Блатове за торта?

  • 48 716
  • 19
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 308
Днес реших да направя торта защото имам сметана,но не знам как да направя блатовете. Ако някой има идеи ще съм благодарна.

# 1
  • Мнения: 3 675
Мъжът ми е сладкар, ще го попитам и ще пиша тук в понеделник.
това намерих в нета, дано да е от полза

Това количество продукти е най-подходящо за форма 22 см.

5 яйца 
2 пак. ванилия
3/4 ч.чаша(150 гр)захар
3/4 ч.чаша(110 гр) брашно
1/3 ч.чаша(50 гр) нишесте
щипка сол


предварително загрейте фурната на 170 - 175°C.
Намазнете и набрашнете формата в която ще печете и дъното покрийте с изрязана хартия за печене с диаметъра на формата.

В купа за месене изсипете яйцата, ванилията и захарта. Още по-добре е ако разбиете белтъците отделно и ги прибавите към вече добре разбитата жълтъчена смес

Разбийте много добре с електрически миксер 10 – 15 минути или докато сместа стане пухкава и увеличи обема си 2 пъти.

в  друга купа или чиния, пресейте и смесете брашното, нишестето и щипката сол.

Още веднъж пресейте сухата смес до разбитата яйчена смес.

Разбъркайте внимателно сместа с дървена лъжица или гумена шпатула, като не забравяте да обирате страните и дъното на купата.

Изсипете в приготвената форма и загладете добре(това е важно за да се изпече равномерно блата) Печете 30 – 45 минути или до порозовяване. Към 30 минута, може да надупчите блата на няколко места с дървен шиш - така ше проверите едновременно дали е изпечен, а и ще помогнете за по-доброто разпределяне на топлината.

Изчакайте блата да изстине и ако формата ви не е с отделящи се страни, обърнете готовият блат на поднос. Добре е да приготвите блата ден преди да правите тортата, за да бъде добре изтинал и тогава е по-лесен за разрязване.

# 2
  • Разград
  • Мнения: 3 110
6 яйца се разбиваш с 1 1/2 чч захар в купа поставена в по-голяма купа,пълна с по-топла вода.Разбиват се,докато се получи гъста пяна.Приготвяш си 1 1/2 чч брашно+1 бакпулвер и с дървена лъжица прибавяш по малко към яйчната смес и бъркаш внимателно отдолу-нагоре,докато се поеме всичкото брашно.Разделяш в три еднакви купички и започваш да печеш в предварително загрята фурна на 180 градуса,поотделно.Стават три блата,може и два,но ако тавичката ти е по-голяма.
Аз пека в откопчаваща се тавичка-26 см в диаметър и е с незалепващо покритие и само намазнявам,но ако е обикновена тавичка трябва да намазниш и поръсиш с брашно.
След изпичането ги обръщам върху хартия и оставям да изстинат напълно,бързо става.

# 3
  • Мнения: 940
Има тортена библиотека, виж там--има много предложения.

# 4
  • Мнения: 2 803
За блатове стандартни правя-5 яйца от едрите, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, и настъргвам кората на лимон. Пека в умерена фурна.

# 5
  • Мнения: 16
6 яйца,250гр захар, 250гл брашно 1 ванилия.Първо разбивам белтъците със захарта на твърд сняг като за целувки,след това прибавям и жълтъците и продължавам да разбивам докато сместа се увеличи 2 пъти.След това прибавям брашното по- малко и разбърквам с лъжица докото поеме всичкото брашно.Пека в тава подмазана с масло и поръсена с брашно.След като истине блата я разрязвам на 2части.Сиропирам и я мажа със сметана.

# 6
  • Мнения: 308
Благодаря за отговорите  bouquet Направих тортата и в момента е в хладилника. Утре когато я разрежем ще се отчета.

# 7
  • гр. Пловдив
  • Мнения: 711
За блатове стандартни правя-5 яйца от едрите, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, и настъргвам кората на лимон. Пека в умерена фурна.
Правя блата по същия начин, но с 4 нормални по големина яйца и без лимонена кора.

# 8
  • Мнения: 1 906
Благодаря за отговорите  bouquet Направих тортата и в момента е в хладилника. Утре когато я разрежем ще се отчета.
Надявам се със снимков материал  Rolling Eyes

# 9
  • Мнения: 2 803
Благодаря за отговорите  bouquet Направих тортата и в момента е в хладилника. Утре когато я разрежем ще се отчета.
Надявам се със снимков материал  Rolling Eyes
и рецептата......... eat

# 10
  • Мнения: 1
а дали знаете как да направя блат за торта , но без яйца и дали вместо с бира става със спраит , кола , фанта или газирана вода ???

# 11
  • Мнения: 150
 Shocked За пръв път чувам за блатове за торта с бира!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# 12
  • Мнения: 1
ами аз търсих из разни форуми за рецепта и бяха писали , че без яйца ги правят с бира Grinning Grinning

# 13
  • Мнения: 150
ами аз търсих из разни форуми за рецепта и бяха писали , че без яйца ги правят с бира Grinning Grinning

Не го казах със зла умисъл,просто много се учудих .  Hug 

# 14
  • Мнения: 22 867
а дали знаете как да направя блат за торта , но без яйца и дали вместо с бира става със спраит , кола , фанта или газирана вода ???

bellito,ето ти една рецепта без яйца:

ТОРТА „КОКОШКАТА Е В ОТПУСК”  Grinning

1 чаша захар
2 чаша кефир (замества се с по-рядко кисело мляко или по-гъст айрян с газирана вода)
2 с.л.олио
2 ч.л. сода, изгасена с оцет
2 ч.л. амонячна сода
3 чаши брашно.

От продуктите се замесва тесто и се дели на 5 части.
Към първата се добавят 3 с.л.какао, към  втората - 0,5 чаша стафиди, към  третата - 0,5 чаша натрошени орехи, към четвъртата - 0,5 чаша мак, може да се смели в кафемелачка, може и да не се мели, петата част си остава само от тестото. Пекат се пет блата. Мажат се с крем.

Крем:
0,5 литър пресно мляко, 3 с.л.брашно и 1 чаша захар се смесват и се варят на огъня с бъркане до сгъстяване. Сваля се от огъня и, като изстине, се добавя краве масло ( в рецептата е дадено 500 гр, но мисля, че 125 или в краен случай 250гр ще са достатъчни). Добавя се ванилия или някаква есенция според вкуса – роммова, бадемова и др.

Не съм я правила, но съм и хвърлила око на тортата.

Скоро беше показана торта с крем от нишесте с блат по рецептата на Рени, снимката е на 29 стр на темата.

Ако ти върши работа като състав, защото има майонеза, ето и шоколадовия сладкиш на сладка хапка, чудни тортички стават и от него.

# 15
  • Мнения: 1
благодаря Simple Smile

# 16
  • Мнения: 0
И аз да се включа в темата от майка ми знам тези пандишпанови блатове стават страхотни и са много лесни Simple Smile
5 яйца
1 ч.ч. захар
12 с.л. пресято брашно (добавят се една по една и се развъркват бавно с виличка)
 Hug дано съм била полезна

# 17
  • Мнения: 960
Без набухвател?
Аз дори и да сложа пак се спухват после,но без набухвател какво става?
Утре ще приготвя блатовете.Предварително загрявате фурната,нали?
А една моя приятелка си прави с рецепта от кекс и винаги са сполучливи. newsm78 Hug

# 18
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Здравей Мари!

Погледни в "Тортената библиотека", там към моята рецепта за пандишпанови блатове има линк със снимки стъпка по стъпка и с обяснения към тях. Да, пандишпанови блатове се правят без набухвател - многото яйца действат като такъв. Peace

# 19
  • Мнения: 960
 Hug
Намерих точно това,което ми трябваше от много време.
Пропорцията- 1яйце=2с.л захар+2с.л брашно.
С увеличаване на яйцата се умножава пропорцията.
Нямам домакинска везна защото несъм фен на излишните джунджурийки в кухнята.
Без това колкото и място да има ,все недостига. Grinning
Меря с чаша или лъжици,но за разлика от лъжиците при чашите има голяма импровизация.

Последна редакция: пн, 06 сеп 2010, 17:24 от МАРИ77

Общи условия

Активация на акаунт