Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

гр. Плевен

Мнения: 102
Здравейте  Момичета ,страхотни сте
Мен хич ме няма в готвенето но от вашите рецепти май ставам вече перфектната домакиня хаххаха
Споделете как правите баклава
и  зеле с кайма и ориз
Желая на всички Весели Празници и Честита Нова Година
Много положителни емоции и сбъднати мечти !                                       
Цитирай

София

Мнения: 3 444
Ето рецепти за баклава, че мен хич ме няма: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=152252
Зеле с кайма и ориз - ако питаш за кисело зеле , аз си приготвям сърмички. Задушавам хубаво каймата (предварително съм я намачкала с малко студена вода, за да не става на топки), слагам черен, червен пипер и чубрица, прибавям ориза, докато стане стъклен, може да се сложи малко лук и морковче, аз слагам и ситно нарязани гъби. През това време си приготвяш листата за сърмите и в тях си увиваш от задушената смес, редя в тенджера и ги варя, като първите 30-40 минути ги похлупвам с чиния. Ако не искаш да ги правиш на сърми си нарязваш зелето на лентички, объркваш всичко и вариш, може и да го запечеш накрая за малко.
Цитирай


Мнения: 7 473
 ooooh! Не ми се отварят рецептите от архива.



Зеле в гювеч

1 средно голяма зелка (може и кисело зеле)
500гр. кайма
1 каф. ч. ориз
250 гр. доматено пюре
подправки-бульон, сол, пипер, магданоз, чубрица)


1. Нарязвате зелето на ивици , слагате го в гювеча (или тава) , сипвате  една  ч.л. сол и го намачквате с ръка.



2. На котлона в тиган запържвате каймата (като за мусака) и и добавяте подправките, дом. пюре и ориза!



3. Изсипвате каймата при зелето и разбърквате, след което заливате с вода да покрие.



4. Слагате във фурната за 30 мин. на максимална температура и после още 2 ч. на 150 градуса (ако трябва долейте вода и разбъркайте). Последните 20 мин. махнете капака и вдигнете градусите да се запече. Бон Апети!!


Цитирай

София, Бели Брези

Мнения: 3 862
За зелето с ориз и кайма...любимо ястие у дома

Зеленцето се нарязва на ситно(кисело зеле)
Отделно в една голяма тенджера си задушавам лук - 1 глава и  морков нарязан на ситно.
Прибавям каймата да се запържи/задуши при лука и моркова. Не слагам домат.
Като се разпухка хубаво каймата добавям зелето. Вместо вода слагам малко от разсолницата и го оставям да поври малко - 15-20 мин. Слагам и черен пипер на зърна, няколко листа дафинов лист и малко червен пипер.

Като поври го изсипвам в голяма тава и тогава прибавям ориза. Обикновено на 1 кисела зелка 1 чаша ориз. Разбърквам го хубаво, разпределям ориза равномерно, добавям вода ако е необходимо(за ориза) и запичам до сготвяне на ориза.
Става страшна вкусотия.
Цитирай

Разград

Мнения: 3 028
Аз ще споделя за баклавата,която правя или по-точно за Сладката баница с локум и орехи.От както съм намерила тази рецепта във форума,вместо баклава правя тази баница.Не помня точно кой е автора,но заслужава   bouquet
Сладка баница с локум и орехи
1 пакет листи-400 гр
3 пакета локум-нарязан на малки кубчета
нарязани орехи
за тестото:
4 яйца
1 чч захар
125 гр разтопено,но не горещо масло
1 чч брашно+1/2 чл бакпулвер
ванилия
за сиропа:
2 чч захар
3 чч вода
ароматизатор
Яйцата се разбиват със захарта много добре.Прибавя се маслото,след това на малки порции се прибавя брашното+бакпулвера и накрая ванилията.
Разгъват се листите,от край до край се намазват със сместа,поръсва се с парченца локум и орехи,завива се на нестегнато руло,като се вземат 2 листа.Премества се в тава.И така,докато свършат листите.С останалата смес се намазват отгоре вече готовите рула.
Пече се на 150 градуса,докато добре се запече отгоре.
През това време се приготвя сиропа,който трябва да е поизстинал,преди да се залее баклавата.
След изпичането тавата се изважда и сеоставя малко да се охлади,нарязва се на парченца и се залива със сиропа.
Много вкусно нещо,препоръчвам го.
http://storage3.album.bg/acb/img_0048_6ae23_9417684.jpg
http://storage3.album.bg/0c1/img_0050_336f9_9417699.jpg

Цитирай

София, Бели Брези

Мнения: 3 862
Снощи ме домързя да пиша и за баклавата, но ето сега се сетих, че пусках такава тема...

Любимата ми баклава
Цитирай


Мнения: 631
Аз ще споделя за баклавата,която правя или по-точно за Сладката баница с локум и орехи.От както съм намерила тази рецепта във форума,вместо баклава правя тази баница.Не помня точно кой е автора,но заслужава   bouquet
Сладка баница с локум и орехи
1 пакет листи-400 гр
3 пакета локум-нарязан на малки кубчета
нарязани орехи
за тестото:
4 яйца
1 чч захар
125 гр разтопено,но не горещо масло
1 чч брашно+1/2 чл бакпулвер
ванилия
за сиропа:
2 чч захар
3 чч вода
ароматизатор
Яйцата се разбиват със захарта много добре.Прибавя се маслото,след това на малки порции се прибавя брашното+бакпулвера и накрая ванилията.
Разгъват се листите,от край до край се намазват със сместа,поръсва се с парченца локум и орехи,завива се на не стегнато руло,като се вземат 2 листа.Премества се в тава.И така,докато свършат листите.С останалата смес се намазват отгоре вече готовите рула.
Пече се на 150 градуса,докато добре се запече отгоре.
През това време се приготвя сиропа,който трябва да е поизстинал,преди да се залее баклавата.
След изпичането тавата се изважда и се оставя малко да се охлади,нарязва се на парченца и се залива със сиропа.
Много вкусно нещо,препоръчвам го.
http://storage3.album.bg/acb/img_0048_6ae23_9417684.jpg
http://storage3.album.bg/0c1/img_0050_336f9_9417699.jpg


привет, много ме заинтригува тази рецепта. Обаче имам няколко уточняващи въпроса.
листите,от край до край се намазват със сместа - долу горе по колко слагаш дай някакъв ориентир 1-2 суп.лъжици или нещо такова
нарязва се на парченца и се залива със сиропа - сиропа горещ ли е
3 пакета локум-нарязан на малки кубчета - 3 кутийки ли обикн.локум
нарязани орехи - да ама колко


 
Цитирай

Разград

Мнения: 3 028
Зузи,отговарям:
-листите от край до край се намазват,аз мажа с една четчица от магазините по левче,ползвам я само за акива неща,много е удобна.Та,с нея,на един пласт,без да натрупваш.
-при заливането сиропа не е горещ,даже е добре да е изстинал.
-да,аз купувам този на Захарни заводи-Горна оряховица
-от орехите слагам количество на око,може по-малко,може повече,ние обичаме с повечко орехи,за това слагам доста,сигурно около 300 гр.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.