Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 23 дек. 2008, 08:27 ч.
  • Преглеждания  1 755  Мнения  7  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 351
Как се прави печена пуйка,с плънка ? Трябва да е сочна и крехка!

Реклама
# 1
  • Варна.....
  • Мнения: 1 685
Лесно.
Сваряваш си вътрешностите, задушаваш ги с ориз, подправки и пълниш пуйката, която предварително си овкусила (червен, черен пипер мааалко сол). Пълниш пуйката с тази смес. Зашиваш или запушваш с листо от зеле.
В тавичка постилаш кизело зеле- цели листа, слагаш пуйката, хубаво е , понеже месото е сухо, да сложиш върху нея сланина или по- мазен бекон, завиваш я с листа пак от кисело зеле. слагаш вода, завиваш с фолия и във фурната- колкото повече време, толкова по- добре, но поне 3-4 часа. От време на време може и да я поливаш със сосчето.
Ако ти е по- голяма тавата, около пуйката можеш да наредиш и зелеви сърми (ако ще правиш такива разбира се).

# 2
  • Мнения: 1 494
Купешките пуйки са крехки, но нямата вътрешности...май. Thinking Можеш да си купиш малко дробчета и с тях да направиш плънката. Аз лично обаче не харесвам дъха, който придобива плънката, а ориза се разкашква след толкова печене.

# 3
  • Мнения: 2 095
А как се прави пуйка с кестени?

# 4
  • Мнения: 1 717
Вкъщи пълним пуйката с дробчета,воденички и ориз. Естествено и подправки на вкус. Напълнената пуйка се вари до готовност и след това леко се запича, колкото да порозовее  Peace
Вкуууусно!

# 5
  • София
  • Мнения: 351
Ето какво намери вчера!  ПЪЛНЕНА ПУЙКА:1 пуйка, 200г ориз,1глава лук, 70г стафиди, 125г масло, 1/6пак. канела на прах, магданоз, черен пипер и сол.

# 6
  • en mi mundo
  • Мнения: 292
Пълнена пуйка

Пуйката която приготвям вече няколко години под ред за Коледа е
1 пуйка около 3 - 4кг.
1 чаша ром / коняк
сол, масло, черен пипер

За плънката
0,500 кайма
1 ч.ч. жълти стафиди
1 ч.ч. червени стафиди
2 - 3 ябълки
4 - 5 филии сух хляб
прясно мляко (за хляба)
2 глави лук
2 - 3 скилидки чесън
1 ч.ч. бяло вино за готвене
0. 250кг. пушен бекон
Подправки (чубрица/ магданоз/ или по твоj вкус)

Размразяваш пуйката ден преди да я печеш. Измиваш я много добре, подсушаваш и започваш да инжектираш рома в цялата пуйка. Оставяш да престои  до момента  в който ще я пълниш. Преди да се захванеш с плънката, овкусяваш пуйката със сол, чер пипер и я намазваш обилно с масло, от вътре и от вън.
Накисваш стафидите във виното (ако виното дойде малко, може да го разредиш с вода). Кълцаш лука на ситно, режеш ябълките на малки кубчета, накисваш хляба за малко в млякото и го изцеждаш, счукваш чесъна, бекона се нарязва на много ситни парченца и смесваш всичките продукти. С готовата плънка пълниш пуйката и я зашиваш. Слагаш с тавичка (ако тавичката има решетка от долу още по добре) и заливаш с 2 3 чаши вода (или вино с вода). Завиваш хубаво с фолио за готвене и печеш в умерена фурна 2 1/2 часа. След това махаш фолиото и започваш да поливаш на всеки 15/ 20 минути със соса. Пуйката е готова тогава когато като я боцнеш с ножа, и изтече светъл/ безцветен сок.
Махаш пуйката от тавичката и соса които е останал го сгъстяваш на котлона с малко брашно. Поднасяш го като сос за пуйката.
Аз гарнирам и със задушени моркови, броколи и карфиол.

По различна рецепта е, но е много лесна. Вкъщи тази пуйка е голям хит  Blush
Надявам се да ви хареса.
Весела Коледа на всички  

Последна редакция: пн, 26 окт 2009, 12:54 от bicho malo

# 7
  • София
  • Мнения: 351
Честито Рождество Христово!   Пуйката стана фантастична,благодаря за полезните съвети  bouquet С тях и моята импровизация резултата е невероятен!

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт