Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 215
http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=122103
Улесняват търсенето на стволови клетки (видео)
27.11.2008 / 19:25

Основен проблем за трансплантациите е липсата на донори

Гледай видео материал 
затвори Улесняват търсенето на стволови клетки (видео)

 
Нова система ще помага по-бързо да се намират подходящи донори на стволови клетки.  Българският регистър на донори, който е част от световния, вече се автоматизира.

Специалната компютърна програма ще позволява автоматично търсене на съвместим донор за определен пациент, измежду 13 милиона регистрирани донора по света. Веднага ще се получава и обратна информация.

"Целта е да се въведе система, която да помогне на българските пациенти бързо да намерят подходящ донор от страната или чужбина. Така ще се увеличи шансът им да бъдат излекувани. Между държавите се осигурява автоматичен обмен на данни за донори и пациенти. Информацията непрекъснато се обновява", обясни Давид Щейнер, компютърен специалист, Чехия.

Основен проблем за трансплантациите на стволови клетки е липсата на донори. У нас те са общо около 200. Затова има нужда от набиране на доброволци.

"Трябва да стигнем поне една бройка от 5 хиляди донора за нашата страна, за да можем адекватно да си намираме донори", обясни проф. Елисавета Наумова, национален консултант по клинична имунология.

За донора процедурата по даряване на стволови клетки е безобидна - сходна с даряването на кръв.

"Не променя състоянието на донора, но е от голяма полза за пациента. Процедурата не крие абсолютно никакви рискове, не е болезнена", поясни проф. Драган Бобев, национален консултант по онкология и хематология.

Но може да помогне на много хора - главно деца, които страдат, които могат да бъдат излекувани. Трансплантацията на стволови клетки лекува ракови заболявания на кръвта, имунен дефицит, различни форми на анемия, заболявания на обмяната.
     
 


 

# 1
  • Мнения: 215
Приятелю, един баща на дете с тежко увреждане има нужда от помощта ти. Някои деца с увреждания остават без бащи защото бащите просто бягат от тях, други бащи нямат сили или не искат да се борят за децата си, трети не успяват да се преборят с огромната нечовешка болка.
Твоята кръв  днес ще помогне на  Владимир Колев, заболял от левкемия. или някое дете на което родителите може и да не знаят че едно обикновенокраводаряване може да му спаси живота .
Имаме нужда от донор  за да помогнем на един силен баща да продължи да се бори за детето си

# 2
  • Мнения: 215
УМБАЛ Александровска
Централна Лаборатория по клинична Имуналогия
Ул Георги Софийски №1  тел 02 9230690 9230450
намирасе точно на централния вход на  Александровска болницата
Краводаряване  за включване в регистър може да стане във всяка хемотология Варна Пловдив Плевен
Може и с никой от нуждаещите да има съвместимост но може и едно краводаряване да спаси един живот !
Благодаря предварително на всички който ще станат доброволни донори от името на всички деца и възрасни болни от кръвен рак-било то Левкимия  Хочкин  Миоломна Анемия  или др : Embarassed Embarassed

# 3
  • Мнения: 215
Кръв се взема няколко спринцовки 2или три бяха за изледване за регистъра .За дарител ако дай-боже някой има съвместимост за България и някой други места се взема обикновена веносна кръв която в момента на вземането се преработва и се изтеглят само стволовите клетки от нея и веднага се връща в човека нещо като хемодиализа .Организма на здрав човек за 3-4 дни си възвръща взематото количество стволови клетки .НО ТОВА МОЖЕ ДА СПАСИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ.Условията за здравословното състоянието на човека е както при краводаряване .Въпреки че се подписва човек че и съгласен да стане донор винаги има право да се откаже ако е включен в регистара
Ако за минутка се поставите на мястото на майки и блиски засегнати от рак на кръвта и можете с едно краводаряване да спасите живот -мисля че всеки би се съгласил-това е нещо голямо за болните от което им зависи живота!
Весели празцници и дано помогна чрез вас поне на един живот да спася !
На коледа стават чудеса -това чудо може и да сте вие!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт