Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 ян. 2009, 17:31 ч.

Такса битови отпадъци

 • 3 137
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 98
Привет, майчета!
Да ни е честита Новата година!
Пожелавам  много здраве на вас и семействата ви!
Предварително се извинявам, ако темата не е точно за тук, но неможах да реша в кой подфорум да я пусна.
Както личи от заглавието на темата въпросът ми е свързан с вид данъчно задължение  и затова се надявам, ако има майки работещи в тази област да ми помогнат с компетентен отговор.
Семейството ми притежава имот - двор, който не се използва от нас. Доскоро го давахме на хора да го обработват /без наем, просто за да не запустее мястото/. Тази година май и те ще се откажат да го обработват и мястото ще бъде неизползваемо.
Въпросът ми е за такъв вид имот дължи ли се такса битови отпадъци.
Предполагам много от вас ще ми отговорят да попитам в Данъчна служба. Проблема е в това че до миналата година не ни се отдържаше такава такса, защото и в Наредбата за местните данъци и такси е записано, че битови са тези отпадъци, които са свързани с жизнената дейност на хората. Както сами се досещате в този двор жизнена дейност няма. Пред самото място няма контейнери за смет и дори сметопочистващите машини не ходят до там, защото пътя не е асфалтиран. Само че за миналата година такава такса ни беше удържана и то в много висок размер. Разбира се тук трябва да отбележа че точно тогава се смени Началника на Данъчна служба в града. И явно тук се поражда някакво ново различно тълкувание или дори проява на лично отношение към нас.
Затова се обръщам към тези от пишещите във форума майки, които са компетентни по поставения казус да ми помогнат.

# 1
 • след Околовръстното
 • Мнения: 1 811
При положение,че няма кофа и службата за чистота не минава каква такса смет ще се плаща?Имаме вила по дефилето,пътят е черен,кофа няма и въпреки че сграда има/може да се живее целогодишно/ такса смет не плащаме.Само някакъв палав данък сгради към 2-3лева.Друг е въпроса,че държавата/общината/ се чуди от какво още да събере някой лев така,че не се учудвай ако се окаже,че "законно" без кофа ще плащаш данък смет.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 1 919
Виж в наредбата на съответната община за събиране и администриране на таксите/не знам дали точно така и е името;)/.Там трябва да има опция и да е описан реда за освобождаване.
никъде в ЗМДТ не пише ползваш или не ползваш - навсякъде пише собственик и произвоните му.
Кажи от кой град си newsm78 във вилна зона ли къде се намира имота?

# 3
 • Мнения: 98
Друг е въпроса,че държавата/общината/ се чуди от какво още да събере някой лев така,че не се учудвай ако се окаже,че "законно" без кофа ще плащаш данък смет.
И на мен точно на това ми мирише.
И все пак този път не ми се иска някой да печели точки, че е събрал много общински приходи, на мой гръб.
Чела съм Наредбата на Общ. съвет, но нещата там са твърде общи - нищо конкретно не пише. Аз се хващам за факта, че от дворно място не се изхвърлят битови отпадъци. Веднъж дори станах свидетел на разговор на началника на Данъчна служба и моя позната, в който разговор началника обясняваше, че за дворове не се дължи такса битови отпадъци, защото това са отпадъци несвързани с жизнената дейност на хората. Когато запитах защо тогава на нас ни бе отдържана такава такса ми бе даден отговор напълно безсмислен и категорично противоречащ си със казаното само преди минути, но за сметка на това ми бе отговорено с такъв тон и самочувствие на които всеки може да завиди. Затова съм решила тази година да не оставям нещата така, и затова искам да знам точните законови рамки - ако за празен двор се дължи такава такса ще я платя безропотно , но ако не -  искам да си знам правата

# 4
 • Мнения: 3 112
Трябва да идеш в местната служба и да декларираш ,че няма да полсваш услуга сметосъбиране. Прави се всяка година и има и срокове.....зависи колко е разбрана чиновничката ако си закъсняла за първото тримесечие.
По закон сметосъбирането може да се откаже ако декларираш ,че не използваш имота.

# 5
 • Мнения: 98
Трябва да идеш в местната служба и да декларираш ,че няма да полсваш услуга сметосъбиране. Прави се всяка година и има и срокове.....зависи колко е разбрана чиновничката ако си закъсняла за първото тримесечие.
По закон сметосъбирането може да се откаже ако декларираш ,че не използваш имота.
В нашата данъчна администрация се пуска декларация, че имота няма да се ползва и вече сме подали такава/както и всяка година досега/. Това че не ползваме услугата сметосъбиране е ясно, защото там въобще няма контейнери.
Обяснението, което ми казаха е че в двора имало фургон с мотики /той е на човека, който обработваше двора/ и оттам за тях имота не е неизползваем. За мен тона е пълна нелепост. Ако искам и самолет мога да си сложа в двора, само че не виждам какви битови отпадъци ще идват от него или от фургона/отново пояснявам - не е фургон за живеене,а такъв в който са складирани вещи/.
Ето irenaani казва че имат вила и не им се удържа такса битови отпадъци, а на нас за празния двор ни взеха.

# 6
 • Мнения: 3 112
1.Пусни си декларацията,нека писмено да ти изложат отказа със съотв.аргументи.
2. С получения отказ може да обжалваш по съдебен път.За да не си ''на червено''в исковата молба си включи иск за съдебната такса и таксата за хонорар на адвоката.
Един имот може да е напълно оборудван с всички удобства и пак ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА.Това дали ще ползва или не собствеността си зависи само и единствено от волята на самия собственик.А по конституция твое право е да откажеш услуга ,от която не се нуждаеш.
Мой съвет е подай и независимо от това оплакване от самия служител който си е въобразил,че е нат закона.

Последна редакция: сб, 03 яну 2009, 14:13 от mamamari

# 7
 • София
 • Мнения: 7 602
Имам дворно място в Своге. Не се ползва от никого и за нищо - трева. Само поляна без нищо - откакто го имам всяка година начисляват такса за битови отпадъци. Октомври ходих да му оправя документите и да извадя скица, искам да го продавам. Пробвах да пусна декларация за отказ от тази такса. Не можело - било в рамките на града. От друга страна за апартамент на познати в София, който не се ползва - не плащат таксата. Всяка год. подават декларация за следващата. Срока за отказ е до 30,12. на предходната година. Та така - общините си тълкуват закона както искат.

# 8
 • Мнения: 98
Та така - общините си тълкуват закона както искат.
Явно точно така излиза. Не трябва да е така. Използва се факта, че много хора не си знаят правата/все пак не можем всички да сме юрист/.mamamari обаче дава доста добри съвети, за което съм и много благодарна и може би ще се възползвам от тях.

# 9
 • Мнения: 458
Записвам се да следя, защото и аз имам подобен проблем. От мои наблюдения и това, което прочетох излиза че навсякъде тълкуването е различно. Може ли за апартамент в София да не се плаща , а за празно място в Своге да се дължи такса. Аман от намахани бюрократи, които прилагат закона всеки по свое усмотрение .

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт