Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Семейни отношения
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 10
Ситуацията е следната:
 Мой близък хвана жена си в изневяра. Имала връзка от близо година.
 Ще се развеждат.
 Проблемът е, че тя е бременна в шестия месец. Много е вероятно детето да не е от мъжа й.
 Как стои законово въпросът с бащинството?
 Има ли право мъжът й да се "откаже" от детето, след като  все още не са разведени?
Цитирай

София

Мнения: 2 013
Ако детето е заченато или родено по време на брака, то си става по закон на бащата и му се дават неговите имена. Може би после има начин да се откаже от него, но това май е само след съдебно решение. Но не съм специалист, дано се включи някой, който знае точно как стоят нещата.
А ако детето е негово все пак?
Цитирай

София

Мнения: 3 054
Ако детето е заченато или родено по време на брака, то си става по закон на бащата и му се дават неговите имена. Може би после има начин да се откаже от него, но това май е само след съдебно решение. Но не съм специалист, дано се включи някой, който знае точно как стоят нещата.
А ако детето е негово все пак?

Така е. А в срок от една година след раждането може да се оспорва бащинство по съдебен ред. Става с ДНК тест.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 14 766
Мнооооого трудно е да се откаже законния Smile Водят се дела, ДНК експертизи..... Дете родено по време на брак или до 10месеца след развода се води на законния. Той може да заведе дело за отказ от бащинство, мисля до 1г възраст на детето. Близки роднини водиха подобно дело, от там знам, но иначе съветът ми не е правно издържан и не съм адвокат.
Цитирай


Мнения: 1 248
ПРОИЗХОД ОТ БАЩАТА

Чл. 32. (1) Съпругът на майката се счита за баща на детето, родено през време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

(2) Ако детето е родено, преди да са изтекли триста дни от прекратяването на брака, но след като майката е встъпила в нов брак, за баща на детето се счита съпругът на майката от новия брак.

(3) В случай на обявено отсъствие на съпруга предположенията по ал. 1 и 2 не се прилагат, ако детето е родено след изтичането на триста дни от датата на последното известие за съпруга, а при обявена смърт - от датата на предполагаемата смърт.

ОСПОРВАНЕ НА БАЩИНСТВО

Чл. 33. (1) Съпругът на майката може да оспори, че е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от узнаване на раждането.

(2) Майката може да оспори, че съпругът й е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от раждането.

(3) В случая на чл. 32, ал. 2, ако оспорването от страна на втория съпруг бъде уважено, за баща на детето се счита първият съпруг, който може да предяви иск за оспорване на бащинството до изтичане на една година от узнаването на решението, но не по-късно от три години от влизането му в сила.

(4) Не се допуска оспорване на бащинство, когато майката с писмено съгласие на съпруга си, дадено пред управителя на съответното заведение, е оплодена изкуствено или е родила дете, заченато с генетичен материал от друга жена.

Цитирай

София

Мнения: 2 568
Не съм специалист, отговарям от обща култура - ако детето е родено по време на брака или до 9 месеца след разтрогването му, за баща се приема съпруга. Оспорването на бащинството се прави по исков ред, със свидетели, кръвно-групови, АГ и ДНК експертизи. В случая съпругът трябва да заведе дело, да заплати разноските и ако спечели делото, ще му бъдат възстановени. При всички положения е необходим адвокат.  
Цитирай


Мнения: 1 431
Динчо е написала всичко най-важно. Подробностите - най-добре при адвокат.
Цитирай

София

Мнения: 6 361
Говорете с адвокат. Аз го направих преди год. Т.е. дъщеря, родена в брак с бившия, но не е негово биологично дете. Накарах го да заведе дело, доведохме по 2 свидетели, пред съда подтвърдих, че не е негова и не се наложи да се плаща за ДНК и други тестове. Скъпи са, а и бавно стават. Не съм оспорвала обвинението. Идеята беше, че не искаме той да се води баща, а и той не гореше от желание. След съдебното решение издадоха нов акт за раждане на детето с баща - неизвестен. След това истинския баща може да осинови детето. Но ние с дъщеря ми не пожелахме. И така хем съм разведена за себе си, хем съм самотна майка за нея. За съжаление тогавашната ми адвокатка вече не е в България.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.