«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

ƒеца от 1 до 6 г.
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора

—офи€

ћнени€: 557
Ќормално ли  е първите зъби,които никнат на местото на старите да никнат на криво?
—тава дума за предните зъб4ета-резци,ако не се лъжа? Embarassed
ѕрепоръ4айте ми дет.зъболекар?  Praynig
÷итирай

Sofia

ћнени€: 4 057
Ќе зна€ дали е нормално, но нещо такова май се случва и с моето дете. ћиналата година смени долните и израстнаха прави. Ќо това л€то му паднаха двата предни горни и сега на т€хно м€сто с потрес забел€звам как поникват едни криви плочи  Sick
ўе ходим на зъболекар и ние.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 557
јми този зъб расте хем на криво,хем е 2 пъти колкото стари€,хем расте в задната 4аст на венеца! Shocked
ѕълен шаш!
—амо разбрах,4е като смени вси4ките зъби,колкото по-рано се сложат брекети,толкова по-добре!
јз имам спомен като малка,4е в у4илище ни вид€ зъболекар и след 2-3 месеца 2/3 от децата б€хме с шини и така 2 години ...
явно н€ма на4ин да пропуснем и с малките този момент Sad...
÷итирай


ћнени€: 9 816
јми най-добре би отговорил зъболекар.
÷итирай

Ѕългари€-Ўвейцари€

ћнени€: 1 695
Ќе обикновен зъболекар, специалист-ортодонт ви тр€бва, той най-добре може да прецени какво е необходимо.
—нимка рентгенова по вс€ка веро€тност също ще се наложи, за да се види ще има ли м€сто посто€нните зъби да израснат, без да се крив€т или ще се наложи да се пренареждат с брекети.
ƒа не ви плаша, но пон€кога се налага да се вад€т непоникнали зъби, за да има м€сто за останалите Sick.
ѕреди време б€х писала един километричен постинг точно на та€ тема, но не работи търсачката на архива и не мога да го откри€.
÷итирай


ћнени€: 3 776
ƒа, подкреп€м CTramell. Ќай-добре консултаци€ с ортодонт. јз имах проблем с посто€нните си зъби и едини€т кучешки изникна съвсем не където тр€бва, а над останалите. Ѕ€х като вампир, в буквални€ смисъл.  Whistling “а ми го извадиха здрав, де.
јко се реагира навреме, всичко е поправимо.
÷итирай

Sofia

ћнени€: 8 053

јко се реагира навреме, всичко е поправимо.
“ака е. Peace Ќа мо€та дъщер€ също б€ха на криво но се наместиха сами. Ќо това си е строго индивидуално.
÷итирай

Sofia

ћнени€: 4
Ќай - удачно е да се направи консултаци€ с ортодонт ние ходим при д-р »ванова на »ван јсен и “ича тел е 944 94 56. ƒъщер€ ми носи скоби на долната челюст, а вчера падна и последни€т млечен зъб на горната челюст и вече ще направим отливка и за скоби на горната челюст. ”спех!
÷итирай

   опнато от нета :


 ƒо 3-годишна възраст на  детето  му поникват двадесет зъба и е твърде възможно през този дълъг период то да преживее и диарии, и високи температури, и даже треска. Ќ€ма, обаче, сигурни данни, че тези състо€ни€ се дължат на никненето на зъбите. ѕо-скоро те се предизвикват от бактерии и вируси, на които н€кои деца €вно стават по-податливи по време на никненето. “ъй че ако бебето ви изглежда болно, не се самоуспоко€вайте, че това се дължи на зъбите и ще отмине от самосебе си, а потърсете консултаци€ с лекар.

ќбикновено първото зъбче (долни€т резец) се показва през седми€ месец. ѕри н€кои бебета това може да стане по-рано, а при други може да закъснее чак до 18-ти€ месец.
—коро до първи€ долен резец изскача и втори€. ѕосле поникват горните четири резеца, така че около годинката детето ви ще има общо шест зъбчета Ц две отдолу и четири отгоре.
ќрганизмът на малчугана си дава почивка от н€колко месеца, след което бързо се по€в€ват още шест зъба Ц другите два долни резеца и четирите малки млечни кътника. ћежду т€х и резците остава празно м€сто за кучешките зъби.

—лед н€колко месечна пауза, когато детето вече е на двe и половина годинки, поникват кучешките зъби. ѕоследните четири зъба Ц вторите малки кътници се по€в€ват през първата половина на третата годинка.

“ози график, обаче, е само ориентировъчен и не бива да се тревожите, ако детето ви не се включва в него.

Ќикненето на зъбите протича различно при вс€ко дете. Ќ€кои бебета стават по-раздразнителни от обикновено, други заспиват трудно, или даже нервничат, трети настървено дъвчат разни неща. «а н€кои никненето на вс€ко зъбче е проблем, при други родителите случайно откриват, че зъбчето е дошло.

 акво можете да направите вие? ѕреди всичко, да запазите спокойствие. ќсигурете на малчугана си подход€щи за дъвчене предмети и търпеливо търсете начин да облекчите състо€нието му, а при нужда потърсете помощта на лекар.

“р€бва да се знае, че млечните зъби са временни и през шестата година на детето ще започне никненето на посто€нните. “ова, обаче, не означава, че за млечните зъби не тр€бва да се полагат грижи. Ќапротив Цот малко детето тр€бва да се приучи да се грижи за здравето им, като най-напред се започне с най-просто изплакване на устата, по-късно Ц с ползването на мека четка, на четка и подход€ща паста, за да се стигне до почистване с конци, което е особено ефикасно. ƒетето тр€бва да бъде научено на всичко това, при което лични€т пример е от гол€мо значение.

ћлечните зъби лесно забол€ват. “ова не само причин€ва страдани€ на малки€ човек, а и може да доведе до увреждане на ставите, бъбреците, сърцето му и други вътрешни органи. «апазването на млечните зъби здрави е от значение и за развитието на посто€нните зъби. ≈то защо болните млечни зъби тр€бва да се лекуват, макар да са временни.

 ога млечните зъби се замен€т с посто€нни?
ѕосто€нни зъби започват да никнат на шест години. Ќай-напред се по€в€ват първите големи кътници Ц най-важните зъби за сдъвкването на храната. ќбикновено родителите ги см€тат за млечни зъби (тъй като те се по€в€ват на празно м€сто, а не на м€стото на млечен зъб) и не вземат мерки да запаз€т здрави тези новопоникнали зъби. «а да не се допускат подобни грешки, тр€бва да се знае, че първи€т посто€нен зъб пониква към шестата година и се €в€ва като трети кътник след двата млечни кътника в детската уста. ≈два след като поникнат и четирите посто€нни кътника, започва см€ната на останалите зъби в същи€ ред както при поникването: долни средни резци, горни средни резци, странични резци, първи малки кътници, втори малки кътници и кучешки зъби. Ќа дванадесет години до Дшестгодишните посто€нни кътнициФ се по€в€ват на празно м€сто вторите големи кътници. “ретите големи кътници (мъдреците) започват да никнат на осемнадесет години.

ѕон€кога посто€нните зъби поникват изкривени или не на м€сто или пък става €сно, че челюстното съотношение на детето е анормално (обратна или кръстосана захапка, птицечовка и др.). ѕричините за подобни аномалии могат да бъдат най-различни: нелекувани млечни зъби, лоши навици у детето (смукане на палец, на залъгалка, език или други предмети), рахит, дишане през уста и др. ¬ подобни случаи се налага ортодонтско лечение.

“ъй като зъбите имат пр€ко отношение към ц€лостното развитие на детето, родителите тр€бва да се грижат за здравето им, докато детето се научи да прави това само.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 898
Ќа мо€та дъщер€ също предните й два посто€нни зъба изникнаха криви и назад във венеца, но след като извадихме млечните пред т€х се наместиха и се изправиха. Ќо най добре си направете консултаци€ със специалист.
÷итирай

BG

ћнени€: 1 840
«нам,че като започнат да никнат посто€нните,ако има млечни и не са паднали тр€бва да се махната ,за да се освободи м€сто на посто€нните.Ќо задължително се консултирай с ортодонт.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 4 196
ƒа при гол€мата ми щерка се получи така.
Ќовите й посто€нни зъбки започнаха да растат криви, всеки зъб със собствено мнение  Wink
ќт горе на всичкото млечните не падаха, а посто€нните искат да се подават  ooooh!
Ќаши€т зъболекар ни каза, че вече е масово €вление да се махат млечните зъби
при децата, че не падат сами и си има определена възраст, на ко€то трабва да се
махне всеки един от млечните зъби, ако той не е паднал доброволно разбира се
тр€бва клещите да го махнат. Ќай -веро€тно днешните храни, оказват вли€ние
на растежа на зъбите (и други неща сигурно).
ѕо препоръка на зъболекар€ ни дъщер€ ни сложи апаратче когато беше в първи клас.
Ќоси го около 1 година и малко, поизмъчи се милото, особено в началото и беше
трудно да говори с него, но пък сега е доволна че зъбките и растат прави,
и като гледа зъбите на нейните съученици.
“а добре е от рано да се вземат мерки  Peace
÷итирай

—офи€

ћнени€: 9 014
ƒа, нормално е. “епърва ще му расте челюстта и ще се отвори м€сто, за да се подред€т. Ќе бързай с шини или брекети -много е рано още.
÷итирай

н€къде там

ћнени€: 8
Ќормално е посто€нното зъбче да пониква леко на криво(пон€кога и не съвсем леко),обичайно от вутрешната страна на венеца.ѕосто€нните зъби са доста по-големи и изглеждат малко странно в малката детска уста,но обичайно пробива е съпътстван с нарастване и на челюстите!Ћеките отклонени€ в подредбата на зъбите доста есто се коригират сами.Ћично мое мнение е,ако временни€ зъб не е разклатен достатъчно,да не се бърза с изваждането му.»злишна травма за детето.
јко има сериозни отклонени€ в подреждането е добре да се направи консултаци€ с ортодонт,но в повечето случаи апаратчета се постав€т след като са порастнали и четирите резеца на горна и долна челюст.
ћисл€,че на този етап изобщо н€ма нувда от притеснени€ Smile
÷итирай

—офи€-—ибир...

ћнени€: 199
Ќе че е "норма", но практически 100% се среща при малки деца.
ѕосто€нни зъбки по големи от млечните и не им стига м€сто, но едновременно расте и челюстта.“ака че най веро€тно м€стото ще се по€ви.
Ќо една консултаци€ със стоматолог и ортодонт н€ма да е излишна Naughty
« ѕоследна редакци€: чт, 15 €ну 2009, 12:34 от Tomaru »
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора