Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 дек. 2008, 16:18 ч.

Къде бихте емигрирали, ако вече сте решили това?

 • 45 880
 • 595
 •   1
Отговори
 • Бургас
 • Мнения: 101
Въпросът е сигурно е доста стар, но актуални мнения ще бъдат от полза на всеки, който се е решил на тази стъпка в живота си.
За да бъде по-ясно и да се схване идеята на темата, ще разясня повече за нас, които твърдо сме решили да емигрираме в друга страна.
Въпросът защо сме решили така е много обширен, може би всеки си отговаря по свой начин и не искам да бъде обект на обсъждане в тази тема . При нас специално не е от липсата на финанси, а по-скоро от търсенето на по-спокоен и уреден живот за нашите деца. Подчертавам за по-добър живот на нашите деца. За нас вече едва ли е от такова значение дали ще живеем в БГ или някъде другаде, даже знам, че тука за нас е най-добре, но за децата ни? Аз съм на 30г., съпругът ми е на 34, децата ни са съответно баткото на 3,5 г и малката ни дъщеричка на 5 месеца. Имаме  добре платени работи, говоря за доход около 4000 лв. на месец нето за двамата и то не в София. Аз съм счетоводител, а съпругът ми е много добър ИТ специалист. Имаме мечтаната къща /постигната с много труд/ оборудвана почти до лукс, но вместо да се радваме на хубавите си дечица сме отчаяни от ценностите на живота тук в БГ. Не искам да коментираме защо, понеже темата ще стане много обширна. Факт е, че не виждаме бъдеще тук, където престъпниците имат повече права от нормалните хора. Не всичко в живота е само хубава работа и добра заплата, със сигурност ще ме разберат доста хора за какво говоря, просто държавата не става. Та накратно сме решили на пролет да емигрираме, но къде? Вариантите които ми се въртят в главата са Канада /Квебек/, Холандия, Белгия, Германия или Англия. Трябва да отбележа, че владеем идеално английски език, но не е проблем да научим и други за идеята. Къде обаче би бил по-добър живота за едно семейство което търси спокойствие, добри доходи и най-вече подобаващо бъдеще за децата си. Финансовите средства, с които мислим да тръгнем от БГ ще бъдат достатъчни за да можем да си позволим да живеем нормално около 1 година извън България, но не повече. Искам да дискутираме конкретните държави по следните признаци:

1. Сигурност /говоря за спокоен живот без голяма престъпност/. Хората да бъдат дружелюбни.
2. Условия за образование на дечицата /детски градини, това включва качеството на образованието и достъпно ли е то/
3. Едва да на трето място е стандарта на живот. /наеми, заплати и т.н./
4. Нивото на трудност да се заселиш в тази държава. / говоря за разрешителни за пребиваване, работа и права/

Дано някой от вас да се е замислял по този въпрос. Трябват ми само конкретни мнения от опит. От кое сте доволни и от кое не в определената държава ?
Не става въпрос за нас, а за нашите деца, това е водещата идея в темата.
Моля Ви, дайте мнение по въроса.

# 1
 • ENGLAND
 • Мнения: 2 919
Aз не съм емигрирала, омъжих се в Англия. Но ако знаех какво е тук сигурно щях да го примъкна в България. Но конкретно по въпросите.
1. И в Англия има престъпност и разликата е тая, че в България се избиват помежду си мафиотите, а тук някой дрогиран тинейджър може да ти види сметката както си вървиш по улицата. Вече никъде няма сигурност.
2. За образованието мога много да говоря, една от най-лошата образователна система в Европа, просто политика. Добро образование има само за супер богатите и тези с потекло, дори и да изнемогваш да плащаш за добро образование децата ти пак ще са "онези емигранти". Не можеш да си представиш каква скрита дискриминация има от страна на местните.
3. Стандарна на живот казват е много висок, но за всеки е според зависи.
4. Засега в Англия пазара на труда за българите е затворен, освен ако не се регистрира единия като самонает, тогава другият съпруг получава разрешително за работа.
Това накратко. Сигурно и други английски мами ще се включат да кажат колко е хубаво тук, но все пак това виждам аз в момента.
А и точно сега не е подходящия момент за заселване тук, непрекъснато закриват работни места, паунда падна стремително, хиляди безработни вече. А се очаква най-лошото през лятото на идващата година.
И извини ме, но при всичко което имате за какво ви е да откъсвате децата си от роднини и приятели. Макар и малки те вече имат средата, вие сте им я създали. В чужбина няма да е така. Вие ще сте емигранти, децата ви също, дори и техните деца. Вие също сте млади, за какво ви е да зарежете всичко постигнато с толкова труд и да търсите някакви си други ценности дето не се знае ценности ли са?
Но щом сте решили твърдо тръгвайте, желая ви да намерите всичко това, което търсите, а не може да го откриете в България.

# 2
 • Мнения: 3 149
WhiteAngel ти си постигнала максимума си
направила си си Америка в БГ
стой си на д...то
никаде няма да сте добре, а това което имаш да загубиш с щракване на пръсти.... #Crazy

# 3
 • Мнения: 3 658

И извини ме, но при всичко което имате за какво ви е да откъсвате децата си от роднини и приятели.
за да изкарат децата си от тоя катун тук, а някой ден те ще им бъдат благодарни

# 4
 • Бургас
 • Мнения: 101

И извини ме, но при всичко което имате за какво ви е да откъсвате децата си от роднини и приятели.
за да изкарат децата си от тоя катун тук, а някой ден те ще им бъдат благодарни

Перфектно може и така да се зададе въпроса: "Как да изкараме децата си от този катун тука?"
Наистина за българския стандарт сме добре, но не мисля, че 2000 евро семеен доход трябва да е причината, която да ме задържи в БГ. А и работата и доходите са много относително нещо, днес я имаш, утре може и да не е така.
Искаме да предложим на децата ни шанса да растат в държава, в която наистина ще се чувстват като нейни граждани, в която думите законност и ред означават нещо. Искаме те да имат по-спокоен и уреден живот. А относно роднините и приятелите...те май отдавна са заминали оттук.
Мисля, че темата ще стане много интересна за голяма част от хората които я четат.
Хайде мами от чужбина споделете как е при вас. Помогнете ни да си изберем държава, в която децата ни да живеят.
 

# 5
 • ENGLAND
 • Мнения: 2 919

И извини ме, но при всичко което имате за какво ви е да откъсвате децата си от роднини и приятели.
за да изкарат децата си от тоя катун тук, а някой ден те ще им бъдат благодарни
Е, много грубо де.ТИ и WhiteAngel не сте ли от катуна? Та този катун нали всички ние си го направихме.

# 6
 • Бургас
 • Мнения: 101
Моля Ви, нека не превръщаме темата в един безкраен и в крайна сметка безсмислен спор за устройството и управлението на държавата ни. Благодаря на Doret за изказаното мнение за живота и в Англия   bouquet

# 7
 • Bristol
 • Мнения: 7 156
WhiteAngel, много трудни въпроси задаваш! Всичко е толкова относително, просто няма как да се обобщи, а още по малко да ти даваме съвети. Ето двете с Дорет сме на противоположни мнения по основните въпроси за живота тук Grinning В други страни с децата си не съм живяла и сравнение не мога да правя, но определено за сега, предпочитам Англия пред България  Rolling Eyes
1. За престъпността ми е трудно да говоря, надявам се да не ми се налага да се сблъсквам лично с нея, а статистики не съм чела. Има си мили хора, както навсякъде по света. Изненадвали са ме с вниманието си и загрижеността си.
2. След навършени 3 години детските заведения са по-достъпни, преди това е скъпичко. Не е перфектно образованието им, но на нас ни допада повече от българското. Факт е, че има класово разделение, което се дължи на районирането на училищата.
3. Скъпо е, но определено храната, жилището и дрехите не са проблем номер едно на населението  Crazy Парите както винаги не стигат!
4. Все още има ограничения за българи, но не е невъзможно да се заселиш и работиш тук. Сега обаче, покрай кризата, безработицата нараства  Confused

# 8
 • Мнения: 702
Изказвам се за Франция
Ще карам поред както си ги изброила и ви желая успех   bouquet
Ние с мъжът ми бяхме същият случай Добре финансово и жилищно но другите неща не ги траехме вече
От как сме тук дори за секунда не сме се замислили за Бг освен за хората които оставихме там само за тях  Peace
1 Спокоен е живота тук
    престъпност умерена зависи къде живееш

2 Образованието засега съм много доволна малката е на 3 и половина а за следване има страхотни университети и таксите не са фантастични

3 Заплати добри
   Наеми високи ние сме в Париж затова  но ако работиш няма проблеми дори при един работещ само
   Друга трудност искат гарант и предплати

4 И тук вече идва лошата част много трудно уреждане на документи хиляди инстнции безконечно висене
   Задължително ви трябва френски и договор уреден още от БГ с работодател
   Може и на место да търсите но пак език ви трябва
   Засега е така ще се промени но кога

  Това е в общи линии

# 9
 • Германия
 • Мнения: 62
Не мисля че момента е подходящ за потегляне където и да е. Хората масово загубват работата си и трудно наемат нови кадри.
Споделям за Германия

1. Относително спокоен живот, много зависи в колко голям град си и колко имигранти има.

2. Детските градини са достъпни. Образованието в училищата е на по-ниско ниво от Б-я.

3. Стандарт на живот- добър.

4. Ако си намерите работа до 2 месеца ще имате разрешителни;

Считам че Германия е подходяща за емграция, един от проблемите е езика Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Доста голям проблем бих казала. #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 10
 • На пода
 • Мнения: 4 399

Искаме да предложим на децата ни шанса да растат в държава, в която наистина ще се чувстват като нейни граждани, в която думите законност и ред означават нещо.
 

Ако търсите държава с ред и законност, проблемът е знаЧително по-малък. Но ако искаш децата ти да се Чувстват граждани на държавата, тогава трябва да преразгледаш списъка на държавите които си посоЧила. В повеЧето от тези държави децата ти винги ще си останат Чужденци.

И аз мисля като nisilia, моментът не е подходящ за местене в друга страна, тъсене на нова работа и поемане на рискове. По-разумно би било да изЧакате малко да се види накъде ще се развие тази криза.

# 11
 • Монреал
 • Мнения: 1 464
Според мен Кебек отговаря идеално на всичките ти условия. Най-най-важното е, че децата ти няма да бъдат сочени като имигранти и тн. Специално в Монреал всеки е имигрант и интеграцията е много бърза. За справка, живяхме в Щатите почти 8 години и никога не сме се чувствали част от обществото, но в Канада го почувствахме на първия ден. Според мен това е много важна част от процеса.
Ето и моите отговори на въпросите ти:
1. Престъпност има навсякъде по света Хубавото в Канада е, че е законова държава и хората имат страх от закона.
2. Не знам точно къде четох, но образованието в Квебек било на много по-добро ниво от това в другите провинции в Канада. Университетите в Монреал са световно-известни (МакГил, Конкордия) и достъпни. Детските градини се намират трудничко, но пък са добра организирани и децата са щастливи. Има детски площадки на всеки ъгъл, чисти, без кучета, оградени.
3 Стандарта на живот ще бъде какъвто си го направите. Един средно-статистически kанадец мисля си живее доста добре без да се лишава от нищо.
4 Процеса за имиграция от България мисля че е лесен, отнема към 1 година, докато на нас от щатите ни отне 4 години. Като имигрант имаш пълни права на гражданин, освен да се гласува разбира се.
И да добавя една точка от мен - аз имам много беден френски, справям се само с английски. Така че щом сте добре с английския, няма да имате проблем.
И сега да не си помислите, че Канада е някакъв Рай Небесен - има проблеми и тук, най-вече с ходенето по доктори, и риенето на сняг зимата, обаче просто трябва да си прецените с кои проблеми ви се занимава и от кои проблеми искате да се отървете. Някой беше написал преди в един друг форум, че имиграцията е просто замяна на едни проблеми с други, така че си зависи много от вас и как вие бихте се чувствали.
Успех и дано да направите правилното решение за семейството си!

# 12
 • Мнения: 110
  Колкото хора, толкова и гледни точки.
  Продължавам да си мисля, че човек трябва да излезе малко от Бг, за да си промени мнението и да погледне нещата от друг ъгъл. Мисълта, че ''колкото и зле-все ще е по-добре от България'' още се споделя от доста хора.
  Голяма част от българите в чужбина биха се върнали ако имаха само част от нещата, които притежавате. С това неискам да осъждам решението ви, напротив- всеки е свободен да гради живота си както намери за добре.
  Човек винаги търси онова, което няма, а когато го намери-не се задоволява. Сега ви липсва спокойствието, но когато го намерите и му се насладите ще ви липсва шумотевицата на предишният ви живот.
  Преценете добре и притеглете всички '+' и '-', преди да вземете окончателното решение.   
  Желая ви късмет.    bouquet

# 13
 • някъде под слънцето...
 • Мнения: 2 591
от първа то4ка какво рабира6т под спокоен живот.... престъпници има навсякъде.... относно дружелюбността, в на4алото навсякъде са мили, когато ве4е запо4не6 да се изравнява6 с тях или ги задмине6, тя из4езва... превръ6та в . по принцип особено в тази криза местните се озлобяват сре6ту 4ужденците(говоря за Испания)
образование... има 4астни и дъежавни у4или6та...  една 4астна детска градина е от порядъка на 400 евро(Мадрид),  в държавните приемат по трудно..., но и там се пла6та ако има стол... с у4или6тата е горе долу съ6тото...,с тази разлика 4е са длъжни да ти осигурят място за държавна(запо4ва се у4или6те на 3 години)
наемите не са от най евтините, както са ти писали с едн заплата е трудно... ипотеките са доста високи....
с една заплата   по4ти невъзможно
работата? в момента безработицата е много висока и дори има разработен план за доброволно завръ6тане на 4ужденците в страните им
разре6ително за престой полу4ава6, в зависимост от това за кога 6те ти дадат 4ас в полицията, с него може6 да работи6 като едноли4ен търговец или на меркантилен договор.... за разре6ителни за работа на трудов договор в момента дават 4асове за септември 2009...
здравеопазването е безплатно
последните 4 или 5 години  Испания се промени доста и то не в особено благоприятна насока.....Преди 10 тина години вси4кобе6е по разли4но....

# 14
 • без обхват
 • Мнения: 5 746
От държавите, в/у които мислиш според мен Канада е вашето място.
Аз бих мислила и за Н.Зеландия и Австралия на ваше място. Европа - не.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт