Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора


Мнения: 2 670
Здравейте! Досега никога не съм правила сьомга.  Купих цяла риба, изчистена, малко над кг. Как ще стане най-вкусна?
Цитирай

София, Бели Брези

Мнения: 3 855
Здравей, ето моят вариант за котлети от сьомга

Марината за сьомгата:

бяло вино
соев сос
горчица

След като се накисне хубаво сьомгата се овкусява със сол, лимон, ч.пипер, дивисил. След това може и на тиган и на скара да се изпече(да се запечати), в тигана без мазнина защото тя и без това си е мазничка. Докато се пече я поливам по-мъничко с част от винената марината.
След като се изпече я омазвам със счукан чесън с малко зехтин и копър и я сервирам на канапе от лимончета.
За гарнитура е много подходящо задушени картофи с масло и копър
Цитирай

София, Бели Брези

Мнения: 3 855
Ето още един вариант за сьомга, който ми изпрати една съфорумка(Еспа), не съм го пробвала още, но изглежда вкусно

Около 400-500 грама филе от сьомга /става и с бяла риба/ - нарязваш го на 4-5 парчета
Поръсваш ги със сол и черен пипер и със сока на 1 лимон и ги оставяш настрани, докато приготвяш соса
Соса се прави от 1 глава лук, 1 зелена чушка, 1 стрък целина всичко нарязано много на ситно
Загряваш 2 лъжици зехтин в тигана и слагаш лука, чушката и целината. Като омекнат слагаш 5 скилидки нарязан чесън и след като и той се задуши, прибавяш 400-500 грама нарязани домати /аз сложих консервирани/ и около 1 чаша леко разредено с водичка доматено пюре. Като изври водичката, и остане почти без течност, пърсваш с половин връзка ситно нарязан магданоз, малко лют червен пипер /ако обичаш/, щипка захар, сол и черен пипер на вкус
Отделно взимаш 1 пакет финни кори за баница
Разстилаш 1 лист, и мажеш със зехтин /най-добре със готварска четчица/ и отгоре похлюпваш с втори лист. Слагаш в единият им край парче от филето, фърху филето слагаш 1-2 лъжици от соса и го разстилаш, после увиваш рибата и соса като правиш пакетче и гледаш да не изтече нищо и редиш в тавичка. Същото повтаряш докато ти свършат филетата риба. След като ги завиеш, трябва да ти остане около половината от соса, който после ще ползваш за гарнитура на рибата
Предварително загряваш фулната на 200 градуса и мушкаш рибата за 10-15 минути докато се зачервят корите

ако намериш темата за този Никулден(едва ли е много назад), която пусна Лиленце, там също има рецепти за сьомга
Цитирай


Мнения: 6 737
Айде и аз да си дам рецепта за сьомгата, то всъщност е толкова елементарно, че дори е силно да се нарече рецепта
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=231840.msg9121979#msg9121979
Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 540
Сьомгата я правя със сметана, бяло вино и бейби моркови. Понякога към сметаната добавям по едно пакетче Маги фикс за риба. Слагам череп пипер, сминдух, не соля, а добавям малко пикантина. Рибата се нарежда в тава, добавят се бейби морковите и се залива със соса. Пече се на силна фурна около 30 минутки. Първоначално покривам тавата с фолио, малко преди да я извадя от фурната, махам фолиото и запичам отгоре.

Изглежда ето така:

http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=5544634

Друг начин е да си накиснеш рибата в марината от бяло вино, соев сос и лимон, пека на скарата - ето резултата:

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=101773&pid=7200575
Цитирай

Русе, у дома

Мнения: 380
Aз приготвям сьомгата със фикса на Маги за риба. Слагам сметана за готвене, прясно мляко и фикса по указанието, а от мен картофи и моркови. Пека в йена около 40 мин.
Цитирай

Варна

Мнения: 550
еииии,разкошни рецепти сте дали.Благодаря ви bouquet
Цитирай


Мнения: 2 670
Благодаря на всички за чудесните рецепти! Сякаш най ме изкушава да я направя на скара. Кажете ми, има ли голяма разлика между моята скромна рибка от едно кило /цялата/ и големите красиви котлети в по-големите магазини ?
Цитирай


Мнения: 3
6 лъжици майонеза, 3 горчица и 1.5 мед. Намазва се рибата и се пече в предварително загрята на 250 градуса фурна около 15- 20 мин.
Цитирай


Мнения: 321
Ето и моята рецепта.От един френски форум е и е пробвана много пъти.Филетираш рибата от опашката към главата, но не махаш кожата на рибата. В голям тиган загряваш зехтин и запечатваш сьомгата първо от страната с кожа за 2 мин.,след това от страната с месо за 4 минути. Приготвяш си голям лист алум. фолио и върху него наръсваш обилно магданоз ,сок от 1/2 лимон или портокал ,чер пипер и сол.Поставяш рибата и отгоре повторяш сок,магданоз сол ,пипер.Завиваш на стегнат плик,така че нищо да не изтича.Печеш в предварително загрята фурна на 170-180 гр. за 5 минути по часовник. Сервирам със задушени моркови в масло. Ако спазваш минутите на приготвяне стриктно, ще получиш наистина перфектната сьомга. Процедирай по същият начин и с цялата риба, ако ти е трудно да я обезкостиш, още повече ,че не е голяма.Сложи от магданоза и др. подправки и в коремчето . Аз правя винаги рибата във фурна и във фолио ,за да си спестя ароматизирането Laughing на къщата.
Цитирай


Мнения: 7 056
Ще ти напиша една по- нетрадиционна рецепта за супа със сьомга, която съм яла и е много вкусна и лесна.
Значи в масло се задушава една краставица (издлбана от семките и сърцевината)(предполагам че ще стане и с тиквичка, но с краставица е много оригинално:) ), след това се налива вода и се кипва, след 10на минутки се пасира и се сипва готварска сметана(не заквасена).Слагат се подправки по желание(сол, чер пипер и съвсем малко лимонов сок). Посолява се и преди сервиране се слагат парчета сьомга(по около 75-100 г) според броя на порциите, само да кипнат за 2-3 минути. Сервира се като супа в чинията :парче месо със сос.Много е вкусна и лека.
Ето и ако искаш инфо: http://www.google.bg/search?hl=bg&q=Gurkensuppe+mit+Lacksstr … D%D0%B5&meta=
Цитирай

US

Мнения: 28
1. На скара, по-добре във фолио.

2. На фурна върху нарязан кромид с кожата нагоре и засипана с морска сол.

3.  На котлон, може с малко брашно за няколко минути, докато си смени цвета. Махаме рибата, изливаме мазнината и в същия тиган добавяма вода, поне със стайна температура, 1с.л. дижан горчица с мед, 1с.л. брашно, черен пипер, лист  sage (градински чай? в речника), сол, сгъстяваме и заливаме рибата.
Цитирай


Мнения: 321
sage e салвия или точно градински чай
Цитирай

Варна

Мнения: 2 616
Тъй като аз не обичам фиксовете, основно заради натриевия глутаминат,който не е сред най-препоръчителните Е-та - сьомгата я готвя по-най-лесния и елементарен (евтин) начин,но става безумно вкусна  Peace

Задушавам я за 10мин на пара, ако нямаш уред за готвене на пара може да се запече за 10-15мин на фурна. Слагам сол и малко лимон, многооооо копър и нищо друго. Гарнитурата обикновено е задушени моркови и царевица, за сос: домашна майонеза: в съотношение 1:4(5) се разбиват с пасатора прясно мляко и мазнина (аз слагам зехтин, но може и олио), добавям сол, чесън, малко  лук, копър (пак Very Happy), печена пиперка (ако има) и това е. Консистенцията,която трябва да се получи е малко по-рядка от майонезата в магазина. Сосът е великолепен, с него може да се полее и рибата.
Цитирай

Варна

Мнения: 400
Сьомга във фолио
Котлет от сьомга с алабаш и картофи
Сьомга с аспержи и мидички

Втората и третата рецепта са малко по-различни, но смятам че са интересни, ако сте любители на експериментите Smile
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора