Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 22
Здравейте! Тъй като съм бременна и скоро ще мога да си остана у нас, ми се иска и налага да спра баткото от детска градина. Наскоро беше с варицела, може и още нещо да ми донесе в неподходящ момент, пък и може би ще поживеем в друго населено място. Трябва ли да плащам такса в детската градина /държавна/, в която е записан в първа група и в какъв размер? Получавам много различна информация, а и ми се струва несправедливо да се плаща за нещо, което не ползваш в момента... Thinking Предварително благодаря за мненията и информацията.

# 1
 • София
 • Мнения: 4 294
А защо не го отпишеш от детската градина, така ще има възможност да се запише друго дете и без друго местата в градините не стигат.
Още повече пишеш, че ще живеете в друг град, така че вероятността да посещава сегашната детска е много малка.

А от самата детска какво ти отговарят?

# 2
 • Мнения: 9 817
Зависи от правилника на детската градина.
Когато детето отсъства по домашни причини /както във вашия случай / дължи 1/2 такса на месец.
Ако е с медицинска бележка е освободено от такса.
И за съм на мнението на Дудинка, особено ако живеете в населено място, където има недостиг на местата в ДГ.

# 3
 • Мнения: 79
а и ми се струва несправедливо да се плаща за нещо, което не ползваш в момента... Thinking

Искам да ти обясня защо не е "несправедливо" както ти си мислиш. Дали в групата днес отидат 8 деца или 25 - трябва да е топло, да е светло, да е почистено, да има учителки - това са все разходи, които се правят независимо от броя на децата. Затова и на много места е прието, че щом дете отсъства без медицински причини - се плаща половин такса. В София това са 20 лева, така че не е кой знае какво и всъщност въобще не покрива разходите, които ти описах по-горе.

# 4
 • Мнения: 443
ДА, разбира се, че трябва да плаща и не виждам кое по-точно ти се вижда несправедливо. Това, че детето не ходи не означава, че градината няма да работи. Няма да се изхарчат средства за храна на отсъстващото дете, но радиаторите и крушките ще греят със същата мощност, персоналът ще работи и т.н. Личното ми мнение е да помислиш добре и, ако наистина ще живеете в друг град да го отпишеш и освободиш място за друго детенце. Разбирам, че това ти е един вид застраховка и така си пазиш мястото за голямото дете и предимство за малкото, но поне се замисли, че дори детето да не ходи на градина, пак продължава да я ползва. Малко объркано го казах, но вярвам ще разбереш Simple Smile. А иначе таксата при подадена молба е 50%, което е 20лв. на месец или поне в София е толкова. Мисля, че е достатъчно ниска предвид запазеното място Peace.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 81
не, не са ми събирали такса нито когато е била болна, нито когато е била в домашен отпуск.

# 6
 • Мнения: 22
Благодаря ви за мненията! Не бих отписала детето за два-три месеца отсъствие. Интересно ми беше каква е нормативната уредба на моя казус...Още веднъж благодаря! Весели празници на всички!

# 7
 • София, център
 • Мнения: 3 448
Когато дъщеря ми замина от 1-ви юни на вилата с нашите, и предварително бях подала молба за отсъствие, такси не съм плащала, никакви. Нито половинки, нито цели. А на практика е отсъствала в активен за детската градина месец.

# 8
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
Когато дъщеря ми замина от 1-ви юни на вилата с нашите, и предварително бях подала молба за отсъствие, такси не съм плащала, никакви. Нито половинки, нито цели. А на практика е отсъствала в активен за детската градина месец.
За лятото не се плаща, но иначе в София се плаща половин такса, както са писали по-горе или 20 лв.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 517
В нашата градина ми казаха, че може отсъства най-много 2 месеца, независимо по какви причини. Аз бях в същата ситуация и действително си го оставих вкъщи баткото една седмица преди и една след раждането. При нас се получи малко тъпо, защото преди това беше болен малко повече от месец, та направи месец и нещо вкъщи. Сега ходи вече втора седмица и още му е трудно да се адаптира.
Иначе те разбирам чудесно - с две малки деца хич не е лесно сама вкъщи, видях и съм категорична, че не бих издържала дълго - страхувах се да поседна някъде, че после ми беше трудно да стана от умора. А пък в същото време с тези постоянни болести, които носи баткото от градината - даже в момента пак сме болни всички вкъщи, включително бебето, за щастие е само хрема, но можеше да е нещо по-сериозно Sad

# 10
 • Euskal Herria
 • Мнения: 8 803
Всяка община сама определя тези правила. При нас  такса се дължи само за присъствените дни на детето. За дните, през които то не е посещавало детска градина, не се заплаща такса, независимо по какви причини не е било. Аз съм детска учителка. В момента от моята група имам дете, което  не е идвало от началото на учебната година. Подаде молба, че по здравословни причини се налага временно да не посещава ДГ. Освен него имам и деца, на които им се събират най-много по 5 присъствени дни(без да са уведомявали предварително, че няма да идват и не поради здравословното им състояние). Плащат си само за тях.

# 11
 • София
 • Мнения: 2 210
[За лятото не се плаща, но иначе в София се плаща половин такса, както са писали по-горе или 20 лв.
Peace

# 12
 • Мнения: 1 931
Половин такса както са писали за до края на май месец, а от юни до септември нищо не се плаща.
Но и аз съм с 2 деца и разликата им е година и половина и те съветвам ако ще държиш детето вкъщи да е по- малко- 1,2 седмици или най- много месец ако няма друг възрастен с вас. Иначе ще капнеш от умора. Голямото в повечето случаи след раждането на другото дете голямото започва да има нужда от помощта ти за нещо които преди това чудесно си е правило само, просто ще трябва да си непрекъснато на 2 места, непрекъснато.
Това е моят съвет, но в крайна сметка сама ще си усетиш как и дали се справяш и как се чувстваш.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт