Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 31 дек. 2008, 09:28 ч.

Дайте ми идея за сладкиш със сушени плодове

  • 5 143
  • 9
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 718
От Бъдни вечер ми останаха доста сушени плодове - смокини, боровинки, кайсии, сини сливи и череши. Дайте ми идея за някакъв сладкиш или нещо подобно което да направя с тях.
В гугъл попаднах само на тази рецепта: Сладкиш със сушени плодове.

# 1
  • София
  • Мнения: 579
Ние вкъщи си правим сладка салата от сушени плодове и ядки.По-едрите плодове нарязваме ситно,смесваме с ядки-млян орех,лешник,бадем(ядките,разбира се,не трябва да са солени,но може да са печени).Добавяме мед на вкус и изцедено кисело мляко.Може да се украси с разбита сметана.Малка калорийна бомба,както казва гаджето ми.

# 2
  • София
  • Мнения: 1 340
   







ето от Веси - коледни изкушения
Коледен кекс (Saint Nicholas bread)

Продукти:
2 ½ ч.ч. брашно (или 2 ч.ч. брашно и ¾ ч.ч. натурално нишесте)
1 ¾ ч.ч. захар
2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2/3 ч.ч. меко масло (маргарин)
1 ч.ч. прясно мляко
2 ч.л. бренди (аз използвах вишновка)
4 големи яйца (или 5 по-малки)
½ ч.ч. стафиди
½ ч.ч. нарязани сушени череши
½ ч.ч. натрошени орехи

Приготовление:
От брашното се отделят 2 с.л. и в тях се овалват плодовете и орехите.

В голяма купа се смесват останалото брашно, захарта, бакпулвера и солта. Разбъркват се добре. Прибавят се маслото, млякото и алкохолът. Разбива се с миксера на средна степен. Чукват се яйцата и разбиването продължава още 2 минути. Накрая се прибавят плодовете и ядките.

Сместа се изсипва в предварително намаслена и набрашнена форма за кекс и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса

# 3
  • София
  • Мнения: 718
Благодаря за идеите!

# 4
  • Мнения: 17
                    Маслен кекс със стафиди и сушени плодове


                             ( с аромат на празници и зима   )

175 гр краве масло
1  чаша захар
3 яйца
2 чаши брашно
1чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаша сушени плодове нарязани на дребно
1/2 чаша стафиди
Кората на един портокал, настъргана
*** 3 супени лъжици прясно мляко

Включете фурната да загрява на 180 градуса.
Мекото масло и захарта се разбиват с миксер, добавят се яйцата едно по едно. Добавя се брашното, омесено с бакпулвера. Накрая се добавят стафидите, сушените плодове и кората на портокала.
*** Сместта трябва да е много гъста, но ако чак не може да се бърка, се добавят 3 супени лъжици прясно мляко.
Изсипва се в намазнена и набрашнена кексова форма, заглажда се отгоре и се пече в предварително загрятата на 180 градуса фурна. Пече се окло 1 час и 20-тина минути (да, наистина толкова отнема  )
Ако много покафенее отгоре може леко да се покрие с фолио.

Да ви е сладко !
 



 
 

# 5
  • под тепетата
  • Мнения: 2 338
Направи овесени курабии със сушени плодове.

# 6
  • У нас
  • Мнения: 365
На мен също ми останаха плодове и реших да си ги направя на сладко.
Накиснах ги и след тава в фурната с малко захар,накрая няколко капки лимон и в бурканчета.
Е по вкусно сладко не съм яла,защото ароматите се припокриваха абе с две думи ммммммммм Hug Hug Hug

# 7
  • София
  • Мнения: 940
мистерия, супер идея!!!

# 8
  • Мнения: 770

Идеята е на Lois,но не знам къде във форума е рецептата:
тук
Изглежда много вкусно!

Този сладкиш носи в себе си всички прекрасни коледни аромати, без да е обременен с дългата предварителна подготвка, която изискват традиционните коледни десерти - меденки, щолен, панетоне. Ако не ви е стигнало времето да се подготвяте седмици преди празника, можете да спасите положението, като загубите само около час и половина.

По рецепта на Рийдърс Дайджест

Какво ви трябва:
200г. сушени плодове (в оригинал фурми, при мен заменени със сушени череши, кайсии и стафиди)
50г. масло
1 ч.л. сода бикарбонат
150г. кафява захар
2 яйца
300г. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1и1/2 ч.л. подправки за меденки - канела, карамфил, индийско орехче, (аз сложих кардамон, канела и индийско орехче)
1 щипка сол
120г. едро счукани орехи

Нарежете на дребно по-едрите плодове. Сложете 250мл вода да заври в малка тенджерка. Когато водата кипне, добавете нарязаните плодове, маслото и содата, разбъркайте докато маслото се разтопи и оставете да се охлади. Добавете и орехите.
Загрейте фурната до 180 градуса (160 с обдухване). Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем. Добавете сместа с плодовете и орехите, разбъркайте. Пресейте отгоре брашното заедно с бакпулвера и подправките за меденки и размесете внимателно.
Изсипете тестото в силиконова или намазана и набрашнена форма – около 26см. Изпечете, докато сладкишът бухне и клечката излиза чиста – около час.
Става още по-ароматно, ако се залее още топъл с лимонова глазура, приготвена от 150г. пудра захар и 3с.л. лимонов сок.

Съжалявам,но сега видях че е даден по горе линк към същия сладкиш,но не мога да изтрия мнението Embarassed

Последна редакция: нд, 04 яну 2009, 06:49 от nordina

# 9
  • на брега на морето
  • Мнения: 2 536
Може да опиташ щолен. Вкусен е, но малко необичаен за нашия вкус. Ако искаш добра рецепта пиши ми на ЛС.  eat

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт