Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Проблемно забременяване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 3
Мили момичета,

искрено съчувствам на всички, които се борят да имат свое дете и от сърце им желая успех! Останах шокирана, когато тия дни чух, че в България имаме 250 000 бездетни двойки! Но според мен скандалът не е толкова кой точно депутат е подхвърлил фразата за ин-виво-то, много по-големият скандал е какво е правило толкова години здравното министерство, как е допуснало да се стигне до тази ужасяваща цифра, какви мерки е предприело и предприема за решаването на този огромен национален проблем.

Мисля, че здравното министерство трябва спешно да направи задълбочен анализ на проблема със стерилитета и този анализ да бъде изнесен по телевизията, за да може цялото общество да се запознае с него и всички да сме наясно за причините, довели до това положение. Здравното министерство би трябвало да разработи национална програма за решаването и за превенция на този проблем и да запознае обществото с тази програма.

Хубаво е да се започне със здравно ограмотяване на учениците, защото според мен младите хора имат много ниска здравна култура и нехаят за собственото си здраве. Би трябвало да се започне с изграждането на здравни навици още от първи клас. По телевизията може да се започнат редовни предавания с беседи и съвети от специалисти за това, какви мерки да се вземат в училищата от учителите и в къщи от родителите.

Така например, повечето млади момичета ходят много леко облечени, с гол корем, което сигурно води до възпаления, сраствания и запушвания на яйцепроводните тръби, например. Поне така си мисля, макар че не съм специалист. Аналогично е положението и при момчетата, които също не обръщат внимание на това да се обличат достатъчно топло и да пазят половите си органи от измръзване и пр. Сигурно има голямо значение какви дрехи се носят, а нито едно момче не иска да облече вълнен панталон през зимата и да сложи под него „наполеонки”, когато е много студено навън. А какво се случва, когато момчето носи тесни дънки, например, как това се отразява на половите органи? Как безразборните сексуални контакти на тийнеджърите и младежите често водят до аборти и до стерилитет и пр.

Всичко това са въпроси, които трябва да се дискутират с учениците и младите хора, за да са наясно за последиците от неразумното си поведение. Обикновено обаче особено тийнейджърите не са много склонни да слушат родителите си по тези въпроси.

Мисля, че Здравното министерство трябва да разработи писмени методически указания по въпроса за стерилитета, предназначени за личните лекари. Може да се въведе регламент веднъж годишно личният лекар да изпраща на своите пациенти на възраст между 12 и 35 години, например, писмо-покана за индивидуален разговор в неговия кабинет. На този разговор лекарят да разяснява на младия пациент мерките, които трябва да вземе за опазване на собственото си здраве, по-специално на репродуктивното си здраве.

Здравното министерство би трябвало да разработи писмени методически указания и за учителите и родителите, така че всеки учител и родител да получи „брошура за учителя”, съответно "брошура за родителя" с описание на проблема със стерилитета и със съвети за превенцията на този проблем в училище и в семейството.

Да се напишат и брошури за репродуктивното здраве, предназначени за учениците, например брошура за учениците от 5 до 8 клас, брошура за учениците от 9 до 12 клас, брошури за студенти. Тези брошури да се дават на учениците и студентите от личните лекари по време на ежегодната индивидуална среща-разговор (консултация). В тези брошури да се описват причините, водещи до стерилитет, и мерките, които трябва да вземат юношите и девойките, за да избегнат този проблем. Може да се регламентира, че младежите, които не посещават редовно тези ежегодни консултации при личния лекар, в бъдеще губят правото да претендират за държавна помощ, ако стигнат до стерилитет. Хубаво е в брошурите да има информация колко струват програмите "Ин витро".

Ще бъде много добре, ако още през 2009 година здравното министерство организира национално изследване на всички млади хора в България на възраст между 15 и 35 години, например, като с подробни гинекологични прегледи, ехографски изследвания, сперматограми и пр. се направи скрининг на състоянието на младите хора в репродуктивна възраст и резултатите от тези изследвания да се публикуват в медиите и да се анализират на обществени дискусии.

Това са моите мисли по въпроса за превенцията на стерилитета. Ще се радвам да науча вашето мнение по въпроса. Честно казано, не знам дали въпросът с превенцията вече не е дискутиран тук, не успях да прочета всички теми от самото начало до този момент.

Цитирай


Мнения: 453
Lucecita , може би идеите са ти много добри, но определено не са за този подфорум. Аз не мисля, че момичетата тук ,които имат проблеми относно незабременяването или износването , са ходили голи, с открити кореми и т.н. Лично по себе си съдя - не пия, не пуша, обличала съм се според сезона и ето ме сега с хиляди проблеми.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.