Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора

Пловдив

Мнения: 802
Баба ми на времето правеше едни гъбки от тесто и ги печеше в пресата .
После боядисваше главичките с червена боя и ги топеше в захар .
Ставаха страхотни.

Не мога да си намеря рецептата може ли някой да ми помогне ?!
Цитирай

зад кестените

Мнения: 534
Аз  мога  да  ти  кажа  рецептата  която  ние  ползвахме  преди многоооо  време   нашета  преса   само4е   е  с  орех4ета....ето  ти  и  самата  рецепта                                                                                                                                                                          разбиват се  3 яйца със  1 4.4  захар  на крем Прибавяме  1/2  4.4 олио        1/2  4.4  кисело мляко в  което е разтворено  1 пакет4е бакпулвер , 1  ванилия  добавя  се  брашно  лъжи4ка  по лъжи4ка  до  като се  замеси  средно  твърдо  тесто .Правят  се  малки топ4енца  , които  се  редят  в  предварително загрятата  на  котлона  форма ,пресоват  се и се пекат ввърху  котлона  .След  като  изтинат  се  пълнят  с  крем  и  се  слепват  две  по две.Ето  и  КРЕМЪТ  за  сладките    той  бе  най  обикновен  от мляко  и  нешесте  ванилия  объркан  със  смлени  орехови  ядки.                                                               това   е  от  мен  дано  да  съм  ти била  полезна.                                                                                     
Цитирай


Мнения: 1 705
Наскоро намерих вкъщи такава преса. Точно на време се появи и рецептата  Laughing .
Благодаря   bouquet
Цитирай

Пловдив

Мнения: 802
Благодаря много   bouquet
Цитирай

в капчица роса

Мнения: 800
и аз намерих преса в мазето, освен гъбка, има и формичка за орехче, мидичка и т.н.


а колко ли време се пекат? страх ме е, че няма да се справя с формичките . Значи просто слагам малко топче от тестото и пресовам...
Цитирай


Мнения: 82
Аз намазвам формата с мазнина и пека на загрят котлон за съвсем кратко време. Стават около 60-70броя, намазвам ги с мед, течен шоколад и ги овалвам в смлени орехи , може и сладки пръчици.
Цитирай


Мнения: 4 496
Никога не съм виждала такава преса. Може ли снимка? Embarassed
Цитирай

в капчица роса

Мнения: 800



« Последна редакция: нд, 18 яну 2009, 22:05 от Шилан & Шиар »
Цитирай


Мнения: 4 496
 Благодаря!  bouquet
Цитирай

Cтраната на лалетата...

Мнения: 7 914
а аз търся пресата -  ако някой знае как мога да се сдобия с подобна, ще съм му безкрайно благодарна Flutter
Цитирай

Бургас

Мнения: 507
а аз търся пресата -  ако някой знае как мога да се сдобия с подобна, ще съм му безкрайно благодарна Flutter
И аз също я издирвам ... Бях чела някъде в нета, че някои мами са си правили отливки по модел при някакви майстори ... ама аз и модел нямам Sad

ПС: намерих стара тема....май нея съм я чела... Има и рецепти за пресата - за който си има  Laughing
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=111995.20
« Последна редакция: пн, 19 яну 2009, 00:14 от I r r a »
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 709
Подсетихте ме за тези сладки, много ги обичах като малка. Ще търся пресата в мазето дано да е оцеляла  Rolling Eyes Беше същата като тази на снимката и си спомням, че мама ги слепваше с някакъв бял крем - много вкусноооооооооо ммммм.
Цитирай


Мнения: 220
Момичета, запалихте ми фитила с тая преса. Ето резултата :

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=257338&pid=10224101
Ако някой се интересува от оригиналната рецепта, мога да я напиша.  Hug
Цитирай

в капчица роса

Мнения: 800
иска ли питане, давай рецептата  Cool

суперски са , поздравления.

колко време ги пече? има ли "врътки" и тайни? боядисани ли са с нещо орехчетата и шипарките, или тама ми се струва?
Цитирай


Мнения: 220
Шилан, заповядай  Hug първо рецептата:

2пак. масло  или 1 пак. маргарин

2 яйца

2ч.ч. пудра захар

3 с.л. кисело мляко

4 и 1/2 ч.ч. брашно

1 ванилия

1 ч.л. хл. сода


Крем-1-ви вид:

4 белтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. орехи
1 ванилия
Разбиват се белтъците и захарта на сняг. Прибавя се орехите и ванилията.

Крем 2-ри вид
1 п. масло
1 ч.ч. пудра захар
1/2 к.чаша горещо прясно мляко.
Разбива се маслото със захарта и се прибавя горещото прясно мляко.


Аз лично този път ги направих мързеливата- омесих ги в машината за хляб- на програмата за месене. Сипах всичко вътре като почнах с яйцата и млякото, маслото /разтопено/ и тогава захар, брашно, сода, ванилия.  Брашното в рецептата според мен е ориентировъчно, защото не достига и добавих поне още една чаша отгоре, че и малко повече.

Иначе ако се  меси на ръка в обратния ред. В брашното: всичко останало и омесваш да стане меко маслено тесто. Трябва от него да се късат малки топчета. Големината им трябва да е малко по голяма от тези като за супа топчета. Понеже пресата е нагорещена, трябва по-бързичко да се действа-хубаво е да имаш помощник. Слагат се топчетата в "леглата" и затваряш плътно. Не засичах време, но след минутка някъде надникни - като отвориш, от едната страна вече са отлепени-така следиш по цвета. Ако са порозовели, обръща се от другата страна. За около 2 минути са готови-пак зависи от котлона. Преди съм пекла на обикновен, а сега ме достраша на керамиката и пекох на газов котлон. Не засилвай много температурата, да не прегорят- нещо средно трябва да е , но първоначално трябва добре да се загрее. Като се опекат от двете страни, с помощта на ножче ги сваляш от пресата. ММММ миришат страхотно на масло. Изпеченото тесто извън формичките после се почиства на ръка. Може да се натроши и да се прибави към крема.
После се пълнят с крем, течен шоколад или мармалад и се слепят 2 по 2. Може да украсиш, като потопиш в мед/шоколад и топнеш в настъргани орехи. Това се получава най-добре при гъбките, но моите не можах да им улуча големината на топчетата и ставаха къси от едната страна , а от другата излизаха, за това се отказах от тях и правихме само орехчета, шишарки и мидички.

Аз ги пълних с обикновен млечен крем, към който сложих остатъците от изпеченото тесто и малко смлени орехи. Другата част със мармалад от сини сливи и третата- с течен шоколад-бял и кафяв.
Най - хубави станаха с мармалада. Препоръчвам с това да се пълнят. Може и ядка орех да се сложи вътре.

Не са боядисвани с нищо. Ако нещо не съм обяснила добре, пак ще пиша.
Ааа и да не забравя, излизат доста от тази доза. Мисля, че наполовина е напълно достатъчно.
Ако ги направиш, сподели резултата  Hug


Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора