мъже? Да се поразправят малко?
Ако я заплашват със саморазправа - жалба в полицията.
То с идиоти не може по друг начин!

# 2
 • някъде там
 • Мнения: 1 392
Жената явно много е притеснена.Наистина разчита на мен
Да това с жалбите са първите стъпки.Мислех си за господарите или някое друго предаване newsm78

# 3
 • Мнения: 4 437
Ако толкова искате да и помогнете, да се съберат двама мъже от входа и да видят какво не е наред с комина при нея, а може и да не наред нещо с комина на горния етаж.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 986
За да пуши комина в комшиите - значи има пробив във комина. Нека се намери и отстрани този пробив.
А след като комшиите заплашват със саморазправа първото, за което се сещам е: Хвани под ръчичка двама-трима твои познати и/или приятели, по бабаити на външен вид. Отидете на гости на хората под твоята позната и им покажете, че жената не е сама и има кой да стои зад нея.
Обяснете им, че печка с твърдо гориво в жилищен блок се ползва само и единствено ако е изчистен комина. Да си го почистят и няма да има проблеми за жената, както и за другите комшии.
Второто, което мога да се сетя, е да се говори с управата на блока, за да не се стига нито до саморазправа, нито до пушене на комина. Който иска да ползват комин - трябва да вземе го изчисти, за да го ползва.

# 5
 • Бургас
 • Мнения: 2 988
За да пуши значи е пробив. Ние бяхме така миналата година. Говорихме, молихме и така докато една сутрин майка ми не колабира, а детето след 3 часа беше с пристъп на задух. Тогава буквално полудях и говорих страшно грубо по въпроса с хората. Ако искат да ползват комина той трябва да се оправи. А ако е висок блок това става доста трудно. Трябва да се намери къде е проблема и тогава да се кърти и оправя. Въпроса е, че може да е в жилището на човек, който е иска да се "включи" в ремонта. Друг е въпроса, че това с мивката са пълни глупости. Какво като има мивка. Ако имаш време говори с тях и ги помоли да се заемат с проблема ако искат да се топлят на дърва /все пак поддържането на комина е обща грижа, но смятам, че инициаторите трябва да са тези, които го ползват, а не тези, които патят от него/. Ако не ги предупреди, че ще пуснеш жалба и т.н. Ако и това не помогне им кажете, че смятате да си запушите комина на вашият етаж /ако сте на вторият е 6 точки/ защото ви пречи течението. Пък после ако се чудят що им дими им кажете, че е защото имат мивка.

# 6
 • Мнения: 230
Илонитка, поздравявам те! Все по рядко се срещат хора, които имат сърце за проблемите на другите. Стана ми жал за жената от разказа ти. Представям си, колко е беззащитна в тази държава, където властва арогантността. Много се радвам, че си се захванала да помогнеш.
Първото, за което се сещам, е да говориш с домоуправителя и с някои свестни съседи. Преди всичко сме хора, човешки същества, а не скотове, които нехаят за другите.  Не забравяй, че всичко това, освен пълно пренебрегване на правата на жената, да живее като бял човек в дома си, носи и друг негатив - опасно е за здравето й. Не знам дали не е уместно, да се подаде жалба до ХЕИ (или както се казва сега) да направят съответните замервания на въздуха в апартамента на нещастната женица.
Съседка на майка ми - вдовица на 76 год.,едва не почина в съня си, при подобен случай със съседите под нея, коите се топлеха с камина. Слава Богу, успяха да я спасят, въпреки че дихателните й пътища бяха силно засегнати, но апартаментът изгоря напълно.

Желая ти успех. Бъди дръзка и не се отказвай!

# 7
 • varna;vladislavovo
 • Мнения: 67
Моля ви погледнете дали някой от съседите не си е сложил аспиратора в комина,защото ние имахме такъв случай.Комшията над нас ползва печка на дърва и когато аз си пуснех ширма в тях ставаше димилник-лисици да ловиш,даже неможеха да си запалят печката,всичко беше в пушак,щях да уморя бабата,която живее с тях.Дано съм успяла да помогна.

# 8
Поздравявам те за това, че искаш да помогнеш на жената. Подайте жалба в общината,  и в районното - там са длъжни да дойдат и да проверят, при констатиране на нарушение правят констативен протокол и предупреждение, при втора жалба, ако не са взети мерки, полицията съставя акт на нарушителя, като си бръкнат в джоба си ще се оправят. Другото за което се сещам е жалба пак там за саморазправа и наистина отидете 2-3 мъже уж близки на жената да говорят учтиво да се отстрани проблема. Учтиво, за да не я обвинят нея после в саморазправа, но така ще видят, че има кой да я защити.
Успех.

# 9
 • Бу-у-урга-а-ас
 • Мнения: 2 598
Казуса е решим. Просто трябва да се съберат всички съседи, през които минава този комин и да обсъдят почистването му. Има и друг начин. Познати ми разправяха, че са решили подобен проблем като са сменили изхода на тръбата. Т.е. във всеки комин имало по 3 дупки (димоотвода). Просто трябва да пробват да сменят дупката. Иначе няма лошо, да се топлят с дърва. Ако се реши проблемът даже ще е добре, защото ще е топло и при нея от нагряването на комина. Аз така не отоплявам едната стая, защото съседите ни топлят вече 4 година.

# 10
 • някъде там
 • Мнения: 1 392
Аз живея на съвсем друго място от жената.Не ми е близка , просто може и случайност да се нарече ни събра.Та блока е 14 етажен , а тя живее на втория етаж.Като говоря с нея ще докладвам .Благодаря ви  bouquet  bouquet  bouquet

# 11
 • Мнения: 1 943
Ей като почнат някой да се държат като прасета  ooooh!

Има вариант да са се отоплявали дълго време с брикети без да почистват комина и той да се е запушил непоправимо. Става като камък по стените на комина /в блока на баща ми така стана/. Викаха коминочистачи и т.н ама тц.

Нека се пробват да отпушат комина и ако не стане дали жената не може да си го зазида да няма изход към нея?

Тя как се отоплява?

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт