Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 2 262
Здравейте!
Няколко  дена мислих къде да пусна тази тема, и да разкажа и на вас, и на други хора, за една жена, която се нуждае от нашата помощ. За нея ми разказа потребителка от нашия подфорум Деца с увреждания, и помоли да помогнем на жената. Мога да пусна и при нас темата и съм сигурна, че и там ще намерим всичко необходимо за нероденото още бебенце, но ситуацията е по-сложна и изисква и вашия опит и съвети.
Става дума за жена, бременна в 4 месец, а няма никакви средства, за да гледа и даже да посрещне елементарните нужди на бебето, на 36 години е, бащата на бебето е чужденец. Тя живее с него на семейни начала. Ако може да съберем някакви вещи, количка, креватче за бебето, тя казва, че ще гледа бебето на всяка цена и никога няма да го изостави или да го махне, защото това бил дар от Бога.Аз самата се чудя, защо една жена на 36 години не е работила досега и как е преживявала? Няма роднини. Сама е. Родителите и са починали, били са много възрастни.Това е първата и бременност.
Да ми кажете какво се прави в такъв случай, аз се сещам за една Фондация, където имат Превенция на изоставянето, но ми се искаше първо с вас да поговоря. Чакам вашите идеи и предложения. То е ясно, че вещи ще набавим, но как неработил човек ще издържа после бебе, просто не си го представям... Сещам се, че при социалните ще получава 1 година някаква минимална помощ, така ли беше?
Весели празници ви желая!

# 1
 • на правилното място, в точното време
 • Мнения: 2 641
Здравей! Предполагам и други момичета, които са компетентни ще се включат. На първо място  тази жена е добре да започне работа някъде. Не знам дали важи за завареното положение  новоприетия закон за осигуряването върху 12 месеца назад, това могат да кажат и от СБНМ newsm78 , но при всички случай, ако сега започне някаква работа тези 4-5 месеца до майчинството ще са й от полза, ще й вдигне базовия доход за изчисляване  на болничните,или поне да започне да си внася осигуровки. Още повече няма да получава социално майчинство 1 година, а ще получава МРЗ в рамките на 2 години. Има ли здравни осигуровки тази жена? Без тях дори на ЖК няма как да ходи, раждането й ще трябва да се плаща.
Бащата къде и какво работи? Къде живеят? Хубаво е някой да се срещне с тази жена, да поговори с нея. Твърде безотговорно е подобно поведение, да не говорим за жена на тези години. Само с едно желание бебе не се гледа. А и сега е още в 4 месец,до края на бремеността ще й дотежее, ще й писне, а и сега се нуждае от добра и силна храна.
Дрехите и нужните неща за бебето за най-малкия проблем, но само с тях не се гледа бебе.
Фондациите, които имат звено Майка и бебе са насочени предимно към самотни майки. При тях престоя е максимум до 6 месеца, като те не могат да уредят получаване на по-висок размер на майчинството.
Mama Igi, проучи повече неща за тях. Надявам се да можем истински да й помогнем, не само с неща за бебето.
 Весели празници!

# 2
 • София
 • Мнения: 2 262
Благодаря ти РАВИА, и аз мисля много от нещата, които ти си написала. Аз също съм изумена от поведението на тази жена, доколкото разбирам, тя се страхува от мъжа с когото живее, а той самия май си пийва и я побийва. Ако е такава историята, просто ме е  страх да си помисля, като се роди бебето какво може да е положението, да не го дразни бебето, да не посяга да го удари и т.н. Но искрено се надявам, това да са само мои страхове, плод на многото ми слушане на новини и страшни истории! Все пак си мисля, че ако приема, че това е жена, която е сама на този свят, обезверена е от този факт, и няма близки, които да я подкрепят и помагат, мога да приема поведението и, аз съм много жалостива!
За бебето нещата ще ги осигурим, сигурна съм, притеснява ме после, не може да разчита някой да ги издържа и поеме изцяло, ако е обаче така, трябва все пак някой да работи с нея, да я извади от мислите и, да я убеди, че трябва да работи и да се осигурява. Аз ще се опитам да се срещна с нея, и да поговорим, или най-малкото ще пратя познатата и, да се видят отново. Няма никакво време за губене.

# 3
 • на правилното място, в точното време
 • Мнения: 2 641
Mama Igi, не ходете по сами. Може да отидете двете с твоята позната, като се уговорите примерно мъжа да го няма там. Поговорете с жената, вижте, ако наистина има някакъв вид тормоз, тогава нещата могат да вземат съвсем друг обрат. Но на първо време е добре бързо да се действа по въпроса за социалното й осигуряване или реално започване на работа. Може ли да се остави пък той да я издържа? Shocked Пиши, ще се радвам , ако мога да помогна с нещо! Peace

# 4
 • Мнения: 3 574
Сама може да се осигурява само здравно, но не и социално. Здравното е малка сума, но ако няма назад всички осигуровки ще остане без ЖК, а за раждането вече ще мине като циганките. Ще има право на социална помощ вероятно, но трябва да се проучат нещата. Ще проверя и ще пиша. Тази жена дали има някакви умствени проблеми? Защото на мен ми е много трудно да приема, че някой може да си позволи да живее така безотговорно. Ако тя живее с този мъж и той не подсигурява издръжката на нея и бебето, едва ли ще има много желаещи да й помогнат. От друга страна сама и без никакви доходи... Тя има ли някакви умения, от какво се е препитавала досега? Едно недохранено и малтретирано у дома дете по-добре да отиде в институция според мен.  Peace

# 5
 • София
 • Мнения: 2 262
Не я познавам лично, доколкото разбирам, по-скоро се е оставила на течението, няма данни още за това, че детенцето ще бъде малтретирано, по-скоро аз написах нещо необмислено, за което се извинявам, че ви наведох на тези мисли. Самата майка много иска детето си, смята го за дар и не иска нито да го маха, нито да се отказва да го гледа. За това смятам, че мога и трябва да и помогна, на всяка цена.

# 6
 • Мнения: 258
Момичета, майката ще има право на майчинство, ако има осигурителен стаж( осигуряване е на 8 часа работен ден) минимум 12 месеца. Дори и да започне сега да се осигурява ( не виждам точно как) пак няма да й стигне.Остава варианта от социалните - 1 година. (това  съм убедена  не е променено от 01.01.2009г. Хубаво е да се разбере има ли личен доктор и ако има да се внесат нужните осигуровки-само здравни , за да има възможност да ходи на  Ж.К. др. такива.

# 7
 • на правилното място, в точното време
 • Мнения: 2 641
Цеци, няма ли да се вземе средно аритметично сумата от времето, в което се осигурява и времето, през което не е осигурявана? Т.е. ако 3 месеца работи и има осигуровки + 9 месеца без осигуровки и средно аритметично  newsm78 Знам ли? Просто ми се струва добър вариант.
Чакам и Mama Igi да кажи повече подробности. Peace

# 8
 • Мнения: 3 574
Хубаво е да се разбере има ли личен доктор и ако има да се внесат нужните осигуровки-само здравни , за да има възможност да ходи на  Ж.К. др. такива.


Тази справка може да се направи по интернет с ЕГН-то на майката. Ако никога не е работила вероятно пропуска е голям, сумата за внасяне също.

# 9
 • Мнения: 258
Наталка, тя трябва да има някога в живота си минимум 12 месеца осиг. стаж, за да има право на тези 410 дни болнични, от които 45 дни преди раждането и после на майчинство, докато детето стане на 2 год. Не може средно аритметично.Тя ще ползва една година от социалните, това е ясно. За съжаление няма да има 45 дни болнични преди раждането.  Изискването за 12 месеца тр. стаж е от 01.01.2009г, чакат се някои указания ,аз ще ги следя и ако някой се сети, че и тези майки , които имат тр. стаж само 6 месеца (  както беше до сега)също имат нужда от обезщетения ще пиша.
За да има право на консултации и др. такива мисля, че трябва последните 9 месеца да не дължи здравни, но ще го проверя
За 2008г са 7.20 на месец.
Според мене много е важна информацията от Mama Igi
хубав ден

# 10
 • София
 • Мнения: 2 262
Благодаря ви много за това, което сте ми отговорили, все още нямам подробности, по въпросите, които изникнаха. Знам, че не работи в момента, и няма никакви доходи. Само това, но дали е имала някакъв трудов стаж, и друго, незнам все още!

# 11
 • пловдив
 • Мнения: 2 363
момичета на адрес   
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=358883.0
в една от другите теми alizarina доста подробно е обяснила как стоят нещата 2009г
ето част от това което е написала и систематизирала, дано помогне
Пояснения кои ползват "завареното" положение, как ще се определя правото на обезщетение и как се изчислява, какво и как ще ползват бащите.

Измененията в КТ и КСО, влизащи в сила от 01.01.2009 г., задават нови параметри за:
- продължителността на отпуска за бременност и раждане – от 315 става на 410 дни, от които 45 дни преди термина на раждане;
- правото на получаване от осигурените лица на обезщетение от ДОО по времето на този отпуск – необходими са не по-малко от 12 месеца (преди бяха 6) осигурителен стаж с осигуряване за общо заболяване и майчинство (но не е задължително те непременно да предхождат началото на отпуска);
- начина на изчисляване на размера на дневното обезщетение – от среднодневния осигурителен доход за 12-те месеца (преди бяха 6), предхождащи месеца, в който започва отпускът за бременност и раждане.

Никакви други изменения в тази част, свързана с ползването от майките на отпуск и обезщетение за бременност и раждане няма, просто се заменят едни числа с други, при запазване на всичко останало, което се е прилагало досега. На професионалистите това е ясно, но за незапознатите с материята, имащи някаква бегла ориентация за резултата от прилагането на досега действащите норми, без да знаят как се достига до него, възникват разнообразни въпроси.
Да се опитаме да дадем отговори на най-често срещаните.

1. Изискването за дванадесет месеца осигурителен стаж с осигуряване за общо заболяване и майчинство преди отпусказа бременност и раждане не означава, че това е непрекъснат стаж и трябва да е непосредствено преди началото на отпуска. Тези дванадесет месеца могат да са придобити когато и да е.
Какво става в случая, когато бременната няма част от тези 12 месеца. Отлага се началото на изплащане на обезщетение по време на отпуска, т.е. за част от дните в този отпуск обезщетение няма да се получи. Но по време на отпуск за бременност и раждане също се придобива осигурителен стаж (чл. 9, ал. 2, т. 2 КСО) и от датата, на която придобитият преди отпуска и по време на отпуска осигурителен стаж стане 12 месеца, ще започне изплащане на обезщетението до края на ползване на отпуска. Освен това, ако средномесечният доход на член от семейството е по-нисък от определения за съответната година (за 2008 г. той е 300 лв.), може да се получи помощта, предвидена в чл. 5а, ал. 2 от Закона за семейни помощи за деца.
(Чл. 5а. (2) Когато бременната жена е осигурена за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица, но не получава обезщетение за бременност и раждане, поради това че няма необходимия осигурителен стаж по чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване, еднократната помощ се изплаща в размер, определен пропорционално на броя на дните от началото на отпуска за бременност и раждане до придобиването на необходимия осигурителен стаж по чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване, но за не повече от 45 дни.
(3) Еднократната помощ при бременност се изплаща за периода от 45 дни преди определения термин за раждане.)

2. Дневното обезщетение се изчислява от среднодневния осигурителен доход за 12-те месеца, предхождащи месеца, в който започва отпускът. То е 90 % от този среднодневен доход, но не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение. Масово се използва изразът „90 % от заплатата”, а се пропуска втората част – ограничаване до нетното. По-точно е да се каже, че по време на отпуска обезщетението ще отговаря на средномесечната за периода сума, която е получавана от лицето като заплата (след удържане на личните вноски и данъка от нея). Какво става в случая, когато през част от тази база от 12 месеца бременната жена не се била осигурена. За осигурителен доход за този период, а също и за нетно възнаграждение, се приема среднодневният размер на минималната работна заплата за страната, който е бил тогава (220 лв. за 2008 г.) – чл. 42, ал. 2, т. 1 КСО и чл. 16, ал. 3 и 17, ал. 7 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО.

3. Новите условия за 12-месечен стаж за придобиване на право и 12-месечна база за изчисляване размера на обезщетението влизат в сила от 01.01.2009 г. Всички, които са заварени в отпуск за бременност и раждане на 1 януари ще продължат да получават същия размер (изчислен по стария ред) на обезщетението си, но вече до изтичане на 410 дни от датата на издаване на първия болничен лист. Тези, чийто отпуск от 315 дни е изтекъл към 1 януари (и ползват отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст или пък са се върнали на работа), могат отново да излезнат в отпуск за бременност и раждане, за да го ползват до 410-ия ден от датата на издаване на първия болничен лист. За тези, чийто отпуск от 315 дни е изтекъл към 1 януари, трябва да се обърне внимание на следните моменти. Възможно е:
- да са прехвърлили отпуска за отглеждане на дете до 2-годишна възраст на друг;
- отглеждането на детето да е поето от лице, назначено по програмата „В подкрепа на майчинството”.
Ако майката продължи да ползва остатъка до 410 дни от отпуска за бременност и раждане, и в двата случая следва да се прекрати отглеждането на детето от друго лице. Това отглеждане може да продължи отново, а и от същото лице, но след 410-ия ден. Лицето, на което е прехвърлен отпуска, трябва да подаде декларацията за промяна на обстоятелствата, за да се прекрати получаваното от него обезщетение, а при отглеждане по програмата да бъде уведомена АСП, за да прекрати договора на наетото лице. Също така, ако майката сама ползва отпуска за отглеждане и получава обезщетението за този отпуск или се е върнала на работа и получава 50% от това обезщетение, подаването на документите за получаване на обезщетението за бременност и раждане трябва да се предхожда от декларация за промяна на обстоятелствата по отношение на другото получавано обезщетение.
Декларацията за промяна на обстоятелствата се подава от лицето, получаващо обезщетение, в срок 3 работни дни от промяната (при работодател, дружество, чрез което се осигурява, или директно в ТП на НОИ, ако няма осигурител), а от работодателя (осигурителя) – също в срок от 3 работни дни от получаването й.
4. Как ще бъде определяно обезщетението за бременност и раждане след 01.01.2009 г., ако майката излезне в нов отпуск за бременност и раждане преди навършване на 2-годишна възраст на предходното дете.
Няма промяна в разпоредбата на чл. 49, ал. 2 КСО.
(49. (2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.)
Ако отпускът за отглеждане на дете до 2-годишна възраст е прехвърлен на друг или майката не го ползва, или е прекратила ползването му, обезщетението ще бъде определено по новите правила – от 12-месечна база. Същата 12-месечна база ще се използва и ако тя ползва този отпуск (в случая в тези 12 месеца ще се вземе за осигурителен доход и нетно възнаграждение минималната работна заплата – чл. 42, ал. 2, т. 4), но полученият по този начин размер на обезщетението ще се сравни с размера на предходното – определено от 6-месечната база, и ще се получава по-благоприятният (по-високият) размер.

Други изменения в КТ и КСО дават право на бащите също да ползват отпуск при раждане на дете. Това са отпуск с продължителност до 15 календарни дни от датата на изписване на новороденото от лечебното заведение, както и заменяне на майката (с нейното съгласие) в ползване на отпуска за бременност и раждане след навършване на 6 месеца от новороденото. Документалното оформяне за ползването на тези отпуски трябва да бъде уредено чрез съответни разпоредби и образци на декларации в Наредбата за работното време, почивките и отпуските (НРВПО), както беше уредено ползването на отпуска от 135 до 310 дни за майките. Засега са известни само разпоредбите в КТ и КСО, но и на тяхна основа могат да се дадат отговори на следните въпроси.

1. Кои ще имат право на тези отпуски. Това е съпругът или намиращият се в съжителство и живеещ в едно домакинство с майката баща на детето – за отпуска от 15 календарни дни при изписване; за отпуска със съгласието на майката (осиновителката) след навършване 6-месечна възраст на детето условието е по-опростено – баща (осиновител). Относно правото на обезщетение по време на отпуските вече ще е в сила правилото, че бащата трябва да има 12 месеца осигуряване за общо заболяване и майчинство. А обезщетението ще се изчисли от осигурителния доход от 12-те месеца, предхождащи месеца на началото на ползване на отпуска. Както и при майките, за времето на ползване на единия или другия отпуск също се придобива недостигащия осигурителен стаж и възниква правото на получаване на обезщетение за остатъка от него; ако има период без осигуряване в 12-месечната база за изчисляване на обезщетението, за дните от този период ще се вземе като среднодневен осигурителен доход и като среднодневно нетно възнаграждение размерът на среднодневната минимална работна заплата за страната през този период.

2. Кога се ползва отпускът при раждане на детето. Неговата продължителност е определена на 15 календарни дни и е дефинирана началната дата, от която може да започне ползването му – датата на изписването на детето от лечебното заведение. Очевидно е, че бащата може да пожелае да ползва и по-кратък отпуск (той е право, но не и задължение), но времето, през което ще се ползва, трябва да е в посочения период – 15 дни от датата на изписване (включително).

3. Отпускът на бащата, заместващ ползването на отпуск от майката, след навършване на 6-месечна възраст на детето е също право, но не и задължение. Освен това е посочено и условие – съгласието на майката. Следователно това ползване е уредено аналогично на ползването на отпуска за отглеждане на дете до 2-годишната му възраст – майката може по всяко време да оттегли съгласието си и да продължи тя да ползва полагаемия отпуск за бременност и раждане (виж чл. 46, ал. 4 от НРВПО).

# 12
 • на правилното място, в точното време
 • Мнения: 2 641
antom,благодаря   bouquet Само ,че може ли с по-прости думи да обясниш,  Embarassed аз лично го четох два пъти, но не разбрах какво е положението на тази жена според тази наредба.

# 13
 • София
 • Мнения: 2 262
Ще пише скоро и жената, която ми разказа за бременната, дано внесе повече яснота по въпросите, за да има и точни отговори, че времето си върви!

# 14
 • Мнения: 2 820
Може би са променили нещата от преди две години, но понеже и аз съм бездоходна, та бях проучила въпроса... Раждането е безплатно, поема се от държавата, а не от ЗК (така беше 2007г) Имаше и еквивалент на 45-те дни преди раждане, но с тях не ми се занимаваше и не съм проучвала. За да възстанови здравноосигурителни права трябва 12 месеца да има платени здравни, които могат да се платят назад наведнъж, с лихвите, като по-старите могат да не се плащат (сега).

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт