Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 ян. 2009, 22:18 ч.

Правописни грешки в детските книжки

 • 1 783
 • 26
 •   1
Отговори
 • Мнения: 340
Имаме около 40 детски книжки, издадени от най-различни издателства.  Във ВСЯКА една от тях има минимум по една правописна грешка! Някои от грешките са ясен признак на неграмотност сред редакторите/коректорите-- например, меродия в "Работна Мецана" или булченска в "Котаракът в чизми".  Други са просто от недоглеждане и немърливост-- например, трите прасенцата или къщичкта (и двете са от "Трите прасенца").

В началото ми се струваше смешно като откриех такава грешка, но напоследък започвам да се дразня.  Дразни ме липсата на професионализъм в издателствата.  Какво им коства преди да дадат една книжка за печат, да я прочетат внимателно за да не правят олигофренски грешки?  Просто го намирам за неуважение към читателя това нещо. 

Та иска ми се в тази тема да направим нещо като статистика на правописните грешки.  Искам да разбера на базата на повече данни от колкото се съдържат в моя набор от книжки в кое издателство са най-немърливи и в кое са най-внимателни, за да почна да купувам само от старателните.  Ако искате да се включите, напишете в коя книжка от вашите колко грешки откривате.  Напишете заглавието на книжката и издателството.  Накрая ще преброя на чие издателство е най-"чиста" продукцията  Simple Smile

Ще се включите ли?

# 1
 • от днес за утре...
 • Мнения: 71
Не е само до правописните грешки... Поняко самото съдържание е абсурдно.
На щерката й подариха книжка с азбуката с картинки на животни - знаете - за всяка буква - животно, започващо със съответната такава.... Добре.... Обаче - а някой да обясни на 5 годишно, защо на буквата Ю има нарисувана крава ... защото било Юница  ooooh! . Аз обяснявам що е Юница, но детето вика - мамо - това е крава.  Rolling Eyes Под картинка, която натрапчиво прилича на бухал, се мъдри буквата У - защото това било Улулица. Имаше и някакви други изстъпления от подобен род със световно безизвестни животинки... Ще я намеря и ще пиша чие "произведение" е. Явно идеята им е просто да се издаде нещо си, без значение колко е безполезно.

# 2
 • Brokenpromiseland
 • Мнения: 1 428
 Аз пък миналият месец се бях засилила да купя тази книжка .С изненада установих обаче, че в нея нямаше ни едно стихче  Twisted Evil...

# 3
 • Мнения: 4 522
Хаххаха аз уча висше в момента и да ви кажа почти няма учебник без фрапантни правописни и пунктуационни грешки. Учебници писани от доцент нагоре. Какво остава за детските книжки. Много лоша тенденция... ще дойде време няма да знаем как се пише без грешки... почвам да се съмнявам, че и речниците ще са верни  ooooh!

# 4
 • София
 • Мнения: 2 178
Едно от най-смешните неща, които съм виждала, е в DVD-то Ну Погоди.
Единствената реплика във филма в БГ субтитрите гласи:
"Заьо, ще ти дам да разбереш!"

# 5
 • София
 • Мнения: 36 901
Или им свиди да плащат на редактори, или и редакторите вече са неграмотни.
С всяка изминала година все повече грешки откривам в писаното слово като цяло. И то става въпрос за един набор от грешки, които се допускат все повече и има опасност да се превърнат в норма. Често съм го писала в ПръвописТните кУнсОлтациЙ - бъркане на и с й, пълен и непълен член, "ходих ме", "на кой" и други подобни. Всичко това говори, че в част от филолозите и журналистите, завършили през последните 20 години излизат от университета неграмотни и неусвоили правилата на книжовния български език. Отвратително е.

# 6
 • Мнения: 81
Ела да видиш учебниците - елементарни грешки в тези на български език,сбъркани спрежения в тези на чужди езици. Whistling
Нека след КСК разни капацитети /вероятно си докарват някой лев,като списват учебници/да обясняват,че от стоене пред компютъра не можем да си напишем името вярно. Flutter

# 7
 • Варна
 • Мнения: 3 210
От общо стотина книжки имаме само максимум десетина без грешки. То по-добре да ти напиша издателствата, които не правят грешки ooooh!
Засега аз й ги чета без грешките, но като почне сама да си ги чете, смятам да ги поправя първо с червен химикал Flutter

# 8
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 184
Ако погледнете в карето на края на коя да е книга, ще ли видите редактор? Много вероятно е да не видите.
Пари се спестяват, но това не пречи същата тази книга да струва 15 лева, нали?
А редакторът е много важен. Джеръм К. Джеръм например въобще не уважавал препинателните знаци и ръкописите му били ад.  Laughing
П.П.И в книгите за големи е пълно с грешки. Мога да посоча любимата си:

Издателство "Колибри". В книгата няма страница без грешки. Не грешка, а грешки.  Rolling Eyes

# 9
 • Мнения: 9 719
Марк Твен също е бил против правописа. Според него писането показва индивидуалността, а правилата го уеднаквяват.
Едно време имаше изисквания за брой корекции и редакции. Защото и най-добрия редактор може да пропусне нещо.

# 10
 • София
 • Мнения: 177
Ако погледнете в карето на края на коя да е книга, ще ли видите редактор? Много вероятно е да не видите.
Пари се спестяват, но това не пречи същата тази книга да струва 15 лева, нали?
А редакторът е много важен.

Последната книга, която прочетох (от български автор), беше с посочен редактор и коректор. Това не пречеше да изобилства от грешки, дори и такива, които могат да се хванат със spell check - е щом и това елементарно нещо не е направено... ooooh!

А в едно списание преди време с големи мъки изчетох една статия, в която неколкократно се споменаваха "Съветите" - ама не можете да познаете какви са тия "Съвети". Mr. Green Ще ви светна: The Soviets. ooooh! Брилянтен превод! Мислех да им пиша да не си дават парите напразно за редактор и коректор, защото не им върши работа, но така и не си дадох труд.

# 11
 • Мнения: 340
А в едно списание преди време с големи мъки изчетох една статия, в която неколкократно се споменаваха "Съветите" - ама не можете да познаете какви са тия "Съвети". Mr. Green Ще ви светна: The Soviets. ooooh! Брилянтен превод!

Аз така веднъж четох за бог Живак.  Дзверих се доста, докато включих, че са имали предвид Меркурий!

very nice , кое издателство не прави грешки? Точно това ми е много любопитно.  Искам да ги поощря като купувам само то тях...

ред, и на мен ми бърка в очите тоя Заьо!!

# 12
 • София
 • Мнения: 15 231
Аз така веднъж четох за бог Живак.  Дзверих се доста, докато включих, че са имали предвид Меркурий!
Joy Е, това е брутално!

# 13
 • София
 • Мнения: 9 006
Аз се отказах да купувам нови детски книжки. И текстовете са ужасни, и картинките, а за правопис изобщо не може да говорим.
Добре, че си имам мои, стари издания, от доброто соц. време, когато освен редактор, всяко писание имаше коректор и втори коректор. А като приложение към книгата винаги имаше списък с изброените /все пак допуснати/ грешки. Вероятно се е съставяло от трети коректор.

# 14
 • Мнения: 385
Аз и по друг повод съм споменавала  поредицата "Приказна съкровищница" на изд. Кралица Маб. Други такива книги няма!!! Само на една страница попадате на десетки правописни, пунктоационни, граматически грешки /напр. говори се за принц в ж.р. и подобни/. Отделно от това има /не мога да ги нарека изречения/ набор от думи, първата от които с главна буква, а в края поставена точка, абсолютно безсмислени, нямат връзка с предишните или следващите... Запазила съм тези книги само за да  давам текстовете за редакция на детето ми като стане ученик.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт