Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Най-старите житни видове (пшеница, ечемик и т.н. ) имат дълга еволюция и са разпространени по цялата планета в многобройни подвидове и варианти, като най-голямото им биоразнообразие се среща в генетичните центрове на възникването им по поречието на р. Тигър и Ефрат и Етиопско - еритрейската зона. Там са възникнали и тези оцветени форми житни култури, съдържащи антоциан поради което зърната им са от червени през по-тъмни пурпурни и лилаво до черни. При пшеницата това са подвидове на меката пшеница Triticum vulgare : varietet Tr. vulgare erythrospermum i Tr. vulgare ferrugineum. Австрийски селекционери от аграрния университет във Виена са взели от австрийската генна банка или са поръчали от Етиопия някой от тези оцветени форми пшеница, засели ги и ги анализирали. Установили, че хлебопекарните качества са и с високо вкусово съдържание и с висок антиоксидантен ефект дължащ се на силната концентрация на антоциан. Пурпурната пшеница е позната много отдавна в България, но само на научните среди - биолози и селекционери на пшеница.
Цитирай


Мнения: 1 705
Полезно, но кратичко  Thinking
Цитирай


Мнения: 850
Не разбирам смисъла на темата newsm78  newsm78 .  Copy, paste  от Уикипедия и цааак, айде на темата ли ?!
Цитирай

София

Мнения: 578
Не разбирам смисъла на темата newsm78  newsm78 .  Copy, paste  от Уикипедия и цааак, айде на темата ли ?!
Досрамя ме да го кажа...но  и аз си го помислих...
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 504
Ох, пак ли?  35
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.