Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 дек. 2008, 19:52 ч.

Децата и училището?

 • 4 095
 • 34
 •   1
Отговори
Здравейте.Весели празници на всички семейства които са извън Родината ,и на тези които са в България.Имам въпрос ,който много ме тревожи,и може би  не съм единствена която се интересува. От няколко години сме в чужбина, но смятаме да се прибираме за България.Синът ми е в 6 клас,когато го записахме тук беше на 6 год.Много се притеснявам как ще го запиша на училище в България,близките ни са питали,казали са им от едно от училищата че се държи изпит по български език и математика, но се притеснявам дали ще се справи с граматиката по български.Аз за всеки случай се обадих в посолството ,от там направо ме шашнаха,като  ми казаха, че ако искам да го запиша в България  трябва да държи изпит и по история.Моля мамите които знаят нещо по моя проблем да ми помогнат с инфо и съвети.
Радвам че ,че има БГМама,тук толкова неща съм научила.Късмет и сполука на всички.
Благодаря предварително.

# 1
 • в средата на мъглата
 • Мнения: 3 804
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=273756.0

погледни тук

# 2
Здравей dtti ,Прегледах основно цялата информация,която ми представи,но повечето мами коментират темата за деца в предучилищна възраст,при мен е доста по -трудно,защото синът ми е на 12 год,.Само ти си писала че твои познати са записали децата в следващ клас без приравнителни.Извини ме че говоря на ,,ти,,но ако е възможно кажи ми нещо повече за как е протекло записването на децата и на каква възраст са били.
Благодаря.  bouquet

# 3
 • в средата на мъглата
 • Мнения: 3 804
мариса-дове4ера 6те попитам по подробно и ще ти пиша Peace

# 4
 • в средата на мъглата
 • Мнения: 3 804
МАРИСА-попитах -казаха ми ,4е трябва да си вземете свидетлство за завършен клас,отделно всеки предмет колко 4аса е бил изу4аван.Вси4ките тези документи се носят в районния инспекторат по образованието,държи се приравнителен изпит по бг език.
Но това е било преди 2-3 години,по прясноинфо нямам Peace

# 5
dtti ,много ти благодаря.Това е много важна информация,ще следя ако някой се сети да допъни нещо,и пак сърдечни благодарности.Весели празници.  bouquet

# 6
 • Мнения: 45
Виж в сайта на Министерството на културата и образованието. В момента не мога да го отворя. Там има информация какви документи са необходими за приравняване на образованието по класове. След 4 клас се държат изпити.
Приравнявали сме за по-малко дете и не стигнахме до изпитите. Искаха оргиналните документи да имат апостил или подобен на него печат от държавата в която са издадени.

# 7
 • Испания и Стара Загора
 • Мнения: 1 036
ma_risa74 едно бг семейство си заминаха миналата година и дъщеря им беше на 12г.За да я запишат на училище в България ,трябваше да държи изпит по български език и история. PeaceСамо това знам.

# 8
Благодаря ви момичета.terryberry дълго се рових в сайта МКО,направо ме заболя главата,така написано, че да не можеш да разбереш нищо,но съм упорита,ще ровя.Само едно ме е яд/ако мога така да се изразя/Когато пристигнахме тук преди 5 год,записахме детето на училище,той не знаеше и думичка,но единствено ми поискаха здравна книжка,а когато решаваш да се прибереш в родината си/с малка буква за жалост/едва ли не си чужденец в собствената си страна,това ми е болката,да не говорим колко ли подкупи ще искат.
Анита29, моля пиши ми нещо повече за това семейство което си отишло в България,прочетох че си в Испания,ако и те са били там как детето е вено по история,тук изобщо не учат този предмет.
Предварително благодаря момичета,наистина съм много притеснена.

# 9
 • Испания и Стара Загора
 • Мнения: 1 036
Ами незнам нищо повече.Знам само,че майката беше учителка и през цялото време тук детето учеше в къщи и по българските учебници за съответната учебна година. Peace

# 10
 • Мнения: 3 452
Не мога да помогна с конкретна информация, но искам да те посъветвам да легализираш всички необходими документи преди да тръгнете. И другото, което ми идва на ум, може би е по-добре да се върнете по-рано и да вземете две учителки, които да го подготвят, защото дори и да е учил история, предполагам ще е различна от тази, която учат в съответния клас в България. А може и изпитите да не са толкова сложни и да са съобразени с факта, че децата са учили навън. Най-добре е някой родинина да разпита на място, било в училището, инспектората или министерството. Успех!

# 11
 • Германия
 • Мнения: 62
Marisa,
Не знам откъде ще се прибирате, но в България товарят децата с доста повече материал. Ние сме отскоро заминали от България и специално за математиката тук са с около 1-1,5 години назад. Другото нещо е че в Германия почти не им дават домашни- пише ги за половин час, докато в Б-ия е писала и по 3 часа домашни. Единия проблем ще ви е как да го запишете, а другия как ще се чуства детето и как ще се справя с толкова много материал. В Б-я след 7 клас кандидатстват за така наречените елитни езикови и математически гимназии. Първата година в езиковите гимназии се води нулева- учи се основно езика. Може би ще е най-добре да се ориентирате към частно образование. Успех.  Peace

# 12
 • Мнения: 1 630
Къде живееш? Ако си в някоя столица има вероятност да има българско училище към посолството. С диплома от съответния клас в чужбина и свидетелство то българското училище към посолството ги записват без проблем в България.
Ако няма българско училище, трябва да се държат приравнителни изпити по предметите свързани с България- българска литература, история, география, ако са учени в съответния клас.
Аз съм държала приравнителен изпит ( преди доста години ) по българска литература. Пратиха ме в някакво вечерно училище да се явявам. Беше голям фарс.

# 13
 • Bristol
 • Мнения: 7 160
От сайта на МОН:

НАРЕДБА № 2 ОТ 14.04.2003 Г. ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ЗАВЪРШЕНИ ЕТАПИНА  …  НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ
Цитат
...
Чл. 9. (1) Лицата, на които е признат завършен клас - I до III включително, по
документи, издадени от училище на чужда държава, не полагат приравнителни
изпити.
(2) Български граждани, на които е признат завършен клас - IV до VIII
включително, по документи, издадени от училище на чужда държава, полагат
приравнителен изпит по български език и литература за последния успешно
завършен клас.
(3) Всички лица, на които е признат завършен клас - от IX до последен
гимназиален включително, по документи, издадени от училище на чужда държава,
полагат приравнителни изпити по български език и литература, история и
цивилизация и по география и икономика в частта им, отнасяща се до историята и
географията на България, ако тези предмети се изучават в съответните класове. Те
полагат приравнителни изпити и по учебните предмети от учебния план, които не са
изучавали в чуждестранното училище или нямат оценка по тях.
(4) Български граждани, на които е признат завършен клас - от IV до последен
гимназиален включително, по документи, издадени от училище на чужда държава, и
които са изучавали български език и литература, история и цивилизация и
география и икономика (или частта от тях, отнасяща се до историята и географията
на България) в класове към посолствата на Република България и представят
оригинален документ за завършено обучение, издаден по образец на МОН, не
полагат приравнителни изпити по тези учебни предмети.
(5) Когато в документа за завършен клас в училище на чужда държава по
отделен учебен предмет е поставена оценка, която при приравняване към
шестобалната система е по-ниска от среден 3,00, но ученикът е допуснат до
следващ клас, той полага приравнителен изпит по този учебен предмет в българско
училище.
(6) Когато учебен предмет от документа за завършен клас в училище на чужда
държава включва учебно съдържание по два или три учебни предмета от
българския учебен план, оценката по този предмет се зачита като такава по всички
съставни учебни предмети за съответния български клас.
(7) (Нова - ДВ, бр. 60 от 2005 г.) Когато се разглежда документ за завършен
учебен срок в страна, в която не се оформят срочни оценки, годишната оценка в
българското училище се оформя съгласно държавното образователно изискване за
системата на оценяване.
...

# 14
Момичета,много се радвам че ми съдействате.Ще споделя какво мисля да направя.Ще изпратя близък /ще се спра предварително на някои училища/да разпита на място,и както разбрах от мамите по-горе,щом се държи изпит по история и български ще поръчам да ми изпратят учебници по тези предмети за 6 клас/сега е в 6/Ще се подготвяме сами,малко ще му е трудно,но мисля  ще има напредък.Документи ще взема всичко необходимо.Живеем във Валенсия,дори съм се обаждала в посолството в Мадрид за информация,от там ми казаха,че детето трябва да държи изпит по български и история,посъветваха ни да се преместим в Гандия,градче на 60-70км.от Валенсия,направо невъзможно това,но както и да е.Та така от посолството не ми помогнаха много.
Благодаря на Merry,първо исках да ви отговоря,и сега внимателно ще прегледам и препрочета написаното от нея.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт