Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Искам да дишам......
  • Мнения: 168
Имам дете baby_neutral от втория ми мъж , но нямаме сключен гр. брак, а и няма 300 дни от развода ми с първия. Какво се прави, какво дело се завежда, в областен или в районен съд (той живее в друга област(Хасково)), по моя постоянен адрес или по неговия, приблизително колко ще струва това дело? Първия е съгласен да се откаже, няма да оспорва че е баща. Втория ще го признава, но в съда ли е по-добре или в общината после? newsm78 newsm78 newsm78 
      Много въпроси, но се надявам някой да ми отговори. Благодаря предварително.  bouquet
 
 

# 1
  • Мнения: 3 847
Влез за консултация в подфорума на Родителите отглеждащи сами децата си. Там има адвокати, които ще ти помогнат с юридически съвет. Ето тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=342862.0
 Желая ти успех!

# 2
  • Пловдив
  • Мнения: 455
Правилно са те насочили, но въпреки това и аз ще се опитам да помогна колкото мога.
Та - предявява се иск пред Окръжен съд по твоето и на детето постоянно местожителство. В случай, че иска не е подсъден на този съд - съда служебно го препраща към компетентния да го разгледа.
Иска е с основание чл. 33, ал. 2 от Семейния кодекс, като иска е от теб срещу бащата на детето /първия съпруг/ и самото дете. Иска се предявява преди навършване на една година от раждането на детето. Съда назначава служебен защитник на детето ти тъй като се счита, че ти, бащата и детето имате конфликт на интереси и не може никой от вас двамата да го представлява.
Иска се определяне на два вида експертиза - първата е т.н. "акушеро-гинекологичка" която проследява самата бременост - всичко свързано с нея и накрая с раждането, втората е т.н. "кървно-групова", която обаче в почти всички случаи се прави само в София - ходи се там и се дават проби за да се изготви самата експертиза и се насрочва дело в София на което се приема така изготвеното заключение. След това делото си продължава там, където си го завела.
Не е достатъчно бившия ти съпруг да признае иска ти - че не е биологичен баща на детето ти. Необходимо е да има и тези две експертизи /поне тези са най-достъпни от финансова гледна точка/.
Като такси и разноски - при предявяване на иска се заплаща такса в размер на 30 лв. - първоначална и в последствие съда ще определи колко трябва да се довнесе - максимума на цялата такса е 80 лв.
За експертизите се плаща съответно - около 500 лв. за тази в София и около 100 лв. за другата. Допълнително се заплаща и възнаграждението на сл. защитник, което към момента е все още около 150 лв.
За адв. хонорар не искам да говоря защото всеки колега сам определя неговия размер, но предвид увеличението на адвокатските възнаграждения - то ще бъде минимум 250 лв.
Ако имаш други въпроси - заповядай.  Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт