Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 дек. 2008, 07:54 ч.

Кои капки са по-добри-вигантол или деавит?

 • 16 030
 • 54
 •   1
Отговори
 • Мнения: 13
Кои капки са по-добри-вигантол или деавит?

# 1
 • Stara Zagora
 • Мнения: 1 447
И за двете ми деца ни бяха изписали вигантол,но не мога да кажа дали са по-добри.
Каквото ни изписа педито това пиеха и всички майки около мен даваха вигантол.

# 2
 • София
 • Мнения: 9 973
вигантол съм давала,но не знам

# 3
 • Варна,морето,сините вълни...
 • Мнения: 4 335
И на нас Вигантол ни изоисаха,и тях давам.
А педито ви какво каза?

# 4
 • Мнения: 12
Аз знам че деавита са по-добри но вече са спрени от производство и затова се изписва вигантол.На първото ми дете съм давала деавит и сега пак го търсих но никъде го няма.От деавита се дава по една капка а от вигантола по две.

# 5
 • след Околовръстното
 • Мнения: 1 811
И на двете по предписание съм давала Вигантол.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 538
И аз съм давала Вигантол.Другите ги чувам за първи път.

# 7
 • Плевен
 • Мнения: 544
От деавита се дава по една капка а от вигантола по две.

Аз давам вигантол. А затова по колко капки, няма значение какви са капките. Зависи от това, колко бързо се затваря фонтанелата на детето. Някои дават и от вигантола по една, а някои по три, четири, дори по шест.

# 8
 • Stara Zagora
 • Мнения: 1 447
От деавита се дава по една капка а от вигантола по две.

Аз давам вигантол. А затова по колко капки, няма значение какви са капките. Зависи от това, колко бързо се затваря фонтанелата на детето. Някои дават и от вигантола по една, а някои по три, четири, дори по шест.
На първото ми дете съм давала по една,но с второто стигнахме до седем защото имаше рахит.
Подкрепям,че даването на броя на капките не зависи от марката,а от самата фонтанела.
Доктора е този ,който преценя по колко да се дават.

# 9
 • Мнения: 5 396
Аз давах Вигантол, това ни изписа лекарката.  Не знам дали другите са по-добри, попитай в аптеката, фармацевтите би трябвало да са наясно.

# 10
 • Монтана
 • Мнения: 753
Ето информация и за двата вида капки за мен вигантола е по-добър:
ДЕАВИТ солуцио 10 мл.
ПОКАЗАНИЯ
В кои случаи може да се прилага Деавит?
Деавит се прилага за профилактика на рахит, лечение на начални лекостепенни рахитни прояви, в комплексната терапия на средно тежки и тежки форми на рахит, при хипофункция на паращитовидните жлези (намалена функция на паращитовидните жлези).
ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ
В кои случаи не трябва да се прилага?
Противопоказания за приложение на продукта са свръхчувствителност към някой от компонентите на продукта, хипервитаминоза D и А, остри и хронични тежки заболявания на черния дроб и бъбреците, генерализирана атеросклероза и сърдечна недостатъчност, тежък калциево-фосфорен дисбаланс.
ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ПРИ УПОТРЕБА
Кога Деавит.може да се прилага с повишецо внимание?
При възрастни,пациенти продукта се прилагах внимание, тъй като усиленото отлагане на калций в, организма стимулира развитието л на атеросклероза.
Продуктът се прилага с внимание при повишено -съдържание на холестерол, калций или фосфор в кръвта, белодробни: заболявания (саркоидоза или.туберкулоза).
СПЕЦИАЛНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ
В периода на бременността и кърменето се прилага- с внимание при точно индивидуализиране на дневната доза -и продължителността на приема според нуждите. Има данни, че дневна доза витамин А по-висока от 6 000 ГО може да окаже увреждащо действие върху плода (наблюдават се аномалии на плода, вкл. на уринарния тракт, изоставане в растежа и др.).
Свръхдозировката D на майката е свързана също много често с аномалии на плода. Повишеното количество на калция в кръвта при майката вода много често до повишена свръхчувствителност на новороденото към ефектите на витамин D, потискане на функцията на парапштовидните жлези или вродена аортна стеноза.
При продължително приложение във високи дози е възможно развитие на лесна уморяемост, сънливост, които при определени условия биха могли да повлияят негативно двигателната активност и способността за концентрация на вниманието при шофиране и работа с машини.
ЛЕКАРСТВЕНИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ
Какви други лекарства повлияват действието на Деавит?
В съображение трябва да се взематг следните, лекарствени взаимодействия:
- едновременното- приложение със слабителни средства, холестирамин, колестипол и сукралфат води до дефицита  витамин А и D поради нарушаване процесите на резорбция
- алуминий-съдържащите продукти намаляват действието им -; витамин Е повишава действието на витамин А;
- тироксин отслабва ефектите на витамин А;
- високи дози витамин А намаляват противоскорбутното действие на витамин С, могат да предизвикат недостатъчност от витамин D
- едновременното приложение на витамини А и D намалява значително токсичното действие на последния;
- оралните контрацептивни средства (продукти, които предпазват от забременяване) намаляват действието на витамин А;
- витамин D намалява ефектите на калцитонин;
- едновременното приложение с калций-съдържащи продукти и тиазидни диуретици (салуретин, дехидратин-нео) води до повишен риск от повишено съдържание на калция в кръвта;
- витамин А намалява ефектите на кортикостероидите при перорално приложение.
Трябва да информирате Вашия лекуващ лекар в случай на каквото и да било съпътстващо лечение с други лекарства, с оглед да бъде избегнато евентуално взаимодействие между тях.
НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ И ДОЗИРОВКА
Профилактиката на рахита е ефикасна,, когато е комплексна: и индивидуализирана, в която основно място, заема .задоволяване на индивидуалнитедаевнинужди отвитамин D .Дозите от 500 до1000 IU обикновено, покриват дневните нужди на. детето, При-недоносените :. деца изродените, а малка телесна. маса,профилактиката започва, след 8-ия ден;на раждането, а;дневните доза са по-високи: 2000 IU при деца с телесна маса до 1500 g при раждането.,'Иг1-500 IU - съответно при телесна маса.от 1500 до 2000 g.
Лечението на рахита трябва да бъде комплексно, индивидуализирано и съобразено с .тежестта и протичането на заболяването. Дневната доза и продължителността на лечебния курс се определят в зависимост от вида на заболяването и тежестта на клиничната симптоматика.
Препоръчват се следните витамин D дози:
* начални лекостепенни рахитични прояви - 2 000 - 4 000 ГО дневно;
* средно тежък рахит - 4 000 - 6 000 IU;
* тежки форми - 6 000 - 10 000 IU.
При състоянията на намалена функция на паращитовидните жлези, високите дози витамин D предизвикват отделяне на фосфор с урината при едновременно покачване на серумните концентрации на калция, с което се съобразява и дневната доза - 250 000 IU.

Препоръчваната дневна доза Деавит за възрастни е 11-16 капки дневно, за кърмачета - 3-6 капки дневно, а за деца - 5-10 капки дневно. В 1 ml разтвор се съдържат 40 капки.
НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ
Какви нежелани реакции могат да настъпятг при прилагането на Деавит
Поносимостта към продукта е добра. Може да се наблюдават уморяемост, сънливост, безапетитие, косопад, нарущения. в менструалния цикъл, алергични реакции. в много редки случаи са наблюдавани дистрофични изменения на кожата, преждевременно затваряне на епифизите на дългите кости, повишена телесна температура
Високите дози витамин D могат да доведат до диария, неспокойствие, повишена телесна температура, запек, повишение на артериалното налягане, калцификации в кръвоносните съдове при продължително приложение.
За всички нежелани лекарствени реакции, включително и неописани в листовката, пациентът трябва незабавно да съобщи на своя лекуващ лекар.
СПЕЦИАЛНИ УКАЗАНИЯ
Какво да се предприеме, ако Деавит е приложен в много високи дози (умишлено или погрешно предозиране)?
Клиничната картина на предозирането с витамин D включва характерни за хиперкалциемията (увеличено съдържание на калций в кръвта) симптоми от страна на храносмилателната система, централната нервна система и бъбреците - гадене, повръщане, честоуриниране, запек, обезводняване, по-късно алатичност, сънливост, унесеност, кома, гърчове и централни парализи.
Остра интоксикация, при човека от витамин А настъпва при поемането на 60 000 - 100 000 ГО еднократно. Характеризира се с безсъние и главоболие, както и синдроми на повишено вътречерепно налягане - световъртеж, гадене, повръщане.
При продължително прилагане на витамин А във високи дози. (над 40 000 ГО дневно за възрастни и 20000 IU за деца) се наблюдават лесна уморяемост безапетитие, косопад, менструални.. нарушения, сънливост, алергични реакции.Тези  прояви могат да се прояват до 6 месеца след продължително предозиране с вит. Д.,  лечението се състои в прилагането на манитол, гликокортикоиди и витамин Е.
ИНСТРУКЦИИ ЗА. СЪХРАНЕНИЕ
В оригинална опаковка на защитено от светлина място при температура под 25° С.
Да се съхранява на място, недостъпно за деца!
СРОК НА ГОДНОСТ
Една година от датата на производство.
Срок на годност след отваряне на опаковката: до 1 месец.

Vigantol® Oil

Състав:
Активна съставка: Cholecalciferol 1 ml от разтвора / = около 30 капки / съдържа 0.5 mg cholecalciferol, еквивалентен на 20 000 IU витамин D3.
Показания
- Профилактика на рахит при кърмачета( нарушения в отлагането на калциеви соли в костите, причинено от липса или недоимък на витамин D)
- Профилактика на предполагаем риск от заболяване, причинено от недостатъчност на витамин D
- Профилактика на симптомите на дефицит при синдром на малабсорбция( намалено поглъщане на веществата), напр. дължаща се на хронични чревни заболявания, жлъчна цироза на черния дроб, обширна резекция на гастроинтестиналния тракт ( изрязване на част от стомаха и червата)
- Лечение на рахит и остеомалация (размекване на костите при възрастни), индуцирана от дефицит на витамин D
- Поддържащо лечение на остеопороза( намаляване на плътността на костното вещество в костта)
- Лечение на хипопаратиреоидизъм и псевдохипопаратиреоидизъм (намаляване на функцията на околощитовидните жлези).
Противопоказания
При повишено съдържание на калций в кръвта и/или в урината Vigantol OH не трябва да се прилага.Относно прилагането на Vigantol Oil се препоръчват следните ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ:
Проследяване на съдържанието на калций в кръвта и в урината при намалена двигателна активност (напр. гипсови превръзки). При образуването на камъни в бъбреците или данни за образуване на такива в миналото, също се налага проследяване съдържанието на калций в кръвта и урината. Препоръчително е препаратът въобще да не се използва при наличието на бъбречни камъни. При наличието на саркоидоза( системно заболяване, засягащо кожата), Vitamin D3 трябва да се дава само след внимателна преценка.

Нежелани лекарствени реакции при Vigantol Oil по принцип би трябвало да не се появяват, когато препаратът се прилага в препоръчаната дозировка. Препаратът е доказал, че добре се понася от пациентите. При рядко срещаната свръхчуствителност към Vitamin D3 или при предозиране на даден препарат, може понякога да се получи повишаване съдържанието на калций в кръвта и/или в урината. При продължително повишаване съдържанието на калций в кръвта може да се наблюдават следните симптоми:
Симптоми в острия стадий: нарушаване на сърдечния ритъм, гадене, повръщане;
Психични симптоми: нарушения на съзнанието
Симптоми в хроничен стадий: намаляване на теглото, образуване на бъбречни камъни, калцифициране на бъбреците, на меките части, липса на апетит, силна жажда, повишено отделяне на урина. В отделни случаи има описани смъртоносни резултати.
Специални указания
При пациенти със саркоидоза, с имобилизация и които провеждат курс на лечение с тиазиди, трябва да се подхожда с особена предпазливост.
Взаимодействия с други препарати
При едновременното приемане с тиазиди /средства стимулиращи отделянето на урина/ се повишава риска от поява на хиперкалциемия. Само в изключителни случаи и при контролиране на серумния калций, Vitamin D3 може да комбинира с препарати, които имат подобно на Vitamin D3 действие /т.н. метаболити или аналогични на Vitamin D препарати/.
Ако няма предписана определена доза, за профилактика на рахит, кърмачетата получават дневно 1-2 капки, като трябва да са навършили поне две седмици / нормално родени кърмачета - около 500 единици на ден; при по-особени случаи, напр. преждевременно родени - 1000 единици на ден/. По принцип за профилактика на рахита през първата година от живота на детето са необходими две опаковки от Vigantol Oil. През втората година от живота на детето са необходими обикновено нови дози - 1 капка дневно Vitamin D3 , особено през през зимните месеци. За предотвратяване на остеомалация възрастните вземат обикновено по 1-2 капки, като продължителността на лечението трябва да се определи от лекар.
Необходимата доза от вит.Dз за лечение на рахит и остеомалация се определя от лекуващия лекар, в зависисимост от тежестта на заболяването.
При лечение на хипопаратиреоидизъм и псевдохипопаратиреоидизъм: 10 000 - 20 000 единици на ден / проследяване на съдържанието на калций в серума на всеки 3-6 месеца и адаптиране на дозата съобразно тези стойности/.
Начин и продължителност на приложението
На кърмачетата и на малките деца капките се дават в лъжичка с мляко или каша. Не се препоръчва капките да се поставят в предвиденото ядене за детето, тъй като може да не се усвои ефективно количеството от препарата. По-големите деца и възрастните приемат Vigantol Oil в лъжица течност.
Лекарството не бива да се използва след изтичане срока на годност.
Лекарството трябва да се съхранява на място, недостъпно за деца!
Производител: Merck KGaA, Darmstadt, German

# 11
 • в илюзия
 • Мнения: 1 306
аз давам Вигантол , педиатърката ми го изписа и дъщеря ми си пие него Peace

# 12
 • Мнения: 2 108
Давам Деавит по 2 капки,защото това е изписал педиатъра.
В деавита има и витамин А.

# 13
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 332
Аз давах Вигантол....другите дори не съм ги чувала

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 493
И аз давам вигантол,тъй като педито ни го изписа. Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт