Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 дек. 2008, 16:06 ч.

Тема за София

 • 9 370
 • 109
 •   1
Отговори
 • Отвъд алеята зад шкафа
 • Мнения: 2 528
Не бързайте да оплювате темата. Подобна тема може да бъде пусната за всеки град, но тъй като аз живея в Софя, изборът ми е ясен. Искам да поставя някакви насоки и ми се иска да прочета след това вашите коментари, спомени, истории, снимки, проблеми. Ако пък темата не потръгне, това също е вид отговор на моите питания.

Та така, ето горе-долу какво ме вълнува - Харесвате ли София? Какво по-точно? Имате ли любими места, които "усещате", които ви носят някаква емоция? Кои са любимите ви сгради, улици, паркове...? Къде е центърът на София? Знаете ли историята на града? Имате ли отношение към събарянето на Мавзолея? А какво мислите за статуята на София до Булбанк? Разкажете свой спомен от града. Ако имате  и интересни снимки още по-добре. Може да са куриозни, абсурдни, даже и комични. Какво мислите за събарянето на стари сгради? А за нестопанисването им? Забавен ли е Историческият музей?  Кои са трите основни проблема на София? Какво зависи от нас, живеещите в София? Къде ще заведете вашите гости, идващи за пръв път в града?

# 1
 • София
 • Мнения: 1 323
Харесвам София. Харесвам навалицата, шумотевица, многото места за зяпане.
Любими местенца имам - едното е градинката на Художествената академия, Кристал, Борисовата градина също.. частично нея, че имам и неприятни случки там. Има и други, но са все от едно време и вече не са същите..
Сгради - нямам любими, поне не такива с архитектурно значение примерно.. Парк - Южния (тук малко съм пристрастна вече..) Центъра за мен е точно на Попа. Или на НДК-то на културата.
Мавзолея.. нищо за него. т.е. има, но не е за тук. Статуята - нямам отношение или по-скоро НЕ.
На останалите въпроси нямам какво да кажа май  Crazy

# 2
 • Berlin
 • Мнения: 270
Ако трябва да бъда честна смятам,че името на града не е София, а Света София по подобие на други големи градове. Още повече, че преведено означава Божествена мъдрост, а не просто мъдрост. Града е любимия ми. Обичах нощна София, около Славейков, народния театър, Борисовата градина бяха места с незабравими усети. Най хубаво беше когато живях около Плиска, всички тези малки улички. Местата като люлин, Младост, Надежда твърде трудно преглъщах със сивотата им, но дори тя ми е любима.

За София може да се говори много. КОЛКОТО до оня изрод с цици, прозрачна позлатена нощница и езически символи в ръцете си, всеки по запознат, а не прехласващ се по всяка щуротия ще ви каже ,че тя е по скоро Атина Палада...Е, какво сега ще се гърчеем ли...Надявам се някой земетръс да го изкорени това чучело.
ИСТОРИИ  имам много, но може би друг път ще разкажа. Grinning

# 3
 • София, Дианабад
 • Мнения: 202
Днес харесвам София, но я обичах, да кажем преди около 5 години. Животът днес в нея е по-сив, въпреки нарастващия брой светлини и нови сгради, по-мръсна е и доста тясна за всички, които живеем тук.

Какво харесвам в този град?! Възможностите, които дава са огромни, в сравнение с други български градове. Не харесвам задръстванията, даже ненавиждам движението в София, напоследък..
Но, Раковски и миризмата на сцена, който се носи по нея, особеното чувство, което ме обзема, когато вървя през площада на Александър Невски и по любимата ми улица "Московска"  - обичам! Тези места ме карат да се чувствам по-особено. Една от най-любимите ми сгради е Къщата с часовника  - на Московска, съвсем наблизо има две много красиви сгради  - едната е на ъгъла с Будапеща, другата е на Царя срещу Руската черква; любима ми е Градската градина и градинката при Докторски паметник...
Да, мисля, че добре направиха, че  събориха Мавзолея  - беше грозна сграда, но събарянето на стари сгради не одобрявам, както и умишленото им нестопанисване с цел построяване на поредния МОЛ или лъскавата офис сграда. Същото се отнася и за застрояването на градинките.
Статуята на Булбанк.... много се е говорило за нея, не ми е от любимите..
Историческият музей - за мой срам не съм посещавала, откакто се премести в Бояна - преди беше скучен..
Далеч по-забавен е Природонаучният музей. Гостите си ще заведа на любимите места, изброени по-горе, по някои черкви, задължително на най-голямата атракция за чужденците - Витоша и много други места, сигурно за които не се сещам в момента.

Проблеми:
1. Движението в София.
2. Боклукът  - изтъркано, но не искам да се замислям какво ни предстои;
3. Мръсотията...

От нас софиянци, зависят много неща - от избора на управниците на града, до самоконтрола, когато изхвърляме хартийка от джоба си или бутилка от прозореца  Sad За съжаление, българската черта да дойде "някой да ни оправи" е характерна и за софиянеца, който по-скоро е готов да избяга, но не и да се старае да живее в един по-хубав и по-чист град, с който един ден да се гордее.

Стана дълго, но може още много, много да се пише..

# 4
 • София - Слънчев бряг
 • Мнения: 770
 Обичам София от моето детство. Тогава беше град, имаше атмосфера, аромат, дори някаква романтика и невероятно спокойствие. Имаше спокойни и уравновесени хора, имаше усмивки....
 За София сега направо не ми се говори.

# 5
 • Мнения: 10
Обожавам София! Такава уникална хармония между пефектно градоустройство и архитектурна естетика никъде другаде не съм виждала, да не говорим за чистотата! Обожавам да се придвижвам не само пеш, но и с удобния обществен транспорт. Особена и любима ми е атмосферата на централна жп-гара, ако се занимавах с психотерапевтика, щях да посветя не една книга на наблюденията си там. Обожавам както звуковата хармония на клаксоните, така и мелодичния шопски диалект.

# 6
 • някъде там..
 • Мнения: 927
Сив и подтискащ град - мръсотия, стари олющени сгради, сивота.. Дори и централната част не ме привлича. Ходя до там само заради летището.Има толкова по-красиви български градове, които наистина си заслужава да се видят Grinning

# 7
 • Мнения: 8 391
. Харесвам София, защото въпреки цялата помия, която се излива в нея и върху нея, тя е нашата столица, има своята история.
. Местата, които най-много ми харесват са свързани по някакъв начин с историята и с изкуството - Народния, НХГ - Двореца, Ректората на СУ, къщата на Яворов, на Вазов, НБКМ и разни такива.
. Център в такъв голям град е трудно да се установи, има една теория, че колкото повече хора се устремяват към 'центъра', толкова по-трудно е да се запази такъв.
. Знам историята на града дотолкова, доколкото съм се поинтересувала. Сигурна съм, че повечето ми съседи знаят по-малко и от мен дори.
. Имам отношения към събарянето на Мавзолея, мисля, че не трябваше да го събарят, но няма да се обосновавам, че и без това постът ми е дълъг.
. Статуята на Св. София не ми харесваше до момента, в който чух думите на Чапкънов по повод критиките към него, че е много кичозна и разголена, той каза, че я е направил такава, не поради липса на естетическо чувство, а защото за него София е именно такава - доста лъскава, разголена, по ориенталски красива и пр. От този момент винаги, когато минавам покрай тази статуя (всеки ден) се сещам за тези думи.
. Спомените ми са много хаотични.
. Събарянето на стари сгради е кощунство, а нестопанисването им е направо престъпление. Ясно е, че трябва да се реставрират и да се отдават под наем или каквото там.
. Не мисля, че музей може да се определи като 'забавен'. Има какво да се види там и смятам, че е добре уреден.
. Основният проблем е един: пренаселването, от него произлизат всички останали, но ако градът се управляваше разумно, можеха да се избегнат много простотии от сорта на липса на сметище и завод за преработване, липса на паркинги и липса на зелени площи.
. Мисля, че всичко зависи от нас. Според мен, повечето живеещи в София са дошли 'на гости', не им пука за града и той за това изглежда по тоя начин.
. Ще ги заведа на изложба, на театър, в музей, а след това в приятен ресторант. Ако е хубаво времето - на Витоша или до Рила.

# 8
 • Мнения: 9 817
Обожавам София. Това е градът, в който съм се родила, израснала;  градът, в който учих, омъжих се, заченах и родих. С две думи- МОЯТ ГРАД.
Обичам квартала си или по-точно жилищния комплекс, в който живея.
Знам че, София е мръсна, мрачна, задръстена, сива...., но аз съм родена тук, това е градът, където се чувствам най-добре.

# 9
 • без обхват
 • Мнения: 5 746
Все повече се отделям от града и в сърцето си. Доста тъжно. Когато се върна всичко ми изглежда счупено и мръсно.
Много грозни нови сгради, много рушащи се стари. Потискащо е. Град на гадните контрасти.
Моята любима улица е Княз Борис Първи. Обичам да ходя по нея от дете, предпочитам я пред Витошка.
Любимата ми сграда е сградата на 20то основно училище.
Обичам да се разхождам вечер, когато 'столичани' са по комплексите си.
Статуята на Чапкънов ми харесва много, но няма подходящо осветление вечер. Но повече ми харесва тази в градинката на Солунска " Отвличането на Европа" Разбрах, че са я откраднали..... беше страхотна, като я сложи минавах често от там, за да  я гледам. И нея, и Птиците, ама май и те са откраднати.

Последна редакция: сб, 20 дек 2008, 20:36 от 10cent's

# 10
 • София
 • Мнения: 789
Обожавам София! Такава уникална хармония между пефектно градоустройство и архитектурна естетика никъде другаде не съм виждала, да не говорим за чистотата! Обожавам да се придвижвам не само пеш, но и с удобния обществен транспорт. Особена и любима ми е атмосферата на централна жп-гара, ако се занимавах с психотерапевтика, щях да посветя не една книга на наблюденията си там. Обожавам както звуковата хармония на клаксоните, така и мелодичния шопски диалект.

Много се зачудих това как да го разбирам  Wink

Харесват ми възможностите, които предлага града - и за кариера, и за развлечения. Харесва ми динамиката, но искам като се прибера у дома, да си почивам, без да пищят денонощно аларми на коли.
Не ми харесват замърсеният въздух, опасните улици и нетолерантността у хората. Но това последното не важи само за София.

# 11
 • WONDERLAND so far
 • Мнения: 1 418
Любимата ми улица е "Велико Търново".Там съм родена,в парка "Заимов"
съм отраснала.Много си обичам София,каквато и да е тя.

# 12
 • София
 • Мнения: 957
Обичам София от моето детство. Тогава беше град, имаше атмосфера, аромат, дори някаква романтика и невероятно спокойствие. Имаше спокойни и уравновесени хора, имаше усмивки....
 За София сега направо не ми се говори.

И аз.

Това, което е София сега няма нищо общо с това, което беше......... Sad

За мен този град е безвъзвратно загубен......... Cry

Любима улица - Раковски и разбира се там, където израснах - Младост, Окръжна болница, точно до 118 училище.

# 13
 • София
 • Мнения: 4 450
Остава и да не я обичам. Та това е моя град ... доскоро.
Вече смрад, блъсканици, мръсотия, зомбита ходещи и хвърлящи отпадъците от закуските си, угарките и целофанените опаковки по тротоарите, чалгата крещяща от лъскавите автомобили,
претенциите на някои към някои и нещо, незнайно защо....

# 14
 • Мнения: 1 008
Обичам София, но честно казано не я харесвам. Вече не.
Любима улица ми беше "Балкан", там съм израстнала. Вече дори не ми е приятно да минавам от там.
Помня как с трамвая се прибирах от училище (122 в Лозенец) за 10 минути слагах кънките в другата раница и една филия с кашкавал и лютеница и отново хващах девятката и пак за 10 минути отивах в НДК, където прекарвах по 2 часа....
Помня,че на мястото на статуята до Булбанг имаше площад и паметник на Ленин- площадът беше дълъг и аз тичах от началото до паметника...
През зимата зад училището се пързаляхме с найлони, имаше горичка, на чието място сега са построени сгради...
В днешно време харесвам София само вечер, може би заради светлините.
П.С. имам три черно бели снимки  и една полароидна- две пред мавзолея, една пред паметника на Ленин и една пред цирка, който беше на Солни пазар.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт