Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 ян. 2009, 23:38 ч.

Рентген и Скенер - каква е разликата?

 • 76 651
 • 82
 •   1
Отговори
 • Монтана
 • Мнения: 162
Рентген и Скенер - каква е разликата, кое какво показва, със какви лъчи облъчва? И кое е по вредно?
Благодаря предварително!

# 1
 • София
 • Мнения: 2 657
разликата е огромна. Едното е с рентгенови лъчи, а другото с гама лъчи. Скенерът е определено много по-безвреден. Използват се за много неща, като едното не изключва използването на другото, защото дава различна информациа. За подробности, потърси в гугъл.

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Ето малко инфо за скенер: http://radiatsia.hit.bg/uredi.htm
и за рентген:http://www.medfiz.hit.bg/2.htm

# 3
 • В тъмната гора.
 • Мнения: 1 997
Огромна е разликата и не съм съгласна, че скенерът е по-безвреден от ренгена. В таблицата за образна диагностика за ренгена пише, че лъчението му се равнява на 4 дни обикновено слънчево лъчение, а скенерът е равен на 6 години слънчево лъчение. А относно качеството на диагностика скенерът е с пъти по-добър.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Така е. Peace

# 5
 • Мнения: 753
Скенерът е определено много по-безвреден.

Не заблуждавайте хората, скенера е много по-вреден, защото това са радиоизотопи!Те се елиминират напълно от организма за 6 мес!!!!Дори е противопоказан напълно при бременост!!!
Но за диагностициране е мн.по-добър от рентгена.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 657
Скенерът е определено много по-безвреден.

Не заблуждавайте хората, скенера е много по-вреден, защото това са радиоизотопи!Те се елиминират напълно от организма за 6 мес!!!!Дори е противопоказан напълно при бременост!!!
Но за диагностициране е мн.по-добър от рентгена.
ами не знам, но аз съм с медицинско образование и знам, че рентгена е най-вреден, гама лъчите на скенера са по-безвредни, а най-безвреден е ЯМР.

# 7
 • при семейството ми
 • Мнения: 1 822
и аз знам че рентгена е по-вреден от скенера.А за радиоизотопите ...това май не е скенер  ThinkingПри бременност и двете са противопоказни освен ако не е наложително Peace

# 8
 • Мнения: 753
ами не знам, но аз съм с медицинско образование и знам, че рентгена е най-вреден, гама лъчите на скенера са по-безвредни, а най-безвреден е ЯМР.

Не ми се иска да прозвучи като заяждане, но си отвори учебниците и прочети хубаво за какво става въпрос.Това което пиша съм сигурна, че е така, ако не съм, просто не пиша, за да не подведа някого.
Скенера е 10 пъти по-облъчващ от рентгена, и се прави само при необходимост, когато не могат да се видят в разрез/тангенциално/някои части.Най-просто с рентгена може да се види отпред и странично/при това най-вече кости/, но не и отгоре.Тогава се прави скенер/най-общо казано/.

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
  По горе пуснах лин, но май никой не прочете та сега го копнах цялото.
  Най-често използваните уреди в ядрената медицина са SPECT /Single Photon Emission Computer Tomograph/ скенери ,топографите и линеини ускорители.

    Скенерът
    Скенерът е диагностичен медицински уред, който показва разположението на pадиоактивни изотопи в организма чрез подвижни детектори на излъчването. Скенерът използва дискретен принцип т.е. обхожда изследваната част от тялото поелементно и поредово. Използва се предимно при изследване на черния и белия дроб, бъбреците, щитовидната и задстомашната жлеза и за откриване на тумори и метастазите им в различни органи.

    SPECT СКЕНЕPИ
    Това са най – опасните възможни скенери. Когато  те се използват  за лечение на различни фатални болести, в кръвоносните съдове на пациента се инжектира голямо количество радиация, която може да  престои в организма в продължение на  години. С помощта на кръвта, тя достига до всяка точка на тялото, включително и до половите органи. Това  означава, че при евентуално възпроизвеждане, новия индивид може да е  мутирал. SPECT скенери са допустими за използване само след някои много тежък инцидент, когато пораженията са толкова големи /например пътна катастрофа/, че освен с радиация, няма друг начин да се помогне на пациента. 

   

  

 

Топографи
    Този скенер е новост в технологията и се използва за измерване на функцията на специфични участъци на човешкия мозък, без, да предизвиква болка у пациента. Pеволюционното е, че за първи път лекарите могат да изследват дейността на мозъка, а не само структурата му. Това им позволява анализират и сравнят химичните процеси, протичащи в мозъка на здрав и болен  човек, които преди това са били само загатка.
Топографа е скенер, който засича гама лъчите. За да се получат гама лъчи, първоначално в организма се вкарват рентгенови лъчи, които се състоят от специфични радиоактивни изотопи. Тези изотопи не са стабилни и бързо се разпадат. При разпада на всеки изотоп в организма се получава един позитрон. По-късно той реагира с един електрон. От тази реакция като изходни вещества се получават две гама лъчи с еднакво количество енергия, но с различна посока на движение. Позитрона и електрона напълно са се унищожили. Накрая, тази гама радиация бива засечена от топографа, когато напуска тялото. Информацията, която той получава, се вкарва в компютъра и там се обръща на сложна картина, изобразяваща дейността на мозъка на пациента.


    

 

Линеен ускорител Varian 2100 C/D
    Външната лъчева радиационна терапия, използваща линейни ускорители, в момента е една от най-разпространените в света. Линейният ускорител Varian 2100 C/D е много надежден - ефективен и безопасен - благодарение на модерната технология, на която е базирано устройството му. Той генерира енергиен радиационен поток от фотони или от електрони, който внимателно насочва към тумора в тялото на пациента. Ефектът е, че мутиралите клетки и тъкани са унищожават или поне увреждат, докато заобикалящите ги здрави тъкани остават непокътнати. За насочването и оформянето на потока се използва компютър, така че да се постигне оптимален ефект и в същото време процедурата да бъде максимално безвредна. За целта възможно най-голямо количество от потока се насочва към раковите клетки и най-малко количество към съседните клетки. Едно от предимството на линейния ускорител Varian 2100 C/D се крие в това, че може да генерира и излъчва различни по сила потоци - от 6 MV за по-малки пациенти и за тумори, разположени близо до повърхността на тялото, до 23 MV за по-големи пациенти и за тумори, разположени по-навътре в тялото.

# 10
е

й кави щуротии чета тука, пък сте грамотни !!!!! ами за какво използвате интернета ???? - само купувам продавам и чат !!!!! Simple Smile Grinning Laughing

Рентгена и скенера използват едни исъщи лъчи !!!!
Каква е разликата рентгена прави снимка в един срез  - примерно както като режете салам ! парчето салам е рентгеновата снимка !

При скенера -  той прави можество срезове - много парчета салам , като при него може в зависимост от това какво се диагностицира да се промени дебелината на парчето салам и през какво разстояние да прави тези парчета.

Лъчевото натоварване от скенера е по голямо от това на рентгена , но принципа АЛАРА е валиден и тук възможно най малко облъчване колкото е допустимо - т.е. не може да се търси раково заболяване и ли изследване за скъсано сухожилие с рентгенов апарат !

ЯМР - ядрено магнитен резонанс - до сега е най- доброто средство за диагностика прави снимки като скенера но не облъчва пациента с радияция а засича движението на водородните атоми в човешкото тяло - води се за най безвреден и най точен !!!


Линейния ускорител създава радияция както  естествения радиоактивен източник - но чрез електричество , използва се за облъчване - лечение на ракови заболявания а не за диагностика !!!!
повече ако се интересува някой може да пиша на лични за да незадръствам тук !


при всички по горе описани видове диагностика пациента не е опасен за околните и не излъчва , облъчва и т.н. същите -
Радияцията спира действието си и остава на фонови нива веднага след приключване на изследването!!!


и да не чета повече глупости особено от хора които са медицински лица !!!! #2gunfire# 11
 • София
 • Мнения: 647
Ех, момичета, кой е спал в час по физика, та сега ме накарахте да се огънем от смях всички у дома!

1. Рентгеновите лъчи са гама-лъчи. Справка- обадете се на учителя си по физика от 9 клас.
2. Рентгеновият апарат е апаратура за двумерно (плоско) снемане на образи, а компютъният томограф (рентгеновият скенер) - за триизмерно (обемно) компютърно получаване на образи от множество плоски образи (разрези). Рентгеновият скенер работи с рентгенови (гама) лъчи. Лъчевото натоварване с него е малко по-голямо, отколкото натоварването при проста рентгенова снимка на костите, да речем, понеже се прави не една снимка, а около 10-20 снимки на сесия. Силата, с която ви облъчва, обаче рентгеновата тръба на скенера, е по-малка, отколкото на обикновения рентген за бял дроб, например!
3. Скенерите са много видове - "скенер" означава апаратура, която дава повече от един образ на изследване - сиреч "разглежда ви - скенира ви". У нас скенер казват само на компютърния томограф, който си е пак рентген.
4. Както рентгеновите, така и изотопните и ЯМР - апаратите могат да виждат ракови образувания и процеси, но различните апарати визуализират различни неща.
5. Практически безвреден е само ЯМР-скенерът, понеже не ви облъчва с нищо, а ви излага на специално магнитно поле, при което се използва едно физическо явление, наречено "спин на електроните". Никакво движение на водородни атоми не се гледа - не сте бутилка с водород! Както и да е, апаратът получава много ясен образ на тъканите ви, които посредством софтуера се обединява като триизмерна снимка. ЯМР-скенерът прави същите разрези, както и компютърният томограф.
6. Томография = томос (режа) + графос (пиша). Томографията е математически метод за триизмерно визуализиране, което се използва не само в медицината.
7. Радиоизотопните изследвания се правят с радиоизотопи - радиоактивен йод, калий, фосфор и прочее. На пациента се инжектира вещество, което е маркирано с радиоактивен атом (изотоп), и се следи как се натрупва в организма на пациента. Това натрупване се заснема с гама-камера или друг метод на форфоресценция! Относително наи-вредно е, защото радиоактивният изотоп е в тялото на пациента и излъчва алфа- и бета- лъчи, които са канцерогенни. Въпреки ниските дози, извесно време след изследването пациентът може да е радиоактивен - зависи от вида изотоп (времето на полуразпад и времето на полуелиминиране от оранизма).
8. Лъчетерапията е вид рентген, само че доста силен. Използва се за палиативно (симптоматично обезболяване) лечение и за директно облъчване на туморни образувания, като направи ги изгаря със строго-определени дози лъчение. Това е най-тежката форма на рентгеново лъчение в медицината. В техниката се използват стотици пъти по-силни рентгени - например в криминологгията, металотехниката или електрониката или дори при реставрацията на произведения на изкуството - картините на великите художници така се "гледат" какво има нарисувано отдолу...

Всички глупости, които сте написали дотук, да вземете да ги изтриете, че само плашите бедните хора, които ще се подлагат за изследване!

# 12
Е винаги съм мислел че фармафтите имат по широко мислене от лекарите но уви !!!!

жалко за магистърската степен

Явно доц. Венци тройката е говорил повече за Куба отколкото за медицинската физика !!!!!

Облъчване има при ЯМРима  но досега не е ооткрито че вреди на човека !!!!!!
облъчва се с високо магнитно и високо електрично поле !!!!

   ЯМР-спектроскопия се характеризира с редица особености, които отделят този метод от други аналитични методи. Около половината (приблизително 150) ядра на известни изотопи имат магнитни моменти, обаче малка част от тях се използват систематично.
   До появяването на спектрометри, работещи в импулсен режим, по-голяма част от изследванията се извършват с използане на явлението ЯМР за ядра на водорода (протони)   (протонен магнитен резонанс – ПМР) и на фтора  . Тези ядра притежават идеални свойства за ЯМР-спектроскопия:
-   високо естествено съдържание на “магнитния” изотоп ( ); за сравнение може да се спомене, че естественото съдържание на “магнитния” изотоп на въглерода   е 1.1%;
-   голям магнитен момент;
-   спин  .

Това определя преди всичко висока чувствителност на метода за тези ядра. Освен това, съществува строго теоритично правило, по което само ядрата със спин равен или по-голям от единица притежават електричен квадрупулен момент. Следователно, експериментите по ЯМР на   и   не се усложняват от взаимодействие на квадрупулния момент на ядрото с обкръжението. Много изследвания са посветени на резонанса и на други ядра като   в течна фаза (така както на   и  ).

   Скоро след откриването на ЯМР в кондензирани среди става ясно, че ЯМР ще бъде основа на мощен метод за изледване на строежа на веществото и неговите свойства. Действително, изследвайки спектрите на ЯМР, ние използваме като резонираща система от ядра, които са изключително чувствителни към магнитното си обкръжение. Локалните магнитни полета в близост до резониращото ядро зависят от вътрешни и междумолекулни ефекти, което и определя ценноста на този вид спектроскопия за изследване на строежа и поведението на многоелектронни (молекулни) системи.
   Сега е трудно да се посочи област от естествените науки, в която в една или друга степен да не се използва ЯМР. Методите на ЯМР-спектроскопия широко се прилагат в молекулната физика, химията, биологията, агрономията, медицината, при изучаване на природни образования (слюда, кехлибар, полускъпоценни камъни, минерали и др.), т.е. в такива научни направления, в които се изследва структурата на веществото, неговата молекулна структура, характерът на химичните връзки, междумолекулните взаимодействия и различни форми на вътрешно движение.
   Методите на ЯМР намират все по-широко приложение при изучаване на технологични процеси, а така също и за контрол и регулиране на тези процеси в различни технологични комуникации непосредствено в производството. Изследванията през последните петдесет години показват, че магнитно-резонансните методи позволяват да се откриват в най-ранен стадий нарушения при биологичните процеси. Разработени са и се произвеждат апаратури за изследване с магнитен резонанс на цялото тяло на човека (ЯМР-томографи). По този начин ЯМР стана един от основните методи на медицинската физика с висок диагностичен ефект с приложение в клиничната медицина.

# 13
Ако въпроса е с кое средство има повече информация и е по безопасен, е не скенера или рентгена а
точно Ядрено магнитния томограф  !!! или MRI


Последна редакция: пн, 02 фев 2009, 11:57 от opa

# 14
 • София
 • Мнения: 696

1. Рентгеновите лъчи са гама-лъчи. Справка- обадете се на учителя си по физика от 9 клас.


Били едно и също  ooooh!

Не знам кой е спал в час по физика. Да не бъркаш гама лъчите с Х-лъчи? Рентгеновите лъчи заемат спектъра МЕЖДУ УВ-светлината и гама-лъчите.   http://www.dnr.sc.gov/ael/personals/pjpb/lecture/spectrum.gif

# 15
1. Магнитно - резонансна томография (MRI)
Магнитно - резонансната томография е най-новият метод за образна диагностика [4, 5]. Използва се за изследване на меките тъкани като хрущял, мембрани, и мозъчни тъкани без да е нужна хирургична намеса. Основа на магнитно - резонансната томография (MRI) е явлението ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) – резонансното поглъщане на енергия от ядрата на водорода в тъканите, поставени в постоянно магнитно поле с магнитна индукция В0. В биологичните тъкани обемната концентрация на водорода е около 7.1022 mm-3. Когато един протон се намира в постоянно магнитно поле с магнитна индукция В0, неговият магнитен момент се ориентира по посока на полето. Ако се приложи и едно високочестотно електромагнитно (ВЧ ЕМ) поле с посока перпендикулярна на посоката на постоянното магнитно поле, магнитният момент на протона започва да прецесира. Източник на енергия за прецесия на протоните е ВЧ ЕМ поле с честота 0ν, при изпълнено условие за ЯМР 0.νh= 0Bgppμ, където рμе ядреният магнетон, а е множителят на Ланде. ЯМР -сигналът е ВЧ ЕД напрежение, индуцирано от прецесиращия магнитен момент на протона в същата намотка, която създава ВЧ ЕМ поле. Образът се получава чрез ЯМР - сигналите от протоните в огромен брой малки обемни елементи в тъканите. Магнитно - резонансният образ е сянков образ, представящ разпределението в различните тъкани на две величини: броя на протоните в обемния елемент или средното време за релаксация τ на протоните в този обем. В първия случай контрастът в образа е значително по-малък, тъй като водното съдържание, а следователно и концентрацията на протони в различните меки тъкани варира в границите на 25 %. В новите магнитно - резонансни томографи се използва разликата във времената на релаксация, която може да достигне до 300 % за меките тъкани. При патологични изменения в тъканите тази разлика достига до 500 % и повече и по тази причина ЯМР е много полезен метод за ранно диагностициране на ракови заболявания в меките тъкани [4]. pg
Силните магнити, които са нужни за тези прибори са перфектно приложение на свръхпроводниците. По време на изследването пациентът се намира във вътрешността на кръгла камера (фиг.2). Около камерата се създава силно магнитно поле от свръхпроводящи електромагнити, което ориентира водородните ядра в тъканите на пациента по посока на линиите на магнитното поле. Магнитът, който създава основното постоянно магнитно поле, представлява свръхпроводяща система от намотки и криостат. Магнитната индукция на това хомогенно поле е 0.5, 1.0 или 1.5 Т при различните томографи [6].
Фиг.2. MRI прибор
Свръхпроводимостта се постига чрез постоянно охлаждане на намотките с течен хелий. Допълнителни магнитни полета, значително по-слаби от основното, се създават от три независими намотки. Захранването на основната намотка и отвеждането от нея на ЯМР сигналите се управлява от компютър, с помощта на който се формира и образът. Образът се представя върху флуоресциращия екран на монитора, откъдето се фотографира. На пациентите не се причиняват увреждания. Единственият проблем е, че се използва течен хелий за съхраняването на който са нужни много средства

най-важното MRI не се прави на пациенти с имплантанти които съдържат метал и с кардиостимулатоли !!!!опазил ни господ от неЗНАЕЩИ ФАРМАЦЕЕФТИ !!!!!

# 16
Страшен фармацефффт - я кажи коя година завърши ???  и къде?
маг.фарм. Антон Вълев   Hug Party hahaha Joy newsm78  chef

Леле ама тази глупост за гама лъчите и аз сега чак я виждам !!! Браво бе
ти откри прсблема на раково болните в БГ - вместо да се купуват линейни Ускорители по 10 000 000 ще се облъчват  с рентгенови апарати за по 100 000  и така вместо два ускоритела в БГ ще има най-малко 100 !!!!   -

явно съкращението маг. означава магъосник     #Crazy #Crazy  #Crazyhahaha


и за първи път чувам че ЯМР прави триизмерна снимка посредством софтуер -


Скенера както и ЯМР правят множество срезове - снимката от такова изследване представлява една голяма снимка на която са изобразени всички срезове !!!! следното
http://thumbs.dreamstime.com/thumb_100/1164202925gaw6ml.jpg


http://www.msreversed.com/MRI/MRI_2004_12_(Small).jpg

Триизмерна обработка-визуализация се използва при лъчелечение на ракови образувания и то при линейния ускорител където е необходимо да се визуализира преминаването на гама лъчите през пациента и неговите органи !!!!

Където се разглеждат  най-вече отделните срезове - за да се локализира тумора и да се облъчи само той, а здравите органи да се запазят максимално !
Последна редакция: пн, 02 фев 2009, 10:12 от opa

# 17
 • София
 • Мнения: 15 012
Някой може ли да ми каже за всички тези апарати и изследванията с тях - кои се плащат и кои не, при условие, че си здравно осигурен?

Само за рентгена знам, че е безплатен.

Интересуват ме всички:
МРТомография
ЯМР
Скенери

# 18
 • Плевен
 • Мнения: 1 364
Позволявам си да се намеся, защото това го уча и работя вече 9 години.
А и от извадените от Гугъл цитати едва ли на авторката и стана много ясно.

Не заблуждавайте хората, скенера е много по-вреден, защото това са радиоизотопи!Те се елиминират напълно от организма за 6 мес!!!!
1. Рентгеновите лъчи са гама-лъчи. Справка- обадете се на учителя си по физика от 9 клас.

Тези двете твърдения са пълна глупост. Няма да ги коментирам.

Разликата между скенера и рентгена е голяма. При скенера се използват също рентгенови лъчи, но принципа на апарата е съвсем различен. При него има много (поне 5 пъти) по-голяма пространствено разрешителна способност, т.е. най-малкото разстояние на което могат да разграничат два обекта, и поне 30 пъти по-голяма плътностна разграничителна способност , т.е. най-малката разлика в плътността между два обекта.
 
Скенерът е по-олъчващ метод, но в рамките на допустимото, разбира се.
Използва се успешно за всякаква диагностика - глава, черен дроб, бял дроб, малък таз, кости.....абе всичко.
Безспорно е много по-прецизен диагностичен метод в сравнение с конвенционалния рентген. Друг е въпроса дали е оправдано подобно изследване. Има неща, при които и една обикновенна рентгенова снимка е напълно достатъчна.

и за първи път чувам че ЯМР прави триизмерна снимка посредством софтуер -

Това се прави при ЯМР и в скенера. Прави се т.нар. 3Dеконструкция и е зависима от софтуера, да.


Дилянка, всички образни изследвания се правят с направления ако лечебното заведение има сключен договор със Здравната касаи пациента е здравно осигурен  Peace
# 19
Позволявам си да се намеся, защото това го уча и работя вече 9 години.
А и от извадените от Гугъл цитати едва ли на авторката и стана много ясно.

[
Скенерът е по-олъчващ метод, но в рамките на допустимото, разбира се.

Това се прави при ЯМР и в скенера. Прави се т.нар. 3Dеконструкция и е зависима от софтуера, да.


Дилянка, всички образни изследвания се правят с направления ако лечебното заведение има сключен договор със Здравната касаи пациента е здравно осигурен  Peace

[/quote]


И я сега ми кажи за какво се използва 3 D реконструкцията !!!! и въобще в кои случаи се използва в практиката .
 И по горе съм писал че не прави снимка !

И коя е нормата за допустимо ОЛЪЧВАНЕ за пациенти чи нищо не ми стана ясно !!!!

При пациенти норми няма има за населението !
Дейсва принципа АЛАРА  толкова ниско да е облъчването колкото е допустимо - най кратко казано.
Или облъчваш толково пациента че да получиш достоверност и информация от резултатите !
При лъчелечението където дозите са огромни на ден от порядъка на 2-10 Gy каква е допустимата норма ?!


просто няма норми в лечението и диагностиката !!!!

Последна редакция: вт, 03 фев 2009, 09:19 от opa

# 20
 • Плевен
 • Мнения: 1 364
 opa, много се палиш, с тези удивителни направо ми писнаха ушите. Приеми като съвет да я караш малко по-кротко, особено по въпроси, които явно не са ти съвсем ясни  Laughing

И я сега ми кажи за какво се използва 3 D реконструкцията !!!! и въобще в кои случаи се използва в практиката .
 
Реконструкцията се ползва често. В скенера за тумори на черепната база например. В резонанса при МРТангиографиите.

Дейсва принципа АЛАРА  толкова ниско да е облъчването колкото е допустимо - най кратко казано.
Скенерът е по-олъчващ метод, но в рамките на допустимото, разбира се.
Прочети ми пак изречението и отново ме попитай  Wink

Дозите са за персонал и население. Пациентите към кои спадат според теб?

И накрая да кажа, че не ми е приятно да водя спор с този тон, така, че или тупай топката по-ниско или ми пиши на ЛС.
Благодаря!

# 21
opa, много се палиш, с тези удивителни направо ми писнаха ушите. Приеми като съвет да я караш малко по-кротко, особено по въпроси, които явно не са ти съвсем ясни  Laughing

И я сега ми кажи за какво се използва 3 D реконструкцията !!!! и въобще в кои случаи се използва в практиката .
 
Реконструкцията се ползва често. В скенера за тумори на черепната база например. В резонанса при МРТангиографиите.

Дейсва принципа АЛАРА  толкова ниско да е облъчването колкото е допустимо - най кратко казано.
Скенерът е по-олъчващ метод, но в рамките на допустимото, разбира се.
Прочети ми пак изречението и отново ме попитай  Wink

Дозите са за персонал и население. Пациентите към кои спадат според теб?

И накрая да кажа, че не ми е приятно да водя спор с този тон, така, че или тупай топката по-ниско или ми пиши на ЛС.
Благодаря!
колегата с този си въпрос "Дозите са за персонал и население. Пациентите към кои спадат според теб?" - си връщай дипломата не знам какво работиш но щом ти е непонятно за принципа АЛАРА и аджаба пациентите към коя група спадат ??? - към персонал или население няма какво да си говоря с теб по тази тема !

Щото ти куца бая

прочети някое от всички ОНРЗ примерно 2000, 2005 и ще разбереш ! за пациентите норми няма !!!!!!
има ПОЛЗА - РИСК  Laughing Laughing Laughing

примерно реконструкцията се прави но не на ЯМР или на СТ, а се прави на самата планираща система използваики томограмите от двете машини, където физиците планират 3 измерните дозиметрични планове - такива машини има само 2 в БГ едната в София другата в пловдив и се казват Линейни ускорители .

Реконструкцията се прави на всички части от тялото . не само на глава или на ангиото.

Та като обясняваш те моля да бъдеш по изчерпателен ,че нещо много лаконично се изказваш - има хора които четат тук и разбират някои неща повечко от колкото предполагаш !


--------------------------------------------------------------------------------

Цитат на: Дилянка в Понеделник, 02 Февруари 2009, 15:34
Някой може ли да ми каже за всички тези апарати и изследванията с тях - кои се плащат и кои не, при условие, че си здравно осигурен?

Само за рентгена знам, че е безплатен.

Интересуват ме всички:
МРТомография
ЯМР
Скенериза всички има  направления но разбира се за високо технологичните като ЯМР се дават най-малко щото струват маса пари но и ма и част която също може и пациента да плати !

Изключвам спешните случаи но в БГ при спешните се прави само СТ в най добрия случай да не говорим пък че в Пирогов перкат само скопии вместо рентгенови снимки, че консуматив е само електричеството ама колко облъчват пациента и самите себе си все забравят! ЯМР няма за съжаление при спешен случай !

въпроса е някой специалист да ти даде направление и не може за някаква дребна фрактура на крайник да ходиш на ЯМР просто е много скъпо и никой специалист няма да ти даде такова направление.

Също така пациента до колкото аз знам лично не съм плащал, си плаща такса както за скенера така и за ЯМР от порядъка на 40-80 лева.
Рентгена също не е абсолютно безплатен - само при спешни случаи.
Ще питам и ще ти кажа
 
 Р.С.
МРТомография и ЯМР е едно и сщо - ядрено магнитен резонанс е явлението, а апарата нарицателно се нарича в повечето случаи ЯМР в БГ че и по табелите така го идписват и направленията неправилно.
правилно е MRI или ЯМРТ ядрено магнитна резонансна томография.
СТ - също е томография.

 
   

Последна редакция: ср, 04 фев 2009, 10:59 от opa

# 22
-

Последна редакция: ср, 04 фев 2009, 10:44 от opa

# 23
 • София
 • Мнения: 647
Е винаги съм мислел че фармафтите имат по широко мислене от лекарите но уви !!!!

жалко за магистърската степен
Явно доц. Венци тройката е говорил повече за Куба отколкото за медицинската физика !!!!!
Облъчване има при ЯМРима  но досега не е ооткрито че вреди на човека !!!!!!
облъчва се с високо магнитно и високо електрично поле !!!!

Ех, колега, не съм бил при Венци Тромбата, той преподаваше на колегите медици. Както и да е, не виждам причина за ожесточеното ви настървително отношение към колеги. Ако бях сбъркал за гама-лъчите и рентгеновите лъчи, можеше да кажете: Колега грешите! Щеше да бъде елегантно от ваша страна. Но, оставям го на публиката да прецени... Освен това, професията е фармацеВт, пише се с В на бългаски, благодаря !

Според определението, електромагнитният спектър включва зоната на радиовълните, последвана от зоната на инфрачервените лъчи, после видимата светлина, ултравиолетовите, след което са гама-лъчите и накрая завършва с космическите лъчи. Рентгеновите лъчи са диапазон, който е с дължина на вълната от 10 до 0,01 нанометра. Над 0,1 nm се наричат меки рентгенови лъчи - използват се в медицината. При дължина на вълна под от 0,1 nm се наричат твърди рентгенови лъчи. Те се припокриват с "дълговълновите" гама-лъчи, затова написах, че гама -лъчите и рентгеновите лъчи са едно и също, което, признавам хем е вярно, хем не съвсем. Различието в твърдите рентгенови лъчи и дълговълновите гама лъчи зависи от източника на излъчването,  а не и от неговата дължина на вълната: Рентгеновите лъчи се получават от процеси с участието на високоенергийни електрони, а гама-лъчите с промяна в атомното ядро. Затова, лекарите рентгенолози могат да кажат, че работят между ултравиолетовата област и гама-лъчите, защото те работят само с т.нар. "меки" рентгенови лъчи, а твърдите, с които работят физиците и инженерите, практически се припокриват по дължина на вълната с дълговълновия диапазон на гама-лъчите.

За колегата, която ме попита дали не съм сбъркал гама-лъчите с Х-лъчите: не, не ги бъркам, просто рентгеновите лъчи в източната школа се наричат на името на откривателя си- Рентген, а в англоезичната школа- Х-лъчи, както всъщност ги е нарекъл самият Рентген: "неизвестни, х-лъчи".

Сега, по отношение на софтуера за триизмерната визуализация - знаете добре, че томографите- независимо дали са рентгенови или магнитно-резонансни или други, правят плоски изображения- срези. Самия томограф има в себе си компютър, с чийто софтуер тези срези се събират в триизмерно изображение. Сиреч, ако си купите нарязан хляб, той прилича на цял хляб, само когато съберете филийките му една до друга, инак са си купчина филийки. Е това събиране на срезите в общо триизмерно изображение, става не от самото заснемащо устройство на скенера, а от софтуера му, който всъщност управлява и цялата машина- къде да застане, кога да заснеме, дозира и по метода АЛАР лъчението. Тоест вие и колегата, с който се дърпате тук ожесточено на пръв поглед, говорите практически за едни и същи неща, само дето всеки настоява на своето си, като за едните нещо вие сте по-права, за други - той, но за пациента в края на краищата е все тая. Това триизмерно събиране на образи е чисто математичски модел, който е взет от софтуеристите и нагоден за практическа употреба в медицинските скенери. Щото, скенери със срези има не само там, както друг колега пък написа достатъчно изчерпателно - в техниката има много повече скенери.

Ако трябва да се върна на коментара за електро-магнитното лъчение на ЯМР-апаратурата- да има го, но то не е от курпускулярно-вълнов характер, както са алфа-, бета- и гама-лъчите, за които е доказано, че имат вредни въздействия и най-вече канцерогенност върху човешкия организъм. Лъчението не е нито магнитно, нито електрическо, а е електро-магнитно. За справка каква е разликата между тези три типа полета, моля колегата да си провери отново учебника по физика от 9ти клас. Електромагнитното лъчение има определени въздействия, но първо не са достатъчно проучени, после засега не са установено вредни. Или по друг начин казано, тъй като не предизвикват очевидни вредни въздействия, не са достатъчно проучени и се считат за практически безвредни. Все пак, радио-ефира е пълен с какви ли не източници на електро-магнитни вълни - антени за телевизия, радия, радиостанции, мобилна телефония, елертротрансформаторни станции и всякакви други и хората засега не умират масово от тях. Поне засега...

Цитат:
***************
Леле ама тази глупост за гама лъчите и аз сега чак я виждам !!! Браво бе
ти откри прсблема на раково болните в БГ - вместо да се купуват линейни Ускорители по 10 000 000 ще се облъчват  с рентгенови апарати за по 100 000  и така вместо два ускоритела в БГ ще има най-малко 100 !!!!
**************

Интересно, защо в ИСУЛ и в Онкологията облъчват бедните пациенти не с линейни ускорители, ами в рентгенови апарати за лъчетерапия? Сигурно, и колегите рентгенолози там са напълно излишни?

Мисля, че с това изложение си заслужих поне едно извинение към професията от другите колеги в сферата на медицинските науки - мен лично, ако искате ме обиждайте, не ми пречи, но моля ви да не засягате гилдията!

Последна редакция: пт, 06 фев 2009, 18:16 от маг.фарм. Антон Вълев

# 24
УВАЖАЕМИ маг.фарм. Антон Вълев - Явно доста неща ви куцат от университета но като не разбирате от доста неща що се бутате да обяснявате и да се излагате пък после искате извинения

"... -лъчите и рентгеновите лъчи са едно и също, което, признавам хем е вярно, хем не съвсем. Различието в твърдите рентгенови лъчи и дълговълновите гама лъчи зависи от източника на излъчването,  а не и от неговата дължина на вълната: Рентгеновите лъчи се получават от процеси с участието на високоенергийни електрони, а гама-лъчите с промяна в атомното ядро. Затова, лекарите рентгенолози могат да кажат, че работят между ултравиолетовата област и гама-лъчите, защото те работят само с т.нар. "меки" рентгенови лъчи, а твърдите, с които работят физиците и инженерите, практически се припокриват по дължина на вълната с дълговълновия диапазон на гама-лъчите.

Май май не са ти ясни високо енергийните електрони щото не се използват при рентгените, ами при линенинтие ускорители ,,, освен това гама лъчение възниква както от виксокоенергийни електрони така и високоенергийни фотони - едните се пълзват за повърхвости и плитки туморни находки  до към 2-4 сантиметра , а другите за по дълбоки местоположения в организма на човека.

много ми е интересно и това кой с какви лъчи  работи - меки и твърди ,

...Лъчението не е нито магнитно, нито електрическо, а е електро-магнитно. За справка каква е разликата между тези три типа полета, моля колегата да си провери отново учебника по физика от 9ти клас. Електромагнитното лъчение има определени въздействия, но първо не са достатъчно проучени, после засега не са установено вредни. Или по друг начин казано, тъй като не предизвикват очевидни вредни въздействия, не са достатъчно проучени и се считат за практически безвредни. Все пак, радио-ефира е пълен с какви ли не източници на електро-магнитни вълни - антени за телевизия, радия, радиостанции, мобилна телефония, елертротрансформаторни станции и всякакви други и хората засега не умират масово от тях. Поне засега...

При един ядрено магнитен резонансен томограф - има три компонетни
едната е електрична
другата магнитна
и третата електромагнтитна която е съставляваща от предните две !

Та както електричната така и магнитната компонента са с много път и по високи от стойностите които са безвредни и то пак за население !

И не знам къде живееш но има една търсачка GOОGLE се казва там има много информация ако знаеш какво търсиш, не знам дали ще доживеем масова смърт на хора че да спрем да ползваме мобилни телефони - но е доказано че при високи стойности на матнитната и електричната компонента при високоволтови линии се заболява от левкимия , второ мобилните телефони са вредни ако се ползавт повече от колкото е необходимо , всички радио и телевизионни антени са също вредни - в близост до тях се заболява масово от катаракта, перде раждат се само момичета и т.н

Та като не си знаещ в определена област, и гледам че и фармацията ти куца ами не се прави на УЧЕН !!!!!


"Интересно, защо в ИСУЛ и в Онкологията облъчват бедните пациенти не с линейни ускорители, ами в рентгенови апарати за лъчетерапия? Сигурно, и колегите рентгенолози там са напълно излишни?"[/b
]

ААА ти знаеш лш че различните видове рак се облъчват с различни апарати и чувал ли си за повърхноста терапия, дълбока терапия, кобалт 60 и линеен ускорител че ги има и всичките в ОНКОЛОГИЯТА , на ИСУЛ МУ ЛИПСВА САМО УСКОРИТЕЛЯ !!!!!


И наистина да не си пациент онкоболен в БГ да не си !!!!!
щото само в ОНКОЛОГИЯТА ИМАт ЛИНЕЕН УСКОРИТЕЛ НО ЗАДА СЕ ЛЕКУВАШ ТАМ  трябва да платиш доста парици на докторите че цяла България се реди там и места няма за година напред !!!!!

А в ИСУЛ и навсякъде където се лекува с кобалт 60 да ти е известно че апаратурата е от 60-те години и че покрай тумора , горят и всичко зрдаво !!!!


Само при линейния ускорител се използва триизмерното планиране - от MRI и CT  и могат да облъчат само тумора не зависимо каква форма е и да запазят здравите тъкани и органи !!!!!

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 09:05 от Дивиана

# 25
 • Плевен
 • Мнения: 1 364
ора, прощавай за директността, но мисля, че нещо не си добре емоционално.

# 26
 • при семейството ми
 • Мнения: 1 822
Не че нещо ама ора, леко ми прилича на Reall (май така се пишеше) SickДали не са едни и същи не знам  ooooh!

# 27
 • София
 • Мнения: 647
ора, прощавай за директността, но мисля, че нещо не си добре емоционално.

Колега, аз нямам думи... аз ползвам Файнмановите лекции по физика (Нобелов лауреат) за справка, а тя ползва Гугъл!

# 28
И как може да коментираш нещо като даже нито си го виждал нито си го чувал - просто ей така
отваряш една енциклопедия и почваш да измисляш новата физика

ами ти  даже не знаеш кои апарати какво правят, не знаеш какво е апаратурното осигуряване в ИСУЛ и ОНКОЛОГИЯТА иначе първи ги коментираш !!!!! кой и как и в какви апарати се лекува  и то некомпетентно !

Като дозираш и калибрираш 3 ускорителя и изследваш 20 тина MRI  и  достатъчен брой още диагностична апаратура тогава ще говориш с мен...

Ясно е че не разбираш и грам физиката просто не се излагай ПОВЕЧЕ ,

И както казах материяли има много но е важно къде и какво да четеш и не на последно място преди да изкажеш нещо го осмисли , помъчи се сам да си го обясниш и разбереш преди да го обясняваш експертно на който и да било.

пъккато не си компетентен в дадена област се научи  или замълчи !!!!


и най-интересно ми стана

"Затова, лекарите рентгенолози могат да кажат, че работят между ултравиолетовата област и гама-лъчите, защото те работят само с т.нар. "меки" рентгенови лъчи, а твърдите, с които работят физиците и инженерите, практически се припокриват по дължина на вълната с дълговълновия диапазон на гама-лъчите."

с какви точно "твърди" лъчения работят физиците и нженерите
 и кой е дълговълновия диапазон на гама лъчите"Сега, по отношение на софтуера за триизмерната визуализация - знаете добре, че томографите- независимо дали са рентгенови или магнитно-резонансни или други, правят плоски изображения- срези. Самия томограф има в себе си компютър, с чийто софтуер тези срези се събират в триизмерно изображение. Сиреч, ако си купите нарязан хляб, той прилича на цял хляб, само когато съберете филийките му една до друга, инак са си купчина филийки. Е това събиране на срезите в общо триизмерно изображение, става не от самото заснемащо устройство на скенера, а от софтуера му, който всъщност управлява и цялата машина- къде да застане, кога да заснеме, дозира и по метода АЛАР лъчението"Срезите се казват срезове, АЛАР е АЛАРА и въобще нищо не се събира просто се визуализира, няма апарат който сам да се дозира пък и да спазва принципа АЛАРА най малкото.

Принципа АЛАРА се прилага от всички работещи с тези апарати лекари, лаборанти, физици, инженери .

Дозирането се извършва от инженер и физик т.е. при зададени от машината параметри за дозата която получава пациента трябва да е действителна - прост пример ако километража на колата показва че се движи с 100 километра то тя наистина да се движи с тази скорост.

От дозирането на апарата зависят както лечението така и диагностичната информация която да може да се открие - т.е. на бяла рентгенова или черна снимка нищо не може да разчете лекаря за да дадед диагноза най-грубо казано.


и една информация да ти дам при продължително използване на мобилен телефон е установено мнооогооооооооо отдавна че се променя температурата на мозъка с повече от 1 градус !!!!

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 09:08 от Дивиана

# 29
 • София
 • Мнения: 647
Здравей, сладурано, колежке Simple Smile

Направо ми е супер-шоу да влизам и да ти чета писанията, благодаря ти, че ми правиш безплатна вечерна програма!
Чудя се само ти кое си виждала? Рентгеновите лъчи ли си виждала или апаратите, които ги генерират. Щото, аз съм виждал само апаратите както в ИСУЛ, така и в Онкологията. Аз съм от тези фармацевти, дето си пъхат носа навсякъде и ме викат на много места колегите лекари за консултация по важни за терапията въпроси. За твое сведение, понаучил съм малко повече от теб за физиката на процесите, та не отварям апаратите, за да видя вътре гама-фотоните как летят Simple Smile Достатъчно ми е да отворя една книжка с принципната схема на апарата и толкова. Искрено вярвам, че като видиш един шлосерски чертеж, го гледаш като комикс, щото не знаеш кое какво значи в обозначението там, както и тук пишеш за линейните ускорители, сякаш са някакви животни, дето ги има само в твоето отделение и никой по света не ги е нито виждал, нито има представа как са направени. Ако си лекар обаче, вярвам, че си наясно с въздействието на същите тези лъчи върху тъканите - това в края на краищата ти е работата. Супер сладурана си, признавам! Ама и аз съм супер-сладур, да знаеш!

По отношение на множественото число на думата "срез", отвори си гугъла (нали с него работиш само) да видиш, че не се казва "срезове", а "срези", както не се казва "тигрове и слони", ами "тигри и слонове". Но, това го отдавам на диалекта, от който е повлиян слобообразувателния ти модел от малка  Simple Smile

Само един въпрос ще ти задам - какво точно ускоряват линейните ускорители, според теб? Благодаря ти!

За това кои рентгенови лъчи се наричат "твърди" прочети моето писание по-горе. Там съм дал ясна дефиниция на твърдите рентгенови лъчи и на меките рентгенови лъчи - описано е с дължина на вълната в нанометри. Ще ми е интересно, ако можеш да го обориш. Благодаря ти още веднъж!

Последна редакция: вт, 10 фев 2009, 20:39 от маг.фарм. Антон Вълев

# 30
 • София
 • Мнения: 647
Не е коретно така, дай ни материал за хилене и на нас де- аз пък ги показвам твоите писания на колегите от Физическия факултет на СУ и на професор Михтаджийски от ТУ- Варна.

Хайде, моля те, кажи какво ускоряват линейните ускорители, моля те!

# 31
 • Мнения: 1 122
Значи, ако трябва да коментираме дали скенерът е вреден-отговорът е не! Той не облъчва, а само регистрира лъчението в самия организъм, предизвикано от инжектираните радиоактивни изотопи. Това лъчение обаче е вредно! Тоест тази  диагностика съвсем не е безопасна,  въпреки че самият скенер не вреди. И след като това гама лъчение вътре в организма продължава години, излиза че този вид диагностика е по-опасен от обикновения рентгенов преглед. Но както казва Ора, за всеки конкретен случай се преценяват  ползите и вредите и се решава коя  диагностика  да се използува.

# 32
 • Плевен
 • Мнения: 1 364
Значи, ако трябва да коментираме дали скенерът е вреден-отговорът е не! Той не облъчва, а само регистрира лъчението в самия организъм, предизвикано от инжектираните радиоактивни изотопи
Никакви изотопи не се използват, а най-обикновени рентгенови лъчи.
Скенер и радиоизотопна диагностика са две коренно, ама коренно различни неща.
Моля, хора, които наистина не се занимават с Образна диагностика да не са така категорични, защото който пък съвсем е далеч от тази област се обърква тотално.
Тази тема толкова затъна, че е два ли някой я чете вече, де, но все пак.

# 33
 • Мнения: 1 122
Ето малко инфо за скенер: http://radiatsia.hit.bg/uredi.htm
и за рентген:http://www.medfiz.hit.bg/2.htm
Появява се противоречие между това и написаното от Вас! На кое да вярваме? И защо цитирате само началото от моя пост, а не целия? Така доста се променя смисълът на казаното! А то пък се базира именно на тази, посочената информация за скенерите. Иначе моята специалност е "Радиофизика и електроника", а "Атомна и ядрена физика" изучавахме в 3-ти курс в СУ.

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 15:47 от vl

# 34
 • Плевен
 • Мнения: 1 364
Ето малко инфо за скенер: http://radiatsia.hit.bg/uredi.htm
и за рентген:http://www.medfiz.hit.bg/2.htm
Появява се противоречие между това и написаното от Вас! На кое да вярваме? И защо цитирате само началото от моя пост, а не целия? Така доста се променя смисълът на казаното! А то пък се базира именно на тази, посочената информация за скенерите. Иначе моята специалност е "Радиофизика и електроника", а "Атомна и ядрена физика" изучавахме в 3-ти курс в СУ.
Този линк не съм го видяла. Да, има несъответствие, но тук става въпрос за друг метод на Образната диагностика  - позитронно емисионна томография, където се въвеждат радиоизотопи.
Той обаче е различен от рентгеновата компютърна томография, или както е общоприето да се нарича скенер.

Ето за компютърната томография - http://www.mc-denica.hit.bg/tomograf.html
Ето и за позитронно емисионната томография - http://medlineclinic.bg/index.php?p=obrazna

# 35
 • Мнения: 1 122
Да, разбрах разликата. И какво излиза? Че без да е крайно наложително, не би трябвало да се правят такива изследвания. А дали едното е по-вредно от другото и колко-това като че ли ще могат да го кажат колегите атомни физици, след като са направили точните изчисления.
Смятам, че тази цялата разправия не даде достатъчно информация на обикновения потребител и евентуален пациент. Трябва да се говори на по-разбран език. Ставаше дума за частици с високи енергии, но никой не обясни какво е това. Такива енергии/мегалектронволти) има в ускорителите, но не и в рентгеновите апарати и електронно-лъчевите тръби на телевизорите. Там са килоелектронволти. Това зависи от използуваното напрежение-в телевизорите е 25000волта, а в ренгеновите тръби 50000-100000волта. Докато в ускорителите е много по-високо. И точно оттам зависи и твърдостта на ренгеновото лъчение, тоест неговата проникваща способност и вредност. Това лъчение възниква поради взаимодействието на снопа частици  с веществото.

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 17:31 от vl

# 36
Значи, ако трябва да коментираме дали скенерът е вреден-отговорът е не! Той не облъчва, а само регистрира лъчението в самия организъм, предизвикано от инжектираните радиоактивни изотопи. Това лъчение обаче е вредно! Тоест тази  диагностика съвсем не е безопасна,  въпреки че самият скенер не вреди. И след като това гама лъчение вътре в организма продължава години, излиза че този вид диагностика е по-опасен от обикновения рентгенов преглед. Но както казва Ора, за всеки конкретен случай се преценяват  ползите и вредите и се решава коя  диагностика  да се използува.

Тука нещо се бъркат понятията - какво преставлява скенера ????
скенера прави снимки с рентгеново лъчение - т.е колко те облъчва една рентгенова снимка и колко ще теоблъчат 100 рентгенови снимки ?

Второ : да използват се контрасти и при Скенера - но те не са радиоизотопи за по прецизна диагностика и по точно при раковите заболявания .
Трет: Радиоактивните изотопи се прилагат само в специализирана лаборатория - радиоизотопна , най-често се използва гама камерата . Но радиоизотопите не седят с години в човешкия оргънизъм защото билат изхвърлени от него чрез отделителната система на човека и също така си имат точно определен полуразпад т.е.  активността за определен период става на половина и така докато изчезне напълно - полуразпада може да е няколко часа , а активностите разбирасе са много ниски . До толкова че да не облъчват хората които работят с тези пациенти. само в някои случаи се използват по високи дози където пациента седи задължително в изолатор няколко дни .
 Най-вероятно има нещо вярно че остава минимални количества в организма но доколкото това е изследвано не се знае да е вредно за сега. за съжаление.Ами никъде не пише че гореспоменатите изследвания са безвредни- най жалещи пациента са   ултразвук , Рентген, MRI. НО ТОВА НЕ ЗНАЧИ ЧЕ МОГАТ ДА СЕ ПРАВЯТ БЕЗ ДА ИМА ЗА КАКВО т.е. всяко изследване трябва да е ОБОСНОВАНО.


и с това разбира се в БГ се спекулира много , защото разни специалисти се произнасят че не би трябвало да се правят изследвания щото разбираш ли те са компетентни колкото по горния ФАРМАЦЕФФФТТ.

А и от здравната каса не дават кой днае колко пари за специални изследвания щото нашите Джи Пи -та не могат да ги мотивират.


относно изследванията зависи какво се търси не може да си правиш скенер или MRI за да се докаже пневмония - прави се качествена рентгенова снимка и това е .

Сега вече е друг въпроса колко са качествени изследванията които се правят в БГ .

Виждала съм от най добрите машини да излизат абсолютно черни или бели снимки които нямат никаква диагностична стойност за съжаление.
А що се касае за магьосника фарм. Антон Вълев

уважаеми некометенти господине по въпросите наобразната  Диагностика, лъчелечението и въобще  физиката - за Ваше съжаление съм виждала много пъти

така нареченота "Черенково светене" или по точно Ефекта на Черенков и  други които се наблюдават в KV обхвата ,
но тъй като Вие сте новият Айнщайн та по този смисъл съм виждала рентгеновите лъчи !

кажете къде се наблюдава това явление.

И по това ще разбера какви машини сте виждали -  за съжаление инфото в Гугъл е малко така че дано имате накоя ОГРОМНО ЕНЦИКЛОПЕДИЯ !!!!


УСПЕХ Joy Joy Joy и старт на ГОЛЯМОТО ЧЕТЕНЕ

цитат на МАгьосника фрацефффФФФттт
...Чудя се само ти кое си виждала? Рентгеновите лъчи ли си виждала или апаратите, които ги генерират.... тука пак се


изказа без да разбираш и грам какво говориш УВАЖАЕМИ

Последна редакция: чт, 12 фев 2009, 08:48 от opa

# 37
 • Плевен
 • Мнения: 1 364
И какво излиза? Че без да е крайно наложително, не би трябвало да се правят такива изследвания..
Разбира се, но се слагат на везните ползата и вредата. В повечето случаи ползата от точна и прецизна диагноза е в пъти по-важна. Пък и едно-две изследвания не са страшни. Има хора на които им се налага често да се контролират на скенер.

Смятам, че тази цялата разправия не даде достатъчно информация на обикновения потребител и евентуален пациент. Трябва да се говори на по-разбран език.
Аз казах, че тази тема вече никой няма нерви да я чете. То не бяха извадки от Гугъл, цитиране на постулати.....и никой нищо не разбра  Laughing

# 38
 • София
 • Мнения: 647
Уважаема, сладурано!

Полемиката се измести много - ако искаш, може да си поговорм на лични съобщения. Нямам против да науча нещо, което не съм знаел по-рано, разбира се. Нека не занимаваме аудиторията с личните си закачки, защото инак ми е много весело.

Един бърз поглед на справочната литература ми даде яснота за излъчването на Черенков-Вавилов. Не съм имал честта да го видя наживо, както не съм виждал и външния фотоефект на Айнщайн. Това не значи, че не съм го разбрал какво е като физическо явление.

Имам съмнения, че все пак желанието Ви, сладурано, да се покажете като по-велика леко надделява над реалните Ви възможности във физиката. Не коментирам възможностите ви в медицината - това е една приложна наука, за разлика от физиката, и досега нямахме честта да разберем колко сте силна там.

Като оставам с добри чувства, разбира се, каня ви да продължим дебата си на лични съобщения.

# 39
 • Мнения: 6
Двата метода/скенер и ЯМР/ са коренно различни и върху избора кой да бъде използван,основно значение има :предполагаемата диагноза и органа/областта,които трябва да бъдат изследвани, състоянието на пациента и не на последно място -предимствата и недостатъците на метода.КАТ/скенер/ е лъченатоварващ метод  и бременни се изследват в изключително редки случаи-животозастрашаващи,когато няма други алтернативи.  При ЯМР няма лъчево натоварване, но бременни се изследват след първия триместър от бременността/когато завърши органогенезата/,единствено поради факта ,че не е проучено влиянието върху плода т.като метода е сравнително"нов"/в медицината се използва от началото на 90-те/ и броя на  бременните пациентки преминали ЯМР е не е голям.
Ако ви се наложи изследване,без значение  КАТ или ЯМР, най-важния въпрос,който трябва да ви бъде зададен е дали сте бременна или имате съмнения за предполагаема бременност.
Противопоказания за изследване на ЯМР:протезирана сърдечна клапа;метални имплантанти/изкуствени стави,пирони, скоби,плаки,клипсове и др./;пейсмейкър;Холтер с непрекъснат ЕКГ запис;бременност в първите 3 месеца. Изключения са металните имплантанти,които са изработени от метали без парамагнитни свойства - титан, платина,злато, сребро и от други съвременни сплави.
Ако имате въпроси чисто технически, процедурни и най-вече чисто човешки съм готова да отговарям и да помагам.

# 40
 • София/Света на Диска
 • Мнения: 3 831
Не знам кой е прав и кой е крив. Не знам кой къде е спал, но се убедих, че някои хора са спали в часовете по собствения си роден език.
Нали сте много грамотни! Я се вижте какви елементарни правописни грешки допускате. Пък за пунктуацията дума няма да отварям, защото тя почти напълно липсва.
Пък иначе много парадирате с образование и т.н. Големи сте спецове, няма що! Резил!
Някои и от книги преписват, както виждам или копират от сайтове... Laughing

По темата искам да кажа само, че преди няколко дена ми направиха скенер и също се интересувам за  разликата между различните апаратури.
Истината искам да я науча от някой наистина компетентен и си мисля, че бих могла да я получа единствено от професора, който ми направи изследването. Simple Smile

# 41
 • Плевен
 • Мнения: 1 364
Истината искам да я науча от някой наистина компетентен и си мисля, че бих могла да я получа единствено от професора, който ми направи изследването. Simple Smile[/color]
Ще се учудя ако си разчитала на форума за това  Laughing

# 42
 • Мнения: 6
Не претендирам, че зная всичко в областта, в която работя. Имам 10-годишен опит като лаборант на КАТ и основно на ЯМР. Надявам се, че бих могла да бъда полезна на хората от този страхотен форум.

# 43
 • София/Света на Диска
 • Мнения: 3 831
Истината искам да я науча от някой наистина компетентен и си мисля, че бих могла да я получа единствено от професора, който ми направи изследването. Simple Smile[/color]
Ще се учудя ако си разчитала на форума за това  Laughing

Не съм разчитала. Знам си, че компетентните хора в своята си професия в България са много малко. Просто ми станахте много смешни  с безсмислените си и жалки спорове.  Mr. Green Stop

# 44
Не знам кой е прав и кой е крив. Не знам кой къде е спал, но се убедих, че някои хора са спали в часовете по собствения си роден език.
Нали сте много грамотни! Я се вижте какви елементарни правописни грешки допускате. Пък за пунктуацията дума няма да отварям, защото тя почти напълно липсва.
Пък иначе много парадирате с образование и т.н. Големи сте спецове, няма що! Резил!
Някои и от книги преписват, както виждам или копират от сайтове... Laughing

По темата искам да кажа само, че преди няколко дена ми направиха скенер и също се интересувам за  разликата между различните апаратури.
Истината искам да я науча от някой наистина компетентен и си мисля, че бих могла да я получа единствено от професора, който ми направи изследването. Simple Smile


Извинявай ама ти какво си мислиш, че някой който се занимава сеериозно с работа ще му остане време да дрънка по форумите и да пише два часа неща които се изказват за половин минута. И по голям учебник от КНИГИТЕ НЯМА - Я ВИЖ КОЛКО ГЛУПОСТИ ИМА В ИНТЕРНЕТ - това си екошче за обклук и нищо повече.

И човек а ко е малко грамотен с ехваща отива в библиотеката и въпроса по тази тема го разбира за един ден, без да си губи времето в чатене и четене на безмислени форуми , ама колко хора днес ходят в БИБЛИОТЕКАТА ?????

И внимавай с професорите че като слушах по горния Магьосник фармацеффтттт и като знам какви са ни научени повечето - и като слушам че се вкарват нови наименования като "КАТ" и т.н. страх ме побива че ще получиш инфо как да се лекуваш от интернет !!!!!


Съжалявам но това е голата истина - как може да имаш доверие на човек от интернет - че даже не може да го видиш и как е облечен да не говорим за други качества.


 #Crazy #Crazy #Crazy

Единствено писах тук на онзи смешен фармацеффТТТ за да рабеере че говори глупости.

и другите да схванат че всичко което се пише тук не е съмнително.
Надявам се на някой да му е станало ясно за какво става въпрос.

но щом мислиш че споровете са жалки и не си усетила , кой говори правилни неща  - ПРОСТО НЕ ТЪРСИ ТАКАВА ИНФОРМАЦИЯ В НЕТА ЩОТО ЩЕ СЕ ОБЪРКАШ ОЩЕ ПОВЕЧЕ.

99 процента в нета има глупости и неверни неща и преувеличени !!!!


Ето и нещо за размисъл :
защо например в щатите като ти оперират левия крак рисуват с голям надпис на здравия " НЕ РЕЖИ " или "НЕ ТОЗИ" ???Е такъв езуидски отговор не бях чувала, пък поне се засрами и си признай че си сбъркал и че не си прав !!!!! уважаеми "НОБЕЛОВ ЛАУРЕАТ"

Уважаема, сладурано!

Полемиката се измести много - ако искаш, може да си поговорм на лични съобщения. Нямам против да науча нещо, което не съм знаел по-рано, разбира се. Нека не занимаваме аудиторията с личните си закачки, защото инак ми е много весело.

Един бърз поглед на справочната литература ми даде яснота за излъчването на Черенков-Вавилов. Не съм имал честта да го видя наживо, както не съм виждал и външния фотоефект на Айнщайн. Това не значи, че не съм го разбрал какво е като физическо явление.

Имам съмнения, че все пак желанието Ви, сладурано, да се покажете като по-велика леко надделява над реалните Ви възможности във физиката. Не коментирам възможностите ви в медицината - това е една приложна наука, за разлика от физиката, и досега нямахме честта да разберем колко сте силна там.

Като оставам с добри чувства, разбира се, каня ви да продължим дебата си на лични съобщения.


и пак глупости физиката не била приложна , абе ти чуваш ли се какви ги дрънкаш и наясно ли си кои са приложните науки , ама от МЕДИЦИНА ХИЧ НЕ РАЗБИРАШ !

и за пореде път се доказваш че просто си си платил или си зубрил здраво за ДИПЛОМАТА - това е истината !!!!

Последна редакция: пн, 16 фев 2009, 19:47 от opa

# 45
*

Последна редакция: вт, 17 фев 2009, 13:48 от Дивиана

# 46
 • София
 • Мнения: 7 547
Ще помоля всички,които разбират,ако желаят да ми разяснят какво точно представлява лъчетерапията,видях,че и за нея сте писали.Съжалявам ако разводнявам темата,но не открих тема специално за това.Моля,ако някой от разбиращите се наема,да ми обясни,важно е за мен.Благодаря предварително!

# 47
 • София
 • Мнения: 647
Мила ми Оро (нещо, като "мила ми Венето"),

Виждам, че принципно смени тона си. Не го отдавам на нищо друго, освен на умора.

Науките се делят по следния начин:

1. Фундаментални науки: математика, физика, философия (според някои философията не е наука, а методология на науките)
2. Приложни науки: два вида - селскостопанските науки и медицинските науки
3. Интердисциплинарни науки: химия, биология, биофизика, биохимия, физико-химия, география
4. Обществени науки: литература, социология, политология, психология, история, лингвистика, филология

Разбира се, има и още, но вече не ги помня, а и целта ми беше да ти покажа, че медицината си е чиста приложна наука - тя не е фундаментална, като физиката. Това, че има приложни сфери на физиката е факт, но сама по себе си физиката се опитва да обясни характера на явленията в природата и дори да ги предвиди, като използва математически модели. Медицината не може да предвиди нищо- тя е само фактологическо описание на реални явления. Не можеш да пресметнеш, например, как биха се държали хората след като се нахранят с картофи, отгледани при 860м надморска височина.

Това деление ми е преподавано от доц.Маринова, катедра Биология. Много педантична дама и супер-професионалист. Аз съм научил много от нея.

Като оставам с най-добри чувства, очаквам поне да обясниш на дамата какво е туй нещо лъчетерапията и какви са параметрите й.

Поздрави! Твой: маг.фарм. Антон Вълев

# 48
 • Мнения: 13
Мила ми Оро (нещо, като "мила ми Венето"),

Виждам, че принципно смени тона си. Не го отдавам на нищо друго, освен на умора.

Науките се делят по следния начин:

1. Фундаментални науки: математика, физика, философия (според някои философията не е наука, а методология на науките)
2. Приложни науки: два вида - селскостопанските науки и медицинските науки
3. Интердисциплинарни науки: химия, биология, биофизика, биохимия, физико-химия, география
4. Обществени науки: литература, социология, политология, психология, история, лингвистика, филология

Разбира се, има и още, но вече не ги помня, а и целта ми беше да ти покажа, че медицината си е чиста приложна наука - тя не е фундаментална, като физиката. Това, че има приложни сфери на физиката е факт, но сама по себе си физиката се опитва да обясни характера на явленията в природата и дори да ги предвиди, като използва математически модели. Медицината не може да предвиди нищо- тя е само фактологическо описание на реални явления. Не можеш да пресметнеш, например, как биха се държали хората след като се нахранят с картофи, отгледани при 860м надморска височина.

Това деление ми е преподавано от доц.Маринова, катедра Биология. Много педантична дама и супер-професионалист. Аз съм научил много от нея.

Като оставам с най-добри чувства, очаквам поне да обясниш на дамата какво е туй нещо лъчетерапията и какви са параметрите й.

Поздрави! Твой: маг.фарм. Антон ВълевТука нещо тази информация е от 80-те години ми се трува  Laughing
физико-химия няма отдавна и нещо приложните науки са много малко - какво разбирате под приложни науки ?
enze
  какво те интересува за лъчелечението - информацията е много ,питай на лични !


че тука като гледам какви щуротии се пишат и то от магистър фармацевти направо ме хваща страх от кого си купуваме лекарствата Cry


http://www.onco-bg.com/str/stbl/luch.html

Радикално  Лъчелечение
Дефинитивно Лъчелечение
Предоперативно Лъчелечение
Следоперативно Лъчелечение
ПеркутанноЛъчелечение
Перкутанно Лъчелечение при рецидиви
Палиативно Лъчелечение на далечни метастази
Метаболитната брахитерапия

Лъчелечението се извършва в няколко фази:
-   анатомо-топографско планиране- съставяне на анатомо-топографски план и нанасяне на входните точки върху кожата на болниа за точна възпроизводимост на лъчелечебните сеанси – СТ, MRI.
-   дозиметрично планиране –триизмерна или обикновена. Предписаната лечебна доза трябва да съвпадне с планираната в тумора и в критичните органи.
-   контрол на лъчелечебния план - осъществява се с рентгенови снимки на симулатора, гамаграфии, чрез система за визуализиране на лъчевото поле и ин виво-измервания на дозата в тумора и критичните органи. т.е. ВЕРИФИКАЦИЯ

Видове апаратура за прилагане на ЛЛ:
Брахитерапия - Естествени РИ
Дъблока терапия – чрез електричество
Повърностна терапия  - чрез електричество

Со -60 – естествен радиоактивен източник
Линеен ускорител – чрез електричество, високотехнологично с триизмерно дозиметрично планиране ,два вида лъчения  в зависимост от местоположението на находището
и верифициране на лъчението.


И нещо сигурно съм пропуснала.

Внимавай че се дерат много кожи ! не се поддавай на разни агитации, лечението на онкоболните е абсолютно безплатно- поема го ДЪРЖАВАТА !


Питай на Лични

Последна редакция: вт, 17 фев 2009, 16:08 от hp

# 49
 • София
 • Мнения: 7 547
Hp,благодаря за подробния отговор,добих добра представа за лъчелечението(е обща,но достатъчно засега).Нямам време,дълго е за разказване точно за какво става дума.....Отново ти благодаря!

# 50
 • Мнения: 13
Hp,благодаря за подробния отговор,добих добра представа за лъчелечението(е обща,но достатъчно засега).Нямам време,дълго е за разказване точно за какво става дума.....Отново ти благодаря!


както кажеш - дано съм ти помогнала , ако има нещо питай каквото знам ще ти помогна Simple Smile

# 51
 • Мнения: 1 122
Мога да добавя, че има и теоритична и приложна физика. Мисля, че същото беше и с химията. А какво да кажем за инженерните науки? Какви са те-теоритични или приложни?
Има някакъв резон физиката да бъде наречена фундаментална наука, защото тя е в основата на всякакъв вид техника. 

Последна редакция: пт, 20 фев 2009, 03:27 от vl

# 52
 • София
 • Мнения: 647
Мога да добавя, че има и теоритична и приложна физика. Мисля, че същото беше и с химията. А какво да кажем за инженерните науки? Какви са те-теоритични или приложни?
Има някакъв резон физиката да бъде наречена фундаментална наука, защото тя е в основата на всякакъв вид техника. 

Да, инженерните науки са приложни по това деление. Приложната физика е част от инженерните науки. Разделите на физиката имат винаги теоретично и приложно измерение - например, теоретична хидравлика и инженерната специалност хидравлика на подемните машини. По същия начин, теоретичната химия разглежда горенето като процес, а пиротехниката- неговата приложна страна за получаване на реални ефекти при взривяването на различни вещества. В този смисъл, медицинската физика е зона по средата между теоретичната физика и приложението на тези физични процеси в медицинската практика. Друг такъв пример е очната оптика - там, за целите на медицината, оптиката е свита и изчистена от тежкия математически апарат на оптиката, като раздел на физиката, и се преподава само тази част, която е свързана с възприятието на видимата светлина, цветовете, изкривяванията в образа в окото като оптическа система и прочее. Очните оптици, освен оптика, учат и очни болести, разбира се, съвсем слабозастъпено и колкото да могат да си свършат работата при изработката и препоръчването на очила. Те са пример за професия в приложните науки.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 53
 • Мнения: 13
Мога да добавя, че има и теоритична и приложна физика. Мисля, че същото беше и с химията. А какво да кажем за инженерните науки? Какви са те-теоритични или приложни?
Има някакъв резон физиката да бъде наречена фундаментална наука, защото тя е в основата на всякакъв вид техника. 

Да, инженерните науки са приложни по това деление. Приложната физика е част от инженерните науки. Разделите на физиката имат винаги теоретично и приложно измерение - например, теоретична хидравлика и инженерната специалност хидравлика на подемните машини. По същия начин, теоретичната химия разглежда горенето като процес, а пиротехниката- неговата приложна страна за получаване на реални ефекти при взривяването на различни вещества. В този смисъл, медицинската физика е зона по средата между теоретичната физика и приложението на тези физични процеси в медицинската практика. Друг такъв пример е очната оптика - там, за целите на медицината, оптиката е свита и изчистена от тежкия математически апарат на оптиката, като раздел на физиката, и се преподава само тази част, която е свързана с възприятието на видимата светлина, цветовете, изкривяванията в образа в окото като оптическа система и прочее. Очните оптици, освен оптика, учат и очни болести, разбира се, съвсем слабозастъпено и колкото да могат да си свършат работата при изработката и препоръчването на очила. Те са пример за професия в приложните науки.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

Абсолютно по български - БАШ МАЙСТОР
абе господин Фармацевт , защо не си гледате фармацията ами се бутате в другите науки и обърквате хората още повече с вашето незнание ???!!!!

Ами развивайте се в своята си сфера и не давайте категорични мнения като не познавате достатъчно материята.

Защото като ви прочетох по горните постове се изказвате едва ли не с компетентност на НАЦИОНАЛЕН КОНСУЛТАНТ по специалност която очевидно нямате ?

С най добри чувства Ви съветвам да не давате крайни мнения по въпроси по които нямате достатъчни Знания!

Последна редакция: пт, 20 фев 2009, 21:44 от hp

# 54
 • София
 • Мнения: 647
Колега, къде в последния си постинг сгреших? Моля ви да посочите грешката ми!
Благодаря ви искрено. Може и на лично съобщение.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 55
 • Мнения: 13
Колега, къде в последния си постинг сгреших? Моля ви да посочите грешката ми!
Благодаря ви искрено. Може и на лично съобщение.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

Ами препрочете  си постовете които сте писали по тази тема - във всички има неточности меко казано, и както казах на Вас Ви липсват Знания по тези науки - говорите наизуст , повърхностно и сте прочели тук там и говорите като че ли Сте работили това което коментирате цял живот и сте бил ной-добрия ? А най-лошото е че давате съвети на тези, които търсят Знанието и правилната информация.

И престанете с този нахален тон !

така че си гледайте Вашата наука и се развивайте там където сте добър !

# 56
 • София
 • Мнения: 647
Колега, къде в последния си постинг сгреших? Моля ви да посочите грешката ми!
Благодаря ви искрено. Може и на лично съобщение.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

Ами препрочете  си постовете които сте писали по тази тема - във всички има неточности меко казано, и както казах на Вас Ви липсват Знания по тези науки - говорите наизуст , повърхностно и сте прочели тук там и говорите като че ли Сте работили това което коментирате цял живот и сте бил ной-добрия ? А най-лошото е че давате съвети на тези, които търсят Знанието и правилната информация.

И престанете с този нахален тон !

така че си гледайте Вашата наука и се развивайте там където сте добър !

Колега, ако сте забелязала, от един момент нататък аз не пиша по темата нищо! Даже помолих да ми се разясни къде греша, за да науча и аз нещо, ако наистина греша. Сама разбирате, че ако не съм наясно с нещо, както твърдите, няма как да знам че греша, докато някой не ми го обясни прилежно.

После, следя вашите професионални коментари и ги сверявам с източниците си. Това, което вие сте обяснила, съвпада напълно с тях и затова продължавам да се интересувам от темата. Ако използвате усилията си да ми обясните неяснотите тук, във форума, освен на мен, тези въпроси ще се изяснят и на останалите хора. Използвайте ме като повод да дадете компетентен коментар и от това ще спечелим всички - вие, като специалист пред аудиторията, аз като ваш читател, и пациентите, като ангажирани читатели също. МОжете даже да ме приемете като журналист, който е чел нещо, недоразбрал, но на базата на това, което си мисли че знае, задава въпроси и прави коментари.

Мисля, че ме разбирате по най-правилния начин и съм готов да играя и занапред ролята на съвсем незнаещия. Но, моля ви, не накърнявайте името на професията ми, само защото съм се подписал с името и титлата си.  baby_neutral

Поздрави,
А. Вълев

# 57
 • Мнения: 13
Ето малко обобщена информация относно :ЙОНИЗИРАЩИТЕ ЛЪЧЕНИЯ В МЕДИЦИНАТА

за знаещите и незнаещите !!!

Използването на йонизиращите лъчения в медицината за диагностика и лечение  започва преди повече от сто години. Веднага след откриването на рентгеновите лъчи те са използвани за визуализиране на структурите в човешкото тяло. Първата рентгенова снимка на дясната ръка на професора по анатомия Кьоликер е направена от самия Вилхелм Конрад Рьонтген през 1896 г. Веднага след това започват и опитите на лекарите да използват рентгеновите лъчи и за третиране на някои нелечими за времето си заболявания – рак и туберкулоза. Твърди се, че първото лъчелечение е направено от Грюбе през януари 1896 г. Днес рентгеновата и радионуклидната диагностика, както и лъчелечението, са направления в съвременната медицина с огромно значение.
Използването на йонизиращи лъчения е свързано с риск за здравето на човека. Първите жертви на рентгеновите лъчи и на радиоактивните излъчвания са техните първи изследователи. Защитата от вредното действие на йонизиращите лъчения - радиационната защита - е важен клон на съвременната наука.

Ползата и рискът за здравето на човека са двете страни на приложението на йонизиращите лъчения в медицината.  Те са еднакво важни и затова трябва да се разглеждат едновременно. Тази концепция е логична, но нейното прилагане на практика е трудно, защото рискът и ползата трябва да бъдат оцененявани количествено. Това изисква задълбочени знания по клинична медицина, радиобиология, радиационна физика и радиационна защита.

Области на приложения на йонизиращите лъчения в медицината
Йонизиращите лъчения се използват в три големи направления в медицината: рентгенология, радионуклидна диагностика и лъчелечение.

Рентгенологията включва три метода,
 които се различават главно по начина за получаване на диагностичния образ.
При рентгеновата графия преминалото през тъканите рентгеново лъчение формира върху преобразувателя на образа (рентгеновия филм или дигиталния детектор) стационарен двумерен сянков образ на структурите на човешкото тяло.
При рентгеновата скопия образът се визуализира върху екрана на монитор чрез рентгенов електроннооптичен преобразувател и телевизионна камера. Това дава възможност за динамично изследване на процеси и патологични изменения.
При компютърната томография детайлен образ в трансверзален срез на тялото се получава с помощта на компютър, който обработва голям масив от данни (числени стойности) за интензитета на преминалото през тъканите рентгеново лъчение. За получаване на пълна информация за изследвания орган е необходимо той да се скенира в множество трансверзални срезове на определено разстояние между тях.

Според целта рентгеновите изследвания са диагностични (за потвърждаване или отхвърляне на хипотеза за определено заболяване, за проследяване на развитието на вече доказано заболяване и на резултата от лечението), профилактични (за ранно откриване на социалнозначими заболявания при определен контингент от населението, като рак на млечната жлеза, туберкулоза и др.) и интервентни (за визуализация  в кардиологията, ортопедията, ендоскопията, екстракорпоралната литотрипсия и др.). Интервентната рентгенология навлиза все по-широко в диагностиката и лечението на редица сърдечно-съдови, неврологични и други тежки заболявания. Друга област на рентгенологията е остеоденситометрията - определяне на плътността на костите чрез облъчване с рентгенови лъчи. Това дава обективна информация за съдържанието на хидроксиапатита в костите – мярка за техните механични свойства.
Радионуклидната (радиоизотопната) диагностика е метод, при който се използват радиофармацевтици - химични съединения, съдържащи изкуствени радионуклиди. Радионуклидните диагностични методи са in vivo и in vitro. При in vivo методите радиофармацевтикът се въвежда в тялото на пациента интравенозно, перорално или инхалационно. Радиофармацевтиците се избират според изследвания орган или система. Те се натрупват избирателно в тъканите или в патологични изменения в тях. Гама-лъчението, излъчвано от радиофармацевтика, се регистрира със сцинтилационни детектиращи системи. Радионуклидните in vivo изследвания биват функционални и топографски. 
 При функционалните изследвания диагностичната информация се получава чрез скоростта и степента на натрупване на радиофармацевтика, или чрез скоростта на неговото отделяне от организма, а при топографските - чрез разпределението му в изследваните органи и системи. Тази информация се представя в равнинен образ, наричан сцинтиграма. При in vivo радионуклидните изследвания се използват радиофармацевтици с малък период на полуразпадане (99mTc, 131I, 201Tl, 18F и др.). Фаворит между радионуклидите е 99mTc, защото той е “чист” гама-излъчвател. In vivo радионуклидната диагностика се прилага за изследване практически на всички органи и системи – сърце, бял дроб, мозък, бъбреци, щитовидна жлеза, черен дроб, кости. Тя е водеща при диагностицирането на редица онкологични заболявания, както и при ранното откриване на метастази в костите.
При in vitro радионуклидните изследвания радиофармацевтикът се включва в биологичен субстрат от пациента, например кръвна плазма, серум, урина, стомашен сок и др. Радиоимунологичните методи имат висока чувствителност при определяне концентрациите на хормони, ензими, протеини, вируси, антитела и др.

Лъчелечението (радиотерапията) е един от трите основни метода за лечение на злокачествените заболявания. Самостоятелно или в комбинация с оперативното и медикаментозното лечение то се прилага при повече от половината от онкологично болните. Основава се на канцерицидния ефект на облъчването и на по-голямата лъчечувствителност на раковите клетки.

Методите за облъчване са обособени в три групи. Най-широко разпространено е перкутанното (дистанционното) лъчелечение – външно облъчване от различно разстояние с рентгенови и гама-лъчи, както и с високоенергийно спирачно лъчение (Х-лъчи) и ускорени електрони. Безспорен фаворит между радионуклидите, използвани в телегаматерапията (дистанционно облъчване с гама-лъчи) е радионуклидът 60Co, а като източник на Х-лъчи и електрони – медицинските линейни ускорители. Вътрекухинната и вътретъканната брахитерапия е облъчване от малко разстояние на тъкани и кухинни органи чрез въведени в тях закрити радиоактивни източници. Използват се гама- и бета-радиоактивни източници, най често с 192Ir, 137Cs, 90Sr. Метаболитната брахитерапия е лечение с радиофармацевтици, въведени в организма венозно инжекционно или орално. Този метод се използва за радикално или палиативно лечение при рака на щитовидната жлеза, на костите и др. Разпространени са радиофармацевтиците с 32P, 89Sr, 131I, 186Re. Световна тенденция през последните години е обединяването на методите за диагностика и лечение с радиофармацевтици – радионуклидната диагностика и метаболитната брахитерапия - в новото медицинско направление нуклеарна медицина.

Радиобиологични ефекти и радиационен риск в медицинатаРадиобиологичният ефект (въздействието на йонизиращите лъчения върху биологичните тъкани) зависи от енергията, която лъчението предава на тъканите.  Отношението на средната предадена енергия от йонизиращото лъчение в елементарен обем от облъчваната тъкан към масата на тъканта в този обем е погълнатата доза. Тя се измерва в грей (Gy) или в старата единица рад (rd). Погълнатата доза може да се измери и/или пресметне и е основната дозиметрична величина, определяща тежеста на радиобиологичния ефект.
Радиобиологичният ефект зависи още от вида и енергията на йонизиращото лъчение. За отчитане на тази зависимост е въведена величината радиационен тегловен фактор. Тя служи за дефиниране на величината еквивалентна доза – произведението на погълнатата доза, осреднена за даден орган или тъкан, и радиационния тегловен фактор. Еквивалентната доза се измерва в сиверт (Sv). За най-широко използваните в медицината лъчения – рентгеново, гама-, Х-, бета- и ускорени електрони,  радиационният тегловен фактор е единица и затова еквивалентната доза (в Sv) в органа или тъканта е числено равна на погълната доза (в Gy).

Вредните последствия от облъчването с йонизиращи лъчения на човека са детерминирани и стохастични. Детерминирани са ефектите,  проявявани при облъчване с висока доза, което причинява смърт на голям брой клетки и необратими увреждания на засегнатия орган или система, както и на целия организъм.  Детерминираните ефекти са прагови – те се проявяват при облъчване с погълната доза над 1-2 Gy, като тежестта на ефекта бързо нараства с увеличаване на дозата. Такива ефекти могат да бъдат например левкемията, лъчевата катаракта, стерилитетът, както и малформациите и умственото изоставане в развитието, вследствие вътреутробно облъчване. Прагът за последния вид детерминирани ефекти е по-нисък – 100-200 mGy за малформации в периода на органогенезата (3-8 седмица от бременността) и около 200 mGy за умствено изоставане при облъчване през 8-25 седмица от бременността. В медицинската радиология детерминирани ефекти се проявяват при болните, подложени на  локално облъчване с големи дози при лечението на злокачествените образования. При диагностичните изследвания с йонизиращи лъчения по правило се получават  по-малки от праговите дози. Затова вероятността за детерминирани ефекти при тях е много по-малка. Само в отделни случаи при продължителна рентгеноскопия в интервентната рентгенология може да се наблюдава еритема, а по изключение – лъчева некроза на кожата.

Радиационният риск при облъчването с еквивалентна доза  до  200 mSv е свързан с възможни късни стохастични ефекти: лъчева канцерогенеза в облъчения индивид (соматични ефекти) и малформации и канцерогенеза в неговите поколения (генетични ефекти). Вероятността за стохастичните ефекти зависи също от погълнатата доза и от лъчечувствителността на облъчваната тъкан. Облъчването при диагностичните изследвания с йонизиращи лъчения е хетерогенно. За оценка на радиационния риск при това облъчване Международната комисия по радиационна защита (МКРЗ) въвежда величината ефективна доза. Тя се дефинира като сума за всички облъчвани органи от произведенията на тъканния тегловен фактор и осреднената стойност на еквивалентната доза за всеки орган. Тъканният тегловен фактор отчита относителния принос на отделния орган или тъкан в общото лъчево увреждане, еквивалентно на увреждането при хомогенно облъчване на цялото тяло. Ефективната доза се измерва също в сиверт (Sv).

Типичните стойности на ефективната доза при диагностичните рентгенови и радионуклидни изследвания варират от 0,02 mSv при белодробните графии до 8-10 mSv при компютърните томографии. Тези стойности са сравними с ефективната доза от природния радиационен фон. Компютъртомографските (СТ) изследвания са свързани със сравнително по-голямо облъчване. Въпреки че СТ изследванията представляват  по-малко от 10 % от рентгендиагностичните процедури, те формират 60–70 % от общата доза в рентгеновата диагностика. Рентгеноскопиите са по-евтини, но са свързани с по-голямо лъчево натоварване. Например, само половин минутна рентгеноскопия на бял дроб е еквивалентна по ефективна доза на пет до десет белодробни снимки. При един от най-информативните методи за съдова диагностика - субстракционната ангиография, дозата при един кадър е сравнима с тази при една обикновена рентгенова снимка. А при една такава процедура се правят много, понякога до 1000 кадъра, т.е. лъчевото натоварване на пациента е еквивалентно на облъчването от 1000 рентгенови снимки.

Радиобиологичният ефект при облъчване с малки дози е предмет на интензивно изследване и научни спорове през последните десетилетия. В неговата основа стоят трудностите за количествено и качествено разграничаване на радиационно индуцираните злокачествени заболявания от спонтанно възникващите под действието на нерадиационните фактори. Съществуват различни хипотези за зависимостта на вероятността за стохастичните ефекти от ефективната доза. Приета е хипотезата, че тази вероятност е безпрагова и зависи линейно от дозата. Това означава, че всяко надфоново облъчване, включително медицинското, е свързано с определен радиационен риск. Въпреки това няма доказателства за вредни ефекти, причинени от облъчването с малки дози, каквото е облъчването в диагностиката с йонизиращи лъчения. Затова не може да се определи със сигурност канцерогенният риск за отделния човек при облъчване в диагностиката. Този риск може да се оцени с неголяма точност само за популацията чрез екстраполация на стохастичните ефекти при високи дози. МКРЗ предлага радиационният риск да се определя като произведение на т. нар. номинални коефициенти на вероятност за стохастични ефекти и ефективната доза. По този начин се пресмята вероятността за фатален рак при различни диагностичните изследвания с йонизиращи лъчения. Общият брой случаи на фатален рак, причинен от рентгеновите изследвания в България за една година, е 200-300. Тези случаи трудно биха могли да се докажат на фона на високата спонтанна честота на рака. От друга страна,  безспорна е ползата за отделния човек и за обществото като цяло от използването на йонизиращите лъчения в медицината.  Точната количествена оценка на съотношението полза/риск е невъзможна.

Затова при облъчването с йонизиращи лъчения се прилага основният принцип на радиационната защита ALARA - намаляване на облъчването до разумния максимално допустим минимум.

 или
 “нивата на облъчване трябва да се поддържат толкова ниски, колкото е разумно постижимо

Съвременна концепция за радиационна защита в медицината
Използването на йонизиращите лъчения в медицината е основният техногенен източник на облъчване на човека. По данни на Научния комитет за действие на атомната радиация към ООН (НКДАР), медицината формира средна индивидуална годишна  ефективна  доза  около  0,4 mSv, която е приблизително 2000 пъти по-голяма от дозата от ядрената енергетика при нейната нормална работа и около 200 пъти по-голяма от получената в резултат на чернобилската ядрена авария. Стойностите на тази доза в отделните страни варират в широки граници в зависимост от икономическото състояние, нивото на здравната помощ, броя и вида на диагностичните изследвания с йонизиращи лъчения и пр. Средната индивидуална годишна ефективна доза е по-малка от 0,02 mSv в страните с най-ниското, четвърто ниво на здравна помощ по класификацията на НКДАР (един лекар на 10 000 души) и над  1,2 mSv (около 50 % от фоновото облъчване) в страните с първо ниво на здравна помощ (един лекар на по-малко от 1000 души). България се причислява към групата с първо ниво на здравна помощ - у нас на рентгеновата и радионуклидната диагностика се дължи средно около 0,88 mSv, което представлява приблизително 24 % от общото облъчване на населението.
Съвременната медицина, въпреки радиационния риск, не може да се лиши от мощните диагностични и терапевтични методи с използване на йонизиращи лъчения. Това налага системни и целенасочени усилия за намаляване на облъчването на пациентите и на медицинския персонал. Още през 1970 г. МКРЗ в своята Публикация 16 и в множество по-късни публикации акцентира върху нуждата от намаляване на облъчването в медицината и посочва възможностите за това. Прилаганите методи се базират на основните принципи за радиационна защита - обосноваване на дейността и оптимизиране на лъчезащитата. Тези принципи са дефинирани за първи път в Публикация 26 на МКРЗ, с което се поставя фундаментът на съвременната радиационна защита.
Обосноваването на дейностите с йонизиращи лъчения е първият принцип. Според МКРЗ “не трябва да се допуска дейност с използване на йонизиращи лъчения, ако тя не създава за облъчваните лица или за обществото достатъчна полза, която да компенсира вредата от облъчването”. Концепцията за обосноваване на облъчването с медицинска цел е развита  по-нататък в Публикация 60  на  МКРЗ от 1990 г., в Международните основни стандарти за радиационна защита от 1995 г. и в Директивите на Съвета на Европа 84/466/ЕВРАТОМ от 1984 г. и 97/43/ЕВРАТОМ от 1997 г. В последния документ се изисква “медицинското облъчване да докаже достатъчна крайна полза, съпоставяйки пълната очаквана диагностична или терапевтична полза, включително пряката здравна полза за индивида и ползата за обществото, с личната вреда, която облъчването може да предизвика, отчитайки ефикасността, ползата и рисковете на наличните алтернативни методи, които имат същата цел, но без или с по-малко облъчване с йонизиращи лъчения”. В ежедневната практика принципът за обосноваване може да се реализира чрез редица организационни мерки. Един от най-ефикасните методи за намаляване на колективната доза е ограничаването на клинично безполезните изследвания, каквито според едно проучване във Великобритания са поне 20 % от всички изследвания. За  тяхното ограничаване, в помощ на общопрактикуващите лекари са издадени препоръки с критерии за избор на подходящ  метод за образна диагностика, според клиничната симптоматика.

 Строго обосноваване и преценяване на съотношението полза/риск е особено важно при използването на компютъртомографските, на някои рентгеноскопични и радионуклидни изследвания, свързани с по-голямо лъчево натоварване на пациентите. Масовите профилактични рентгенови изследвания (скрининг) са друг голям резерв за намаляване на колективната доза. И в тези случаи трябва да се сравни вероятността за лъчева канцерогенеза с възможността за ранно откриване на заболяването, както за отделния човек, така и за обществото като цяло.

Специално внимание трябва да се отдели на масовия мамографски скрининг за рак на млечната жлеза. Жлезистата тъкан на жлезата обаче има висока лъчечувствителност. Счита се, че облъчването на млечната жлеза с погълната доза
1 mGy причинява 18 случая на лъчево индуциран рак на 1000000 облъчени жени на възраст между 30 и 40 години; тази вероятност намалява с възрастта. Профилактичните мамографски прегледи са оправдани само ако броят на ранно диагностицираните заболявания превишава лъчево индиуцираните случаи на рак на млечната жлеза. За целта мамографските уредби трябва да отговарят на строгите критерии за качество.

Масовият скрининг за рак на млечната жлеза не е оправдан дори при наличието на такива мамографи за всички възрастови групи. По оценка на американски учени ползата от скрининга категорично превишава риска за жени на възраст над 50 години. Скрининговата програма във Великобритания включва  базова мамография за жени на 40 години, една на всеки две години при възраст между 40 и 50 години и ежегодна мамографияза жени над 50 години.

Строго регламентиране изискват изследванията с йонизиращи лъчения при деца, тъй като те са неколкократно по-чувствителни към облъчването от възрастните. Категорични клинични индикации са необходими и за изследвания на бременни жени, като радиационният риск  зависи от стадия на бременността и от дозата във фетуса. Относително по-голяма е облъчването на ембриона и фетуса  при всички радионуклидни и при рентгеновите изследвания в коремната и тазовата област. Във всички случаи специално внимание изисква провеждането на изследвания с йонизиращи лъчения на жените в детеродна възраст.

Оптимизиране на радиационната защита е вторият основен принцип на радиационната защита. Необходимостта от оптимизиране на дейностите с използуване на йонизиращи лъчения е дефинирана в Доклад 26 на МКРЗ: “нивата на облъчване трябва да се поддържат толкова ниски, колкото е разумно постижимо (принципът ALARA), като се вземат предвид и икономическите и социалните фактори”.
 Лъчевото натоварване на пациента варира значително при еднотипни изследвания в различните страни, дори и в диагностични звена в една и съща страна. Това се дължи на разликата в прилаганите методи, във вида и техническото състояние на уредбите за диагностика и лечение, както и в квалификацията на персонала. Това облъчване може да се намали чрез прилагане на специфични физико-технически мерки, като същевременно се осигурят нужната диагностична информация или желаният лечебен ефект. От една страна тези мерки включват избора на вида и параметрите на източника на йонизиращо лъчение, както и на използваната апаратура и контрола върху нейното състояние, а от друга – избора на оптималните методи за диагностика и лечение.
Установяване на граници на дозите на облъчване е принцип на радиационната защита, прилаган към лицата, подложени на професионално облъчване, както и към населението като цяло. Границите на дозите имат за задача да предотвратят детерминираните ефекти и да сведат до приемливо за обществото ниво късните стохастични ефекти.

 Принципът за ограничаване на дозите не се прилага към облъчването на пациентите. Според МКРЗ, “Облъчването с медицинска цел обикновено носи непосредствена полза за индивида. Ако дейността е обоснована и радиационната защита е оптимизирана, дозата в пациента ще бъде толкова ниска, колкото е възможно съобразно клиничните цели. Всяко по-нататъшно ограничаване може да бъде във вреда на пациента”.Надявам се тази информация да Ви е била полезна

Последна редакция: вт, 24 фев 2009, 18:42 от hp

# 58
 • Мнения: 13
Малко инфо със снимков материал за CT и RADIOTHERAPY

визуално от скенера до лъчелечението
http://pics.data.bg/zoom/shared/5569878d6a609c365d16f3270c9ad1ae

Последна редакция: пн, 02 мар 2009, 12:24 от hp

# 59
 • София
 • Мнения: 7 547
Големи благодарности от мен,Hp!

# 60
 • София
 • Мнения: 222
Може ли да приземя спора с молба  за спешен и конкретен съвет:

Предстои  скенер на шийни прешлени след четири рентгенови снимки през  феврурари, направени в Пирогов. Скенера е нназначен за изясняване на диагнозата.


Страхувам се от натрупалото се рентгеново облъчване.

Какво бихте ме  посъветвали - да го отложим максимано-талона  важи до 4 април , да се борим за ЯМР а не за скенер /т.е. изобщо да не го правим/  или просто отиваме  и това е?

Също можете ли да ми кажете къде е по-добре да се направи  в Пирогов, Токуда /или друга софийска болница/ заради нов и добър апарат и за добро разчитане на резултатите?

Благодаря  много предварително на отзовалите се,  но моля само за мнение от наистина компетентни в тази област.

# 61
 • София
 • Мнения: 647
Може ли да приземя спора с молба  за спешен и конкретен съвет:

Предстои  скенер на шийни прешлени след четири рентгенови снимки през  феврурари, направени в Пирогов. Скенера е нназначен за изясняване на диагнозата.


Страхувам се от натрупалото се рентгеново облъчване.

Какво бихте ме  посъветвали - да го отложим максимано-талона  важи до 4 април , да се борим за ЯМР а не за скенер /т.е. изобщо да не го правим/  или просто отиваме  и това е?

Също можете ли да ми кажете къде е по-добре да се направи  в Пирогов, Токуда /или друга софийска болница/ заради нов и добър апарат и за добро разчитане на резултатите?

Благодаря  много предварително на отзовалите се,  но моля само за мнение от наистина компетентни в тази област.

Много добър лекар-рентгенолог за скенера е д-р Митев, работеше по едно време в ИСУЛ и после май в болницата в Перник. МНого е важно кой ще ви разчете снимката. Добър сканерист е и д-р Павлов в Пета градска болница, но не знам дали им работи скенера. Също така, скенер можете да направите при д-р Йорданов, втора градска болница.

ЯМР-разчита много добре доц. Иванов във Военна болница.

Не съм запознат кой работи сега в Токуда и Пирогов, затова не мога да ви кажа нищо да колегите там. Нямам и лоши отзиви.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 62
 • Мнения: 13

Не съм запознат кой работи сега в Токуда и Пирогов, затова не мога да ви кажа нищо да колегите там. Нямам и лоши отзиви.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев


Пак странни изказвания на странни хора -  ЛОШИ ОТЗИВИ ИМА НАВСЯКЪДЕ - ФАКТ Е ЧЕ И НАЙ-ДОБРИТЕ ПРАВЯТ ГРЕШКИ - Въпроса е тези грешки да са минимални и без фатален изход !!!! newsm78

 цитат на "маг.фарм. Антон Вълев
 "Добър сканерист е и д-р Павлов в Пета градска болница, но не знам дали им работи скенера." е как може да е добър след като машината им не работи - да не говорим че трябва да работи и то качествено ....абе какво ли се занимавам с нахалната Ти муцуна !!!!
За s+chris Ако наистина са рентгенови - няма проблеми хич не чакай !

Ако не са рентгенови снимки - ако са скопия тогава натоварването е голямо но трябва да се прецени ! Трябва да се прецени специално за твоя случай- минали заболявания, сегашни, лимфни възли, щитовидна жлеза и т.н.

Най-добре е да се обърнеш към НЦРРЗ - национален център по радиобиология и радиационна защита ако се притесняваш за лъчевото натоварване - намира се във военна болница - и търсиш Ж. Василева тя е доайена в тази област.

В Токуда - твърдо не !
В Пирогов масово пердашат скопия вместо графия!!!  И все пак не е център за диагностика, а за спешни случаи.

На 18 февруари 2009 г в Централната лаборатория по нуклеарна медицина  на Александровска болница беше представен нов комбиниран диагностичен апарат  Siemens -  SРЕТ/СТ  СЪЧЕТАНИЕ НА ТОМОГРАФСКА ГАМА КАМЕРА С КОМПЮТЪР-ТОМОГРАФ- ако са го пуснали да работи с пациенти е най-доброто.

Комбинира гама камера с два детектора и мултисрезов компютърен томограф в едно гентри, работи с изключителна бързина и прецизност и разполага с пациентско легло, интегрирана операторска работна станция и допълнителна работна станция за пост-обработка. Компютърният томограф може да се използва и самостоятелно за диагностични цели.

Така е възможно едновременно да се диагностицират ранните функционални промени в органите, благодарение на нуклеарномедицинското /изотопно/ изследване, които могат вече много точно да се локализират, от една страна, а от друга да се онагледят и структурни промени, благодарение на комбинацията с компютър-томограф.
 Тези изследвания ще намират приложения в много области на медицината, но най-вече в кардиологията, онкологията, хирургията, ендокринологията, ортопедията, пулмологията, неврологията и неврохирургията, нефрологията, урологията и др.. благодарение на прецизно проследяване на молекулярното движение – преди да са станали видими. Получената диагностична информация може да намери приложение в много области на медицината - в кардиологията, за диагнозата на исхемията и виталността  на миокарда, в онкологията за подпомагане диагнозата и определяне стадия на заболяването,  в ортопедията и травматологията за получаване на функционално-морфологични детайли за диференциране на костните лезии, в ендокринологията, за диагностициране и локализиране заболяванията на щитовидната и паращитовидни лези, за диагноза и локализиране на възпалителен процес в човешкото тяло и още многодруги приложения, чийто брой непрекъснато расте.


ЯМРТ - във Военна или в Трета градска.


АКО Е СПЕШНО СЕ ПРАВИ ИЗСЛЕДВАНЕТО НЕЗАБАВНО -  няма да ти стане нищо  от скенер и рентгенови снимки !!!!

Най новият ЯМРТ е във Варна в Университетска болница .

Но внимавай от страх да не направиш глупост ! Все пак се касае за диагностика и колкото различни методи използваш толкова по голяма информация ще има !!!!

И не на последно място е важно да се направи правилно диагностично и качествено изследване за да се разчете правилно и диагностицира резултата - Контрола на качеството на всички диагностични апарати се извършва от НЦРРЗ - по горе съм описал къде се намира, там ще ти кажат  за качеството на апаратурата и също така дали правилно се проявяат снимките и къде !!!!

Последна редакция: чт, 12 мар 2009, 23:53 от hp

# 63
 • Мнения: 13
Големи благодарности от мен,Hp!


Надявам се да има полза !
Ако има нещо питай - питайте

информация има за всичко и не знае човек от кой може да получи такава но е много важно да не е от грешния човек - който да ви подведе !

т.е. искат се и се търсят  мнения и от специалисти в  съответната област и от тези които са ползвали техните услуги !

А разни мнения от хора които и грам връзка нямат с горните две групи - все едно да говорите с журналист айде да не ги обиждам !

Последна редакция: чт, 12 мар 2009, 21:55 от hp

# 64
 • София
 • Мнения: 222
За s+chris Ако наистина са рентгенови - няма проблеми хич не чакай !


Най-добре е да се обърнеш към НЦРРЗ - национален център по радиобиология и радиационна защита ако се притесняваш за лъчевото натоварване - намира се във военна болница - и търсиш Ж. Василева тя е доайена в тази област.

В Токуда - твърдо не !
В Пирогов масово пердашат скопия вместо графия!!!  И все пак не е център за диагностика, а за спешни случаи.

На 18 февруари 2009 г в Централната лаборатория по нуклеарна медицина  на Александровска болница беше представен нов комбиниран диагностичен апарат  Siemens -  SРЕТ/СТ  СЪЧЕТАНИЕ НА ТОМОГРАФСКА ГАМА КАМЕРА С КОМПЮТЪР-ТОМОГРАФ- ако са го пуснали да работи с пациенти е най-доброто.

ЯМРТ - във Военна или в Трета градска.


АКО Е СПЕШНО СЕ ПРАВИ ИЗСЛЕДВАНЕТО НЕЗАБАВНО -  няма да ти стане нищо  от скенер и рентгенови снимки !!!!

HP
Благодаря ти много за подробната информация!  bouquet

Първите 3  снимки са рентгенови със сигурност-имаме ги даже на диск.

Сега направлението е за скенер не за ЯМР.

Моля те виж дали съм разбрала пралвилно:

Твоят съвет е
Александровска, Трета градска, Военна.

 В този ред? 

Опасявам се че ще записват за доста по-напред във времето но утре сутрин ще проверя.

Ако се чака много незнам какво да правя.
Докато за Пирогов записват от днес за утре.

И понеже случаят наистина е спешен дали си струва да чакам за по-добрия апарат или да го направим в Пирогов?

# 65
 • Плевен
 • Мнения: 1 364

Ако не са рентгенови- ако са скопия тогава натоварването е голямо но трябва да се прецени !
Може ли да ми кажете скопията какво е? Рентгенов метод или не?

# 66
 • Мнения: 13

Ако не са рентгенови- ако са скопия тогава натоварването е голямо но трябва да се прецени !
Може ли да ми кажете скопията какво е? Рентгенов метод или не?

До колкото знам материята я познаваш  !
Защо ме питаш странни въпроси ?!

или четеш между редовете

Последна редакция: пт, 13 мар 2009, 00:13 от hp

# 67
 • Мнения: 13
HP
Благодаря ти много за подробната информация!  bouquet

Първите 3  снимки са рентгенови със сигурност-имаме ги даже на диск.

Сега направлението е за скенер не за ЯМР.

Моля те виж дали съм разбрала пралвилно:

Твоят съвет е
Александровска, Трета градска, Военна.

 В този ред? 

Опасявам се че ще записват за доста по-напред във времето но утре сутрин ще проверя.

Ако се чака много незнам какво да правя.
Докато за Пирогов записват от днес за утре.

И понеже случаят наистина е спешен дали си струва да чакам за по-добрия апарат или да го направим в Пирогов?
[/quote]Първо човек не трябва да се шашка
Второ всичко се консултира на место със определен специалист с пациента и с документацията му

Трето прегледи и диагнози и т.н. по интернет не се правят в това число и лечение  - всичко в интернет няма 100 процента достоверност защото не се знае всичко за пациента и всичко за този който го съветва !!!!!


Моето мнение е да направиш усилие за Александровска, ако не стане там във Военна сега като пиша се сещам и за Лозенец

Ако на тези места не успееш да направиш в такъв кратък срок изследването в който е необходимо - правиш там където е възможно и след това правиш пак в някоя добра Болница дори и ако трябва да се плаща !

Това е моето лично мнение. но щом няма опашка значи че няма и желаещи което не говори добре и както обърнах внимание Пирогов не център за Диагностика а за спешни случаи.

Със съветите до тук остава на спокойствие да решиш как ще постъпиш - важното е да се обмислят нещата спокойно и да не се прибързва с импулсивни решения - ако не може да вземеш решение се консултирай с няколко специалиста но не в ИНТЕРНЕТ !!!!


и нещо ми се струва че не е ясно дали е спешно да правиш изследванията ?!

Каква е диагнозата ? и какво разбираш под Спешно ????

Последна редакция: пт, 13 мар 2009, 12:59 от hp

# 68
 • Плевен
 • Мнения: 1 364
Ако не са рентгенови- ако са скопия тогава натоварването е голямо но трябва да се прецени !
Може ли да ми кажете скопията какво е? Рентгенов метод или не?
Защо ме питаш странни въпроси ?!
Защото от горното излиза, че скопията не е рентгенов метод. Само графията може би.

# 69
 • Мнения: 13
Ако не са рентгенови- ако са скопия тогава натоварването е голямо но трябва да се прецени !
Може ли да ми кажете скопията какво е? Рентгенов метод или не?
Защо ме питаш странни въпроси ?!
Защото от горното излиза, че скопията не е рентгенов метод. Само графията може би.


Е точно за това избягвам форумите - никой или много малка част от хората ти следят мисълта , повечето се заяждат търсят се граматически грешки - а се забравя най -важното : Получаване на информация.

И после глупави въпроси от рода на скопията рентгенов метод ли е ?!

И се почва едно щракане на клавиатурата абсолютно безмислено - ами децата от 6 клас знаят какъв е метода - не те ли навежда мисълта че може да има правописна или граматична грешка и т.н. !!!

И как някои хора им е интересно да пишат безмислици и да си ГУБЯТ ВРЕМЕТО В ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ !!!

# 70
 • Плевен
 • Мнения: 1 364
 Laughing Не се ядосвай, де. Определено не е правописна грешка.
Но аз те разбрах какво имаш предвид, но друг някой би бил объркан, затова  се намесих.
Изобщо не пиша по тази тема от седмици, защото тя стана пълна боза. Смятам да престана и да я отварям.
Хайде лек ден  Peace

# 71
 • София
 • Мнения: 647
цитат на "маг.фарм. Антон Вълев
 "Добър сканерист е и д-р Павлов в Пета градска болница, но не знам дали им работи скенера." е как може да е добър след като машината им не работи - да не говорим че трябва да работи и то качествено ....абе какво ли се занимавам с нахалната Ти муцуна !!!!

МНого благодаря за супер-интелигентното изказване след цитата, а за липсата и на грам възпитание само отбелязвам, че са в пълен контраст!

Казах, че добър сканерист е д-р Павлов, и че апаратът им в момента май не работи, [щото болницата няма пари за ремонт]. Заради неработещия точно в момента апарат, нали не значи, че горкият цитиран доктор е скапаняк?! Щото, ако смятате така, идете и му го кажете в очите! И на пациентите му го кажете. И в Александровска болница не е работел скенера и ЯМР-а също, но това не ги прави неграмотници, колегите, нали?

В знак на съпричастност към вашия душевен мир, поднасям ви    bouquet

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев
(много се дразните май, че се подписвам с титлата си)

# 72
Здравейте!Извинявам се че връщам темата, но съм доста притеснена и търся професионална консултация!
Бременна съм в 8 месец и вчера придружих свекърва ми на изледване на костите-сцинтиграфия.Венозно са и вкарали технецийй,веднага след което бяхме заедно около 1 час,след това аз си тръгнах,а тя остана още 2 часа да чака ди и направят изследването.След  това доктора и е казал,че не трябва да има контакт с бременни и малки деца 24часа,защото има излъчване от изотопа,което е вредно.Естествено аз адски се уплаших за бебето,но като се замисля аз съм била с нея непосредствено след слагане на технеция,а не би трябвало да започне да се излъчва веднага,трябва да има период на натрупване,а след това на излъчване.Права ли съм незнам!?Моля,ако има някой компетентен в този случай да даде мнение,че ще полудея от притеснение!Благодаря!

# 73
 • София
 • Мнения: 730
Ако е толкова опасно, докторът би трябвало да и го каже веднага след поставянето. За твое успокоение попитай лекаря си.

# 74
 • Мнения: 478
темата е ценна и благодарим на всички медици които се включват, макар и с риск нещо да стане недоразумение  от споровете.
Мен ме интересуват в София:
1.) към момента кои са центровете с действащи апарати за ЯМР и съпоставка на цена за: 1а.) глава+шия + цена контраст ако се наложи, 1б.) глава + надбъбречна жлеза.
2.) И още един въпрос, може ли "ЯМР шия с контраст" да се сравни със ''сцинтиграфия на щитовидна жлеза" по цена и по ефективност на информацията която ще се добие. Ако ЯМР с контраста си е по-малко вредно, разбира се бихме избрали ЯМР или не?
3.) Колко време след ЯМР с контраст или след сцинтиграфия ..разните находки възли(лимфни или щитовидни) та разните възли след колко време може да се биопсират и след колко време ако е предприета биопсията е надеждно че контраста няма да взаимодейства с евентуална ИМУНОХИСТОЛОГИЯ и ФЛОУЦИТОМЕТРИЯ за имунни маркери(CD20, bcl-2, .. т.н.) от взетата лимфна тъкан.
4.) в кои центрове за ЯМР за изследване по здравна каса се чака по-малко, като за много чакане разбирам 1 месец.
Въпросите касаят изследвания за повече от един пациенти, още нямат талони за изследванията.

# 75
 • Мнения: 478
5.) по повод на лимфни възли на шия, последния хематолог ми подхвърли израз 'да си направя един скенер за всеки случай', ако възела ми на шията е отдясно - да се гледа бели дробове, ако възела е в ляво - да се гледа за лимфни възли в коремна област.
Последно хематолога не предприе нищо към мен. Аз понятието СКЕНЕР как трябва да го тълкувам, дали ако има лимфни възли по гръдна област се виждат с обикновенна рентгенография за 20 лв гръден кош.
Възела ми най-големия е отдясно, към него има още които се 'приобщават', незнам дали ми се струва че и от другата страна на шия се развиват. Ехографията ми шия е последно от 18 януари и показваше 3 см възел и един по малък, двата са до ключицата. ДКК не е драстично лоша, леко падат лимфоцити а моноцитите се моткат на горна граница или леко над нея, но до тук 2ма хематолози официално се почесват и не се впечатляват от тревогите ми .. лека температура дискомфорт отпадналост. Имам история само за мононуклеоза преди година и няколко месеца. Сегашните възли се развиват според мен от 12 месеца, като мононуклеозният възел беше по-високо в дясно.

# 76
# 77
 • Мнения: 13
Здравейте!Извинявам се че връщам темата, но съм доста притеснена и търся професионална консултация!
Бременна съм в 8 месец и вчера придружих свекърва ми на изледване на костите-сцинтиграфия.Венозно са и вкарали технецийй,веднага след което бяхме заедно около 1 час,след това аз си тръгнах,а тя остана още 2 часа да чака ди и направят изследването.След  това доктора и е казал,че не трябва да има контакт с бременни и малки деца 24часа,защото има излъчване от изотопа,което е вредно.Естествено аз адски се уплаших за бебето,но като се замисля аз съм била с нея непосредствено след слагане на технеция,а не би трябвало да започне да се излъчва веднага,трябва да има период на натрупване,а след това на излъчване.Права ли съм незнам!?Моля,ако има някой компетентен в този случай да даде мнение,че ще полудея от притеснение!Благодаря!


Хич не се шашкай - това за стоенето далеч от бременни и малки деца при този вид радиофарацефтик е само по презумция т.е не е опасно излъчването или няма опасност да навреди на някого.

та за бебето не се шашкай нямаш никакъв проблем.
Само ми е интересно що за тъп доктор става въпрос - хем те вижда че си бременна, не ти казва да не придружаваш свекървата пък после те шашка да не седиш 24 до нея ?!

Ако дозата която получава пациента е висока и  има възможност той да облъчи други хора ,то пациента задължително престоява в специализирано помещение. По принцип има минимално завишаване на стойностите от пациента но те са абсолютно ниски да могат д адостигнат до друг човек и да го облъчат така че да има ефект.
Технеция е с ниска активност така че нямаш никакви проблеми плюс това бебчо е станал бая голям така че всичко е О.К.

Проблем може би щеше да има ако на теб ти го бяха инжектирали !

# 78
 • Мнения: 13
темата е ценна и благодарим на всички медици които се включват, макар и с риск нещо да стане недоразумение  от споровете.
Мен ме интересуват в София:
1.) към момента кои са центровете с действащи апарати за ЯМР и съпоставка на цена за: 1а.) глава+шия + цена контраст ако се наложи, 1б.) глава + надбъбречна жлеза.
2.) И още един въпрос, може ли "ЯМР шия с контраст" да се сравни със ''сцинтиграфия на щитовидна жлеза" по цена и по ефективност на информацията която ще се добие. Ако ЯМР с контраста си е по-малко вредно, разбира се бихме избрали ЯМР или не?
3.) Колко време след ЯМР с контраст или след сцинтиграфия ..разните находки възли(лимфни или щитовидни) та разните възли след колко време може да се биопсират и след колко време ако е предприета биопсията е надеждно че контраста няма да взаимодейства с евентуална ИМУНОХИСТОЛОГИЯ и ФЛОУЦИТОМЕТРИЯ за имунни маркери(CD20, bcl-2, .. т.н.) от взетата лимфна тъкан.
4.) в кои центрове за ЯМР за изследване по здравна каса се чака по-малко, като за много чакане разбирам 1 месец.
Въпросите касаят изследвания за повече от един пациенти, още нямат талони за изследванията.


Първо ЯМР не е от най-приятните изследвания - за сега с еводи най безвредно от всичките образни диагностики но от образна диагностика няма как човек да се разболее или пък почине.
Второ ЯМР не е за всеки - престояваш около 20 минути легнал в тясна тръба. на много пациенти не им понася добре тясното място може да се стигне и до развиване на Нервоза и силна криза със следните симптоми - изтръпване на горни и долни крайници, чувство за отмалялост, и по тежки случаи с силно изразен задух. Така че добре обмислете дали ще издържите това безвредно на пръв поглед изследване !!!
За ЯМР талони се дават много малко то Касата и затова и лекарите също имат малко за даване.
Между ЯМР с контраст и сцинтиграфия изотопи по добрия вариант е РЕС СТ - ( Варна - в  терапията единствена в Бйългария) или поне една Гама камера.
къде ще чакаш по-малко трябва да питаш на место.
А за биопсиите не мога да ти отговоря, с точен отговор но според мен би трябвало да има някакъв период и то ако има пряка връзка между видовете изследвания.

Другто при изследване на щитовидната жлеза се ползва Йод 131 той е радиоактивен но от него нито се умира нито се влошава здравето и ако не си добре с нервите или пък иамш силно изразена клаустрофобия по добре да не правиш ЯМР.
Има и открити ЯМР т.е. не седиш в тръба но са слаби по мощност около 0,2 - 0,4 Т (тесла ) и има мисля във военна болница в София и в Плевен със сигурност.

# 79
 • София
 • Мнения: 27
Здравейте на всички!
Бих искала да се включа в темата ви ако е възможно  Simple Smile
Останах с впечатление, че тук може някой да даде отговори на моите въпроси, благодаря предварително за което Simple Smile
Първият ми въпрос е : Има ли някой "минал" през така прехваления ноя апарат за костна сцинтиграфия, намиращ се в столичния онкодиспансер в Младост 1. Ако да, моля споделете мнения.
Вторият ми въпрос е за PET-CT томографа, намиращ се във Варна в болнница "Св.Марина". По последна информация, изследването там струва 3000 лв, а уж се поема от НЗОК, и как се поема след като няма клинична пътека все още. И заплаща ли се от онкоболни или всичко пак е реклама и медийна измама.

Желая успех на всички Hug Praynig

# 80
Може ли да приземя спора с молба  за спешен и конкретен съвет:

Предстои  скенер на шийни прешлени след четири рентгенови снимки през  феврурари, направени в Пирогов. Скенера е нназначен за изясняване на диагнозата.


Страхувам се от натрупалото се рентгеново облъчване.

Какво бихте ме  посъветвали - да го отложим максимано-талона  важи до 4 април , да се борим за ЯМР а не за скенер /т.е. изобщо да не го правим/  или просто отиваме  и това е?

Също можете ли да ми кажете къде е по-добре да се направи  в Пирогов, Токуда /или друга софийска болница/ заради нов и добър апарат и за добро разчитане на резултатите?

Благодаря  много предварително на отзовалите се,  но моля само за мнение от наистина компетентни в тази област.
Здравейте!Извинявам се че връщам темата, но съм доста притеснена и търся професионална консултация!
Бременна съм в 8 месец и вчера придружих свекърва ми на изледване на костите-сцинтиграфия.Венозно са и вкарали технецийй,веднага след което бяхме заедно около 1 час,след това аз си тръгнах,а тя остана още 2 часа да чака ди и направят изследването.След  това доктора и е казал,че не трябва да има контакт с бременни и малки деца 24часа,защото има излъчване от изотопа,което е вредно.Естествено аз адски се уплаших за бебето,но като се замисля аз съм била с нея непосредствено след слагане на технеция,а не би трябвало да започне да се излъчва веднага,трябва да има период на натрупване,а след това на излъчване.Права ли съм незнам!?Моля,ако има някой компетентен в този случай да даде мнение,че ще полудея от притеснение!Благодаря!


Хич не се шашкай - това за стоенето далеч от бременни и малки деца при този вид радиофарацефтик е само по презумция т.е не е опасно излъчването или няма опасност да навреди на някого.

та за бебето не се шашкай нямаш никакъв проблем.
Само ми е интересно що за тъп доктор става въпрос - хем те вижда че си бременна, не ти казва да не придружаваш свекървата пък после те шашка да не седиш 24 до нея ?!

Ако дозата която получава пациента е висока и  има възможност той да облъчи други хора ,то пациента задължително престоява в специализирано помещение. По принцип има минимално завишаване на стойностите от пациента но те са абсолютно ниски да могат д адостигнат до друг човек и да го облъчат така че да има ефект.
Технеция е с ниска активност така че нямаш никакви проблеми плюс това бебчо е станал бая голям така че всичко е О.К.

Проблем може би щеше да има ако на теб ти го бяха инжектирали !


# 81
 • In your dreams
 • Мнения: 46
PET-а, който е в Света Марина не е пуснат още официално, информация за него можете да получите на сайта на болницата. Дозите, които получават пациентите след няколко рентгенови снимки и съответно КТ не са големи, по простата причина, че почти навсякъде в по-големите градове ( визирам София, Варна и др. ) всичко е дигитално, което автоматично сваля погълнатата доза до минимум. За новите поколения КТ се отнася същото. Пациентите идват и си отиват, да му мислят тези, които са нон стоп в такава среда, така че не се шашкайте с това облъчване толкова много   Nature Sunny

# 82
 • In your dreams
 • Мнения: 46
разликата е огромна. Едното е с рентгенови лъчи, а другото с гама лъчи. Скенерът е определено много по-безвреден. Използват се за много неща, като едното не изключва използването на другото, защото дава различна информациа. За подробности, потърси в гугъл.
  Не се въздържах, какви гама лъчи??? В устройството на КТ е рентгеновата тръба и детектори , върху които попадат лъчите след като снопът от тръбата е пролъчил пациента! Новите поколения КТ са мултидетекторни, което означава, че са много по-бързи при правенето на срезове

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт