Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 1 253
Оттук, оттам каквото съм пробвала и случайно е станало е тук  Wink

Тъй като има спор какъв е смисълът на "Любими рецепти" да отбележа, че аз възприемам "Любими рецепти" като бележник, в който да съхраня рецепти на които съм попаднала, изпробвала лично и останала доволна  Peace Не съм голям творец за да измислям аз сама нови рецепти  Mr. Green
« Последна редакция: пт, 23 яну 2009, 09:23 от exxo »
Цитирай

София

Мнения: 1 253
Телешко в глинен съд

Продукти
1 - 1.300 телешко нарязано на парчета, по-едрички. Моето така си беше нарязано като го купих
бахар
дафинов лист 4
черен пипер на зърна
3-4 моркова
1/2 глава чесън
2 ч.ч. червено вино
1 глава лук
1 с.л брашно/царевично нишесте

Тенджера под налягане
Запържвам лука и след като порозовее добавям и месото леко да се запържи за да се запечата отвсякъде.
Добавям морковите нарязани доста едро за да не се разварят напълно, бахара, черния пипер. 2 листа дафинов лист. Доливам с вода да се покрие.
Варя 1 час след завирането (изпускането на парата).
Не изхвърляй бульона докато не е готово ястието, може да ти потрябва за доливане.

Глинен съд
Прехвърлям месото и морковите в глинения съд без водата. Добавям 2 чаши червено вино, 2 дафинови листа, бахар, черен пипер и чесънът нарязан на едро.
Доливам с бульон, в който е варено месото, толкова че месото да е покрито.
Гювеча се слага в студена фурна. Пека на 180-200С 2 часа. Може към  1 1/2 час да се погледне месото и течността да не е извряла. Аз я бях уцелила като никога
Принципно колкото по-дълго се пече толкова по-крехко става стига да има течност поне 1-2 пръста.

В малко от бульона се прибавя 1 с.л. брашно (царевично нишесте заради диетата) и се затопля при постоянно бъркане на котлона.
Добавя се към изпеченото месо и се разбърква.

Цитирай

София

Мнения: 1 253
ВАРИАЦИИ НА ДЮКАНСКИ КЕКСОВЕ

Дюкански сладък кекс (кексова форма)
източник: някой от форумите обаче не помня кой. Който си познае рецептата да си каже 

4 яйца
3 с.л. подсладител Equal
1/2 пакетче извара на Маджаров (150-200 гр)
1 течна ванилия
4 с.л. кисело мляко 0.1%
1 бакпулвер
6 с.л. овесени трици от по-фините

Разбърквам киселото мляко с бакпулвера в отделен съд. Разбърквам яйцата на пяна. Добавям подсладителя и ванилията. След това добавям изварата и разбърквам добре за да се разнесат всички бучки. Добавям киселото мляко и разбърквам до получаване на хомогенна смес. Най-накрая добавям овесените трици.

Изсипвам в тефлонова форма за кекс без да я намазнявам и пека в предварително загрята фурна на 200С около 45 мин. Няма нужда да отваряш и проверяваш дали е изпечен. Ако има хубава коричка и цвят значи е изпечен.
Изваждаш веднага от формата за да не се спари и го оставяш да изстине.


парче


Дюкански мъфини

източник: някой от форумите обаче не помня кой. Който си познае рецептата да си каже 

Продукти
2 яйца
2 сл кисело мляко 0.1%
3 сл овесени трици (по ситните)
1 чл бакпулвер
1 сл подсладител (Equal)
2 сл извара
течна ванилия на вкус

Приготвяне
Киселото мляко и бакпулвера се смесват в една чаша и се оставят настрана.
Яйцата се разбиват с миксер с подсладителя и ванилията. Добавя се и изварата. След като се получи хомогенна смес се добавят млякото с бакпулвера. Най-накрая се прибавят овесените трици. Разбърква се отново.
Изпича на 200С вър форми за мъфини. Печене около 30 мин с моята фурна.
На мен ми харесва повече като е престоял няколко часа. Триците омекват много добре и са по-приятни на вкус.



Дюканско кексче с ленено семе

към горната рецепта се добавя 1 с.л. ленено семе. Много е вкусно Smile



парче



Солен дюкански кекс с пуешко и шарена сол

От рецептата за сладкия кекс се маха подсладителя и се добавят:
50гр. нарязано на ситно пуешко филе
1 ч.л. шарена сол.

Божествено стана Smile
« Последна редакция: чт, 12 фев 2009, 08:58 от exxo »
Цитирай

София

Мнения: 1 253
Мусака по Дюкански

източник: някой от форумите обаче не помня кой. Който си познае рецептата да си каже 

Продукти:
250гр. телешка кайма
3 стръка пресен лук
2 сварени яйца
1 сурово яйце
50 гр. пуешко филе
прясно мялко 0.1%
подправки- черен пипер

Приготвяне
Сварените яйца и филето нарязвам на малки кубчета. Лукът на ситно. Омесвам с каймата и черния пипер, като доливам прясно мляко 0.1% на око за да улесня омесването.
Слагам в тавичка (моята е силиконова и не ми трябва мазнина) и доливам прясно мляко 0.1%.
Пека на 200С. Като се зачерви заливам със заливка от суровото яйце ималко мляко и запичам до зачервяване.



Цитирай

София

Мнения: 1 253
Салата кус кус

Продукти
1 ч.ч кускус
бялата част на 1 праз лук
100 гр шунка
100 гр кашкавал (или някакво друго жълто сирене)
майонеза
 
Приготвяне
Кускусът се сварява и охлажда. Шунката и праз лукът се нарязват на ситно. Кашкавалът се настръгва. Всички продукти се объркват с майонеза, да не се прекалява с майонезата.
Цитирай

София

Мнения: 1 253
Фъч

Продукти
8 с. л вода
1 ч. ч захар (чашата е 200 мл)
1 п. краве масло (125 гр)
3 яйца
1 ч . ч брашно (чашата е 200 мл)
1  бакпулвер
1 и 1/2 с. л. какао
1 пакет кокосови стърготини (този който ползвам аз е 45 гр.)

Приготвяне
Водата, захарта, кравето масло и какаото варим 5 мин./ от тази смес отделяме 5 с.л.за глазура/. Сваля ме от котлона. Изчакваме да поизстине и прибавяме 3 яйца. Разбъркваме. Сипваме 1 ч.ч.брашно смесено с 1 бакпулвер. Добавяме 2/3 от кокосовите стърготини.Печем в средна тава намазана само с олио. 180С - 35 мин
След изпичане мажем със сместа за глазура.и поръсваме с кокосови стръготини.



« Последна редакция: сб, 14 фев 2009, 22:01 от exxo »
Цитирай

София

Мнения: 1 253
"Парен" кекс

Продукти
5 яйца
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. вряло прясно мляко
1 бакпулвер
1 ч.ч. смлени орехи
2 с.л. какао
малко размекнато масло за намазване на формата за кекс
кокосови стърготини за поръсване на формата за кекс
 
Приготвяне
Яйцата и захарта се разбиват с миксер на пяна. Последователно се добавят брашното, бакпулвера, олиото и на струйка врялото прясно мляко.
Накрая се прибавят орехите.
1/3 от сместа се отделя и се оцветява с 2-те с.л. какао.
Формата се намазва хубаво с размекнатото масло (да не е течно!) и обилно се поръсва с кокосови стърготини.
Изсипва се бялата смес. Върху бялата смес (по средата) се изсипва какаовата смес. Със супена лъжица се топва в какаовата смес и леко се завърта за да се получи украсата на кекса.
Пече се на 180С в предварително загрята фурна. При мен около 45 минути. Фурната не се отваря докато кексът не се готов, защото ще спадне. Кексът е готов когато - поне при мен кексът винаги се разпуква отгоре и когато дори разпуканото е придобило хубав кафяв изпечен цвят кексът е изпечен. Тогава може да се извади от фурната и с клечка за зъби да се провери дали наистина е изпечен. Като се забие клечката в кекса и се извади не трябва да остава нищо залепено.
Ако се налага се връща във фурната за доизпичане.
След като е готов кексът се изважда веднага от формата, защото иначе се запарва.
Цитирай

София

Мнения: 1 253
Медени сладки

Продукти
1 ч.ч. захар (може и с кафява захар)
1 ч.ч. олио
2 яйца
1 бакпулвер
канела на вкус (аз ги правя без канела защото в къщи не се тачи)
1 пакетче ванилия
150 грама мед (10 с.л.)
Брашно, колкото поеме за да стане меко тесто и да може да се разточи.

Приготвяне
Омесваш всичките продукти заедно. Няма значение кое след кое слагаш. От тестото късаш по-големи топки и ги разточваш на кора с дебелина около 0,5 см (по-дебели са по-вкусни отколкото по-тънки).
Изрязваш с формички (аз обожавам да ги режа на сърчица  )
Пека на 180С без вентилатор около 15 мин, като слагам тавата на средата на фурната. Ползвам само тефлонови тави, така че не намазвам тавата с нищо.
В началото са доста твърди и хрупкави, но колкото повече престояват толкова по-меки стават.
По желание могат да се намажат с мармалад и да се слепят 2х2. Също така могат да се украсят с разтопен шоколад или глазура, но аз нямам време за подоби неща Smile
Цитирай

София

Мнения: 1 253
Баница

Продукти
1 пакет кори (аз предпочитам "Фамилия")
500 гр сирене
4 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
масло

Приготвяне
Сиренето се натрошава и се разбърква с яйцата и киселото мляко.
Пакетът с кори се разстила както си е (найлонът остава отдолу). Завивам по 2 кори едновременно, защото иначе става много тънко. Кората се поръсва със сместа и се навива на руло. Подреждат се в тава. Ако е тефлонова не е необходимо да се намазва с мазнина. След като наредя всички кори отгоре слагам парченца масло (маслото може да се разтопи предварително и корите да се полеят с него)
Пече се в предварително загрята фурна на около 200-220 градуса до зачервяване.
След изваждането на баницата се поръсва с вода и се покрива за да се задуши.

Аз не слагам мазнина във всяка кора, защото ми става мазно, но повечето жени слагат и във всяка кора по малко олио (масло).
Цитирай

София

Мнения: 1 253
Мързеливки

Източник: този форум, но не пазя линка

Продукти
1ч.ч. кис.мляко
1ч.л. сода за хляб
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. сирене
2 1/2 ч.ч. брашно
белтъка на 1 яйце
жълтъка се използва за намазване
 
Приготвяне
Содата се слага в киселото мляко докато натрошиш сиренето за да се угаси (шупне). После към киселото мляко добавяш олиото, брашното и сиренето. Всичко се обърква хубаво. Ако искаш сиренето да се усеща повече когато го трошиш го остави на по-големи бучици.
Получава се лепкаво тесто от което се късат и оформят топчици (около 9 бр). Слагат се в намаслена тавичка (ако е тефлонова няма нужда от намасляване, защото в самото тесто има олио). Топчиците се намазват с жълтък. Може да се поръсят със сусам, но не е задължително.
Пекат се на 200-220 градуса в предварително загрята фурна.
Цитирай

София

Мнения: 1 253
Солен кекс (Бъни)

Цитирай

София

Мнения: 1 253
Питка на Радка (майка ми)

Майка ми е цар на питките и ето любимита ми нейна рецепта, която дори и аз направих доста сполучливо Smile

Продукти за малка питка
около 500 гр. брашно
200 мл топло прясно мляко
1 мая Йоткер (1/2 пакетче прясна мая)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 яйца
100-150 гр. маргарин (или 125 гр. рамекнато масло, но не течно!)

Приготвяне
Суха мая
В брашното правиш кладенче и слагаш сухата мая и захарта. Смесваш с брашното и отстрани слагаш солта, да не е директно в маята.
Прясна мая
Маята се ратваря в затопленото мляко (30-40С) със захарта. Смесваш брашното със солта. Правиш кладенче в брашното. Отделяш 1 жълтък за намазване и слагаш в кладенчето яйцата и прясното мляко с маята.

Замесваш меко тесто, което да не лепне. т.е. в момента в който спре да лепне е готово. Разделяш на 3 топчета и ги оставяш на втасват 30 мин на топло. Разточваш всяко топче на кора около 30 см. Взимаш първата кора и намазваш обилно с магарин (или  масло). Слагаш 2-та кора и пак намазваш с маргарин (или масло). Слагаш 3-тата кора и засега не я намазваш с нищо. Взимаш точилката и разточваш на една голяма кора. След като разточиш намазваш с маргарин (или масло) и навиваш на руло.
Оттук могат да се направят 2 варианта:
вариант 1: форма за кекс. Полученото руло се слага във форма за кекс, като при слагането самото руло леко се усуква.
вариант 2: кръгла тавичка (диаметър 26 см). Нарязваш кората на парчета горе долу толкова бройки, че да се запълни тавата. Подреждат се в тавата така, че като погледнеш отгоре да виждаш нешо като охлюв....ам не знам как да го обясня. Все едно ги слагаш парчетата перпендикулярно на горния вариант. Хубаво е да имаш 1 средно парче и другите да се наредят наоколо. Става много красиво. Оставяш да втаса още 15 минути. Намазваш с жълтъка.
Слагаш в студена фурна. Печеш на 180С около 35-40 минути без вентилатор.
Когато пека, решетката на моята фурна е на 1-во ниво отдолу-нагоре.



« Последна редакция: нд, 22 фев 2009, 23:13 от exxo »
Цитирай

София

Мнения: 1 253
Многозърнест хляб

Продукти за 1 хлебче
500 гр. брашно "Многозърнесто" (с добавка на ленено семе и др. семена на "Техра")
200 мл топло прясно мляко
1 пачетче суха мая Йоткер
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 яйца

Приготвяне
В брашното се прави кладенче и се слага сухата мая и захарта. Смесва се с брашното и отстрани се слага солта, да не е директно в маята. Добавяш яйцата и леко затопленото прясно мляко (30-40С).

Замесва се меко тесто, което да не лепне. т.е. в момента в който спре да лепне е готово. Оставя се да втасва 30 мин на топло, като се поръсва с брашно и се покрива с прозрачно фолио да не съхне.
Премесва се отново с малко брашно. Намаслява се леко правоъгълна кексова форма. Тестото се оформя леко с ръце за да стане дълго колко формата, а не да стои на топка. Оставяш да втаса във формата за печене още 15 минути. 
Слагаш в студена фурна. Печеш на 180С 35минути без вентилатор.
Когато пека, решетката на моята фурна е на 1-во ниво отдолу-нагоре.


Цитирай

София

Мнения: 1 253
Марокански кус-кус - студен

В "Уго" сервират един вариант на Марокански кус-кус с пиле, който ни е е много любим. Колко е марокански е друга тема. Така го наричат там, така ще го нарека и аз Smile
Най-накрая му дойде времето и на него. За моя голяма изненада се получи много добре Smile

Продукти - за двама
- 140 гр Кус-кус
*аз ползвах на кус кус на Barilla. Този кус-кус не е онзи, който познаваме от детските си години - кръгли топченца от тесто за паста!
- кубче пилешки бульон
- 1 пресен домат
- 50 гр. обезкостени черни маслини (може и повече)
- 1 опаковка пушен свински врат слайсове на "Тандем"
- босилек / ще пробвам да заместя с джоджен другия път
- лимон
- 2 скилидки чесън
- сол

Приготвяне
В тенджера с вода слагате пилешкия бульон, 1/2 ч.л сол и оставяте да заври. След това отстранявате от огъня и изсипвате кус-куса вътре. Не връщате на котлона! При този вид кус-кус няма нужда от варене. Оставяте да престои 10 минути (по инструкция 5, но аз винаги увеличавам с малко времето на всякакви варива). Отцеждате и охлаждате. Кус-куса трябва да е студен при смесването с другите продукти.
Нарязвате маслините, домата и врата на ситни кубченца. Пресовате чесъна.
Добавяте нарязаните продукти към охладения кус-кус. Поръсвате с босилек и овкусявате с лимон. Би било супер ако ползвате пресен босилек, аз нямах подръка и ползвах сух като го добавих към топлия кус-кус. Леко се бях притеснила от миризмата му, но се оказа, че след добавянето на всички продукти се получи доста приятен вкус.
Аз лично бих оставила кус-куса да престои с всички екстри без лимона поне 30 минути за да поеме от всички аромати, но снощи нямаше кой да чака и си го хапнахме така.
Лесно, простичко и много вкусно Smile
Снимка ще сложа другия, че забравих да снимам.

Салатата се сервира студена (желателно е да престои няколко часа в хладилник след приготвянето) и върви прекрасно с бяло вино. За допълнителен вкус, можете да прибавите и бяло пилешко месо (за предпочитане варено, но може и пушено), отново нарязано на ситно… за хора без вкус и естетика в храненето – препоръчват и прибавянето на магданоз (аз просто не обичам). Също така – като заместител на стафидите, може да експериментирате с каперси (не е изпробвано – това е лично моя идея). Важното е да не прекалявате със зеленчуците в табулята, както и с подправките – уникалността на салатата и рецептата е именно в баланса между кус-кус и всичко останало Smile
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.