Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Бъдещи майки
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 57 отговора

Бургас

Мнения: 30
Моля ви за коментар по въпрос,който ме притеснява доста.На 17.12.2008 година дадох кръв за биохимичен скрининг в Бургас,а в София са я получили чак на 19-ти.Резулатите,които трябваше да излязат от "Майчин дом" за максимум 4 дни,получих чак на 08.01.2009.Там е отбелязан завишен риск за синдром на Даун-1:130(на 22 години съм,всъщност дори ми бяха объркали датата и годината на раждане в теста),въпреки че алфафетопротеинът ми е в норма,а доколкото знам при хромозомни малформации количеството му се повишава.Звънях няколко пъти в "Майчин дом",оттам ми повтаряха,че нямало смисъл да си повтарям изследванията или да ходя по ехографи,а най-добре да си направя амниоцентеза.Знам,че тя е най-точна,но имах кървене 2 пъти,имам и високо кръвно и незнам дали ще ми понесе самата процедура.Затова искам да опитам всички други методи за диагностика и си повтарям изследването,този път във Варна.За ехографите всеки ми казва различна информация.Според някой лекари не може да се прогнозира точно с тях,защото синдрома може да няма външно проявление,а според други може да се прогнозира точно,понеже се прави измерване на мозъка,зависи колко разбира съответния специалист,който те гледа.Незнам направно на кого да се доверя.Препоръчаха ми един специалист във Варна-д-р Давидков,който работел с най-съвременна техника,записах си час за вторник,но цените му ми се виждат малко солени-130 лева,ако ми се  направи пълния комплект изследвания.Ако наистина е добър,с удоволствие ще му ги дам,просто се притеснявам да не ми вземе парите напразно.Вие кой специалист може да ми препоръчате и колко струват изследванията при него?Доколко правилно преценят най-модерните ехографи?Грешат ли често изследванията за биохимичен скриниг?Случвало ли ви се е нещо подобно и как сте реагирали в ситуацията?Всъщност ще се радвам на всяко мнение или коментар,защото трябва да направя нещо,и то бързо.Благодаря ви предварително!  bouquet
Цитирай


Мнения: 165
Съжалявам че не мога да ти дам никакъв отговор на въпросите само мога да те посъветвам.Не жали пари и отиди при този специалист.Нека да насъбереш компетентни мнения.Грешки винаги стават.Всички сме чували много истории но не се натоварвай излишно и отивай  в  Варна.Надявам се жените от морската столица да ти помогнат с добра препоръка.

             Успех ти пожелавам!!!
Цитирай


Мнения: 431
Не си ли твърде млада за риск от Даун  Rolling Eyes Rolling Eyes?Кой те посъветва да си правиш БХС ?Чувала съм,че често резултатите са неточни,което в случая трябва да те успокои.
Амниоцентеза не се прави "ей така",първо другите варианти пробвай !
Давидков разполага с най-модерната апаратура(до колкото знам) и може да види аномалии в плода доста по-рано от другите специалисти в града.Много скъпо взема,но,според мен,добре си направила,че си се свързала с него.Предполагам,че ще те викне отново след някой друг месец-даже всичко да е наред сега(а сигурно е така),тогава вече си прецени дали да ходиш .
Цитирай


Мнения: 1 045
лелеее сега разбрах какво имаше АГ предвид под това да не се забърквам с такива изследвания.
При извършване на скрининговите тестове през 1 и 2 триместър е важно да е определен термина най-точно,тъй като стойностите се изменят в хода на бременността.Не точен термин или не точно разчитане на изследванията може да са причина за завишения риск при теб.Риска за жени до 25 години е 1:1250,а при теб е 10 пъти по-голям.Незнам какво да правиш.Амниоцинтезата също не е много точна.Има голям процент за вероятност на грешка.
Моя съвет е първо да прецениш били премахнала плода при по-завишен риск или би рискувала да се оставиш на природата?Не ми се случило това защото прецених че ако ми кажат че има 90% вероятност да има проблем за мен е малък и нямаше да премахна плода.А 100% сигурност няма.
П.п.Забравих да спомена че имам позната която си направи всички изследвания и и казаха че няма проблем,а детето е със синдрома на Даун.
Цитирай

Бургас

Мнения: 30
Забравих да спомена нещо.Незнам дали оказва влияние на резулатите от скрининга,но имах кървене 2 пъти(отбелязано е в протокола преди изследването) и когато ми взеха кръв пиех Утрогестан,малко преди това бях спряла Но шпа и Магнерот,а това не е отбелязано никъде и незнам дали тези лекарства оказват влияние на резултата.Възрастовия ми риск е 1:1400,определения ми риск е 1:130.Питам се възможно ли е това,въпреки че алфафетопротеинът ми е в норма?Не се ли променя при хромозомните малформации?
Цитирай

София

Мнения: 9 918
Не си ли твърде млада за риск от Даун  Rolling Eyes Rolling Eyes?
и на 15 да роди,пак няма гаранция,че бебето ще е здраво.Раждат се увредени деца именно от немърливост,незнание,или некомпетентни АГ-та,които повтарят на младата дввойка,че като са млади-всечко е наред.Да,ама Не!
Много добре е постъпила авторката,сега да отиде на 3Д
аз на 23г. бях с резултат 1:220 и завишени нещо с А...На ФМ,доплер и 3Д отхвърлиха съмнениеята ни,но в рода ни има ггенетични заложби на много рядка нервно-психична болест(доказана),която е изключително рядка в света.Можело е и аз да родя увредено дете.

Не се колебайте да се изследвате!Никой не е застрахован!
Цитирай


Мнения: 9 816
who cares? , съветвам те да направиш амниоцентеза.
Преди Нова година моя позната на 21 години роди бебе със синдром на Даун.
Не беше правила нито ФМ, нито БХС.
Възрастта не е гаранция.
Цитирай


Мнения: 1 045
Забравих да спомена нещо.Незнам дали оказва влияние на резулатите от скрининга,но имах кървене 2 пъти(отбелязано е в протокола преди изследването) и когато ми взеха кръв пиех Утрогестан,малко преди това бях спряла Но шпа и Магнерот,а това не е отбелязано никъде и незнам дали тези лекарства оказват влияние на резултата.Възрастовия ми риск е 1:1400,определения ми риск е 1:130.Питам се възможно ли е това,въпреки че алфафетопротеинът ми е в норма?Не се ли променя при хромозомните малформации?
ами пила си хормонални препарати.А по хормони разглеждат риска,може и да има влияние.
Ходи при друг лекар да види изследванията.Незнам какво друго можеш да направиш.
Цитирай

Най-сетне у дома

Мнения: 838
Who cares, първо да ти кажа, че преди няколко дни един тригодишен младеж, заподозрян с БХС в корема на майка си за едва ли не 100 % риск от Даун, така ми издраска стената с маркер, че ми се щеше да го напляскам  Smile Иначе е много умно дете, обаче страшен пакостник....

Разбира се, понякога БХС не греши. (Именно заради доста спорната му прогностична стойност, аз пропуснах този тест и отидох направо на фетална морфология, позната повече като 4Д ехограф. Два пъти ходих, даже). Според мен, амниоцентезата е мнооого крайна мярка. Странно ми е, че направо това ти препоръчват... При майката на въпросния пакостник, веднага след страшните БХС резултати я изпратиха на фетална морфология, стана ясно, че всичко е ОК и с това се приключи. А тя не беше на 22, като теб - беше на 30! На твое място, бих си уредила час по спешност при някой от добрите ФМ специалисти в София. При тях обикновено са записва час 2 месеца предварително, но никой няма да  те върне, като им кажеш какъв е случаят.

Ама как така от вратата и - амниоцентеза!?! 
Успех!
Цитирай

София

Мнения: 2 227
Подкрепям напълно [ x ] `Деси`.

who cares, на твое място бих повторила БХС-то независимо, че тия от МД са ти казали, че няма смисъл. Все си мисля, че може и да са ти сгрешени резултатите. Направи също и една ФМ при добър специалист и заедно обсъдете заслужава ли си риска от амниото, при положение, че си имала кървене и високо кръвно.
Цитирай

Бургас

Мнения: 30
Смятам първо да ида при д-р Давидков във Варна,а после и до София.В "Майчин дом" смятам да ида в най-краен случай,особено след като само ми говорят за амниоцентеза на основата на резултатите ми,в които самите те са ми объркали рождената дата!За повторно тестване от тях и дума  не се обели ... Rolling Eyes
Цитирай


Мнения: 196
За съжаление нямам познанията,за да ти дам съвет,но аз лично бих направила всички възможни изследвания(вкл.амниоцентеза),за да си "изясня"картината.Ако доктора е добър-отивай.Дори ако трябва в София отиди.Моя позната имаше същият проблем и след а... и казаха,че  всичко е наред,и наистина момиченцето им е добре.
Желая ти успех!!!Дано всичко да е наред!!!
А 6то се отнася до ФМ,мога да ти дам тел.на 2ма от най-добрите в София .Даже тарифата им е по-ниска от тази на д-ра в Варна.Моята д-рка казваше,че изследването за фетална морфология е задължително!Пиши на лични!
« Последна редакция: сб, 10 яну 2009, 13:15 от avgusta21 »
Цитирай

Оileán na leipreachán

Мнения: 6 273


who cares, на твое място бих повторила БХС-то независимо, че тия от МД са ти казали, че няма смисъл. Все си мисля, че може и да са ти сгрешени резултатите. Направи също и една ФМ при добър специалист и заедно обсъдете заслужава ли си риска от амниото, при положение, че си имала кървене и високо кръвно.[/color]
Много точно казано...  Peace
Няма такива филми - "Намало смисъл"...
Щом се притесняваш - действай...
Късмет...
  Peace
Цитирай

София

Мнения: 2 227
За съжаление нямам познанията,за да ти дам съвет,но аз лично бих направила всички възможни изследвания(вкл.амниоцентеза),за да си "изясня"картината........

Рискът от амниото е неоправдан при положение, че е възможно да са й объркали резултатите.
Цитирай


Мнения: 1 338
В коя седмица си? Как точно са ти сбъркали възрастта.

Моят съвет е да се консултираш с Кременски. Провери дали е възможно да ти преизчислят резултата с истинката ти възраст, нали използват комп. програма. Лекарствата които си пила не мисля че оказват влияние.

Освен това се изследват АФП и ЧХГ, при даун ЧХГ е завишен, а АФП занижен, но ти не можеш сама да си оцениш риска, защото всичко го правят с компютърна програма в която въвеждат и доста други данни.
Цитирай
1-14 от 57 отговора