Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Генекомастия или уголемени гърди при момчетата???

Сина ми е на 13 и има по-големи гърдички според мен отколкото е нормално. Това много го мъчи, на плажа не сваля фанелката, а за басейн с приятели е немислимо... Вярно е, че има коремче, но в никакъв случай не е дебел. Мисля, че тези гърдички се появиха на 12, но не съм съвсем сигурна дали това не беше момента в който той ги забеляза...Дали пък и преди не бяха малко по-големи... Thinking...! Чух, че има такова заболяване - генекомастия. Незнам, все пак той е още дете! Притеснена съм! Някой преживявал ли е такова нещо, може ли да сподели опита си??

# 1
  • София
  • Мнения: 2 376
Здравей,чувала съм за Гинекомастия и знам,че е възможно да се отстрани оперативно и понякога се получава от разни химий стероиди и т.н. а много често и в пубертета.
Ето една статия по въпроса,ако искаш я прочети.

   Сигурно много от Вас се питат какво всъщност е гинекомастията. Накратко казано, това е болест, при която у мъжа се образува женска гръдна тъкан.
Гинекомастията не застрашава живота, но за сметка на това може много да го усложни. Някои билдери го смятат за болестно състояние и с право. Тя се дължи на промененото съотношение между мъжките и женските полови хормони в тялото на човек. При прием на андрогенни анаболни стероиди част от тестостерона се превръща в естроген. Така започва появата на гинекомастията. Това е може би най-коментирания страничен ефект от употребата на анаболни стероиди - много билдери се съобразяват с този ефект и има защо. В края на всеки стероиден цикъл производството на тестостерон е намаляло и поради това в тялото доминира един от женскине полови хормони, наречен естроген. Гинекомастията спира развитието си едва, когато тестостеронът се върне в нормални граници, но това отнема време. Няма да коментирам какво става при напреднали спортисти, които целогодишно са на стероиди. Тази женска тъкан е изградена от мазнини, проводящи каналчета и други елементи, но пък няма жлезисти клетки (няма да можете да кърмите). Трябва да знаете, че веднъж появила се, подобна тъкан обикновено не изчезва от само себе си, а в някои случаи се налага хирургическа намеса за отстраняването й. Гинекомастията не е само бодибилдинг синдром или ефект, който се получава единствено и само при употреба на стероиди. Тя се среща често и при мъже от всякакви възрасти, дори без да са взимали каквито и да било стероиди. Има няколко периода през живота ни, в които е по-вероятно тя да се появи. Първият от тях е скоро след раждането. Пикът й обаче е в пубертета - около 14-тата годишнина, затова не се препоръчва употребата на стероиди в тази възраст и малко след нея, тъй като самото тяло още не е установило хормонален баланс. Третият период, когато можем да получим гинекомастия е, когато започнем да остаряваме, т.е. по време на и над средната възраст. Тогава тя се получава, защото производството на тестостерон от тялото ни започва да намалява, естрогените скачат, тъй като тялото започва да произвежда повече ароматаза. Ароматазата е ензим, който превръща андрогените в естроген. Искаме или не, естрогените се съдържат в телата ни, а от това дали ще ги държим под контрол зависи самочувствието ни на плажа или успеха ни на състезателната сцена. Пък и едва ли някой мъж иска да има женска гръдна тъкан. За да контролираме естрогените в телата си би било добре първо да ги познаваме.

Нивото на естрогените в атлетите, използващи стероиди е много високо, тъй като повечето анаболни стероиди ароматизират в тялото. Много хора са приели, че за това как естрогените действат върху метаболизма е по-важно съотношението между тестостерона и естрадиола, за съжаление обаче никъде не е дадено точно съотношение, а и то би било строго индивидуално. Сигурно много от вас вече си мислят “Та защо изобщо ми е естроген, че аз съм типичен мъж не ми трябват женски полови хормони”. Изследвания върху хора с ниски нива на естроген обаче показаха, че те са малко по-високи на ръст, което не е проблем. За сметка на това, обаче, костите им са доста по-слаби и меки. Нивото на естрогените чрез въздействие върху мозъка влияе върху либидото на мъжа, действа антивъзпалително отново върху мозъка и е свързано с нивото на “добрия” холестерол. Благодарение отново на естрогена възрастните хора имат по-добра краткотрайна памет (представете си ако и нея нямаха). С годините количеството на ароматизиращите ензими в клетката, които преобразуват андрогените в естроген, се увеличават значително. Трябва да знаем, че повечето тестостерон в кръвта е в пасивно състояние и не може да метаболизира, използва или дори изхвърли.
44-65% от наличния в кръвта ни тестостерон е здраво свързан с гликопротеин, който се нарича “полови хормони-свързващ глобулин” - sex hormone binding globiline, SHBG (освен тестостерон, той свързва и естрадиол и дехидротестостерон), 20-30% е слабо свързан с плазмения албумин и оставащото количество тестостерон циркулира в несвързана с протеини, свободна форма - тоест активният тестостерон е в много малки количества, обикновено не повече от 2% от общото му количество в тялото.

Накратко казано, нивото на естрогена е пряко свързано с нивото на SHBG. Ако качим нивото на естроген, се качва и нивото на SHBG - така свободния тестостерон намалява, обратното също важи т.е. ако намалим естрогените или SHBG, ще имаме повече свободен тестостерон, което означава по-добра анаболна среда. Понеже естрогенът и тестостеронът са в определена пропорция в тялото ни, ако естрогенът намалее, то общото количество тестостерон като цяло се увеличава. Някои клетки в телата ни имат уникални мембранни рецептори. Така те могат да получават анаболен стимул от два вида сигнали: естрогените и SHBG. Например, когато нивата на тестостерон започнат да падат, нивото на естрогена и на SHBG се увеличават, което е анаболна среда за въпросните клетки. Простатата ни е пример за тъкан, която има клетки, които реагират по подобен начин - с растеж.

Понякога нивото на естроген може рязко да спадне от най-неочаквани фактори като да речем тютюнопушенето, тъй като някои съставки на тютюневия дим действат блокиращо на ароматизатиращите ензими. Още по-странно е това, че цигарите увеличават производството на хормон на растежа, стимулирайки отделяне на норадреналин. Едва ли, обаче, си струва да палите цигара след цигара. Както разбрахме, като цяло естрогените оказват негативно въздействие върху метаболизма и растежа ни още от началото на пълнолетието ни. Да не говорим, че естрогенът може да скъси живота ни и да намали общото ни здраве като цяло. Много мъже мислят, че анаболният хормон в тялото е тестостеронът, а катаболният - естрогенът. Това не е точно така - споменахме например, че растежът на костите зависи от нивото на естроген. Сигурно вече си мислите “Добре в крайна сметка как да огранича естрогените си?”

За това като цяло има три начина. Първият е да се намалят активацията на ароматизиращите ензими, така че тестостеронът да не се превърне в естроген. Това е лесен метод, просто трябва да приемате някой орален препарат за целта. Такива са например “Cytadren”,“Teslac” или “Arimidex”, който обаче струва 6$ таблетката.

Вторият начин е с кризин. Проблемът при него е, че той е неразтворим във вода и приеман орално, той просто преминава през храносмилателния ни тракт без да бъде абсорбиран. В естествения начин на предпазване влизат и някои билки, които имат антиароматизиращо действие. Такива са например вечнозелената сагова палма, екстракт от цветове на кактус или влакната на лененото семе. За съжаление първите две едва ли бихте ги намерили в търговски вид. Ако пък не можем да спрем развитието на естрогените, можем да ползваме субстанции, които се свързват с естрогенните рецептори в клетките и по този начин ще блокират тези рецептори. Така естрогените няма да могат да сигнализират на клетките да произвеждат повече естроген. Повечето такива суплементи, обаче, имат свойството да не действат единствено и само там където трябва, а всъщност имат много слабо антиестрогенно действие. Може би не знаете, но много подобни вещества се съдържат в соевия протеин. Затова много състезатели препоръчват приема на 50 гр. соев протеин, смесен с масло от ленено семе всеки ден.

Третият, най-сложен начин за контрол на естрогените, е да се намали или направо елиминира ефектът на SHBG така, че повечето тестостерон да е в свободно състояние - така едновременно растат мускулите и се решава гореспоменатият проблем с простатата. Доста е изненадващо, но това може да стане с екстракт от най-обикновена коприва. Нека разгледаме по обстойно някои препарати за намаляване на количествоно на естрогена (повечето от тях вече ги споменахме).

Нолвадекс. Това е препарат, който се обвързва с рецепторите като ги блокира така, че в тях да не се свързва естроген. Спортистите препоръчват да се приемат 10 мг нолвадекс дневно на 500 мг тестостерон седмично. Цената му е около два лева за опаковка от 30 таблетки. Среща се и под името “Тамоксифен”.

Теslac. Както е по-известен в България - тестолактон. Продава се в таблетки по 50 мг. Всъщност интересно е, че този препарат сам по себе си е стероид, който обаче е изключително слаб и не може да предизвика какъвто и да било мускулен растеж. В медицината се използва за лечение рака на гърдите при жените. Действа аналогично и при гърдите на мъжете, дори да нямат рак. Този препарат обаче както всички препарати си има и недостатъци. Колкото и слаб да е, той си остава стероид. Друг проблем, който би Ви отказал от употребата е цената му. Таблетка от 50мг струва около 4 долара. Ако на всеки 500 мг тестостерон седмично трябва да вземате 4-5 таблетки Тестолактон, най-добре е да купите компанията която го произвежда.

Proviron. Да, това е друг стероид, който действа по много сходен начин както Teslac. За разлика от него са достатъчни само 2 таблетки на 500 мг тестостерон седмично, при това една таблетка е само един долар. Спортистите предпочитат нолвадекса, тъй като е по-евтин и си спестяват риска да попаднат на менте.

Друг препарат е “Cytadren”. Продава се на таблетки по 250 мг. В медицината се използва за лекуването на синдрома на Кушинг. Приемът на 1000-2000 мг от него блокират производството на кортизол от надбъбречната жлеза. Някои от Вас вече знаят, че кортизолът е основният катаболен хормон в тялото. Ако не произвеждаме кортизол, мускулните ни клетки биха могли да задържат допълнителен протеин. Кортизолът обаче е основният антивъзпалителен хормон в тялото, ако не го произвеждаме и сме подложени на стрес - примерно ако тренираме бодибилдинг, бихме изпитвали остра и мъчителна болка в ставите. Ако приемаме една таблетка Cytadren дневно за всеки 500 мг тестостерон седмично, обаче, той действа като антиароматизатор. Ако решим да подтискаме кортизола, ще ни трябват 6 таблетки от препарата, което си излиза скъпо.

Накрая ще Ви посоча най-ефективния препарат. Това е “Arimidex”. Произвежда се в таблетки по 1 мг. Използва се при по-големи количества естрогени или към по-склонни към гинекомастия билдери, взимащи малки или умерени количества стероиди. Той няма страничните ефекти на цитадрена и елиминира естрогена в много по-голяма степен от цитадрена да речем. Действа като блокира превръщането на ароматизиращия стероид в естроген, а не както при Clomid или Nolvadex, блокирайки естрогенните рецептори. Дано да не сте се зарадвали на този препарат тъй като идва лошата новина. Цената му е само 230 долара за 28 таблетки. Накратко казано една таблетка от един милиграм струва 8-9 долара.

Ако вече сте твърдо решени да приемате стероиди, и сте решили как да се справите с естрогените, бъдете готови за други проблеми. Освен гинекомастия стероидите причиняват силно акне и рязко ускоряват оплешивяването, затова най-добре е да не приемате никакви стероиди!
Източник:http://bb-team.org

# 2
  • София
  • Мнения: 2 376
Ето още нещо по въпроса.Тук.
И тук!

# 3
Благодаря ти Биа'!

Чета също по разни форуми за доста тинейджъри, които се опитват да се справят сами с проблема, защото родителите не им обръщат внимание и направо тръпки ме побиват... продават се козметични операции на черно.. или решаваш и пиеш нещо без да ти е съвсем ясно какви са точно ефектите от него... и очевидно проблема не е като да не се среща....
... чао засега... Благодаря предварително на всички, които биха искали да споделят опита си по темата!!!

# 4
  • София
  • Мнения: 2 376
Благодаря ти Биа'!

Чета също по разни форуми за доста тинейджъри, които се опитват да се справят сами с проблема, защото родителите не им обръщат внимание и направо тръпки ме побиват... продават се козметични операции на черно.. или решаваш и пиеш нещо без да ти е съвсем ясно какви са точно ефектите от него... и очевидно проблема не е като да не се среща....
... чао засега... Благодаря предварително на всички, които биха искали да споделят опита си по темата!!!
Не мога да си представя как има такива хора,които не обръщат внимание на децата си,все пак това не е някоя детска прищевка,ами нещо много сериозно.
За такива козметични операций не съм чувала,но не ми и звучи особено обнадеждаващо.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт