Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора

зад кестените

Мнения: 534
моми4ета  трябва  ми  изпитана  рецепта  за  лазаня  ,  знам  4е  има  много  рецепти  но  незнам  коя  е  най   сполу4ливата  преди  време  се  пробвах  с  една  вегетарянска  с  български  кори  тряваше  да  ги варя  предварително  разкъсаха  се  и  като   краен  варинт не останах  доволна  макар4е  по  думите  на  семейството  била  им  вкусна  .Сега  съм  взела  кори без    предварително  варене  и  се  опасявам  да  не  останат  сухи . PraynigМоми4ета  на  вас  раз4итам   да  не  се  изложа . Благодаря  предварително.
« Последна редакция: пт, 02 яну 2009, 21:31 от L e o »
Цитирай

Страната на приказките

Мнения: 279
Вътрешните не ми остават сухи, защото слагам доматен сос, пържена кайма, мазнина, но най-горната ми се изсушава неприятно. Затова периодически я понамокрям, а накрая наръсвам с кашкавал, да се запече лекичко. Днес купих сос бешамел-полуфабрикат за такива неща, не съм го правила още, но съм опитвала направено ястие с него и ми хареса.
Цитирай


Мнения: 99
Правя съчетание на доматен сос и сос бешамел, а най-отгоре завършвам със доматен сос, отгоре с бешамел и кашкавал така и последната кора не остава суха. Иначе правя лазанята в два варианта или с кайма, или със шунака или някакво филе и става много хубава.
Цитирай

Страната на приказките

Мнения: 279
А кога слагаш доматения сос, бешамела и кашкавала? Още в началото или ги добавяш поетапно. Защото ми се струва, че бешамелът и кашкавалът ще изгорят? А между редовете слагаш ли доматен и бешамел, или само отгоре?
Цитирай

USA

Мнения: 1 777
Ето така ,аз правя лазанята. Smile
Цитирай


Мнения: 99
Най-отдолу слагам доматен сос и бешамел и леко ги поразбърквам, след което редя кори, дом.сос/той е с каймата/, бешамел/той ми е с гъбите/ и кашкавал. Печа я 35 мин. като най-горния кашкавал слагам 20 мин.преди изваждане за да не загори много. А бешамелът не изгаря, той се посмесва с доматения и става много приятен сос.
Цитирай

София/Света на Диска

Мнения: 3 831
Едно записче набързо Smile
Цитирай

Portugalia

Мнения: 1 062
А аз правя доматения( трябва да е по реди4ък) и бе6амела по отделно но после ги смесвам..
и така редя кори(без варене) сос..кори ..сос..като корите гледам да станат 4 или 5 реда най много....ина4е става много тестяно...и слагам пове4ко сос между тях...
пека  около 30 мин...и накрая слагам ка6кавала да се запе4е... Peace
Цитирай

NL

Мнения: 517
Лазанята я правя така:
Запържвам плънката,добавям буркан домати ( преди това ги пюрирам+малко захар да се махне киселия вкус) и след това добавям в тигана червено вино(около 70 мл),подправки-оставям всичко да поври известно време.После изсипвам към тях 400-450 мл прясно мляко(или 300-350 мляко и 100 вода) и всичко се вари известно време на слаб огън.Ако е много течно слагам и малко брашно  предварително размито с мляко.
Реденето започвам със  сос (с плънката са заедно омешани),после кори,пак  сос (4 ката кори с ъс сос помежду им и завършвам пак със сос.Върху него поръсвам с кашкавал  и слагам да се пече за около 40 мин. Сега при мен кашкавалът е от самото начало но се пече под капак 20 мин и после за около 20 мин. без.Ето една снимка какво се получава на финала http://images19.snimka.bg/003978241.jpg
Приготвяла съм го и без капак от самото начало и пак не загаря ,хваща златист цвят.Може би ,защото си поема добре (напоява се)от най-горния  сос. А и другото,че ползвам винаги от по-мекия кашкавал.
Дано съм била полезна.
Цитирай

София

Мнения: 942
Аз правя лазаня по два начина. Единия е със сос Болонезе и бешамел (ако е с кайма и гъби). Понякога бешамела заменям със следния сос, който научих от forum.bg-kulinar.net:

1 кофичка изцедено мляко
1 кутийка майонеза
чесън
копър
2-3 с.л. горчица

И редувам пак както обикновенно.

А за плънка скоро правих следната рецепта. Тя ми е от един американски сайт www.recipezaar.com

* 500 грама пушена наденица (става балканската скара)
* 300 грама ХУБАВА телешка кайма, най-добре да си я смелите, аз купувам много хубава, която ми я мелят пред мен
* 1/2 чаша нарязан на ситно лук
* 2 смачкани скилидки чесън
* 700 грама нарязани домати от консерва( от тези консерви, в които са нарязани, а не вие да ги режете, най-добре да не са на БГ производител)
* 170 грама доматено пюре от гъстото
* 170 грама доматен сос
* 1/2 чаша вода
* 2 с.л. захар
* 1 1/2 ч.л. босилек
* 1/2 ч.л. копър
* 1 ч.л. различни италиански подправки по избор, има и готови смеси по магазините
* 1 с.л. сол
* 1/4 ч.л. чер пипер
* 4 с.л. нарязан на ситно магданоз
* около 12-15 листа лазаня
* 400 грама сирене Рикота
* 1 яйце
* 350 grama мозарела, нарязана на филийки
* 3/4 чаши настърган пармезан от финния

1. в тиган сложете наденицата (нарязана), каймата, лука, и чесъна докато покафенеят. Добавете доматите, доматената паста, соса, и водата. Подправете със захар, копър, босилек, италианските подправки, 1 суп,л сол, пипер и магданоза.Варете около половин час на бавен огън.
2. Сварете корите за лазаня и отцедете. Отделно в купа смесете сиренето рикота с едно яйце и 1/2 ч.л. сол
3. Загрейте фурната на 190 градуса
4. За да съедините лазанята, намажете тава с чаша и половина от сместта с каймата. Наредете 6 кори от лазаня. Намажете с половината от сместта с рикотата. Сложете една трета от филийките моцарела.Сложете чаша и половина от сместта с каймата и поръсете с пармезан. Повторете, като отгоре покриете с моцарела и пармезан. Покрийте с фолио, за да избегнете залепването внимавайте фолиото да не докосва сиренето, или пък намажете с някаква мазнина.
5. Печете в загрятата фурна 25 минути. Открийте фолиото и печете още 25 минути.

(могат да се намалят количествата, на мен ми трябваше много голяма лазаня за 7 човека)


Забравих да кажа, че корите за лазанята задължително си ги бланширам за половин минута всяка във гореща (не вряща) вода. Никога не смесвам белия и червения сос.
Цитирай

София

Мнения: 1 982
Правя я по рецептата на мъжа на Бу. Има я в готварската книга. Става превъзходна. Peace
Слагам кори без варене и последната я поливам със сосовете и накрая кашкавал. Peace
Цитирай

София

Мнения: 1 585
ето така я правя
Цитирай


Мнения: 319
Най-отдолу слагам доматен сос и бешамел и леко ги поразбърквам, след което редя кори, дом.сос/той е с каймата/, бешамел/той ми е с гъбите/ и кашкавал. Печа я 35 мин. като най-горния кашкавал слагам 20 мин.преди изваждане за да не загори много. А бешамелът не изгаря, той се посмесва с доматения и става много приятен сос.
Точно така я правя и аз и досега провал не съм имала Peace
Цитирай

Страната на приказките

Мнения: 279
Само да свърши баницата, ще направя и лазаня. Ентусиазирахте ме, ще ползвам съветите ви.
Цитирай

зад кестените

Мнения: 534
  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet                     Мили  моми4ета  много  ви благодаря  за   полезните   съвети  неприменно  ще  се възползвам  от тях  нау4их  много от вас .Отново  благодаря.  bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора