Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 22 дек. 2008, 17:17 ч.
  • Преглеждания  57 867  Мнения  58  Онлайн  1
Отговори
  • софия
  • Мнения: 539
Давайте идеи момичета Praynig Всяка година мъжа ми иска да му приготвя и все не смея да се захвана да не се изложа.Разчитам на вашата помощ и този път  bouquet

Реклама
# 1
  • София
  • Мнения: 10 856
Току що се връщам от кухнята, правих точно баклавата за Бъдни вечер, че трябва да престои ден два, за да е по-хубава.

Ето моята рецепта, става страхотна баклава:

1 пакет точени кори.
300 гр орехи, смлени
1 пакетче 250гр масло (така е по рецепта, но на мен ми отива половината, т.е 125 гр.)

Заливка:
3 ч.ч захар
2 ч.ч вода

Тавата се намазва с масло.
Реди се:
1. Кора (1-вата тр. да е двойна или тройна)
2. Разтопено масло
3. Орехи

В/у последната кора се намазва с масло. Нарязва се и се запича до порозовяване на не много силна фурна. Аз печа на 150градуса. Залива се с изстиналата, хладка, но не студена заливка. Оставя се да престои около 3-4 часа и парче по парче се обръща, за да се напои и от другата страна. Най -добре е да престои поне 24 часа преди консумация.

Става традиционна баклава.

# 2
  • Разград
  • Мнения: 3 028
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=358201.0
Тук има варианти.
И тази също,направо копирам рецептата си от Коледната тема:
Хайде и моята постна баклава:
Финни кори-400 гр
олио-около 100 мл
за сместа:
нарязани орехи-около 300 гр,може и повече
захар-3-4 сл захар
канела-на вкус,аз слагам 1 пакетче
галета-80-100 гр
Всичко това се обърква добре.
за сиропа:
3 чч захар+4 чч вода+ароматизатор
Листите,както са фабрично сгънати,се разделят на три.
Реди се едната част от листите и се поръсва с половината от сухата смес,реди се втората част от листите,поръсва се с другата половина от сухата смес,реди се и третата част от листите.
Нарязва се на парченца.Олиото се загрява и се заливат местата,от където е минал ножа.
Пече се на 120 градуса,докато се изпекат добре листите.
Сиропа се приготвя предварително,като го оставям да поври не повече от 5 минути,трябва да е охладен.
Изпечената баклава се изчаква леко да се охлади и се залива със сиропа.Трябва да престои няколко часа,включително и в хладилник,за да стегне сиропа.
Вместо олио може да се ползва краве масло-100 гр.
 

# 3
  • Sofia
  • Мнения: 11 601
Мдааа...  и моята е кажи речи същата.


# 4
  • Мнения: 195
Има много начини да си приготвиш баклава. Давам ти три рецепти, различното в тях е само подреждането.

                Арабска баклава

Продукти:

1 пакет готови кори
3-4 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч смлени орехи
олио или масло за поръсване

За сиропа:
1 л вода
800 г захар
1-2 ванилия
настъргана кора лимон

Приготвяне:

Тавата се намазва с масло и се разстилат част от корите, като между тях посипваш олио и плънка от изброените продукти.Отгоре покриваш с кора. Може да навиеш една-две кори на руло и да ги нарежеш на тънки ивици. С тях поръсваш отгоре. Пече се в умерена фурна.  Сиропа трябва да ври, докато се сгъсти. Сиропирането става, когато баклавата е изстинала, а сиропа топъл или обратното.


2-ри начин:

Вземаш една кора, поръсваш с олио и слагаш втора кора. Отново слагаш малко олио и равномерно от плънката. След това завиваш на не много стегнато рулце, както баница. Така и с останалите кори. Печеш в умерена фурна. Сиропирането по същия начин, като преди това разрязваш баклавата /същото се отнася и за предишния вариант/.

А ето и последната, в която има само орехи, фъстъци и грис  и захар за поръсване.
Върху всяка кора поръсваш олио/масло/, малко грис и захар и след това начупени орехи и фъстъци.

П.П Ако обичаш канела, може да я прибавиш към плънките.

# 5
  • София - Слънчев бряг
  • Мнения: 768
 Рецептата е горе-долу същата. Но колкото повече орехи, толкова по-добре. С малко грис при орехите става още по-добре. В сиропа непременно слагам сок и кора от лимон, кората цяла, като се свари я махам.

# 6
  • софия
  • Мнения: 539
Вивиан а вътре само орехи ли слагаш?Нищо друго така ли?

# 7
  • софия
  • Мнения: 539
ммммм... Морена твоята изглежда стахоооотна,мисля да я пробвам нея.Само да те попитам корите се разделят на три,но се се ли майе всяка с масло,няма ли да залепнат иначе newsm78

# 8
  • Sofia
  • Мнения: 11 601
Не мамче Нели, както е рецептата.... не залепват.
Нищо не ти пречи да ги мажеш обаче, но не се налага. Simple Smile

# 9
  • софия
  • Мнения: 539
Благодаря Морена ще я изпробвам твойта рецепта  bouquet Весели праници момичета!!!

# 10
  • Мнения: 1 494
И аз днес ще боря баклава- като тази дето е с плънката. Само, че по моята рецепта корите се разделят на две и по средата се изсипва плънката. Но може и да ги разделя да кажем, на 3-4 части и така. Много я обичам, но като знам колко е калорична... Crazy правя един-два пъти в годината. Класическата баклава- с орехи и кори само- е много лесна и няма никакъв вариант за издънка.

# 11
  • Разград
  • Мнения: 3 028
И аз днес ще боря баклава- като тази дето е с плънката. Само, че по моята рецепта корите се разделят на две и по средата се изсипва плънката. Но може и да ги разделя да кажем, на 3-4 части и така. Много я обичам, но като знам колко е калорична... Crazy правя един-два пъти в годината. Класическата баклава- с орехи и кори само- е много лесна и няма никакъв вариант за издънка.

Според мен,недей да разделяш корите на повече части.Тия,които останат отвътре няма да могат да се изпекат и да не стане тестяво ми е мисълта.

# 12
  • Мнения: 1 494
Права си. Hug Аз съм правила, но наистина само по средата. Но понеже гледах нагоре друг вариант, рекох да експериментирам.

# 13
  • Разград
  • Мнения: 3 028
Права си. Hug Аз съм правила, но наистина само по средата. Но понеже гледах нагоре друг вариант, рекох да експериментирам.

Корите може да се разделят на три,когато сместа за пълнежа е суха.Тогава без проблем се изпичат и листите,които са по средата.

# 14
  • София
  • Мнения: 10 856
Вивиан а вътре само орехи ли слагаш?Нищо друго така ли?

Да, само орехи и намазвам корите с масло. Нищо друго, такава ми е рецептата и ми се получава винаги. Захарта е в заливката.   bouquet

Права си. Hug Аз съм правила, но наистина само по средата. Но понеже гледах нагоре друг вариант, рекох да експериментирам.

Корите може да се разделят на три,когато сместа за пълнежа е суха.Тогава без проблем се изпичат и листите,които са по средата.

Действително когато се намажат с масло и плънката от орехи е суха - няма начин да не се изпекат.  Peace

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт