Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 ян. 2009, 21:24 ч.

как да я осиновя

 • 1 526
 • 9
 •   1
Отговори
 Здравейте!
Надявам се на вас да ми дадете съвет.
От известно време посещавам един дом и там много се сближих с едно момиченце на 4г.Усещам се ,че напоследък ходя там само заради нея.С директоракта се разбирам прекрасно и тя ми позволява да прекарвам време само с нея.направо не ми се тръгва от там без нея.Доколкото разбрах може да бъде осиновена,вписана е в регистрите.
Проблема ми е ,че аз имам две дечица и в момента съм бременна с трето.Не съм се кандидатирала за осиновител и не съм сигурна дали в тоя случай имам някакви шансове.Съпругат ми също е идвал с мен в дома.Тя просто е влязла под кожата и на двамата ни.
Незнам какво да правя.Чуствам си я като мое детенце,а не мога да си я прибера Cry

# 1
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
не мисля, че наличието на децата ти е проблем
поне не сериозен
друг е въпроса как се гледат 4 деца...
честно казано благородно завиждам за възможността ти в днешните несигурни условия да гледаш 3 свои, че и четвърто да можеш да подсигуриш
със сигурност можеш да кандидатстваш, но без да нарушиш законите мисля няма как точно определено дете да посочиш....дори и ако приемем, че можеш да поемеш освен материалната, и моралната отговорност за две деца и едно бебе, и осиновяването на четвърто дете....все пак човек има предел на силите

# 2
 • космополитно
 • Мнения: 940
Здравейте!
Надявам се на вас да ми дадете съвет.
От известно време посещавам един дом и там много се сближих с едно момиченце на 4г.Усещам се ,че напоследък ходя там само заради нея.С директоракта се разбирам прекрасно и тя ми позволява да прекарвам време само с нея.направо не ми се тръгва от там без нея.Доколкото разбрах може да бъде осиновена,вписана е в регистрите.
Проблема ми е ,че аз имам две дечица и в момента съм бременна с трето.Не съм се кандидатирала за осиновител и не съм сигурна дали в тоя случай имам някакви шансове.Съпругат ми също е идвал с мен в дома.Тя просто е влязла под кожата и на двамата ни.
Незнам какво да правя.Чуствам си я като мое детенце,а не мога да си я прибера Cry


По закон наистина не можеш да осиновиш конкретно дете, дори да сте преминали процедурата и да сте попаднали в регистъра за осиновители.
Мисля, че момента в семейството Ви е сложен - съвместяване на грижи за бебе, две други деца и адаптиране на осиновено дете...
Ако това не е само емоционален порив, а искрено намерение- да дадете дом и семейство точно на това дете, прочети из темите ( и тук) за варианта приемно семейство (не знам дали в него можеш да поемеш приемната грижа над точно определено дете)...
Изяснете вижданията и намеренията си със съпруга ти и вземете решение как ще постъпите...
Много е вероятно най-щадящо да е за детето да се отеглите, отколкото да му давате надежди и очаквания, на които да не можете да отговорите...
Колкото по-късно се отеглите ще е по-травматично за двете страни (и най-вече за детето)....

Знам ли, ако имате финансовата възможност да се грижите за четири деца (с пари човек може да наеме и помощнички) проучете какво бихте могли да направите за това дете?...

Трите ти биологични деца не са пречка да осиновите дете. Затруднението произтича от това, че по процедури няма как да е точно това дете....
Консултирайте се с добър адвокат! И ако има начин дайте бъдеще на това детенце!
Успех!  bouquet

# 3
 • София
 • Мнения: 76
Здравей, ние също имаме три деца и в момента подготвяме документи за осиновяване на 4-то. Аз имам от първия си брак момиче на 16 и момче на 11, а сега със съпруга ми от втория брак - момченце на 1,5 месеца. Решихме да подадем документи за осиновяване, след одобрението на децата ни. Нямаме нещо конкретно впредвид, като детенце. Дори не съм сигурна, че ще се получи. Знам само, че искаме да е момиченце на 3-4 годинки. Мисля, че ти имаш страхотен шанс да осиновиш дете, което сте харесали, така, че давай. Погледни го в очите? Какво виждаш там? Не се отказвай, ако децата ще го приемат. Попитай там където се подават документи за осиновяване дали можеш да вземеш точно това дете. Директорката предполагам също ще ти съдейства. Ами ако го вземат други?

# 4
 • София
 • Мнения: 9 405
Подкрепям Venecias. От опит искам да кажа, че почти едновременното осиновяване на по-голямо дете и раждане на бебе е свързано с определени трудности в адаптацията на осиновеното дете. Не са нещо, което да не може да се преодолее, но помисли и по този въпрос - едно дете, живяло в дом до четвъртата си година не е като дете, живяло в семейство за същия период.
Ами ако го вземат други?
Нека го вземат - важно е детето да е добре, да има дом и семейство и колкото по-бързо, толкова по-добре. Всеки ден, всеки час, изкаран в институция е допълнително травмиращ за тези деца. Няма нищо по-важно от извеждането на децата от домовете по възможно най-бързия начин. Така че щом детето е вписано в регистрите, аз лично се моля да намери семейство по възможно най-бързия начин.

# 5
Благодаря за отговорите Hug
Момиченцето е привързано към нас.Тя е мнага общителна и контакна.Знам ,че е предлагана веднъж ,но са я отказали,предполагам ,защото има видим здравословен или по точно козметичен проблем.Който може напълно да бъде оправен.
Понякога се чуствам виновна ,че допуснах такава близост с нея.Не искам ако нищо не стане тя да страда.
Проверих и ми казаха ,че мога да подам документи зо осиновяване.Макар ,че една от служителките се опитваше да ме откаже.
Преди това не съм се замисляла да осиновя дете,но така се случи,че сега само за това мисля.Сигурно ще ме нападнете,но аз си искам нея и никое друго.
Директорката ми дава големи надежди.Казва,че ще съдейства.Обеща да говори с някаква служителка от социалните.Даже предложи да я извика на някоя от нашите срещи с малката за да се увери сама,колко е привързана към мен.
Вече от една година я познавам бонбонка(както и викаме)и доскоро все се надявах ,че ще я осиновят.
От другата седмица ще започна да подготвям документите.Само се чудя дали преди това да не кажа на социалните за момиченцето.Или да изчакам директорката да се свърже с тях.Оффф-страх ме е ,че ще ми кажат че не може така.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 843
Само се чудя дали преди това да не кажа на социалните за момиченцето.Или да изчакам директорката да се свърже с тях.Оффф-страх ме е ,че ще ми кажат че не може така.

Ако спазват закона, задължително ще ти кажат така.

Съвет да ти дам не мога, но на твое място бих избрала откровения подход.
Тоест - да кажа всичко това на социалните и тъй като детето е със сравнително малък шанс за осиновяване (освен, ако не мине в международните), знам ли... може да намерят законен вариант, особено при доказана привързаност от страна на детето.

Иначе, имай предвид, че ако минеш процедурата и те впишат в регистъра, съвсем в реда на нещата е да ти предложат, което и да е дете, без никакви гаранции, че ще именно това. А да отказваш деца не е особено леко.

Ще ти е нужна сериозна подкрепа, най-вече от социалните. Директорката може да помогне само, ако потвърди пред тях, че се познавате отдавна и имате изградена връзка.
Повтарям, имам предвид само възможностите в рамките на закона.

# 7
 • Мнения: 334
Здравейте!Аз бях в подобна ситуация на вашата и взехме детенцето като при близки,тъй като имахме също като вас емоционална връзка.Иначе ние  имаме деца,даже четири,но двете вече завършиха училище и не са при нас.Всички в къщи искаха да я вземем и така не се чудихме много и сега в къщи е голяма веселба.Малката е голяма бърборана,контактна,любознателна и бързо наваксва пропуските,които са много големи.Искам да ви кажа само,че е страхотно,но има и трудности,помислете добре и ако я искате още действайте. Подобно на вас аз също нямах намерение да си взимаме детенце,но не издържах на въпросите-Ти ще ме вземеш ли в твойта къща?Пък моята майка никога не ме е гушкала.Или -не искам да ям ,защото ще ме пратят като порасна в големия дом. Как да не ти се скъса сърцето?    Желая ви успех,но точно за конкретно дете,май  е по-добре приемно сем. или близки,но пък ако е подходяща за осиновяване и в един момент я поискат?!  Ако може да се регисрирате ще можете да получавате и лични съобщения.Ще ви напиша тогава и още неща.

# 8
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
Желая ви успех,но точно за конкретно дете,май  е по-добре приемно сем. или близки,но пък ако е подходяща за осиновяване и в един момент я поискат?! 

Преди 3 години и ние със съпруга ми бяхме попаднали в подобна ситуация и доста питахме тук и там. Само че ние бяхме вписани в Регистрите, а за детето се водеха (и още се водят) дела за вписване в регистрите. Това, което мога да кажа от нашия опит е:
Като приемна грижа също не може да се кандидатства за определено дете.
В Съвета по осиновяванията участват Директора на институцията и Директора на РДСП. Така че ако имате тяхното съдействие да докладват на заседанието за вашата емоционална връзка с детето, не би трябвало да имате проблем да го осиновите (след като си минете процедурата по вписването в Регистрите). Все пак осиновяването е преди всичко в името на доброто на детето и ако то приема едно семейство за близко и това семейство заявява желание да го осинови, не виждам нищо нередно.

От друга страна, и аз се присъединявам кьм съветите на Фоксче и Венециас - добре да си помислите за физическите и финансовите си възможности преди да вземете окончателното си решение.

Желая успех и дано за въпросното детенце (а ако може и всички деца в домове) скоро думата "мама" да не е само част от лексикалните им запаси.  Praynig

# 9
 • Мнения: 3 246
включвам се само за да кажа, че имаше една разпоредба, според която меже да се има предвид установена емоционална връзка при осиновяване, т.е. точно вашият случай, сега обаче нямам достъп до апис и не мога да го намеря. Gankata е права, спокойно можеш да кажеш това на Директора на институцията и Директора на съответното РДСП, но все пак трябва да се впишете в регистъра за да се изварши осиновяване. Все пак няма гаранция, че ще ви дадат точно това дет......
Иначе подкрепям момичетата, наистина в случая трябва доста дбре да обмислите тази стъпка, но каквото и да решите желая успех на вас и на  на детенцето  Peace Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт