Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 75
Мили мами, много бих искала да разбера как понасят вашите деца спинкането в градината? Моят син ходи на градина, но с много прекъсвания, защото при нас в една стая са 60 деца(2 групи) и е абсолютна лудница. Синът ми е вече на 6 г., но така и не успя да свикне със следобедния сън там. Най-неприятното е, че в случая виждам и разбирам, че той е травмиран. Не е поредния опит да ни се наложи и да тропа с крак хленчейки. Сигурни сме всички у дома. Вечер, когато го сложа да спи в първите минути е спокоен и малко по-късно го чувам как плаче тихо. Не ме вика, а се затваря в себе си и преживява този стрес сам. Естествено отиваме с баща му и го успокояваме доколкото можем, но нали на следващия ден всичко се повтаря?  Sad Тези дни майка ми ходи да го взима на обяд и тогава той е спокоен, но например вчера се наложи да остане целия ден и вечерта отново беше много разстроен. Тази сутрин не ме питайте как сме тръгнали. Аз няколко пъти съм му казвала да се завива през глава и да се прави, че спи, но се оказа, че той е най-силно притеснен от това, че учителките и лелките ги тормозят постоянно да си затварят очите. Обяснила съм на персонала там за този проблем, но те само махат с ръка и казват: "Еми всички деца мрънкат, когато стане въпрос за спането..."  #Cussing out #2gunfire Как да им обясня, че моето дете е травмирано и стресирано, а не мрънкащо, за Бога?! И съответно на всеки следващ ден този тормоз със затварянето на очите се повтаря. Не осъждам персонала в момента, дано не сте ме разбрали погрешно, но си мисля, че би трябвало да обръщат малко повече внимание на такъв род психологически моменти, а не просто да махат с ръка. Разбирам ги и че имат адски много деца на главата си...., но.... По принцип моя Светльо е роден с двойна цепка на устна и небце, преживял е 4 операции досега и оттам също е много травмиран. Посъветвайте ме, моля ви, какво да направя, как да постъпя? Как е при вас, имало ли е сходни проблеми? Ще съм ви много благодарна, наистина.  Hug Heart Eyes

# 1
 • Мнения: 786
Дъщеря ми е по-малка (на 5 г.), но й създадоха този проблем със спането следобед още в първа група на ДГ - тя нямаше още три годинки и нощния сън спеше с памперс още, в градината няколко пъти се бе напишкала, естествено се притеснила от подигравките на другите деца и се започна ..... Тя всъщност не иска да ходи на градина, за да не се напишка докато спи, този страх премина в това, че ходи до тоалетната поне веднъж след като си е легнала, а една от госпожите дори не я пуска, защото си мисли, че се лигави. Говорих с госпожите и започнаха да й разрешават да ходи до тоалетната, но навикът да не иска да ходи на градина и че не обича да спи там - си остана. Не знам за теб и твоето момче, но при нас малко помогна разговорът с госпожите. Успех!
  

# 2
 • Мнения: 4 930
Синът ти би трябвало да е вече в 4-та (предучилищна) група. От кога ходи на детска градина? От кога е травмиран? Не виждам какво можеш да направиш, още повече ви остава съвсем малко време в детската градина - ако можеш, взимайте го на обяд и готово.
Не мога да разбера проблема съвсем. Все пак говорим за дете на 6 години. Наблюденията, които имам върху 5-годишните (на толкова е синът ми) - ами тези, които не искат и не обичат да спят, но знаят, че това е времето за сън и трябва да го правят - прекрасно "имитират" сън, и без някой да им казва.
 Да не говорим, че синът ми например има нужда от този сън и когато не-спящите са по-шумни от необходимото и му пречат да спи, после е кисел и раздразнителен. Та ето - него го травмират не-спящите деца.

# 3
 • София
 • Мнения: 75
Синът ми е доста по-чувствителен и въпросът не опира само до това "имитиране". Явно той не може да се нагоди към него, не може да симулира, че спи. Миналата година не ходи на градина, но тази година се наложи да го пусна и на практика я посещава редовно от тази година, когато всъщност е към края си. Ходи в група с по-малки деца, не е в предучилищна все още, защото така или иначе ще го пускаме на училище по-късно. Въпросът е, че майка ми не винаги може да го взима на обяд, защото има доста ангажименти понякога и трябва да се опитам да се преборя с този проблем, да накарам детето си да се поуспокои и да свикне в крайна сметка, а как, когато той отдавна мина възрастта за адаптация?!  Thinking Confused Една моя приятелка по същия повод спря сина си от детска градина, но тя има възможност да остава у дома и да го гледа, докато аз и мъжът ми не можем.  Sad

# 4
 • casa solare
 • Мнения: 2 478
Моето дете е 1-ва група в градината. Свикнала е да спи след обяд. Но при тях педагозите имат различен подход. Ако на детето не му се спи, просто го карат да си лежи и да си почива. Дъщеря ми е травмирана от факта, че е на градина, не от спането след обяд.
Посъветвай се със специалист.

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
И при моя син спането в ДГ на обяд винаги е било голям проблем. Виж първо дали не ги тормозят допълнително (оказа се, че в ДГ разполагат с богат репертоар по случая - да не стърчи нищо извън одеалото, да стоят със затворени очи, да не помръдват и т.н.). Какъвто и да е отговорът обаче, бъди готова, че вероятно единственият изход ще е да си взимаш детето на обяд...

# 6
 • София
 • Мнения: 148
Моят син също не спи в детската градина.Вчера,докато го чаках отвън да закуси(към 15.30 някъде беше),чух лелката да плаши децата,че който не яде,майка му няма да дойде.И нашият сутрин като тръгва за градина,само повтаря"Не искам да ходя,ти няма да дойдеш".И така-всеки ден.Мисля,че не може да се отпусне да спинка там,защото го е страх,че няма да отида да го взема newsm78 Не знам и аз.

# 7
 • Мнения: 34 793
Не е травмирана, въпреки, че рядко успяват да я накарат да заспи. Преместиха я до бюрото на учителката, но като гледам не й пука особено  Rolling Eyes
И аз никога не съм спала в градината, следобедния сън допринесе още повече за ненавистта ми  Embarassed

# 8
 • Мнения: 4 930
трябва да се опитам да се преборя с този проблем, да накарам детето си да се поуспокои и да свикне в крайна сметка, а как, когато той отдавна мина възрастта за адаптация?!  Thinking Confused

Да, наистина труден проблем. Но определено не трябва да се отказваш от разговорите с госпожите и с лелките - с малко повече желание от тяхна страна нещата могат да се разрешат.

# 9
 • в края на града
 • Мнения: 4 304
Глупаво е да го карат да си затваря очите. И синът ми има проблеми със спането в градината, той си спи следобяд, вкъщи откарва по 2-3 часа, но в градината поспива максимум час. Чудехме се на какво се дължи и стигнах до извода ,че му е светло, новите им щори пропускат доста светлина, а леглото му е точно до прозореца. Той е свикнал да спи на тъмно, у дома сме с плътни завеси. Човекът си се завива през глава, за да му е тъмно, но госпожата го отвива да "не се задуши", притеснява се жената  ooooh! Но не му правят проблем, важното е да си лежи и да не буди децата, ако му се ходи до тоалетната, не го спират, после пак си ляга. Бюрото на госпожата е точно срещу леглото му, когато му е много скучно и правил разни физиономии, усмивки, закачки, ама тихичко  Mr. Green
Мисълта ми е, че си зависи от персонала, не е нужно да травмират дечицата, много от приятелчетата на синът ми на 5 вече не спят следобед, пък детенцето на elvy_1983 е вече на 6г. Разбирам идеята да ги карат да лежат, да си почиват и да пазят тихо, за да не се будят дечицата, които спят, но да ги карат да си затварят очите, да спят насила или разни случаи, в които не ги пускат до тоалетната в часовете за сън са голяма глупост според мен!

# 10
 • Мнения: 560
Можете да му го спестите след като така или иначе не е успял да свикне, ако имате възможност да го вземате по-рано защо не.
Обяснете внимателно и подробно на учителките и директорката ако е необходимо, наистина има по-чувствителни деца, които се нуждаят от внимателни възпитатели.

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 328
Аз самата съм травмирана от сън в детската градина. Затова и с дъщеря си подходих по друг начин. Успяхме да си уредим нещата така че да си я прибираме на обяд и да я връщаме следобяд за другите занимания и за игрите. Така изкарахме 1 година. За щастие градината ни е на 5 мин. пеш от вкъщи. Тази година тя сама пожела да е като другите и да спи там. Да де ама от 3 месеца следобедния сън се изпари. Ляга си в леглото и си играе тихо с някоя играчка /шепне и нещо или разглежда книжка и си лежи/. В градината пък ставала и викала по децата и съответно ги буди и следват забележки дето на нея не и се нравят. Поговорихме с госпожите как да я усмирят така че да не им създава проблеми и да не се травмира детето. Сега като видят че няма да спи и дават играчка да си се занимава безшумно и всичко е наред.
При нас режима не е спартански - искат вода, ходи им се до тоалетната - това не е проблем позволява им се. Единственото условие е да не пречат на спящите.
Така че поговорете с госпожите. Ако се наложи и няколко пъти и се надявам да постигнете разрешение на проблема.

# 12
 • Мнения: 1 363
А защо плаче нощем?
Защо свързваш този плач точно с травма от съня в детската, а не по-общо да е вследствие на трудна адаптация като цяло към обстановката там.
Мисля си че може да има някакви страхове детето, да се е уплашило от нещо и това да е причината.

# 13
 • Мнения: 2 331
Бих посъветвала да си вземате детенце наобяд.Все може да се измисли начин. newsm78
И аз бих искала да си вземам дечко наобяд, но при нас не разрешават... Sad Thinking Crossing Arms

# 14
 • BG
 • Мнения: 1 899
Не съм забелязала да е травмирана,съвсем нормално си се държи.Даже и в най-малката 1ва група.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт