Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 17 дек. 2008, 17:39 ч.

Постни лозови сарми за Бъдни вечер. Как?

  • 9 836
  • 41
  •   1
Отговори
  • къде ли не
  • Мнения: 774
Търся изпитана рецепта за постни лозови сармички за Бъдни вечер.

Разкажете моля, вие как ги приготвяте!  bouquet

# 1
  • София
  • Мнения: 5 001
Слагам в олио да се задуши 1 голяма глава лук нарязана като за запръжка,1 морков наситно.Като се позадушат прибавям ориза,като стане "стъклен" слагам 1 с.л. червен пипер,наливам малко горещичка вода,за да понабъбне ориза.Слагам подправките: млян черен пипер,джоджен,сол и копър.Разбърквам хубаво и дърпам от котлона.
Като поизстине малко(да не е толкова вряло) настъргвам 1 суров картоф(не стават сбити сърмичките).Разбърквам с ориза и си завивам сърмите.
Нареждам в тенджера,затискам с чиния,наливам гореща вода и ги сварявам на слаб огън.
Това е.

# 2
  • София/Света на Диска
  • Мнения: 3 831
Лятото на село баба затваря лозови листа в буркани точно с тая цел.

Ако нямаш, можеш да потърсиш в магазините, продават се.

Правя плънката така:

1 купа ориз
1 малка глава кромид
7-8 гъби печурки
2-3 моркова
сол, черен и червен пипер, кимион, може и малко джоджен, олио.

В по-дълбок намазнен тиган изсипвам нарязания на ситно лук и задушавам. След това добавям ориза  и 1 - 1 и 1/2  купи вода. Добавям и всички останали продукти и оставям ориза да поеме водата, набъбва леко. След това завивам една лъжичка от плънката в лозов лист и сгъвам добре, за да не изпадне плънката. Нареждам в тавичка, сипвам вода до половината, не да ги залива и пека в силна фурна първо и след това на умерена температура.

# 3
  • Мнения: 9 817
Сърмичките ги правя точно като TheNMaster, но без да слагам копър.

# 4
  • София
  • Мнения: 2 278
TheNMaster, в по-горна тема беше коментирала, че със стафиди имат по-особен вкус.
Аз мислех тази година да експериментирам и със стафиди, но още се чудя  newsm78.
Ще правя по-голямо количество и не искам ей така да се изхвърлят

# 5
  • Бургас
  • Мнения: 3 154
Аз ги правя като НМастер, само че слагам  и гъби.
Джери, аз не харесвам комбинацията на солено ястие със стафиди - яла съм пълнено пиле с ориз и стафиди, лозови сарми със стафиди и телешко със стафиди в соса, с който беше сервирано месото. И в трите случая ми беше гадно, но предполагам, че е въпрос на вкус Peace

# 6
  • Мнения: 195
Слагам в олио да се задуши 1 голяма глава лук нарязана като за запръжка,1 морков наситно.Като се позадушат прибавям ориза,като стане "стъклен" слагам 1 с.л. червен пипер,наливам малко горещичка вода,за да понабъбне ориза.Слагам подправките: млян черен пипер,джоджен,сол и копър.Разбърквам хубаво и дърпам от котлона.


Така ги правя аз. Нареждам в тенджера, затискам ги с чиния и варя на слаб огън. Поднасям ги със сос /бешамел или мляко/. Ммммм ... обожавам ги!!!

# 7
  • София
  • Мнения: 5 001
TheNMaster, в по-горна тема беше коментирала, че със стафиди имат по-особен вкус.
Аз мислех тази година да експериментирам и със стафиди, но още се чудя  newsm78.
Ще правя по-голямо количество и не искам ей така да се изхвърлят

На мен лично не ми харесват със стафиди,защото ми сладни.Пък става манджа с грозде(в буквалния смисъл Joy)...А аз не харесвам сладките манджи....Въпрос на вкус...Ако харесваш сладки ястия ,може и да ти допадне....


Момичета,аз тази година ще направя сърмичките както съм описала по-горе,но ще сложа в плънката и смлени орехи(малко ще ги позапържа с ориза),вместо кайма....
Имам доста голямо количество орехи(донесоха ми цял чувал  Crazy)....И понеже аз правя кюфтета от орехи,които като се изпържат по нищо не можеш да познаеш,че не е месо...Та по тази логика ще сложа орехи,вместо кайма в плънката за сармите....Да видим какво ще стане  Whistling Whistling Whistling

Последна редакция: чт, 18 дек 2008, 09:21 от TheNMaster

# 8
  • в капчица роса
  • Мнения: 800
нарязан на дребно морков, нарязан лук, задушавам ги в мазнина, слагам и ориза, докато стане стъклен. После добадям малко водичкаедно кубче булцон на Маги, черен пипер, много копър. По-различното е, че слагам соева кайма- не е месна, така , че пак са си постни  Mr. Green

Завивам ги в лозовите листа, мънички ги правя като пръстче и стегнати, че да не избяга ориза при варенето Simple Smile Нареждам в тенджерата плътно една до друга, похлупвам с тежка чиния, едва след това заливам с вряща вода, изсисквам сок от 1 лимон и варя около 20мин.

По желание при сервиранбе може да се полеят със смес от  разбито кисело мляко, счукан чесън и копър

При мен гадното е, че не мога да попадна на свестни лозови листа. Оня ден купих 3буркана от  различни марки и бяха кошмарни  Tired

# 9
  • София
  • Мнения: 2 278
Благодаря момичета,
отказвам се от експериментите, няма да слагам стафиди. Цялото семейство не обича сладко-солените неща.
Но, TheNMaster  ще взема да сложа орехи

# 10
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
И свекърва ми винаги слага стафиди, но и на мен не ми допада. Иначе обичам сладко-солени ястия общо взето, но сармичките със стафиди - не.  Stop
А картофа за какво го стържеш, Мас?  newsm78

Аз имам няколко рецепти за лозови сармички, но си правя основно тази:

1 ч.ч. ориз
5 с.л. олио
2 гл. лук
1/2 морков
1 пълна с.л. доматено пюре
копър, магданоз, черен и червен пипер, сол

Задушавам първо в олиото и малко вода ситно нарязаните лук и морков. Добавям ориза, после доматеното пюре. Заливам с две ч.ч. гореща вода, слагам сол. После пиперите и зелените подправки. Махам от котлона и добавям 1/2 ч.ч. натрошено сирене (придава много хубав вкус и плътност, но който стриктно спазва постите - отпада  Grinning). Завивам малки сармички. На дъното на тенджерата слагам няколко цели лозови листа и ги редя плътно една до друга. Заливам с вряла вода, захлупвам с чиния и варя на бавен огън.
Отделно си запържвам олио с червен пипер и като са готови  ги поливам.
Това от мен  Simple Smile

# 11
  • blizo do moreto
  • Мнения: 71
     Аз ги правя така : Задушавам в олио 1гл. лук , прибавям 1 настърган морков и ориза.Когато ориза стане прозрачен махам от котлона и добавям натрошено сирене , 1 яйце , копър и малко вегета. Навивам и сварявам .После правя сосче от мляко с чесънче и копър. М.ного са вкусни

# 12
  • София
  • Мнения: 1 310
Момичета с тези сосчета как за бъдни вечер?!? Wink
Ето ги моите печени, моного са вкусни и хрупкави Peace

# 13
  • София
  • Мнения: 5 001

А картофа за какво го стържеш, Мас?  newsm78

Картофа прави плънката по пухкава и рохка.Не стават сбити сърмите.
Преди хич не харесвах постни лозови сърми,но след като ме научиха на този трик,вече обичам  Blush


Аз пък си харесах от тебе заливката с червения пипер....Ще ги направя така,че само голи сърми не вървят много при нас....Ама нали е Бъдни вечер ..Не може кисело мляко....Така,че ще прибвам с твоя вариант  Peace

# 14
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
А аз ще опитам с картофа  Heart Eyes

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт