Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 ян. 2009, 11:07 ч.

Никнене на постоянни зъбки?

 • 9 660
 • 15
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 648
Нормално ли  е първите зъби,които никнат на местото на старите да никнат на криво?
Става дума за предните зъб4ета-резци,ако не се лъжа? Embarassed
Препоръ4айте ми дет.зъболекар?  Praynig

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 4 062
Не зная дали е нормално, но нещо такова май се случва и с моето дете. Миналата година смени долните и израстнаха прави. Но това лято му паднаха двата предни горни и сега на тяхно място с потрес забелязвам как поникват едни криви плочи  Sick
Ще ходим на зъболекар и ние.

# 2
 • София
 • Мнения: 648
Ами този зъб расте хем на криво,хем е 2 пъти колкото стария,хем расте в задната 4аст на венеца! Shocked
Пълен шаш!
Само разбрах,4е като смени вси4ките зъби,колкото по-рано се сложат брекети,толкова по-добре!
Аз имам спомен като малка,4е в у4илище ни видя зъболекар и след 2-3 месеца 2/3 от децата бяхме с шини и така 2 години ...
Явно няма на4ин да пропуснем и с малките този момент Sad...

# 3
 • Мнения: 9 817
Ами най-добре би отговорил зъболекар.

# 4
 • България-Швейцария
 • Мнения: 2 532
Не обикновен зъболекар, специалист-ортодонт ви трябва, той най-добре може да прецени какво е необходимо.
Снимка рентгенова по всяка вероятност също ще се наложи, за да се види ще има ли място постоянните зъби да израснат, без да се кривят или ще се наложи да се пренареждат с брекети.
Да не ви плаша, но понякога се налага да се вадят непоникнали зъби, за да има място за останалите Sick.
Преди време бях писала един километричен постинг точно на тая тема, но не работи търсачката на архива и не мога да го открия.

# 5
 • Мнения: 4 202
Да, подкрепям CTramell. Най-добре консултация с ортодонт. Аз имах проблем с постоянните си зъби и единият кучешки изникна съвсем не където трябва, а над останалите. Бях като вампир, в буквалния смисъл.  Whistling Та ми го извадиха здрав, де.
Ако се реагира навреме, всичко е поправимо.

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 8 209

Ако се реагира навреме, всичко е поправимо.
Така е. Peace На моята дъщеря също бяха на криво но се наместиха сами. Но това си е строго индивидуално.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 4
Най - удачно е да се направи консултация с ортодонт ние ходим при д-р Иванова на Иван Асен и Тича тел е 944 94 56. Дъщеря ми носи скоби на долната челюст, а вчера падна и последният млечен зъб на горната челюст и вече ще направим отливка и за скоби на горната челюст. Успех!

# 8

  Копнато от нета :


 До 3-годишна възраст на  детето  му поникват двадесет зъба и е твърде възможно през този дълъг период то да преживее и диарии, и високи температури, и даже треска. Няма, обаче, сигурни данни, че тези състояния се дължат на никненето на зъбите. По-скоро те се предизвикват от бактерии и вируси, на които някои деца явно стават по-податливи по време на никненето. Тъй че ако бебето ви изглежда болно, не се самоуспокоявайте, че това се дължи на зъбите и ще отмине от самосебе си, а потърсете консултация с лекар.

Обикновено първото зъбче (долният резец) се показва през седмия месец. При някои бебета това може да стане по-рано, а при други може да закъснее чак до 18-тия месец.
Скоро до първия долен резец изскача и втория. После поникват горните четири резеца, така че около годинката детето ви ще има общо шест зъбчета – две отдолу и четири отгоре.
Организмът на малчугана си дава почивка от няколко месеца, след което бързо се появяват още шест зъба – другите два долни резеца и четирите малки млечни кътника. Между тях и резците остава празно място за кучешките зъби.

След няколко месечна пауза, когато детето вече е на двe и половина годинки, поникват кучешките зъби. Последните четири зъба – вторите малки кътници се появяват през първата половина на третата годинка.

Този график, обаче, е само ориентировъчен и не бива да се тревожите, ако детето ви не се включва в него.

Никненето на зъбите протича различно при всяко дете. Някои бебета стават по-раздразнителни от обикновено, други заспиват трудно, или даже нервничат, трети настървено дъвчат разни неща. За някои никненето на всяко зъбче е проблем, при други родителите случайно откриват, че зъбчето е дошло.

Какво можете да направите вие? Преди всичко, да запазите спокойствие. Осигурете на малчугана си подходящи за дъвчене предмети и търпеливо търсете начин да облекчите състоянието му, а при нужда потърсете помощта на лекар.

Трябва да се знае, че млечните зъби са временни и през шестата година на детето ще започне никненето на постоянните. Това, обаче, не означава, че за млечните зъби не трябва да се полагат грижи. Напротив –от малко детето трябва да се приучи да се грижи за здравето им, като най-напред се започне с най-просто изплакване на устата, по-късно – с ползването на мека четка, на четка и подходяща паста, за да се стигне до почистване с конци, което е особено ефикасно. Детето трябва да бъде научено на всичко това, при което личният пример е от голямо значение.

Млечните зъби лесно заболяват. Това не само причинява страдания на малкия човек, а и може да доведе до увреждане на ставите, бъбреците, сърцето му и други вътрешни органи. Запазването на млечните зъби здрави е от значение и за развитието на постоянните зъби. Ето защо болните млечни зъби трябва да се лекуват, макар да са временни.

Кога млечните зъби се заменят с постоянни?
Постоянни зъби започват да никнат на шест години. Най-напред се появяват първите големи кътници – най-важните зъби за сдъвкването на храната. Обикновено родителите ги смятат за млечни зъби (тъй като те се появяват на празно място, а не на мястото на млечен зъб) и не вземат мерки да запазят здрави тези новопоникнали зъби. За да не се допускат подобни грешки, трябва да се знае, че първият постоянен зъб пониква към шестата година и се явява като трети кътник след двата млечни кътника в детската уста. Едва след като поникнат и четирите постоянни кътника, започва смяната на останалите зъби в същия ред както при поникването: долни средни резци, горни средни резци, странични резци, първи малки кътници, втори малки кътници и кучешки зъби. На дванадесет години до „шестгодишните постоянни кътници” се появяват на празно място вторите големи кътници. Третите големи кътници (мъдреците) започват да никнат на осемнадесет години.

Понякога постоянните зъби поникват изкривени или не на място или пък става ясно, че челюстното съотношение на детето е анормално (обратна или кръстосана захапка, птицечовка и др.). Причините за подобни аномалии могат да бъдат най-различни: нелекувани млечни зъби, лоши навици у детето (смукане на палец, на залъгалка, език или други предмети), рахит, дишане през уста и др. В подобни случаи се налага ортодонтско лечение.

Тъй като зъбите имат пряко отношение към цялостното развитие на детето, родителите трябва да се грижат за здравето им, докато детето се научи да прави това само.

# 9
 • София
 • Мнения: 902
На моята дъщеря също предните й два постоянни зъба изникнаха криви и назад във венеца, но след като извадихме млечните пред тях се наместиха и се изправиха. Но най добре си направете консултация със специалист.

# 10
 • BG
 • Мнения: 1 899
Знам,че като започнат да никнат постоянните,ако има млечни и не са паднали трябва да се махната ,за да се освободи място на постоянните.Но задължително се консултирай с ортодонт.

# 11
 • София
 • Мнения: 4 294
Да при голямата ми щерка се получи така.
Новите й постоянни зъбки започнаха да растат криви, всеки зъб със собствено мнение  Wink
От горе на всичкото млечните не падаха, а постоянните искат да се подават  ooooh!
Нашият зъболекар ни каза, че вече е масово явление да се махат млечните зъби
при децата, че не падат сами и си има определена възраст, на която трабва да се
махне всеки един от млечните зъби, ако той не е паднал доброволно разбира се
трябва клещите да го махнат. Най -вероятно днешните храни, оказват влияние
на растежа на зъбите (и други неща сигурно).
По препоръка на зъболекаря ни дъщеря ни сложи апаратче когато беше в първи клас.
Носи го около 1 година и малко, поизмъчи се милото, особено в началото и беше
трудно да говори с него, но пък сега е доволна че зъбките и растат прави,
и като гледа зъбите на нейните съученици.
Та добре е от рано да се вземат мерки  Peace

# 12
 • София
 • Мнения: 9 006
Да, нормално е. Тепърва ще му расте челюстта и ще се отвори място, за да се подредят. Не бързай с шини или брекети -много е рано още.

# 13
 • някъде там
 • Мнения: 8
Нормално е постоянното зъбче да пониква леко на криво(понякога и не съвсем леко),обичайно от вутрешната страна на венеца.Постоянните зъби са доста по-големи и изглеждат малко странно в малката детска уста,но обичайно пробива е съпътстван с нарастване и на челюстите!Леките отклонения в подредбата на зъбите доста есто се коригират сами.Лично мое мнение е,ако временния зъб не е разклатен достатъчно,да не се бърза с изваждането му.Излишна травма за детето.
Ако има сериозни отклонения в подреждането е добре да се направи консултация с ортодонт,но в повечето случаи апаратчета се поставят след като са порастнали и четирите резеца на горна и долна челюст.
Мисля,че на този етап изобщо няма нувда от притеснения Simple Smile

# 14
 • София-Сибир...
 • Мнения: 199
Не че е "норма", но практически 100% се среща при малки деца.
Постоянни зъбки по големи от млечните и не им стига място, но едновременно расте и челюстта.Така че най вероятно мястото ще се появи.
Но една консултация със стоматолог и ортодонт няма да е излишна Naughty

Последна редакция: чт, 15 яну 2009, 12:34 от Tomaru

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт