Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 дек. 2008, 21:44 ч.

Мода ли е, аз ли не разбирам...

 • 1 054
 • 13
 •   1
Отговори
 • Мнения: 193
Здравейте! Не ми се иска да пускам анкета, защото не знам как да я формулирам. Моля Ви да споделите вашите впечатления. Става въпрос за това, че според мен вече масово от лекарите се лекуват симптоми, без да е поставена диагноза и без да са изяснени причините за тях! И в един момент се оказва, че дъщеря ми е с много проблеми и с почти никакви поставени диагнози. За очичките ми се струва, че най-накрая попаднахме на нужното място ( Praynig моля те, Боже, дано да съм права). Днес обаче имахме час при известен специалист, и аз бях оптимист, че ще се установи най-накрая каква е причината за алергията на дъщеричката ми, с непрекъснатите обриви, с целогодишно запушеният и течащ нос /не повлияващ се до сега от никое лечение/, с болките в ушите и третата сливица. Учудена бях от хаоса пред кабинета и от начина на преглеждане. Имаше хора с часове буквално през пет минути. Естествено графикът изоставаше. Нашият преглед мина много на бързо. Само ме поразпитаха на бързо и погледнаха гърлото и обрива. Изписаха ми капки за нос и мехлемче за пъпките /които съм ползвала и преди и според мен съвсем не решават проблемите ни/ и това беше. Прави ми впечатление, че това е масова практика, не зависимо какъв е проблема. Струва ми се, че това е един дълъг омагьосан кръг. Ще ми се да разбера какво мислите вие.

# 1
 • Мнения: 1 067
Ами как да поставят диагнози нашите лекари,като те,милите,просто са се превърнали в търговци.И аз съм посещавала известни специалисти,и мен се е случвало да ме преглеждат набързо,да отбият номера и естествено всеки те гледа в ръцете...жалко е,но Хипократовата клетва отдавна вече нищо не значи,истинските лекари вече са изключителна рядкост и всеки май се спасява както може.Жалко е,че когато става дума за децата ни,дори не им мигва окото,предписват разни лекарства така,наслуки,пък каквото стане...съжалявам,че звуча крайно песимистично,дано някой ме опровергае,дано са останали още истински лекари в България,но това е моето мнение.

# 2
 • София
 • Мнения: 77
Съгласна съм и с двете ви.
"Световна конспирация срещу здравето " Peace

# 3
 • somewhere over the rainbow
 • Мнения: 2 355
И аз съм съгласна. Симптоми мога да лекувам и сама, за некомпетентност не ми трябва лекар.

# 4
Абсолютно сте прави, за жалост от болен човек се печели повече Sad

# 5
 • София
 • Мнения: 4 410
Като че ли не разбрах отговорите ?
И не разбрах също защо трябва да водите детето при известен специалист?
Мисля, че се тръгва от педито и после по стълбичката, ако има проблеми.
Що се отнася до известните специалисти, ами то е ясно - те вече са .......
Нямам думи за определение.
Моето мнение е, че трябва да си намерите добър педиатър, за предпочитане млад и амбициозен.

# 6
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
...
И не разбрах също защо трябва да водите детето при известен специалист?
Мисля, че се тръгва от педито...

Да, педито с охотна ме праща на УНГ, защото сама признава, че не може да се справи с проблемите на дъщеря ми.
Около ден разпитвам и проучвам при кой лекар да заведа детето, търся кой е най - добрият разбира се. Отиваме при него, при това и с връзки, освен с направление. Изписва ни светилото най - тежкия възможен АБ, който разбива стомаха на дребната, отиваме на контролен преглед и обяснявам, че имаме проблем с това лекарство, а отговорът е "Ми така е с този АБ".
Точно 24 часа след края на приема, отново сме със същите симптоми.

Иначе съм убедена, че страхотните лекари са много и те ще продължават да лекуват нас и децата ни. За което съм им безклайно благодарна. Има доктори, които до края на живота си ще споменавам с добро   bouquet

# 7
 • Плевен
 • Мнения: 908
И на мен ми прави впечатление, че най-често лекарите поставят диагнози и изписват лекарства само от първо виждане на пациента и няколко въпроса. Скоро четох изследване в което се казва, че България е на челните места в Европа по усложнени случаи на пациенти заради неправилно и ненавремено лечение. Аз съм стигнала до там, че чета, питам няколко лекари и за това си плащам естествено, и като отида при педито и казвам за какво имам съмнение и какви изследвания искам и тя ми дава направление. Иначе сама не се сеща. Синът ми имаше едно похъркване и всички ми викат нормално е, няма страшно и чак след като минаха три месеца и изчетох всички болести с този симптом си поисках изследване и се оказа, че има бактерия, а можех да го лекувам по-рано, ако естествено някой лекар му беше обърнал внимание.
Аз като отида на лекар винаги ми изписва това, което си мисля и аз. Даже почнах да се замислям да завърша една медицина  newsm78
И мен ме притеснява тенденцията, че лекуват на принципа проби и грешки, ако не стане с това лекарство, с друго, ако не е тази болест, сигурно е еди коя си Rolling Eyes направо е ужасно.

# 8
 • Мнения: 193
Искам да отговоря на Хули - ами стълбичката се оказва гнила! Личната ни лекарка е млада и амбициозна, но с нищо не ни е помогнала до сега. Не ни е насочила към нейни колеги, не и се дават направления, а тя не ни помага с лечение, защото не е компетентна в тази сфера. И не мислете, че ни е първият личен педиатър. И предишните не се справяха по-добре. Естествено е да търсим специалисти, особено щом се отнася за детето ни. И това, че си плащаме на частно не ни е от полза. Дъщеря ми има проблем с очите, който се задълбочи след поредица от лекарски грешки (или немарливост). Проблемите, за които писах по-нагоре ги имаме от години и до сега никой не я е изследвал т. е., не се знае причината за тях. Насочихме се към известен специалист с надеждата, че ще си свърши кадърно работата. Но отново се случи обратното. Е, аз просто исках да попитам и за вашето мнение. Къде е логиката? Не мисля, че може и че трябва да се лекуват симптоми без да се знае причината за тях!!! Особено когато са трайни и не се повлияват от нищо, с което съм тровила детето си до сега.

# 9
 • Мнения: 193
Сега, като чета и други теми от форума, виждам, че и в някои от тях между другото се промъква и проблемът, за който аз говоря.

# 10
 • Под синьото небе и топлото слънце...
 • Мнения: 511

 Ами в България така се "лекува"(или "търгува" newsm78) за съжаление.. Минава представител от дадена фармацевтична комп. казва,че този АБ върши чудеса и се започва масовото му изписване за щяло и нещяло(примерно...) Да, така е - лекуват се симптомите, не болестите  Sad Аз с направления проблеми не съм имала(за сега), но с предписани лекарства-да. Просто си пишат рецептите наизуст. А колкото по-голямо е "светилото" и колкото повече си е повярвал, толкова по-бърз и безрезултатен ще е прегледа...Не, че е лош лекар, ама като влезем в кабинета ни виждат вече на стотинки  Money Money

# 11
 • Мнения: 204
Мили мами, до голяма степен съм съгласна с вас, но има нещо, което никой не отбелязва!
Мисля, че за да може един лекар да помогне на дете, майката е тази, която трябва да насочи доктора, споделяйки с него собствените си наблюдения относно симптомите на заболяването и предишните лечения. Защото 50% от правилното поставяне на диагнозата се дължи на ролята на майката. Докторът, колкото и добър да е той, не би могъл да има екстрасенски дарби и да постави диагноза от едно зачервено гърло или висока t, например.
В този смисъл, е нужно не само наблюдение на детето, а и много четене от страна на майката, за да може самата тя да помогне на доктора, който от своя страна да помогне на детето и.
Иначе най-лесно е отричането като позиция.

# 12
 • Мнения: 1 877

 майката е тази, която трябва да насочи доктора, споделяйки с него собствените си наблюдения относно симптомите на заболяването и предишните лечения.
Е,да,но докторите рядко изслушват,а камо ли да питат за нашите наблюдения...Понякога ми се е налагало да настоявам да ме изслушат

# 13
 • Мнения: 193
ММН, права си, но не съм съгласна, че в това е проблемът. Едва ли има майка, която да не следи детето си, да не чете и да не се интересува, ако то има по-сериозни проблеми. И едва ли при един преглед майката стои безучастна. А и лекарят е този, който трябва да задава въпросите, нали за това е учил и такава му е работата. Ние от години се лутаме в тая система и проблемите ни са много по-сериозни от температура и зачервено гърло. По чакалните съм общувала с много хора, които недоволстват от същото, като мен. И съвсем не винаги се отнася до деца. Един от най сериозните ни проблеми е заради поредица от лекарски грешки, направо не е за разказване! Попадала съм и на много кадърни лекари, но за съжаление не в областта, която ни е нужна. Като цяло мисля, че практиката е да се лекуват симптоми, без да се задълбава в изследвания. Темата я пуснах, защото бях много огорчена след поредния преглед, на който възлагах надеждите си, че най-сетне ще разбера какво точно и е на дъщеря ми. Прегледът трая по-малко от 5 минути. На края за единия от проблемите ни трябваше да припомням, иначе изобщо нямаше да го включат в рецептата. За изследвания дори не стана на въпрос. Пълно разочарование!!! Е, чудя се докога ще е това ходене по-мъките, а и всичко рефлектира върху дъщеря ми.  Cry

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт