Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Хематолог?

  • 21 дек. 2008, 22:32 ч.
  • Преглеждания  2 141  Мнения  9  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 718
Здравейте!
Имам конкретно питане, дали тук сред пишещите има хематолог, да попитам за едни кръвни резултати?
Ако не, моля модераторите да изтрият темата или да я преместят, където е правилното й място.
Благодаря предварително!

Реклама
# 1
  • Мнения: 1 427
Незнам дали има хематолог,но може да напишеш кое те притеснява и ще помогнем с информация.

# 2
  • Мнения: 26
Кажи си въпроса- ще се опитам да помогна.  Wink

# 3
  • София
  • Мнения: 718
Благодаря много! Hug
Ето и кое ме притеснява....С две думи, малката ми дъщеря, която е на десет месеца, боледува ужасно много от възпаление на горните дихателни пътища, ако мога така да кажа. Два пъти имаше свиркащи гърди и един път ангина. Отделно, гърлото е розовеещо откакто се е родила и никога не е било с нормалният си цват. Правихме кръвни изследвания, в които има променени стойности :
лимфоцити - 47.5% при референтни стойности 50-70 за деца до 4 г.
моноцити 15.9% при реф. 1.00-11.00
МО#(моноцити - бр.) 1.3х10^9L при реф. 0.070 - 0.80
Hct (хематокрит) 0.334 L/L при реф. за жени 0.36 - 0.48
MCV (ср. обем на еритроцита) 76 fL при реф. 82.0 - 96.0
RWD (девиация на ерит. р-ие) 16.6 при реф. 11.5 - 14.5
MPV (ср. обем на еритроцита) 7.47 fL при реф. 7.5 - 11.0

Има и два показателя, от които единият е точно на минималната граница (MCH - ср. Нbg съдърж. в еритр.), а другият (Pct - тр. обем/общ обем) -  е пет десети под горната граница.

Преписала съм дословно, дано не изглежда лаишки! Wink Embarassed

Това е! Благодаря предварително! Hug

Последна редакция: пн, 22 дек 2008, 23:21 от GoldenEyeful

# 4
  • Мнения: 26
Скъпа GoldenEyeful,

В момента не се нуждаеш от Хематолог, а от ДЕТСКИ хематолог. Аз лично избягвам да консултирам деца, виж, сещам се за други детски специалисти, които си позволяват да консултират възрастни, но това е една друга тема. По принцип избягвам да консултирам и ЕДИНИЧЕН резултат, още повече от лаборатория, с която нямам опит.Не знам също дали стойностите ,които ми даваш са от автоматичен брояч или са изброени от специалист на натривка.  Прави впечатление обаче, че стойностите са близки до референтните граници, при положение че детето боледува често и се очаква стойностите да са раздвижени, и следователно не толкова тревожни. Прави впечатление и една може би начална форма на железен дефицити вероятно лека анемия. Във всеки случай си струва да се изчака да поотмине възпалителният процес и отново да се вземе кръвна картина, която да бъде видяна и преценена от специалист ДЕТСКИ хематолог.

Дано съм ти помогнал и малко успокоил! Приятна вечер!

# 5
  • София
  • Мнения: 718
Риъл, благодаря ти отново!  Hug
Малко се поуспокоих, въпреки, че се тревожа от факта, че трябва да се говори с детски хематолог. Би трябвало да е отминал възпалителния процес, тъй като Яна пи Аугбентин в продължение на девет дена и последната апликация беше на 25.11. Резултатите не зная от какво са. Изследванията са направени в Цибалаб.  Натривките направихме в събота (очи, носле, гърло), до днес не показват да никне нещо и утре със сигурност ще имам краен резултат.
Благодаря още веднъж за отговора! Hug

# 6
  • Мнения: 26
Под натривка имам предвид изготвяне на специален траен препарат и подходящо оцветен- стъкло, на което се изброяват клетките под микроскоп от специалист, а не микробиологично изследване!  Wink

# 7
  • София
  • Мнения: 718
Здравей отново!
Последни два въпроса:
1. може ли да се касае тук за мононуклеоза, предвид горепосочените резултати?
2. дали резултатите отчитат точно възпаление на горните дихателни пътища или е възможно да се търси причината другаде, напр. бял дроб?
Хиляди благодарности! Hug

# 8
  • Мнения: 1 427
Резултатите са съвсем нормални за възрастта на детето и не мисля,че се нуждаете от хематолог.Обема на еритроцитите и хематокрита  винаги са по-ниски при децата.Може да поискаш изследване на желязо и ЖСК,за да се отхвърли анемия.Това е,не се притеснявай,нищо му няма на детето.
Весели празници!!!

# 9
  • София
  • Мнения: 718
Хелена, благодаря и на теб! Hug Наистина се бях попритеснила, но сега вече се успокоих! Simple Smile
Весели празници и от мен на всички! Hug

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт