Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 19 отговора


Мнения: 297
Днес реших да направя торта защото имам сметана,но не знам как да направя блатовете. Ако някой има идеи ще съм благодарна.
Цитирай

Пловдив, някой ден в Дъблин

Мнения: 2 591
Мъжът ми е сладкар, ще го попитам и ще пиша тук в понеделник.
това намерих в нета, дано да е от полза

Това количество продукти е най-подходящо за форма 22 см.

5 яйца 
2 пак. ванилия
3/4 ч.чаша(150 гр)захар
3/4 ч.чаша(110 гр) брашно
1/3 ч.чаша(50 гр) нишесте
щипка сол


предварително загрейте фурната на 170 - 175°C.
Намазнете и набрашнете формата в която ще печете и дъното покрийте с изрязана хартия за печене с диаметъра на формата.

В купа за месене изсипете яйцата, ванилията и захарта. Още по-добре е ако разбиете белтъците отделно и ги прибавите към вече добре разбитата жълтъчена смес

Разбийте много добре с електрически миксер 10 – 15 минути или докато сместа стане пухкава и увеличи обема си 2 пъти.

в  друга купа или чиния, пресейте и смесете брашното, нишестето и щипката сол.

Още веднъж пресейте сухата смес до разбитата яйчена смес.

Разбъркайте внимателно сместа с дървена лъжица или гумена шпатула, като не забравяте да обирате страните и дъното на купата.

Изсипете в приготвената форма и загладете добре(това е важно за да се изпече равномерно блата) Печете 30 – 45 минути или до порозовяване. Към 30 минута, може да надупчите блата на няколко места с дървен шиш - така ше проверите едновременно дали е изпечен, а и ще помогнете за по-доброто разпределяне на топлината.

Изчакайте блата да изстине и ако формата ви не е с отделящи се страни, обърнете готовият блат на поднос. Добре е да приготвите блата ден преди да правите тортата, за да бъде добре изтинал и тогава е по-лесен за разрязване.
Цитирай

Разград

Мнения: 3 028
6 яйца се разбиваш с 1 1/2 чч захар в купа поставена в по-голяма купа,пълна с по-топла вода.Разбиват се,докато се получи гъста пяна.Приготвяш си 1 1/2 чч брашно+1 бакпулвер и с дървена лъжица прибавяш по малко към яйчната смес и бъркаш внимателно отдолу-нагоре,докато се поеме всичкото брашно.Разделяш в три еднакви купички и започваш да печеш в предварително загрята фурна на 180 градуса,поотделно.Стават три блата,може и два,но ако тавичката ти е по-голяма.
Аз пека в откопчаваща се тавичка-26 см в диаметър и е с незалепващо покритие и само намазнявам,но ако е обикновена тавичка трябва да намазниш и поръсиш с брашно.
След изпичането ги обръщам върху хартия и оставям да изстинат напълно,бързо става.
Цитирай

София

Мнения: 942
Има тортена библиотека, виж там--има много предложения.
Цитирай


Мнения: 2 798
За блатове стандартни правя-5 яйца от едрите, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, и настъргвам кората на лимон. Пека в умерена фурна.
Цитирай


Мнения: 16
6 яйца,250гр захар, 250гл брашно 1 ванилия.Първо разбивам белтъците със захарта на твърд сняг като за целувки,след това прибавям и жълтъците и продължавам да разбивам докато сместа се увеличи 2 пъти.След това прибавям брашното по- малко и разбърквам с лъжица докото поеме всичкото брашно.Пека в тава подмазана с масло и поръсена с брашно.След като истине блата я разрязвам на 2части.Сиропирам и я мажа със сметана.
Цитирай


Мнения: 297
Благодаря за отговорите bouquet Направих тортата и в момента е в хладилника. Утре когато я разрежем ще се отчета.
Цитирай

гр. Пловдив

Мнения: 626
За блатове стандартни правя-5 яйца от едрите, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, и настъргвам кората на лимон. Пека в умерена фурна.
Правя блата по същия начин, но с 4 нормални по големина яйца и без лимонена кора.
Цитирай


Мнения: 1 387
Благодаря за отговорите bouquet Направих тортата и в момента е в хладилника. Утре когато я разрежем ще се отчета.
Надявам се със снимков материал  Rolling Eyes
Цитирай


Мнения: 2 798
Благодаря за отговорите bouquet Направих тортата и в момента е в хладилника. Утре когато я разрежем ще се отчета.
Надявам се със снимков материал  Rolling Eyes
и рецептата......... eat
Цитирай

Варна

Мнения: 1
а дали знаете как да направя блат за торта , но без яйца и дали вместо с бира става със спраит , кола , фанта или газирана вода ???
Цитирай

Бургас, Лазур

Мнения: 150
 Shocked За пръв път чувам за блатове за торта с бира!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Цитирай

Варна

Мнения: 1
ами аз търсих из разни форуми за рецепта и бяха писали , че без яйца ги правят с бира Very Happy Very Happy
Цитирай

Бургас, Лазур

Мнения: 150
ами аз търсих из разни форуми за рецепта и бяха писали , че без яйца ги правят с бира Very Happy Very Happy

Не го казах със зла умисъл,просто много се учудих .  Hug 
Цитирай


Мнения: 6 477
а дали знаете как да направя блат за торта , но без яйца и дали вместо с бира става със спраит , кола , фанта или газирана вода ???

bellito,ето ти една рецепта без яйца:

ТОРТА „КОКОШКАТА Е В ОТПУСК”  Very Happy

1 чаша захар
2 чаша кефир (замества се с по-рядко кисело мляко или по-гъст айрян с газирана вода)
2 с.л.олио
2 ч.л. сода, изгасена с оцет
2 ч.л. амонячна сода
3 чаши брашно.

От продуктите се замесва тесто и се дели на 5 части.
Към първата се добавят 3 с.л.какао, към  втората - 0,5 чаша стафиди, към  третата - 0,5 чаша натрошени орехи, към четвъртата - 0,5 чаша мак, може да се смели в кафемелачка, може и да не се мели, петата част си остава само от тестото. Пекат се пет блата. Мажат се с крем.

Крем:
0,5 литър пресно мляко, 3 с.л.брашно и 1 чаша захар се смесват и се варят на огъня с бъркане до сгъстяване. Сваля се от огъня и, като изстине, се добавя краве масло ( в рецептата е дадено 500 гр, но мисля, че 125 или в краен случай 250гр ще са достатъчни). Добавя се ванилия или някаква есенция според вкуса – роммова, бадемова и др.

Не съм я правила, но съм и хвърлила око на тортата.

Скоро беше показана торта с крем от нишесте с блат по рецептата на Рени, снимката е на 29 стр на темата.

Ако ти върши работа като състав, защото има майонеза, ето и шоколадовия сладкиш на сладка хапка, чудни тортички стават и от него.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 19 отговора