Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 ян. 2009, 19:19 ч.

Кратък въпрос до юристите, занимаващи се с имуществени въпроси

 • 11 680
 • 32
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 615
Накратко: можем ли предварително да се откажем с някакви официални документи от конкретни бъдещи наследства аз - в полза на брат си, а половинката - на сестра си (родителите ни са живи и здрави, надявам се още дълги години)? Ако отговорът е "да", естествено, ще си потърсим съответната правна и нотариална услуга. Пак вас ще питам към кого конкретно да се обърна, защото досега не ми се е налагало Simple Smile
Ако въпросът ми звучи странно или съмнително, ще споделя подробности, но на мен те ми се струват безинтересни за другите Simple Smile

# 1
 • Мнения: 1 750
Мда,можеш.Отиваш при нотариус и прехвърляш своя дял на човекаа,който си избрал.Доколкото знам,и той е нужен при нотариуса.Само дотук,обаче,мога да ти помогна.Не,че съм юрист,но това го знам. Peace

# 2
 • Мнения: 166
Не можеш, сделки с неоткрити наследства са нищожни. Рзпореждане с наследство може да се извършва само при положение, че наследството е открито ( наследодателят е починал).
ЗЗД
26. (1)(Изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Нищожни са договорите, които противоречат на закона или го заобикалят, както и договорите, които накърняват добрите нрави, включително и договорите върху неоткрити наследства.

# 3
 • Мнения: 1 750
Хм...това не е ли същото като да прехвърлиш дела си на някой друг?Ако е така,значи може,защото баба иска да прехвърли дела си от наследството на майка и може да стане.Или аз се бъркам и отказването от наследство в полза на някой друг и прехвърлянето на собствения дял на някой друг са две различни неща?

# 4
 • Мнения: 2 895
Не е същото.
За да приемеш или откажеш наследство, трябва първо наследстовто да бъде открито.
То обаче не може да бъде открито преди да почине наследотателя.
Тоест - докато не е починал наследотателя, наследство едни вид не съществува.

# 5
А не може ли още сега докато си е жив  собственика на имота да си направи дарение на имуществото  на който има желание. Всеки   нотариус  би изповядал такава сделка ,просто трябва да се явят при него дарителя и дареното лице,нали?

Защото аз така разбрах въпроса.Просто не е зададен точно.Явно авторката  не прави разлика между дарение и наследство .

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 2 486
Не зная как стои въпроса при вас, но преди време майка ми и брат и се разбраха за едно от имуществата на баба ми, което беше прехвърлено на моя родител чрез покупко-продажба, а те между тях си уредиха сделката с доплащане и така никой не може да предяви бъдещи претенции, докато при дарение май  newsm78 има някакъв срок от 5 години, в който ощетения от наследство има право да предяви иск. Тук, обаче не говорим за наследство, а за сделка. Не съм юрист. При който и адвокат да отидете ще ти разясни възможните алтернативи. Нотариуса ще е нужен после, при евентуални прехвърляния. Обикновено работят в екип или поне ще ти предложат някой.

# 7
 • Мнения: 1 615
Не, не става дума за дарение. Искаше ми се да декларирам официално, че няма да имам претенции в бъдеще (да се надяваме, далечно) към семейния апартамент на родителите ми, а мъжът ми - към този на неговите. Брат ми и сестра му са по-малки и пр., на нас родителите помогнаха, когато имахме нужда, а едва ли ще имат същата възможност и за малките. Историята е малко по-дълга, но същественото е, че така всички биха били по-спокойни. Допускам, че ще стане голям театър, обаче, ако предложим да им се направят дарения, а ние да подпишем отказ от бъдещи претенции. Надявах се да има начин да го направим едностранно и да Е законно, естествено.

# 8
   AlexaS ,точно така е както го обясняваш. Аз специално преди няколко години  получих дарение от дядо си за къщата му на село,а брат ми-апартамента на родителите ни. Дядо ми реши,че е стар и че ще умира,та та супер спешно посред зима , от единия ден при нотариуса,и хайде на другия ден  вече нотариуса  изповяда сделката за дарение.   Laughing
    И на нас нотариуса ни предложи  дарение с покупко-продажба( само така няма анулиране на дарение),срещу гледане и подобни,но ние с брат и дядо ми ,си решихме да е най-лесната и бърза за нотариуса процедура. Пък и отдавна си се знаеше,че дядо ще остави на мен къщата( аз и живея там ,пък и правих  много подобрения),а апартамента на родителите-за  брат ми. Така че  нека щом не искат да чакат нечия смърт  и да решава тогава наследствения казус,сега да отидат при нотариус или да видят и още съвети тук или на други места в нета.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 1 727
Wilma Flintstone , вече ти е отговорено. Подобни уговорки, 'декларации' и тем подобни са нищожни, т.е. не пораждат никакво правно действие.
Не можеш, сделки с неоткрити наследства са нищожни. Рзпореждане с наследство може да се извършва само при положение, че наследството е открито ( наследодателят е починал).
ЗЗД
26. (1)(Изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Нищожни са договорите, които противоречат на закона или го заобикалят, както и договорите, които накърняват добрите нрави, включително и договорите върху неоткрити наследства.

# 10
Wilma Flintstone , то прехърляне на имот става с данъчна оценка на имота който ще дарява дарителя ( моите си бяха изкарали такава ) ,а ти каква данъчна оценка ще имаш,като ...Иди направо при  нотариус според мен. Пък може твоя случай да се реши с някакво споразумение и да ти трябва адвокат,знам ли.... newsm78

# 11
 • Мнения: 1 615
Разбрах, Богиньо, разбрах Simple Smile Само уточних защо питах. Допусках, че е така, но съм далеч от материята. Поне разбрах, че общата ми култура не е чак толкоз зле Simple Smile
Благодаря на всички за отделеното време!!! Ще потърся най-правилния вариант, за да няма обидени, ощетени и шокирани Wink
Ако някой може да ми препоръча юрист по темата, моля да ми прати координати на лични. И пак мерси!!!
Лека нощ!

# 12
 • Варна
 • Мнения: 1 727
Хубаво е, че се разбрахме  Hug.
Единственият начин да ти се 'разреши' проблемът е дарението, обаче дали това ще бъде равностойно спрямо теб и съпруга ти? Дали помощта, оказана ви от родителите е = на стойността на жилищата им? Дали това ваше благородство няма да ощети вас и децата ви?

# 13
 • Мнения: 571
Тук си припомних един шедьовър на една баба - искам да продам имота на унуката с дарение, та да ма гледа, ама след смъртта! Нещо подобно прочетох тук. А иначе всичко ще се реши от раз като собственикът на имота от който не икате дял, просто го продаде /най-сигурната сделка в БГ закон, доколкото има такъв/ на този на когото той иска и надявам се Вие!

# 14
 • София
 • Мнения: 7 660
Нотар, а ако уж го продаде на когото иска, а ответника не му преведе парите. Какво става после, може ли някой/лишен от полагаемото/  да оспорва продажбата и да я развали като докаже, че продавача не е получил парите?
Просто ви подсказвам варианти. Живота е толкова непредвидим.
Ама адвокатите пак ще ми се карат, че давам съвети от сериали.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт